"Ankara – Şam – Moskova Hattını Onarmak İçin Rusya’ya Gidiyoruz"

Genel Başkan Yardımcımız E. Tümg. Beyazıt Karataş, Parti heyetimizin Suriye ziyareti sonrası basın açıklaması yaptı.

Tarih:

1/2
2/2

Genel Başkan Yardımcılarımız E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, E. Tümgeneral Beyazıt Karataş, USMER İstanbul İl Başkanı E. Tümamiral Soner Polat ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner’den oluşan Parti heyetimiz, 4 günlük Suriye ziyaretinin ardından dün yurda döndü.

 

E. Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş ve Siyaset Bilimci Yunus Soner, İstanbul İl Başkanlığımızda düzenledikleri basın toplantısı ile Şam’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştılar. Em. Tümg. Beyazıt Karataş’ın açıklaması şöyle:

 

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcıları E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, E. Tümgeneral Beyazıt Karataş, USMER İstanbul İl Başkanı E. Tümamiral Soner Polat ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner’den oluşan bir heyet, 18-21 Aralık 2015 tarihleri arasında resmi görüşmeler için Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret etti.

 

Heyet Şam’da Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat, Enformasyon Bakanı Umran el Zubi ve güvenlikten sorumlu yetkililer ile görüştü. Vatan Partisi heyeti ayrıca bir dizi basın teması gerçekleştirdi ve Suriye Milleti’ne Türk Milleti’nin dostluğunu iletmenin yanında, Türkiye’nin PKK’ya karşı verdiği mücadelenin önemini anlattı.

 

Görüşmelerde taraflar, iki ülkenin de emperyalist bölme girişimleriyle karşı karşıya olduğunda fikir birliğine vardılar, laiklik ve milli birliğin önemini vurguladılar.

 

Bunun yanında bölgedeki güncel gelişmeler, terör sorunu, Rus uçağının düşürülmesi, Viyana süreci ve coğrafyamızda yeni anayasa girişimleri de ele alındı.

 

SURİYE ZİYARETİNİN AMACI VE ÖNEMİ

Vatan Partisi olarak PKK’nın uluslararası güçlerin taşeronu olduğunu biliyoruz. Bu terör örgütü ve onun siyasi uzantıları, başta ABD ve İsrail olmak üzere emperyalizm tarafından ülkemizi bölmek için kullanılmaktadır.

 

Emperyalizmin etnik ve mezhepsel bölücülük girişimi, sadece Türkiye’yi değil, Suriye, Lübnan, Irak ve İran’ı da hedef almaktadır. Bu nedenle Vatan Partisi en başta bu ülkelerin dış müdahaleye ve bölücülüğe karşı işbirliğini öngörmektedir.

 

Bu kapsamda komşumuz Suriye’ye geçmişte de bir dizi ziyaret gerçekleştirdik. Başta Mart 2015’te Genel Başkanımız Doğu Perinçek başkanlığında gerçekleşen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad görüşmesi olmak üzere; Şam’da düzenlenen uluslararası terör konferanslarına, bölgesel ekonomik işbirliği sempozyumlarına katıldık ve bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdik.

 

Vatan Partisi heyeti görüşmelerde ağırlıklı olarak PKK/PYD ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Heyetimiz bu iki örgüt arasında bir fark bulunmadığını, ikisinin de ABD’nin stratejik piyonu olduğunu dile getirdi.

 

18 ile 21 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleşen ziyaret ne ilk, ne de son olacaktır.

 

SURİYELİ YETKİLİLERİN TESPİTLERİ

Görüşmede, son günlerde gündeme gelen PYD işbirliği Surliyeli yetkililere soruldu ve görüşleri istendi. Suriyeli muhataplarımız, PKK/PYD konusunda son derece açık sözlü davrandı.

 

Suriye tarafı, IŞİD terörüyle mücadele kapsamında, yerel düzeyde PYD ile işbirliği yapmaya çalıştığını ifade etti. Ancak PYD, Suriye hükümetiyle işbirliğini ABD’nin onayına sundu, Waşington’dan yeşil ışık almadığı için ortak operasyon yapılamadığı ifade edildi. Suriye Kürtlerine yapılan silah yardımlarını onlar, Suriye’nin toprak bütünlüğü için değil, bağımsız Kürt Devleti kurmak için kullandı.

 

PYD içindeki PKK unsurları da, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile ihtilaf yaratmaya çalıştılar. Artık bizden aldıkları belli miktardaki silah yardımını da almıyorlar, çünkü ABD onlara doğrudan silah gönderiyor.

 

Suriyeli yetkililer Vatan Partisi heyeti ile özetle şu bilgileri paylaştı:

 

·                   ABD, Fırat’ın Doğusu’nda bir Kürt oluşumu yaratmak için baskı uyguluyor. Bu baskıya boyun eğmeyeceğiz.

·                   Suriye’nin Kuzeydoğusunda PYD özerk bölgeler oluşturmaya çalışmaktadır. Ancak Suriye devleti, toprakları üzerinde hiçbir silahlı grubun egemenliğini kabul etmez.

·                   Söz konusu bölgede ABD, Tel Tamir ve Abdülaziz Dağı’nda bulunmak üzere 2 operasyon merkezi işletmektedir. Üçüncü operasyon merkezi, Haseke yakınlarındaki Rimelan’da kurulmaktadır. Burada, daha önce ilaçlama uçaklarının kullandığı bir pist, ağırlıklı olarak Amerikan helikopterlerine hizmet verecek şekilde onarılmaktadır.

·                   Bu bölgedeki tüm PYD güçleri ABD planları çerçevesinde hareket etmekte, ABD YPG militanlarına maaş ödemektedir. YPG’nin kuruluşunda bulunanların yüzde 90’ı PKK üyesidir.

·                   Sınırların kevgire dönmesi nedeniyle bu bölgeden çok sayıda silah ve militan Türkiye’ye geçmektedir.

·                   Barzani PYD ile anlaştı, karşılıklı olarak etki alanlarını belirlediler. PYD Suriye’den çaldığı petrol ve tarım ürünlerini Barzani üzerinden satıyor.

·                   Bazı uluslararası muhataplarımız bizi, Suriye’nin Kuzeydoğu’sundaki  faaliyetlerin Suriye’ye değil, Türkiye’ye yönelik olduğuna ikna etmeye çalışmaktadır.

·                   PYD yönetimi ABD’nin onları yolda bırakmayacağını düşünmektedir. Bu nedenle sosyalist söylemden Amerikancı bir söyleme geçtiler. Türkiye’deki açılım politikası da onları cesaretlendirdi.    

·                   Suriye Devleti olarak tutumumuz nettir: Suriye’nin toprak bütünlüğü, Türkiye’nin toprak bütünlüğüdür. Suriye Devleti ve vatandaşları, Türkiye’yi bölmeye yönelik herhangi bir girişime destek vermez.

 

Suriyeli Yetkililer ayrıca, iki ülkenin toplumsal yapısının birbirine benzediğini, bu nedenle ikili ilişkilerde mezhepçi ya da etnik vurguların zararlı olacağını ifade etti.

 

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat, Suriye Kürtlerinin Suriye vatandaşı, Türkiye Kürtlerinin de Türk vatandaşı olduğunu vurguladı.

 

ACİL ADIM:

SINIRLARIN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI

Türkiye’nin bugün birinci hedefi, bölücü terör örgütü PKK ile başarılı mücadeledir. ABD bugün Suriye’nin Kuzeydoğusu’nda PKK’ya bir cephe gerisi inşa etmektedir.

 

Özellikle bu bölgedeki faaliyetler, Türkiye’nin güvenliği ve Suriye’nin milli birliği için tehdit oluşturmaktadır.

 

Bu nedenle terörle mücadele için Türkiye-Suriye sınırının bütün olarak güvenlik altına alınması, acil olarak atılması gereken bir adımdır. Özellikle PKK ve PYD’nin bağlantısı kesilmelidir.

 

Suriye hükümeti, Türkiye’nin laiklik ve milli birlik hassasiyetlerini paylaşmaktadır.

 

23 - 26 ARALIK 2015 RUSYA ZİYARETİ

Suriye’yi ziyaret heyetimiz, yani Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcıları E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, E. Tümgeneral Beyazıt Karataş, USMER İstanbul İl Başkanı E. Tümamiral Soner Polat ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner 23 ile 26 Aralık 2015 tarihleri arasında Moskova’yı ziyaret edecektir.

 

ABD ve İsrail’in bölgedeki bölücü girişimleri, PKK, IŞİD ve diğer terör örgütlerinin bu planlarda oynadığı rol, Türkiye’nin PKK’ya karşı mücadelesi ve Suriye’nin tespitleri, Rus Yetkililere ve Rus kamuoyuna anlatılacaktır.

 

Bölgesel işbirliği ve dostluğun terörle mücadelede en önemli unsur olduğu, Rus Yetkililerle görüşülecektir.

 

Türkiye-Rusya krizinin aşılması amacıyla görüşmelerde bulunulacaktır.