Zirai faaliyetler beklemez

Vatan Partisi Adana Mühendisler Bürosu Başkanı Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez, gündeme dair açıklamalarda bulundu

Tarih:

1/4
2/4
3/4
4/4

Vatan Partisi Adana Mühendisler Bürosu Başkanı Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez pandemi salgını tedbirleri kapsamına alınmasını talep ettiği tarım sektörüyle ilgili önerilerini açıkladı.


Vatan Partisi Adana Mühendisler Bürosu Başkanı Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez, gıda ihtiyaçları ve mevsimlik işçilerin sorunlarına ilişkin haber sitemize bir açıklama yaptı.

 

“Covit – 19 hastalığını meydana getiren korona virüsün yayılımını önlemek için alınan tedbirleri önemsiyoruz. Özellikle “evde kal” çağrısı çok önemlidir” diyen Berkyez, hayatın devam ettiğini ve zirai faaliyetlerin süreli olduğunu, bu sürelere uyulmadığı takdirde yakın gelecekte gıda sıkıntısının baş göstereceğini vurguladı.

 

Berkyez şu açıklamada bulundu:

 

 

EVDE KALMAK TÜM SORUNLARI ÇÖZMÜYOR

 

“ Evde kal” çağrısı bir önlemdir, ancak Çukurova da şubat mart ayı birçok ürünün ekim ve dikim zamanıdır. Bu sene şubat ayı yağışların fazla olması nedeniyle çoğu ürünün ekim ve dikimi mart ve nisan ayına kaymıştır. Bu dönem özellikle mısır, pamuk, soya, yerfıstığı, ayçiçeği, kavun, karpuz, domates, biber ve ayrıca sert çekirdekli ve narenciye fidanlarının ekim ve dikim zamanıdır.

 

 

GIDA SIKINTISINA DİKKAT!

 

Bu dönemde bu bitkileri toprakla buluşturmamız gerekmektedir. Her gecikilen gün hasat dönemindeki verimliliğin düşmesi demektir. Buda hem ekonomik olarak çiftçiye zarar verecek hem de ülke açısından da gıda sıkıntısı getirecektir.

 

Biraz bekleyelim haziran ayında ekim dikim yapalım diyemeyiz. Bu nedenledir ki birçok tarım işçisinin bir araya gelip hijyeni ve sosyal mesafeyi koruyamayacağı anlar oluşacak Çukurova’da tarım işçileri şu an çalışıyor.

 

Bu dönemde şehir dışından göç ederek gelen mevsimlik işçiler var. Bu göçerlerden bir kısmı, özellikle kavun karpuz domates biber ve sebze için geldiler veya gelmek üzereler. Bir buçuk ay sonra da pamuk için geleceklerdir. Bu insanlar gelmek zorundadır çünkü büyük ölçüde geçimleri buna bağlıdır.

 

Bu vatandaşlarımızın çok ilkel şartlarda yaşadıkları sır değildir; herkesçe bilinmektedir. 8 – 10 m2’lik çadırlarda en az üç dört kişilik aileler barınmakta ve çadırlar yan yanadır.

 

Bu şekildeki bir yaşam şartlarında virüsün yayılımını önlemek için gerekli tedbirlerin alınmasının mümkün olmayacağı kanısındayım.

 

 

ÖNERİMİZ

 

Bunun için valilik başta olmak üzere Tarım Sağlık ve Bayındırlık Müdürlüklerine, Ziraat Odalarına, Ziraat Mühendisler Odasına ve diğer ilgili resmi kurumlarla meslek örgütlerinin koordineli olarak belirli bir çalışma programı yaparak, gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

 

Bayındırlığa bağlı birimlerin çok acil olarak bu çadırlar yerine konteyner sistemini getirmelidir. Sağlık bakanlığına bağlı birimlerin buralarda ikamet eden tarım işçilerinin periyodik olarak sağlık taramalarını ve korana virüsü belirtilerini takip etmelidir.

 

Eğitim programı yayınlamalı ve bizzat eğitim verilmelidir.“