"Çözüm Vatan Partisi’nde"

İşçi Sendika Bürosu Başkanımız Yıldırım Koç, ‘özel sözleşmeli personel’ aldatmacasını anlattı.

Tarih:

Taşeron işçilerinin kamuda işçi kadrosundan değil ‘özel sözleşmeli personel’ statüsünde istihdam edileceği ortaya çıktı. Uzmanlar, çalışan hakkı açısından daha geri bir düzenlemenin öngörüldüğüne dikkat çekiyor.

 

İşçi Sendika Bürosu Başkanımız Yıldırım Koç, düzenlemeyi değerlendirdi. Koç şunları söyledi: “Başbakan 22 Mart’ta yaptığı açıklamada 720 bin dolayında kamu sektöründeki taşeron işçisinin kadroya geçirileceğini söyledi ve bu çok sayıda insan tarafından bir müjde olarak algılandı. Ancak daha sonra Maliye Bakanı’nın yaptığı açıklamada bu işin ayrıntılarını öğrendik. Bu ayrıntılardan biri son derece önemli.

 

HAK TALEBİ YOK

 

Yürürlükteki mevzuata göre asıl işi yapan taşeron işçilerinin işe başladıkları tarihten itibaren kadroya geçmiş olmaları kanuni bir hak. Bu nedenle düzenleme kanunun yerine getirilmesinin ötesinde olumlu unsur içermiyor. Ancak bu kadroya atanmaları karşısında işçilerin geçmişe dönük hak talebi imkanı ortadan kaldırılıyor. Böyle bir uygulama Karayollarındaki taşeron işçileri için de gündemdeydi. Her işçinin 75-80 bin dolayında geçmişe dönük alacağından vazgeçmesi durumunda zaten kanunda var olan hakları uygulandı. Günümüzde de 720 bin işçinin çok büyük bir bölümü geçmişe dönük haklarından vazgeçerek kanunda var olan hakkını kullanma imkânına kavuşacak. Bu konuda uyarmak gerekiyor.

  

‘İŞ GÜVENCESİ OLMALI’ 

 

İkincisi Maliye Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre almakta oldukları ücretlerle geçecekler. Onlara bir zam öngörülmüyor. Üçüncüsü bu geçen arkadaşlarımız işçi statüsünde geçmeyecek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B’sinde sözü edilen yani çalışma koşulları Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ‘sözleşmeli personel’ statüsüne yakın bir statüye geçirilecek. İşçilerin yaptığı toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklar. İş güvencesi de büyük ölçüde ortadan kalkacak. Özel sektörde çalışan 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen taşeron işçileri de bu haktan mahkûm bırakılıyor.” 

 

Ordu’da 3 işçinin açtığı davanın sonuçlandığını ve işçilerin her birinin 81 bin lira alacak hakkına kavuştuğunu hatırlatan Yıldırım Koç, “Kadroya atanma karşılığında öngörülen ‘alacak talebinde bulunmayacağım’ taahhüdü birçok işçinin hayatta hiçbir zaman elde edemeyeceği miktarı elden kaçırması anlamına geliyor. Vatan Partisi’nin bu konudaki talebi, özel sektör-kamu sektörü ayrımı, asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapılmadan bir işyerinde çalışan bütün işçilerin geçmiş alacakları da ödenmek koşuluyla kadroya geçirilmeleridir. Kadroya geçirilmiş işçilerin de iş güvencesi olmasıdır. Yoksa bunun ötesinde Sayın Başbakan’ın yaptığı açıklamada yer alan vaatler birçok insan açısında hayal kırıklığı ile sonuçlanacaktır” dedi.