Türkiye gündemi haber özetleri - 9 Temmuz 2020 Perşembe

9 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 


1) “Türkiye Mürted Hava Üssü'nde konuşlandırdığı S-400'lerin, ABD'nin görünmezlik özelliğine sahip F-22 Raptor ve F-35 uçaklarına karşı test etti” iddiası
İddianın sahibi Bulgarian Military isimli askeri internet sitesi. Habere göre Test sonuçları açıklanmadı ancak Bulgar bir askeri yetkili, Türkiye'nin sistemden oldukça memnun olduğu yorumunu yaptı. S-400'lerin Ankara'daki Mürted Hava Üssü'nde konuşlandırıldığını hatırlatan site, Amerikan uçaklarının bir rotasyon sırasında Karadeniz'den Ortadoğu'ya geçerken Mürted'e 170-200 kilometre kadar yaklaştığını söyledi. "Amerikan gizli savaşçıları en az üç kez test edildi" denilen haberde, testin yalnızca F-35 üzerinde yapılmadığı, F-22 Raptor'ların da aynı güzergâhta S-400'e yakalandığı belirtildi. Bu geçiş sırasında Türk S-400'lerinin aerodinamik kabiliyetlerinin de test edildiği kaydedildi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/turk-s-400-leri-f-35-i-test-etti-iddiasi-212567

2) ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat 4 senatör, Savunma Bakanı Mark Esper’e Türkiye hakkında mektubu yazdı. Mektupta S-400’ler nedeniyle, Türkiye'ye yaptırımların yasa gereği gecikmeden uygulanması çağrısı yapıldı.
Türkiye mektubuna Cumhuriyetçi Senatörler Thom Tilis ve James Lankford ile Demokrat Senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Van Hollen imza attı. Erdoğan yönetiminin NATO ve transatlantik güvenliğini zayıflattığını vurgulayan 4 senatör, Pentagon’un gecikmelere son vermesini ve Kongre’nin onayladığı Türkiye yaptırımlarının uygulanması istedi. İki buçuk sayfalık mektupta, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde ilerlediği yönle ilgili kaygı duyduklarını” belirten senatörler, Ankara ve Moskova arasında savunma alanındaki iş birliğinden duyulan endişeler yineledi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/abd-li-senatorlerden-turkiye-mektubu-h265042.html

3) MHP lideri Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na ilişkin sert konuştu: "Kılıçdaroğlu, PKK’nın gölgesine sığınmıştır."
Kambur atılmalı, CHP’nin rotası başkent Ankara istikametine döndürülmelidir. Atatürk’ün kemiklerini sızlatan bu şahsın devirdiği çamlar haddi ve hududu çoktan aşmıştır.
CHP’nin PKK-YPG-FETÖ’yle ilişki ve illiyet bağı ortadayken, kamuoyunda çoklu baro olarak bilinen kanun teklifine ihanet ve bölücülük yaftası vurmak bir başka rezalettir. Konuşmaya uzak, uzlaşmaya mesafeli, müzakere ve görüşmeden bihaber bu baroların ülkemizi huzursuzluk girdabına çekme gayretleri duvara toslamıştır. Görüşülen çoklu baro kanun teklifiyle barolar demokratikleşecek, avukatlar özgürleşecek, savunma daha da güçlenecektir.

https://www.yenisafak.com/gundem/chp-lideri-pkknin-golgesine-sigindi-ataturkun-kemiklerini-sizlatan-bu-sahsin-devirdigi-camlar-haddi-ve-hududu-coktan-asmistir-3548529


4) Türk Deniz Kuvvetleri, Akdeniz'de üç farklı sahada tatbikat düzenledi.
Girit'in güneyine inen ve Tobruk ile Bingazi açıklarında deniz eğitimleri düzenleyen Türk Donanması'nın mesajı netti: İstediğimiz an müdahale ederiz! Tatbikata çok sayıda fırkateyn ve savaş uçağı katıldı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan tatbikatın boyutuna ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, Yunan Kathimerini Gazetesi "13 Türk uçağı kuzeydoğu, orta ve güneydoğu Ege'de 50 defa hava sahasını ihlal etti. Yunan ve Türk savaş uçakları arasında da sanal bir hava savaşı yaşandı" diye yazdı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/vatiyye-saldirisina-net-yanit-212600

5) Yunan Kathimerini gazetesi: Türkiye, Suriye ve Irak'taki sınır ötesi operasyonlardan başarıyla çıktı ve sıran Libya'ya geldi.
Yunanistan'ın etkili gazetesi Kathimerini'nin Yunanca versiyonunda Vasilis Nedos imzasıyla yayımlanan analiz, "Erdoğan'ın iki, üç ve birçok savaşı" başlığını taşıyor.
Türk ordusunun özellikle Suriye'de müttefiklerinin yalnız bırakmasına rağmen güçlü bir tepki verdiğini dile getiren analiz, Fırat Kalkanı'yla başlayan operasyon dizisinin Ortadoğu ülkesinin kuzeyinde bir kuşağın açılmasına yol açtığını vurguladı. Türkiye'nin aynı dönemde Irak'taki terör örgütü PKK hedeflerine yönelik operasyonlara giriştiğini bildiren Vasilis Nedos, sıranın Libya'ya geldiğini yazdı. Deniz yetki anlaşmasının ardından Türkiye'nin Libya'daki meşru güçlere askeri danışmanlık, eğitim desteği verdiğini hatırlatan analiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'yi bölgenin en güçlü ülkelerinden biri haline getirmek için her şeyi yapacağını vurguladı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/07/08/yunan-medyasi-yazdi-yunanistan-panikte-erdogan-2023-yili-oncesinde-nihai-hedefine-ilerliyor?paging=2

6) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Türkiye ve Rusya Libya'da acil ateşkes için çalışıyor" dedi.
Interfax haber ajansına göre Lavrov, Hafter milislerinin bir ateşkes imzalamaya hazır olduğunu söyledi. Lavrov, Türkiye'nin de libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni bu konuda ikna etmesini umduğunu dile getirdi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/lavrov-turkiye-ve-rusya-libya-da-acil-ateskes-icin-calisiyor-212549

7) İBB Genel Sekreterliği’ne getirilen isim partide sıkıntı yarattı. CHP'de atama sancısı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından genel sekreterliğe atanan Can Akın Çağlar, 8 yıl önce CHP İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu tarafından yolsuzlukla suçlanmıştı. CHP Grup Başkanvekili Özkoç, atamayla ilgili ‘parti içinde değerlendirme yapacaklarını’ söyledi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ibb-genel-sekreterligine-getirilen-isim-partide-sikinti-yaratti-chpde-atama-sancisi-41560471

8) Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’den CHP eleştirisi
Yücel, köşe yazısında “Geçmişte AKP’yi iktidara taşıyan çevrelere teslim olunduğunu gösterir” ifadesini kullandı.

https://twitter.com/cyhnbzkrt/status/1280791723216642050?s=20


9) Almanya’da terör örgütü PKK tarafından kaçırılan Nilüfer T.’nin annesi Maide T., terör örgütü PKK’yı bir virüse benzeterek özellikle Alman devletinin bu virüse karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
https://www.yenisafak.com/dunya/berlin-anneleri-almanlar-destek-vermese-pkk-virusu-bu-hale-gelemezdi-3548523

 

10) Rusya'nın Suriye'ye uluslararası yardım mekanizmasını veto etmesinin ardından 6 aylığına sadece bir sınır kapısından yardım önerisi BMGK'de reddedildi.
Rusya, dün BM Güvenlik Konseyi'nde, Türkiye üzerinden 2 sınır kapısından Suriye'ye insani yardımların girişine olanak sağlayan ve 10 Temmuz'da görev süresi dolacak olan mekanizmanın yenilenmesini veto etti ve konseye kendi karşı tasarısını sundu. Rusya'nın Suriye'ye Türkiye'den Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Babülhava'dan sadece 6 ay uluslararası yardımların girişini öneren karar tasarısı, BMGK'de gereken 9 oya ulaşamadığı için reddedildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-guvenlik-konseyi-rusyanin-suriye-tasarisini-reddetti/1904236

11) Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, "Libya krizinin tek çözüm yolunun meşru hükümeti desteklemek ve Suheyrat Anlaşması, BMGK kararları ile Berlin Konferansı'nın sonuçlarını uygulamak olduğu netleşmiştir." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/katar-disisleri-bakani-al-sani-libya-krizinin-tek-cozum-yolu-mesru-hukumeti-desteklemek/1904268

12) TBMM Genel Kurulunda, barolara ilişkin düzenlemeleri de içeren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 2 maddesi kabul edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/barolara-iliskin-kanun-teklifinin-ilk-2-maddesi-kabul-edildi/1904232

13) ABD’den Çin’e yaptırım tehdidi
Hong Kong'un statüsündeki değişikleri izleyeceklerinin altını çizen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien, "Dışişleri Bakanlığımız, Hong Kong'un özerkliğini sürdürdüğünü tespit edemezse, Hong Kong ve Çin'e yaptırım uygularız." Dedi
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/beyaz-saraydan-hong-kong-konusunda-cine-yaptirim-sinyali/1904218

14) Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Halife Hafter'e bazı ülkelerin gösterdiği desteğe ilişkin "Bir saldırganı (Hafter), tanınan bir hükümetle eşit şartlarda konumlandırmak yanlış ve verimsizdir. Bu ciddi hata düzeltilmelidir" uyarısında bulundu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Berlin Konferansı'nın katılımcılarıyla video konferans formatında yapılan Libya oturumunda konuştu. Önal, Avrupa Birliğinin (AB), Libya Hükümeti ile istişarede bulunmaksızın başlattığı Irini operasyonuna değinerek, "Hafter'in ihtiyaç duyduğu tüm silahları edindiği ve bunu kara ve hava yoluyla desteklediği bir ortamda bu operasyon, fiiliyatta sadece meşru hükümete yaptırım uyguluyor. Bu sorun giderilmelidir." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/disisleri-bakan-yardimcisi-onal-bir-saldirgani-hafter-taninan-bir-hukumetle-esit-sartlarda-konumlandirmak-yanlistir/1904147

15) Libya Başbakanı Serrac, Trablus'u ziyaret eden İtalyan enerji şirketi ENI'nın Üst Yöneticisi Descalzi ve beraberindeki heyetle görüştü.
Görüşmede, "iki ülke arasındaki petrol ve doğalgaz alanındaki iş birliği, bunun geliştirilmesinin yolları, üretim kesintisinin neden olduğu mali ve teknik zarar göz önüne alınarak petrol sahalarının yeniden çalışmaya başlaması ve petrolün yeniden akması" konularının ele alındığı aktarıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-basbakani-serrac-italyan-enerji-sirketi-eni-yetkilileriyle-gorustu/1904252

16) ABD Başkanı Trump, ABD, Kanada ve Meksika arasındaki Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA), "insanlık tarihindeki en kötü anlaşma" olarak nitelendirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-nafta-insanlik-tarihindeki-en-kotu-anlasmalardan-biriydi/1904214

17) İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziran ayında güçlü bir artışla 47,5 düzeyinde çıktı. Nisan ayında 19,1 ile tarihi dip seviyeleri gördükten sonra mayısta hızlı bir toparlanma kaydeden endeks, böylece haziran ayındaki performans ile salgın öncesi seviyelere geri döndü.
https://www.dunya.com/ekonomi/ihracat-ikliminde-v-tipi-toparlanma-haberi-474640

18) BDDK, Koronavirüs salgını sonrası normalleşme döneminde finansal kurumlara bireysel ve ticari müşterilere kolaylık sağlayacakları hususları içeren 11 maddelik talimat hazırladı.
https://www.dunya.com/ekonomi/bddkdan-bankalara-oteleme-taleplerini-karsilayin-haberi-474641

 

19) “Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi kararı Danıştay tarafından iptal edildi” iddiası

Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Danıştay'ın oy birliğiyle Ayasofya hakkında verilen “müzeye çevrilmesi” kararının hukuka aykırı olduğunu değerlendirdiğini ve Ayasofya'nın cami statüsünü koruduğunu ileri sürdü. Müderrisoğlu, kararın yazım aşamasında olduğunu da iddiasına ekledi.
 https://tr.sputniknews.com/turkiye/202007081042411913-ayasofyanin-muzeye-cevrilmesi-karari-danistay-tarafindan-iptal-edildi-iddiasi/

 

20) Akşener'in sosyal medya düzenlemesi ve İstanbul Sözleşmesi üzerine değerlendirmesi

Sosyal medya platformları ve internet şirketleri için ülkenin kanunlarıyla uyumlu hukuki ve mali altyapının hazırlanmasına ve düzenlemeler getirilmesine karşı olmadıklarını belirten Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke, vatandaşlarını korumak için bu tip adımlar atıyor. Biz de bu adımları atmalıyız. Ancak bunu yasaklarla değil, özgürlükleri sınırlayıp, insanlarımızı mağdur ederek değil, aklıselimle yapmaktan yanayız. Gerekli yasaları çıkaralım, ahlaksızlara karşı caydırıcı önlemleri alalım, milletimizin hakkını, hukukunu güvence altına alalım. Ama ilk adımı şöyle atalım; Türkiye'de, internet üzerinden, sosyal medya ağlarında, insanların onurlarına, ailelerine her tür hakareti yapan, iktidarın maaşlı trol ekibini dağıtalım. İşe oradan başlayalım. Hükümet, samimiyet yerine hep art niyetle hareket ediyor. Hep bir gizli ajandaları var, olayları bahane edip, 'fırsat bu fırsat' diyorlar, kendi istediklerini Türkiye'ye dayatıyorlar. Mesela, barolardan rahatsızlar. Barolar bağımsız olmasın, kendi sözlerinden çıkmasın istiyorlar. Bu nedenle kafaya koymuşlar; körükledikleri toplumsal ayrışmaları barolara yansıtacak, yandaş baro konseptinin önünü açacak bir model getiriyorlar. Bir bakıyorsunuz; Ankara Barosu'nun haddi aşan açıklamasını bahane edip, tamamen yanlış bir uygulamanın yolunu yapıyorlar.

Mesela; kadınlara gıcıklar. Türk kadını yükselmesin, hep geride kalsın, haddini bilsin istiyorlar. Kadın, hakkını, hukukunu koruyamasın istiyorlar. Bu nedenle kafaya koymuşlar; kırk yılda bir doğru yaptıkları bir iş olan, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilecekler. Bir bakıyorsunuz LGBT yürüyüşünü tartışmaya açıp, sanki konu oymuş gibi algı oluşturmaya kalkıyorlar. Mesela, interneti kontrol edemiyorlar. Gençlerin özgürce kendilerini ifade etmelerinden rahatsızlar. Bu nedenle kafaya koymuşlar. İnternete ve sosyal medyaya yasak getirecekler. Bir bakıyorsunuz düne kadar kendi trollerinin yaptığı iğrençlikleri görmezden gelmemişler gibi kendilerine yapılan alçakça bir saldırıyı bahane edip, ahlak üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Twitter ne yaptı? İsmi cismi, yeri yurdu belli olmayan, iktidarın maaşlı trollerinin hesaplarını kapattı. Film de ondan sonra koptu."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a göre, Netflix, Twitter, Youtube'un suçlu olduğunu savunan Akşener, "Sayın Erdoğan, toplumdaki gerilimi bastırmak için sosyal medyayı kapatmak, Madımak'lar yaşanmasın diye, otelleri kapatmaya benzer." ifadesini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/aksenerden-sosyal-medya-duzenlemesi-aciklamasi-biz-de-bu-adimlari-atmaliyiz/1903562