Türkiye gündemi haber özetleri - 9 Kasım 2020 Pazartesi

9 KASIM 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Nagehan Alçı: "Merkez Bankası'na Naci Ağbal'ın atanması istifa kararında etkili"
Nagehan Alçı, Merkez Bankası'na Naci Ağbal'ın atanmasının Berat Albayrak'ın istifa kararında etkili olduğunu belirterek, "İkisi arasında ekonomiye bakışları çok farklı. Naci Ağbal'ın çizgisi Mehmet Şimşek ve Ali Babacan'a yakın bir çizgi" diye konuştu.

https://www.haberler.com/nagehan-alci-dan-berat-albayrak-in-istifa-13722630-haberi/

2) Gazeteci Murat Yetkin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasını kaleme aldı. Yetkin, Erdoğan'ın Soylu'dan Albayrak'ın kalması hâlinde 30-40 AKP'li vekilin istifa edeceği iddiasını araştırmasını istediğini iddia etti.

https://halktv.com.tr/erdogan-30-40-akpli-vekilin-albayrakin-gorevde-kalmasi-halinde-istifa-edecegi-iddiasini-438817h

3) AK Parti’den Erdoğan’a Albayrak çağrısı
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Berat Albayrak'ın sosyal medya hesabından yapılan istifa açıklaması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulundu. Twitter hesabından paylaşım yapan Muş, "Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz." dedi.
https://www.haberler.com/istifa-iddiasi-sonrasi-ak-parti-den-erdogan-a-13722555-haberi/

 

4) Ağbal’dan ilk açıklama: “Gerekli politika kararları alınacak”
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, ilk açıklamasında, "19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır" ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011091043186652-agbaldan-ilk-aciklama-gerekli-politika-kararlari-alinacak/

5) Faik Öztrak: Kasada artık tek bir “cent” bile kalmadı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ''TCMB’nin SWAP dahil döviz yükümlülükleri ayıklandığında kasada artık tek bir “cent” bile kalmadı'' iddiasında bulundu.
https://halktv.com.tr/faik-oztrak-kasada-artik-tek-bir-cent-bile-kalmadi-438794h

 

6) Erdoğan: “Kibre ve fesada bulaşanların AK Parti’de yeri yok”
AK Parti’nin milletin partisi olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her kim ki milletten koparsa, halkla arasına duvarlar örerse, kendini ulaşılmaz, erişilmez bir yere koyarsa, hele hele kibir ve fitne belasına bulaşırsa artık bu partide yeri kalmamış demektir. Hiçbir sıfat, hiçbir yoğunluk, hiçbir meşgale milletin gönlünü kırmanın, milleti hor görmenin, millete uzak durmanın bahanesi olamaz” diye konuştu.
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122703/-adim-adim-isgal-altindaki-sehirlerini-ve-karabag-i-ozgurlugune-kavusturan-azerbaycanli-kardeslerimizin-sevinci-bizim-de-sevincimizdir-

7) Fuat Oktay’dan Biden yönetimine “Türkiye olmadan bölgede planlar tutmaz” mesajı
Geçmişe baktığımızda hangi yönetim gelirse gelsin şunu çok net görüyor; Türkiye olmadan bölgede hiçbir planın, hiçbir programın ve özellikle stratejik seviyeden bahsediyorum, hiçbir şeyin gerçekleşme şansı yoktur. Dolayısıyla Amerika'nın dış politikasına da baktığınızda kim gelirse gelsin sonuçta Amerika'nın dış politikasında belirli çizgiler vardır, o çizgiler çok da değişmez. Başkana göre belki detay anlamda değişiklikler olur, belirli anlamda tercihler olur."
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-turkiye-olmadan-bolgede-hicbir-plan-gercekleseme/529180

8) Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Devlet Egemenliğini Koruma Komisyonu Başkanı Andrey Klimov, seçimleri kazandığını ilan eden Demokrat Joe Biden'ın başkanlığa gelmesinin ABD'de kişisel yaptırımlar uygulanmasına yönelik Rusya karşıtı söylemleri artıracağını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011081043184269-rus-senator-biden-doneminde-rusya-karsiti-soylemler-guclenecek/

- Gorbaçov: “Biden Başkan Yardımcısı görevindeyken Rusya ve ABD ilerlemeyi başarmıştı”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011081043185534-gorbacov-biden-baskan-yardimcisi-gorevindeyken-rusya-ve-abd-ilerlemeyi-basarmisti/

9) Eski Rusya Karabağ yetkilisi Şuşa’nın önemini anlattı
Rusya Devlet Başkanlığı'nın eski Dağlık Karabağ Yetkili Temsilcisi Vladimir Kazimirov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ermeni işgalinden kurtarıldığını duyurdu Şuşa kentinin büyük önem taşıdığını, zira bu sayede Azerbaycan mevzilerinin büyük güç kazanacağını ifade etti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011081043185165-rus-uzman-azerbaycanin-isgalden-kurtardigi-susanin-onemini-anlatti/

10) Tepkiler sonrası Fransa'dan geri adım: İslam'a saygı duyuyoruz
Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Hz. peygambere yönelik hareket içerikli karikatürlerin Arap ve İslam dünyasında uyandırdığı infialin ardından, "ülkesinin İslam dinine saygı duyduğu" açıklamasında bulundu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/fransa-disisleri-bakani-ndan-geri-adim-islam-a-saygi-duyuyoruz

11) Enis Berberoğlu'nun FETÖ trafiği deşifre oldu
Fetullahçı Terör Örgütü'nün kritik ihanetlerinden MİT TIR'ları girişimine ilişkin çarpıcı bir son dakika haberi geldi. MİT TIR’larına ait görüntüleri firari gazeteci Can Dündar'a veren CHP'li Enis Berberoğlu’nun o dönemdeki kritik telefon trafiği ortaya çıktı. Berberoğlu, Dündar’a görüntüleri verdiği süreçte onlarca kez FETÖ ile telefonla görüştü.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/11/09/son-dakika-enis-berberoglunun-mit-ihaneti-oncesindeki-feto-trafigi-desifre-oldu

12) Korona tedbirleri artırılıyor
65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00 ila 16.00 saatleri arasında maske ve mesafe kuralına uyarak sokağa çıkabilecek, diğer zamanlarda sokağa çıkmaları kısıtlanacak, kahve, kıraathane ve çay ocaklarına girişleri yasaklanacak, daha önceki İl Hıfzıssıhha Kurul Kararları doğrultusunda düğün ve cenazelere 1. dereceden yakınlar hariç katılım yasaklanacak.
https://www.milliyet.com.tr/galeri/pes-pese-tedbir-haberleri-anonslar-yapilacak-6349955/6


13) Ercan: “Aydın’da yıkıcı deprem şaşırtmaz”
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dikkatleri Aydın'ın Efeler, Nazilli ile Kuşadası ilçelerine dikkat çekti. Ercan, “Bu üç yerden birinde yıkıcı bir deprem olması şaşırtıcı olmaz” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/aydinda-yikici-deprem-sasirtmaz-6117652/

 

14) Salgının kazananı Çin
Dünyada Kovid-19 krizinde 500 milyonluk istihdam kaybı yaşanırken, salgının ortaya çıktığı Çin küresel ekonomideki payını artırıyor. Çin’in pazar payını 2019’dan 2021’e kadar olan süreçte %9 artıracağı öngörülüyor. AB aynı dönemde %3,5 kayıp yaşayacak. Güney Kore ve Türkiye de ihracat artışıyla kazanan ülkeler arasında.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/salginin-kazanani-cin-koronaviruste-son-durum-3574289

 

15) ÜMİT ÖZDAĞ, FETÖ'NÜN İYİ PARTİ'Yİ TAMAMEN ELE GEÇİRMEYE HAZIRLANDIĞINI SÖYLEDİ GENEL BAŞKANLIĞA BUĞRA KAVUNCU'NUN GETİRİLMEK İSTENDİĞİ MESAJINI VERDİ  - 9 KASIM 2020


Cumhuriyet gazetesinden İpek Özbey' e konuşan Ümit Özdağ şunları söyledi:

İYİ PARTİ'NİN TEPESİNE BİNECEKLER
Ben İYİ Parti’de sadece tarlamızın başkası tarafından sürülmesini engellemek anlamında mücadele verdim, çünkü biliyorum ki birileri bu süreci ilk günden beri izliyor, arşivliyor ve İYİ Parti’nin tepesine binmek üzere hazırlanıyor. Hem Türk milliyetçiliğine bir sızmayı, bir operasyonu, hem İYİ Parti’ye yönelik bir dış operasyonu, hem İYİ Parti’nin Türk milliyetçiliği ekseninden çıkmasını engelleme mücadelesi verdim. Ancak partinin kuruluşunun üçüncü yılında gördüm ki İYİ Parti’yi Akşener’e rağmen korumak mümkün değil.


BAHADIR ERDEM'İ BUĞRA KAVUNCU GETİRDİ

Ben İYİ Parti’nin AKP’nin düştüğü tuzağa düşmesini engellemeye çalışıyorum. İçindeki sızmaları engelleyecek bir İYİ Parti, AKP’ye karşı daha güçlü olacaktır.
Bakın İpek Hanım, ben İYİ Parti’ye Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri, Fatih Eryılmaz, Nevzat Bor ile geldim. Buğra Kavuncu ise Bahadır Erdem’i getirdi. Düşünmek lazım.. Bugün gerçekleşen tartışmalardan İYİ Parti taktik zarar görüyor gibi görünse dahi doğru adımlar atılır ise stratejik galibiyet elde eden taraf olur.

 

AKŞENER'İN LİBERAL AÇILIMI: BAHADIR ERDEM AÇILIMIN BAŞ ROLÜNDE

Akşener son kurultayda üç sene önce kurduğumuz partiyi yeniden kurdu. Hem kendisinden sonra Buğra Kavuncu’nun genel başkanlığının altyapısını hazırlayarak hem İYİ Parti’yi Türk milliyetçiliğinden liberal bir çizgiye çekerek.

Akşener, 20 Eylül Kongresi’nden sonra yaptığı değerlendirmelerde -ki bu değerlendirmeler İYİ Parti il başkanları tarafından da teşkilatlara aktarılmaya başlandı- şu mesajları veriyor: 1) İYİ Parti’ye kurultayda getirdiği yeni kadrolarla liberal bir açılım yapacağım. 2) Prof. Dr. Bahadır Erdem bu liberal açılım çerçevesinde anayasa değişikliğinde parti adına önemli rol oynayacak. 3) Geçim derdinde olan seçmeni İYİ Parti’deki iç meseleler ile ilgilenmiyor. 4) Anketlerde İYİ Parti’nin oylarında bir düşüş olmadığı için halen devam eden iç meselenin çözümü ile ilgilenmeyeceğim. 5) İYİ Parti’de milliyetçi dayatmaları kabul etmeyeceğim. Bu politikaların uygulanabilmesi için ise bazı isimlerin tasfiye edilmesi gerekiyor. Yaşanan budur.

 

KAVUNCU'NUN OFFSHORE HESAPLARI

Buğra Kavuncu’nun kurucu ve ortağı olduğu görünen Tollerport Asset Management SA (Tollerport Fon Yönetimi) bir British Virgin Island şirketi var. Şirketi kuran Horizon Investment adlı bir şirketi. Horizon Investment Cenevre merkezli bir fon yönetim şirketidir. Şirketlerin kendi ülkelerinde vergi ödemekten kaçınmak amacıyla sık sık kullandığı bir offshore merkezi olan British Virgin Adaları’nda hesap açıp, bunu da Tollerport Asset Management gibi offshore fon yönetimi şirketleri aracılılığıyla yurtdışında para ve mal varlıklarını yönettikleri anlaşılıyor. KATİAD kurucu yöneticilerinden sadece Fettah Tamince ve Saltuk Buğra Kavuncu’nun offshore şirketler üzerinden para ilişkileri mevcuttur... Erdoğan’ın Man Adası’ndaki ekonomik faaliyetlerinin hesabını soran Akşener, kendi il başkanının Çanakkale’de yıkık bir binaya yaptığı, uluslararası sisteme girmiş para transferinin hesabını sormazsa inandırıcı olabilir mi?