Doğu Perinçek: Kılıçdaroğlu’nun mektubu

"Kemal Kılıçdaroğlu’nun “fay hatlarını derinleştirme” kaygısı taşıyan yazılı yanıtını aynen yayımlıyoruz"

Dün 3 Eylül 2015 günü Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na elden verdiğim mektubu aynen yayımlamıştık. Bugün de Kemal Kılıçdaroğlu’nun “fay hatlarını derinleştirme” kaygısı taşıyan yazılı yanıtını aynen yayımlıyoruz.

 

 

Sayın Doğu Perinçek

Vatan Partisi Genel Başkanı

 

Sayın Genel Başkan,

 

CHP tarihten gelen siyasi misyonuyla ülkemizin en zor dönemlerinde çözüm odağı, en büyük dönüşümlerinin merkezi olmuştur.

 

İçinde bulunduğumuz siyasi krizin aşılması da kuşkusuz yurtsever güçlerin CHP’de buluşmasıyla mümkün olacaktır. Bu doğrultuda, 1 Kasım seçimlerine yönelik açıklayacağınız destek mesajınızın memnuniyetle karşılanacağı ve bu memnuniyetin kamuoyu ile paylaşılacağı tarafımızdan samimiyetle ifade edilmiştir.

 

CHP 7 Haziran seçimleri öncesinde Türkiye’nin 55 seçim çevresinde milletvekili adaylarını ön seçimle belirlemiştir. Ağırlıklı olarak örgüt tabanın iradesiyle belirlenen bu listelerin üzerinden henüz üç ay geçmemişken yapılan 1 Kasım seçimlerinde, listeleri büyük ölçüde koruma zorunluluğumuz bulunmaktadır. Bu durum ne yazık ki kapsamlı bir seçim ittifakını mümkün kılmamaktadır. Nitekim yapılan görüşmelerde bu konu bütün samimiyetimizle paylaşılmış ve tarafınızdan da kabul edilmiştir.

 

Görüşmeleri yürütmek üzere görevlendirdiğim Sayın Bülent Tezcan ile adınıza görüşmeleri yürüten Sayın Serhan Bolluk önce heyetler halinde sonra da baş başa çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Gelinen son noktada açıklanan nedenlerle bir ‘seçim ittifakının’ mümkün olmayacağı, ancak Vatan Partisi’nin seçime katılmayıp CHP’ye desteğini açıklaması, ardından da CHP’nin bu destekten memnuniyetini kamuoyu ile paylaşmasının uygun olacağında mutabakata varılmıştır. Ayrıca önereceğiniz özellikle genç ve kadın adayların, CHP’nin aday listesindeki bütünlüğü bozmayacak şekilde aday gösterilebileceği önerimiz de kabul edilmiştir. Hatta bu süreçte ‘bir koltuk pazarlığı düşünmediğiniz, kararın tamamen CHP’nin yetkili organlarında olduğu, sadece danışma düzeyinde fikir vermek niyetinde olduğunuz’ ifade edilmiştir.


14 Eylül 2015 günü Sayın Bülent Tezcan ile Sayın Serhan Bolluk arasında yapılan görüşmede, önerdiğiniz isimlerden 10 arkadaşın listelere bu şekilde yerleştirilebileceği ifade edilmiş ve listesi Serhan Bey’e verilerek dosyalarını hazırlamaları istenmiştir. Ancak Sayın Serhan Bolluk tarafından özellikle sizin adaylığınız gündeme getirilmiş ve 7 Haziran’da seçilmiş sıralardan birinde aday gösterilmemenizin izah edilemeyeceği ifade edilmiştir. Sayın Bülent Tezcan ise mevcut listeleri koruma zorunluluğunu tekrar hatırlatarak, Sayın Genel Başkan’ın 7 Haziran’da seçilmiş bir sıranın daha altında yazılmasının yakışık almayacağını, bunun izahının daha zor olacağı belirtmiştir. Son görüşmede açıkta kalan tek budur.

 

 

Sayın Genel Başkan,

 

CHP kurucu değerlerimizin partisidir. Kurucu değerlerin hızla tahrip edildiği günümüzde bir taraftan bu değerlere daha güçlü sahip çıkmak, diğer taraftan tahrip edilen toplumsal barışı, demokrasi, hukuk devleti ve sosyal demokrasinin evrensel ilkeleri ışığında yeniden kurmak başta gelen görevimizdir. Siyasal iktidarın devamı uğruna toplumsal çatışmayı tahrik etmeyi, fay hatlarını derinleştirmeyi göze alan ve bunun üzerine bir iktidar projesi oturtmayı hedefleyen siyaset tarzına karşı tarihsel sorumluluğumuzun farkındayız. Bu sorumluluğun her hangi bir ‘koltuk pazarlığına’ indirgenemeyeceğini de başından itibaren ifade ettik.

 

Şimdi de ilk görüşmemizde ifade ettiğim hatta bulunduğumuzu, Türkiye’nin bu derin siyasi krizden çıkışının tek adresinin CHP olduğunu, CHP şemsiyesi altında bütün yurtsever güçleri kucaklamaktan büyük bir memnuniyet duyacağımızı bildirir saygılar sunarım.

 

 

Kemal Kılıçdaroğlu

Genel Başkan

 

 

DÜZELTME

 

Dün yayımlanan Rota’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun mektubuna atıf yapılarak “toplumsal çatışmayı tahrik etmek ve fay hatlarını değiştirmek” ifadesi kullanılmıştır. Doğrusu “toplumsal çatışmayı tahrik etmek ve fay hatlarını derinleştirmek” şeklinde olacaktır. Düzeltir, okurlarımızdan özür dileriz.