Doğu Perinçek, Cemal Süreya'yı Anlattı

‘Atlas Okyanusu’nda Fırat’ın salı’

Tarih:

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, Türkiye’ye en çok gerekli olduğu zamanda Cemal Süreya’yı kaybettiklerini belirterek, “Cemal Süreya, Türkçenin en büyük şairidir. Türkçeyle sevişmiş, Türkçeyi işlemiş, zenginleştirmiştir” dedi.


Genel Başkanımız Doğu Perinçek, Cemal Süreya’nın ölüm yıldönümünde Cemal Süreya’yı anlattı. 9 Ocak 1990 tarihinde yaşamını yitiren Cemal Süreya’nın en kıdemli Aydınlıkçılardan olduğunu belirten Perinçek, “1978’de çıkan günlük Aydınlık’ta köşe yazarıydı ve Aydınlık’a büyük emek verdi.


Sonra 12 Eylül döneminde sıkıyönetim Aydınlık’ı kapattı. Ama o dönemde çıkarttığımız Saçak’ta yazı kurulunda yer aldı. Saçak yazı kurulunun en disiplinli üyesiydi. Daha sonra Türkiye tarihine damgasını vuran, Türkiye’yi 12 Eylül döneminden çıkartan mücadelenin ışığı olan 2000’e Doğru’yu çıkartmaya başladık. Oradaki iz düşümü yazılarıyla Türkiye’de portre yazarlığında eşi olmayan kabiliyetini ortaya koydu” dedi.


Günlük Aydınlık’ı çıkartma kararı aldıkları sırada Cemal Süreya’yı kaybettiklerini bildiren Perinçek, “Yatağımı sereceğim diyordu ve orada siyasi yazılar yazacağım diyordu. Türkiye büyük bir siyasal yazarı tanımadan kaybetti. Onu aşk şairi diye tanımlıyorlar. Tabi o da çok önemli bir özelliği. 12 Eylül döneminde yazdığı şiirler, Turgut Özal ve sistem eleştirileri onun şiirlerine yansımıştır. ‘En sevdiğim dostum Doğu Perinçek’tir’ diye yazdı. Bu benim için büyük bir gurur. Bana ‘Türkiye Sosyalist Hareketinin tarihini yaz ben onu şiirleştireceğim’ demişti. Telefon kulü- beleri diye şiirler yazmaya başlamıştı. Orada da iletişim çağındaki iletişimsizliği anlatıyordu. Maalesef o eserlerine başlamadan kaybettik” diye konuştu.


Cemal Süreya’yı “eskinin içinde hapsolmayan gençliğin şairi” diye tanımlayan Perinçek, “Her şeyiyle yeniliğe açık ve yeniliği kurmuştur. Aynı zamanda çok sevgi yüklü. Cemal Süreya, ‘Ben meşhur değilim 2000’e doğru beni meşhur yaptı’ demişti. Gençliğin Süreya ile tanışmasında 2000’e Doğru ve Aydınlık çok önemli bir işlev yaptı” ifadelerini kullandı.


Türk Milleti kavramını Cemal Süreya kadar güzel temsil eden çok az insan bulunduğunu kaydeden Perinçek şunları söyledi:


“Cemal Süreya aynı zamanda Türkiye’dir. Ailesi Tunceli kökenli. Sapına kadar Türk Milletinin ve Türkçenin şairi. Türk Milleti büyük bir kültür. Ağrı’dan Edirne’ye kadar bu topraklarda yaşayan herkesi kucaklayan bir kültür. Cemal Süreya Türkçeyle sevişmiştir. Türkçeyi işlemiş, zenginleştirmiştir. Cemal Süreya gibi büyük yazarlar Türkçeyi büyük bir dünya dili yaptılar. Bu Dede Korkutlardan, Yunus Emrelerden bugüne kadar böyle. Cemal Süreya bu ülkenin birliği ve bütünlüğüdür. Atlas Okyanusu’nda Fırat’ın salıdır. Fırat kadar Türk milletindendir ama Atlas Okyanusu’nda da uluslararasıdır.”