Vatan Partisi Sanat Bürosu: Salgına karşı müziği kurban vermeyelim

Vatan Partisi Sanat Bürosu, salgın döneminde sanatçıların yaşadığı sorunların çözümüne ilişkin basın açıklaması yaptı

Tarih:

Vatan Partisi Sanat Bürosu Başkanı Çağdaş Cengiz, Erkan Yücel Kültür Merkezi’nde sanatçılar ile birlikte yaptığı açıklamada Vatan Partisi’nin çözümlerini aktardı.

 

Yaptığı açıklamada salgın sürecinin en fazla müzisyenleri etkilediğini söyleyen Cengiz, “Yapılan araştırmalarda, sanatçıların ve sanat emekçilerinin çok büyük bir kısmının aylık 1000 TL'nin altında gelirlerle geçinmeye çalıştıkları ve kendi imkânlarıyla çok fazla dayanacak güçlerinin kalmadığı ortadadır.” dedi.

 

Vatan Partisi’nin çözüm önerilerini 3 maddede özetleyen Cengiz, “Yaz dönemi için gevşetilen kısıtlamalarda, müzik sektörünün çalışmasına yönelik yeni bir düzenleme acil olarak yapılmalıdır. Müzik Susmasın projesi devam etmeli fakat başvuru sırasında yürütülen uygulama tekrar gözden geçirilmeli, yeni bir başvuru süreci açılmalıdır. Müzisyenlerin ve sahne emekçilerinin, vergi mükellefi olarak çalışmalarını sağlamak için, sanatçıya özel bir vergi düzenlemesi yapılmalıdır. Bununla birlikte, tüm meslek birlikleri tek bir çatı altında birleştirilerek, müzisyenleri de kapsayacak bir düzenlemeyle birlikte, üye olan müzisyenlerin sosyal güvencelerden yararlanması sağlanmalıdır.” diye konuştu.

 

Vatan Partisi Sanat Bürosu Başkanı Çağdaş Cengiz’in yapmış olduğu basın açıklamasının tamamı şöyle;

 

Değerli basın emekçileri;

 

2020 Mart ayında başlayan salgın sürecinin başından itibaren sanatsal etkinliklerin, salgın önlemlerine bağlı olarak kısıtlanmasıyla birlikte, kültür ve sanat alanında çalışan sanatçı ve kültür profesyonellerinin gelirlerinde keskin bir düşüş yaşandığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda, sanatçıların ve sanat emekçilerinin çok büyük bir kısmının aylık 1000 TL'nin altında gelirlerle geçinmeye çalıştıkları ve kendi imkânlarıyla çok fazla dayanacak güçlerinin kalmadığı ortadadır.

 

 

Salgın Sürecinde En Fazla Müzisyenler Etkilendi

 

Bu süreçte özellikle canlı performansa dayalı olan gösteri sanatları ve canlı müzik alanları, doğaları gereği salgın koşullarından en çok etkilenen sektörler oldu. Bunun yanı sıra, müzisyenlerin birçoğunun sosyal güvencesiz olarak kayıt dışı çalışıyor olmaları, meslek tanımlarının ve mesleki standartların oluşmamış olması, müzik sektörünün koronavirüs salgınına diğer birçok sektöre göre çok daha hazırlıksız yakalanmasına ve salgın sürecinden çok daha olumsuz etkilenmesine sebep oldu. 2021’in Ocak ayında başlatılan Müzik Susmasın projesi ile kayıt dışı müzik sektörüne yönelik nakdi yardımlar başladı ve halen devam etmekte. 

 

 

Müzik Emekçileri Salgın Boyunca Sorumlu Davrandı

 

Salgın sürecinin ilk dönemini hatırlayalım. Bütün dünyayı kasıp kavuran küresel salgının, toplumu umutsuzluğa ve psikolojik olarak çöküntüye uğratmaya başladığı en zor dönemde müzisyenler, sağlık çalışanlarına destek olmak için sosyal medyadan, evlerden çektikleri müzik videolarını yayınladılar. Pencerelerden, balkonlardan enstrumanlarını çalarak halka moral verdiler. “Evde kal” çağrıları yaparak devletin toplum için almış olduğu önlemlere katkı yaptılar, getirilen kısıtlamalara harfi harfine riayet ettiler. 

 

Yine salgın döneminde, TBMM’nin kuruluşunun 100. yılında, milli bayramlarda, İstiklal Marşımızı seslendirerek toplumun umut, iyimserlik ve dayanışma duygularını güçlendirdiler. Müzik, hayatın içinde çok önemli bir yere sahip olsa da, değerinin farkına çoğu zaman varılmamaktadır. Nasıl ki doğada arılar yok edilmeye kalkılırsa, insanoğlunun da sonunun geleceği bilinmektedir, müzik de aynen böyle farkında olunmayan bir değere sahiptir. Hayattan çıkarılmaya kalkılırsa, toplumun ruhunun besin kaynağı biter ve psikolojisi çöker. 

3 Maddede Çözüm 

 

Toplumun her kesimini oluşturan bütün bireylerin belki de her gün hayatlarına dokunan sanatın icracılarına hak ettikleri değeri vermenin zamanı gelmiştir. Müzisyenlerin, bu süreçte yapılan geçici destekler ve yaz döneminde kısıtlamaların gevşetilmesinin ötesinde, kalıcı çözümler için yasal düzenlemelere ihtiyaçları vardır. Vatan Partisi Sanat Bürosu olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda ortaya koyduğumuz çözüm önerilerini sunuyoruz:

 

  1. Yaz dönemi için gevşetilen kısıtlamalarda, müzik sektörünün çalışmasına yönelik yeni bir düzenleme acil olarak yapılmalıdır. Sektörün her geçen gün yaşadığı kayıp, telafisi olmayacak sonuçlara yol açacak raddeye gelmiştir. Belli kurallar çerçevesinde, yaz dönemi için canlı müzik ve konser etkinliklerinin yapılmasına olanak verilmelidir. Kapalı-açık alanlardaki konser etkinlikleri, organizasyon sahiplerinin de ticari kaygısını azaltacak, gerektiğinde zarara uğramasını engelleyecek desteklerle teşvik edilerek bir an evvel faaliyete geçirilmelidir.
  2. Müzik Susmasın projesi ile kayıt dışı çalışan sektöre can suyu verilmiştir. Projenin devam ettirilmesi kararı oldukça yerinde ve doğru bir karardır. Fakat başvuru sırasında yürütülen uygulama tekrar gözden geçirilmeli, yeni bir başvuru süreci açılmalıdır. Güvenilir kurumlar tarafından titizlikle yürütülmesi gereken başvuru sürecinde, gerçekten hayatını müzik yaparak kazanan profesyoneller saptanmalı, yardımın onlara ulaşması sağlanmalıdır.
  3. Müzisyenlerin ve sahne emekçilerinin, vergi mükellefi olarak çalışmalarını sağlamak için, sanatçıya özel bir vergi düzenlemesi yapılmalıdır. Sanatçıların icralarını yürüttükleri sektörün dinamikleri, ticaret yapan kişilerle bir tutulamaz. Düzenlenecek sanatçıya özel vergi indirimiyle birlikte, tüm sanatçılar kayıtlı bir şekilde çalışmaya teşvik edilmelidir. Bununla birlikte, tüm meslek birlikleri tek bir çatı altında birleştirilerek, müzisyenleri de kapsayacak bir düzenlemeyle birlikte, üye olan müzisyenlerin sosyal güvencelerden yararlanması sağlanmalıdır.