Türkiye gündemi haber özetleri - 9 Eylül 2020 Çarşamba

9 EYLÜL 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Hafter kontrolündeki Ras Lanuf Limanı'na büyük savaş gemisi yanaştı
Libya Ulusal Petrol Kurumundan (NOC) yapılan yazılı açıklamada, "Büyük bir savaş gemisi cumartesi günü Ras Lanuf Limanı'na yanaştı. Şu ana kadar da limanı terk etmedi." ifadeleri kullanıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hafter-kontrolundeki-ras-lanuf-limanina-buyuk-savas-gemisi-yanasti/1967219

2) Fas'taki “Libya Diyalog Toplantısı'nda” önemli anlaşmalara varıldı
Fas'ın Buznika kentinde gerçekleştirilen "Libya Diyalog Toplantısı'nda" önemli anlaşmalara varıldığı belirtildi. Libya hükümeti ile Tobruk Temsilciler Meclisi (TM) arasındaki diyalog toplantısının üçüncü gün oturumları sona erdi. Yapılan ortak açıklamada, "yolsuzluk ile kamu malının israfına son verilmesi ve kurumsal ayrılığın bitirilmesiyle" ilgili kriterler belirlenmesine ilişkin önemli anlaşmaların sağlandığı belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fastaki-libya-diyalog-toplantisinda-onemli-anlasmalara-varildi/1967110

3) Türkiye ve İran'dan ortak bildiri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferans yöntemi ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile toplantı yaptı. Kritik görüşmenin ardından, ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, "İki ülke arasında terörle mücadelede iş birliği yapılacak" denildi. Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve terör mücadele konusunda işbirliğinin artırılması iradesi öne çıktı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/turkiye-ve-iran-dan-ortak-bildiri-h268286.html

 

4) IKBY'den Türkiye'ye operasyon desteği: “BAE ve Fransa'nın karışmasına izin vermeyiz”
Fransa ve BAE gibi ülkeler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyonlardan bir süredir rahatsızlık duyuyor. IKBY yetkililerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile IKBY Başkanı Barzani arasında yapılan görüşmelerde bu konu gündeme geldi ve Türkiye'nin askeri operasyonlarına üçüncü ülkelerin müdahil olmasına izin vermeyecekleri konusunda güvence verildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/ikbyden-turkiyeye-operasyon-destegi-bae-ve-fransanin-karismasina-izin-vermeyiz-3566279

 

5) PKK, sözde üst düzey yöneticinin öldürüldüğünü örgütten gizlemiş
PKK/KCK'nın sözde üst düzey yöneticilerinden "Dozdar Hamo" kod adlı terörist Abdulrehman Hamo'nun, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) operasyonuyla Irak'ın kuzeyindeki Kandil bölgesinde etkisiz hale getirilmesinin terör örgütü tarafından, "Artık başka alanda üst düzey görevlendirildi" ya da "Gizli bir faaliyet yürütüyor" gibi yalanlarla örgüt mensuplarından gizlenmeye çalışıldığı ortaya çıktı.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5340099/pkk-sozde-ust-duzey-yoneticinin-olduruldugunu-orgutten-gizlemis

 

6) Diyanet İşleri'nden Fatih Altaylı'ya yalanlama!
Diyanet İşleri Başkanlığı, gazeteci Fatih Altaylı'nın köşe yazısında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a atfettiği sözlere tepki göstererek "konuyla ilgili olarak hukuki yollara başvurulacaktır" açıklamasını yaptı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5340517/diyanet-islerinden-fatih-altayliya-yalanlama

 

7) CHP’li Tekin’den yeni bir muhalif hareket mi?
Barış Yarkadaş, Gürsel Tekin’in Kozyatağı’nda eski ve yeni milletvekilleri ve ilçe başkanlarıyla bir araya geldiğini, otobüsünü hazırladığını ve bir yurt turuna başlayacağını paylaştı. Yarkadaş, Gürsel Tekin’in turunun Diyarbakır’da başlayacağını öne sürerek, amacının CHP içinde bir muhalefetten ziyade halk nezdindeki “CHP sadece seçim zamanı halka dokunur” algısını yıkmak olduğunu ifade etti. Tekin ile görüştüğünü de kaydeden Yarkadaş, “Bana, oturup konuştuklarını ve CHP’nin yeterli muhalefet etmediğini, halka yeterince temas etmediklerini tespit ettiklerini söyledi” diye konuştu.

https://halktv.com.tr/baris-yarkadas-gursel-tekin-otobusunu-hazirladi-yurt-turuna-cikacak-ozel-433850h

 

8) IMF Başkanı Georgieva: Dünya ekonomisinde bazı toparlanma işaretleri görüyoruz
Bazı gelişmiş ekonomilerin görünümünün tahmin edilenden daha az kötü olduğunu aktaran Georgieva, Çin'in beklenenden biraz daha hızlı toparlandığını kaydetti. Georgieva, politika müdahalelerinin dünya ekonomisini desteklediğini belirterek, "Buna 11 trilyon dolarlık mali önlem dahil. Merkez bankaları büyük miktarlarda likidite enjekte etmek ve ulusal ekonomileri ile diğer ülkelerin ekonomilerini desteklemek için mucizeler yarattı." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/imf-baskani-georgieva-dunya-ekonomisinde-bazi-toparlanma-isaretleri-goruyoruz/1967231

9) Bloomberg: “Türkiye ekonomisi pandemide en az zararı kaydetti”
Bloomberg, pandemi sürecinde ekonomisi en az zarar gören ülkelerin yer aldığı bir araştırma sonucu yayınladı. Yılın ikinci çeyreği itibarıyla yalnızca yüzde 4 oranında daralma kaydeden Türkiye, ABD’nin yüzde 5, İngiltere’nin yüzde 9.9, İspanya’nın yüzde 12’lik oranlarının yer aldığı listede ekonomik başarısıyla üst sıralarda yer aldı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/bloomberg-turkiye-ekonomisi-pandemide-en-az-zarari-kaydetti-3566291

10) Türkiye, Fransız şirketten sismik veri sistemi aldı
Kıbrıs Adası’nda gaz arama faaliyetleri nedeniyle siyasi ve ekonomide iplerin kopma noktasına geldiği Fransa’nın en önemli jeoloji teknolojisi ve sismik veri sistemi üreticilerinden Sercel, Türkiye’ye önemli bir ürün teslimatı yaptı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı olan ve arama, üretim ve petrol ticareti yapan TPIC (Turkish Petroleum International Company), Fransız Sercel’in ürettiği yeni nesil arazi bilgi edinim sistemi WING’i satın aldı.
https://www.dunya.com/sirketler/turkiye-fransadan-sismik-veri-sistemi-aldi-haberi-480906

 

11) Türkiye Sigorta ile sektörde yeni bir dönem başlıyor
Türkiye Sigorta, 2 bin 600 çalışanı, 5 bin 250 çözüm ortağı, 15 milyon müşterisi, çevik iş yapış biçimi ve ileri teknoloji altyapısıyla Türkiye’de sigortacılığa yeni bir soluk getirecek ve küresel rekabet gücüne katkı sağlayacak.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/08/turkiye-sigorta-ile-sektorde-yeni-bir-donem-basliyor

12) Koronavirüs testinde 8 dk’da sonuç alacak kit
Tüm dünyayı etksi altına alan corona virüs, can almaya devam ediyor. Tüm dünya bu virüse karşı tanı kiti ve aşı geliştirme çalışmalarına başlamışken, sevindiren bir haber Türkiye'den geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) yeni tip koronavirüsü tespit eden, çift antikorlu bir tanı kiti geliştirildi. Seri üretimine başlanacak kit ile 8 dakikada yüzde yüze yakın doğru sonuç alınabilecek.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/08/koronavirus-testinde-flas-gelisme-turkiyede-uretildi-dunyada-bir-ilk-olacak

 

13) Vucic’ten Trump’a: “Sırbistan henüz o sayfayı açmadı”
ABD Başkanı Trump’ın “Elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacak” dediği Sırbistan’dan itiraz geldi. Cumhurbaşkanı Vucic, Brüksel’deki açıklamasında “Sırbistan henüz o sayfayı açmadı” dedi. İsrail elçisi gibi davranan Trump’ın Beyaz Saray’daki emrivakisi karşısında Vucic’in yaşadığı şaşkınlık kameraya da yansımıştı.
https://www.yenisafak.com/dunya/vucicten-trumpa-sok-sirbistan-henuz-o-sayfayi-acmadi-3566391

 

14) Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko: "Bugün Belarus çökerse, ardından Rusya da çökecek"
Telegram uygulamasındaki bazı kanalların protestoların organizasyonunda başrol oynadığını vurgulayan Lukaşenko, bu yöntemi ABD’nin düşündüğünü ve şimdi Belarus’ta bunu uygulayarak başardığını ifade etti. İnterneti kesmenin bir faydası olmayacağını kaydeden Lukaşenko, Polonya’dan yönetilen bu kanalların yine de kapatılamayacağını dile getirdi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/08/belarus-cumhurbaskani-lukasenko-bugun-belarus-cokerse-ardindan-rusya-da-cokecek

 

15) Çin, koronavirüs aşısında önemli gelişmeyi duyurdu
Çinli ilaç firması Sinovac Biotech, şirket çalışanlarına ve ailelerine Covid-19 aşısı yapıldığını açıkladı. Şirket sözcüsü Peicheng Liu, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin şirket çalışan ve ailelerine, gönüllü olarak aşının vurulması için teklif götürüldüğünü ve bu kişilere aşı yapıldığını belirtti.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/cin-koronavirus-asisinda-onemli-gelismeyi-duyurdu-41606072