Doğu Perinçek: Geleceği kartal gözüyle görmek

"29 Kasım 2017 günü Beijing’te öğlen yemeğinde Çin Halk Cumhuriyetinin Ankara’da görev yapmış büyükelçileriyle ve başkonsoloslarıyla birlikteydik"

29 Kasım 2017 günü Beijing’te öğlen yemeğinde Çin Halk Cumhuriyetinin Ankara’da görev yapmış büyükelçileriyle ve başkonsoloslarıyla birlikteydik. Onlar Türkiye’nin dostlarıdır. Beijing’e her ziyaretimde buluşur ve gelişmelerle ilgili görüşlerini öğrenirim. Aramızda uzun yıllara dayanan bir arkadaşlık var. Bizi her zaman doğru bilgilendirmişlerdir. Bejing’in o meşhur ördek lokantasında buluştuk ve sıcak bir ortamda dünyayı, Çin’i ve Türkiye’yi konuştuk.

 

Siz okuyucularımıza hemen dostlarımızı tanıtayım:

 

Wu Keming, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Eski Dışişleri Bakanlığı Güvenlik Dairesi Genel Müdürü, Eski Ankara Büyükelçisi.

 

Zhang Zhiliang, Emekli Büyükelçi, Eski İstanbul Başkonsolosu.

 

Xu Kun, Emekli Büyükelçi, Eski İstanbul Başkonsolosu.

 

Kuang Shenyang, Eski Ankara Büyükelçilik Müsteşarı.

 

Yemekte Vatan Partisi Heyeti olarak Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner, Vatan Partisi’nin Çin Halk Cumhuriyeti Temsilcisi Adnan Akfırat ve Vatan Partisi Çin Halk Cumhuriyeti Temel Örgütü yöneticilerinden Alican Ersin de bulundular.

 

 

UZAĞI GÖRMEK İÇİN YÜKSEKLERDEN BAKMAK

 

Masaya oturduktan sonra bizi duygulandıran, E. Büyükelçi Wu Keming’in armağanı oldu. Kendi eliyle yaptığı geleneksel tarzda Çin resmini kılıfından çıkardı ve şunları söyledi:

 

“Bu resmi özel olarak Başkan Doğu Perinçek için yaptım. O’nun uzak görüşlülüğünü nasıl anlatabilirim diye düşündüm. Uzağı görmek için yükseklerden bakmak gerekir. Doğu Perinçek Başkanımız, bizimle ilişkilerinde uzak görüşlülüğüyle bizim Türkiye’yi ve Batı Asya’yı hep daha doğru anlamamızı sağlamıştır. Ona teşekkürlerimi bu resimle ifade etmek istiyorum.”

 

Biz de Sayın Dostumuza yürekten teşekkür ettik ve ustalık resmini ne zaman yapacaklarını sorduk. Çin resminde bir görenek var. Bir ressam kendisini usta olarak gördüğü zaman, Sekiz At resmi yapıyor. Her ressam, sekiz adet atı kendine göre bir bileşim içinde resmediyor. At, bütün Asya’da olduğu gibi Çin kültüründe de çok önemli bir yere sahip.

 

 

RESSAM DİPLOMATLAR DERNEĞİ

 

Wu Keming, değerli dost ve iyi bir ressam. Kendisi Çin’in önemli dışişleri yetkililerinden. Çeşitli ülkelerde ve Türkiye’de Büyükelçilik dışında, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının Güvenlik Dairesi Genel Müdürlüğü gibi önemli bir görevde de bulunmuş. Emekli olduktan sonra da Batı Asya ve Türkiye’ye ilgisini aynı dikkatle sürdürüyor. Şimdi aynı zamanda resim yapmak için daha geniş zaman da buluyor. Ressam diplomatlar bir dernek kurmuşlar. Orada da faal.

 

Çin geleneksel resmini çok severim. Bizlerin Asyalı beğenilerimizi okşuyor.

 

 

ÇİN’İN TANRISI ÇOCUK

 

Çin’de insanların her yaşta spora ve sanata ilgilerini sürdürmeleri Çin Devriminin önemli kazanımları arasında. Çin, çocuğa verdiği önemle kendisine umutlu bir gelecek kuruyor, yaşlılara verdiği önemle de tecrübeyi gelecek kuşaklara taşıyor. Şu sıra Şair Hüseyin Haydar, Aydınlık’ta çıkan haberlerde de okuduğunuz gibi, Çin’de Bir Kuşak Bir Yol Şairleri toplantılarına katılıyor. O’nun “Çin’in Tanrısı Çocuk” adlı 100 Çinli çocuk fotoğrafı ve 100 şiiri Çin’de geniş ilgi gördü. Çinliler, çocuklarıyla büyüttükleri umutlarının bu kadar güçlü şiirleştirilmesini sevinçle karşıladılar.

 

 

ÇİN ALMANYA VE FRANSA GÖZLEMLERİ

 

Okuyucularımız izlemişlerdir, Çin’de Yunus Soner ve Adnan Akfırat ile birlikte Vatan Partisi Heyeti olarak, 30 Kasım - 3 Aralık tarihleri arasında dört gün süren Çin Komünist Partisi’nin Dünya Siyasal Partileriyle Diyalog Toplantısı’na katıldık. Görüşlerimizi bütün dünyaya duyurduk,

 

4 Aralık 2017 akşamı Çin Komünist Partisi ile Vatan Partisi olarak görüşme yaptık ve akşam yemeği yedik.

 

7 Aralık 2017 günü Berlin’de Alman Federal Meclisi Basın Konferans Salonunda, Yurtdışı Temsilcimiz ve Merkez Karar Kurulu Üyemiz Beyhan Yıldırım ve Berlin Temsilcimiz Emre Ünver ile birlikte “Avrasya Çağında Almanya-Türkiye Stratejik Ortaklığı” başlığını taşıyan bir basın toplantısı yaptık.

 

8-9-10 Aralık günleri Fransa’da Lyon yakınlarında Vatan Partisi Ali Özdemir Parti Okulu’nda görevimizi yerine getirdik ve 11 Aralık akşamı yurdumuza döndük. Ali Özdemir Parti Okulu’nda özellikle Beyhan Yıldırım, Ali Mercan, Ali Rıza Taşdelen, Musa Dursun ve piyanist Kemal Cem Yılmaz arkadaşlarımızın Almanya, Fransa, İsviçre ve diğer Avrupa ülkelerindeki ekonomik ve siyasal gelişmeler konusundaki bilgilendirmelerinden çok şey öğrendim. Sizlere de aktaracağım.

 

Bu yoğun çalışma gündeminde bu köşede siz okuyucularımızla görüş alış verişine bir süre ara vermek durumunda kaldık. Ancak Çin’den Batı Avrupa’ya kadar çok şey öğrendik. Önümüzdeki Rota yazılarında birlikte olma umuduyla.