VİDEO HABER
İşçi Partisi Genel Sekreteri Av. Hasan Basri Özbey, düzenlediği basın toplantısında, AKP’nin Anayasa’yı değiştirme girişimini eleştirerek, İşçi Partisi’nin 17-18 Nisan 2010 günleri Ankara’da toplanan 8. Genel Kurultayı’nda kabul edilen “Milli Anayasa Bildirgesi”ni açıkladı. Özbey’in açıklamasını aşağıda okuyabilir, video haberden izlyebilirsiniz.
AKP’nin “Anayasa değişikliği paketi” Meclis gündeminde.
Bu, aslında AKP’nin “korku paketi”dir.
Cumhuriyet’le kesin hesaplaşmaya girişen ve dönemeyeceği bir yola giren AKP, yaptığının ne kadar tehlikeli olduğunun farkındadır. Kapatılmayı ve Yüce Divan’da yargılanmayı gerektiren suçlar işlemiştir.
Bu nedenle ilk önce Anayasa’nın bazı hükümlerini değiştirerek kapatılma tehdidinden kurtulmak, öngördükleri düzenlemelerin Anayasal denetimini önlemek ve yarın yargılanacakları Yüce Divan’ı kendilerine göre yapılandırmak çabasına girişmişlerdir. Ayrıca, bunun da ötesi vardır.
Şimdiki paket, ileride yapmayı planladıkları asıl değişikliklerin ilk adımıdır. Türbana yönelik Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’nden dönmesi, “Cumhuriyet karşıtı eylemlerin odağı” olduklarının hükmen saptanmış bulunması, önem verdikleri kanunsuz tasarrufların idari yargıya takılması karşısında, önce bu engeli kaldırmak gerektiğini saptamışlardır. Türk Ordusu’nu sindirip yargıyı denetleyebilirlerse asıl aşamaya geçeceklerdir.
Nitekim Tayyip Erdoğan, eğer bu değişiklikleri gerçekleştirmeyi başarırlarsa, gelecek yıl Amerikan usulü “Başkanlık Sistemi”ne geçmeyi planladıklarını açıklamıştır.
GAYRİMEŞRU AKP, ANAYASA’YI DEĞİŞTİREMEZ
Eğer “hukuk devleti”nden söz edeceksek; öncelikle, “Cumhuriyet karşıtı eylemlerin odağı” haline geldiği Anayasa Mahkemesi’nce saptanan siyasal iktidarın meşruiyetini tartışmak zorundayız. Böyle bir iktidarın Cumhuriyet kazanımlarının son kalıntılarını Anayasal düzlemde yok etme girişimi meşru değildir ve kabul edilemez.
HEDEFTE TÜRK ORDUSU VE YARGI VAR
Hedefleri; Türk Ordusu’nu Cumhuriyet’i savunamaz hale getirmek ve bağımsız yargıyı tasfiye etmektir. Bu adımları atan Tayyip Erdoğan, ABD’nin “BOP Eşbaşkanı”dır. Onaylayacak kişi ise ABD Dışişleri Bakanı ile “2 sayfa 9 maddelik hizmet sözleşmesi” bağıtlayan Abdullah Gül’dür. Bunların yapacakları Anayasa değişiklikleri ne kadar cilalanırsa cilalansın, “milli devleti tasfiye” planıdır. Bunu görmemek, “demokrasi budalalığı” olur.
AKP, 12 EYLÜL ANAYASASINI DERİNLEŞTİRİYOR
Onlar, aslında 12 Eylül Anayasasını derinleştiriyorlar.
Türkiye’nin ihtiyacı 12 Eylül Anayasası’nın derinleştirilmesi değil, milli bir anayasadır.
TÜRKİYE’NİN İHTİYACI: MİLLİ ANAYASA
17-18 Nisan 2010 günleri Ankara’da toplanan İşçi Partisi 8. Kurultayı, 2008 yılında Türkiye’nin namus birikimiyle birlikte hazırladığı “Milli Anayasa Bildirgesi”ni oybirliğiyle kabul ve ilan etmiştir.
Bu Bildirgemizde ifade ettiğimiz gibi:
Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliği, hiçbir uluslararası güce devredilemez ve hiçbir Ortaçağ kurumuyla paylaşılamaz.
Başarıya ulaşmak için Cumhuriyet, millet, vatan, kamu çıkarı, gerçek demokrasi, laiklik ve hepsinin temelini oluşturan Atatürk Devrimi cephesinde mevzilenmek gerekir.
Cumhuriyetimizi ve toplumumuzu Atatürk Devrimi temelinde yeniden örgütlemek dışında bir çözüm yoktur.
Atatürk önderliğindeki kurucu irade, Türk Devrimi’nin tecrübelerini özetleyerek Cumhuriyet’in temel niteliklerini 1937 yılında Anayasa’nın en başına kaydetmiştir:
“Türkiye Devleti; Cumhuriyetçi, Milliyetçi, Halkçı, Devletçi, Laik ve Devrimcidir”.
Batı’dan ithal edilen tekerlemeleri bırakarak, dünyaya model olan bu temel stratejik duruşu, yeniden Anayasamızın temeline oturtmak şarttır.
Tayyip Erdoğan’ların anayasa girişimine, onların yolunu açan 12 Eylül Anayasası cephesinden cevap üretilemez. Türkiye, 12 Eylül rejimiyle vatan savunması yapamaz ve demokrasiye kavuşamaz.
AKP’nin “Turuncu Anayasası” varsa; Türkiye’nin de milli ve halkçı bir anayasaya ihtiyacı vardır. Milletin öncü güçleri, kendi anayasalarını milletin önüne koymak göreviyle karşı karşıyadırlar.
MİLLİ ANAYASA’NIN ESASLARI
Cumhuriyetimizi ve toplumumuzu Atatürk Devrimi temelinde yeniden örgütlemeye ışık tutacak ve 21. Yüzyılı kapsayan emperyalizmle hesaplaşma döneminin ihtiyaçlarına cevap verecek Milli Anayasa, şu esasları içermelidir:
- Bağımsız ve güçlü devlet,
- Etkin hükümet,
- Hukukun üstünlüğü ve hızlı adalet,
- Örgütlü halk,
- Özgür ve eşit yurttaş,
- Aydınlanmış ve çağdaş toplum,
- Planlı ve halkçı ekonomi,
- Bölgelerarası denge,
- Çalışan ve öreten Türkiye!
MİLLİ HÜKÜMET KURULACAK
MİLLİ ANAYASA YAPILACAK
Bu Anayasa’yı ancak Milli Meclis – Milli Hükümet yapabilir.
Gayrimeşru AKP iktidarı yıkılacak, Milli Hükümet kurulacak ve Türkiye Milli Anayasası’na kavuşacaktır!
AKP’NİN TURUNCU ANAYASASI’NA KARŞI TÜRKİYE’NİN MİLLİ ANAYASA İHTİYACI from dperincekinfo on Vimeo.