Türkiye gündemi haber özetleri - 8 Temmuz 2020 Çarşamba

8 TEMMUZ 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 


1) Türkiye ve İtalya’dan “Akdeniz’de işbirliğini güçlendirelim” mesajı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından verilen mesajlarda Akar, “Akdeniz bölgesinde İtalya ve Türkiye gibi iki büyük ülkenin her alanda, özellikle de savunma ve güvenlik alanında, hem sivil hem askeri kesimde yapacağı etkin iş birliğinin sadece ülkelerimiz için değil, aynı zamanda tüm bölge için de çok önemli yararlar sağlayacağına inandığımızı burada belirtmek istiyorum. Birlikte çalıştığımız zaman ülkelerimizin hak ve menfaatlerinin korunması ve kollanması için de önemli faaliyetleri yapabileceğimizi gördük.” dedi.
Guerini de “İstikrar gerektiren birçok konudan da bahsettik. Suriye olsun, Libya olsun, Irak ya da Doğu Akdeniz de bunların içindeydi. Kendi bakış açılarımızı birbirimizle paylaştık. Özellikle Libya konusunda, Libya'nın barışa ermesi için siyasi bir çözümü üretmemiz gerekliliği üzerinde yine mutabık kaldık. Doğu Akdeniz konusunda da aynı şekilde vizyonumuzu ve hangi sorumlulukları alacağımızı da paylaştık. Akdeniz'in istikrara kavuşması için de birlikte çalışmamız, hepimizin elini taşın altına koyması gerekir." dedi.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/milli-savunma-bakani-hulusi-akardan-italya-ile-isbirligi-mesaji-41559543

2) Türk Donanması Libya açıklarında gövde gösterisi yapıyor
Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan denizcilik bildiriminde (Navtex), 7 Temmuz tarihinde üç farklı sahada deniz eğitimleri icra edileceği duyuruldu. Tatbikat sahalarının isimleri ise Çakabey, Turgutreis ve Barbaros olarak belirlendi.

https://www.aydinlik.com.tr/turk-donanmasi-libya-aciklarinda-govde-gosterisi-yapiyor-212460#1

3) Bakan Soylu: “PKK’yı çökertiyoruz”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "PKK'dan 2016 yılında 14 bin 582 telsiz kestirmesi alınıyordu. 2019'da 1122 kestirme alındı. Yılbaşından bugüne kadar da ancak 201 kestirme oldu. Kendi yayın organlarından istedikleri gibi atıp tutsunlar, PKK bugün korkusundan telsizle bile konuşamıyor. Fiili olarak, fiziki olarak ve psikolojik olarak örgütü çökertiyoruz" dedi.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bakan-soylu-orgutu-cokertiyoruz-41559215

4) Duma'dan TBMM’ye: "Ayasofya için bilgece davranın"
Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma, TBMM’ye, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi yönünde ‘acele bir karar alınmasının neden olabileceği zararı önleyecek adımlar atılması’ çağrısında bulundu: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin milletvekilleri olan meslektaşlarımızdan, mevcut durumu her yanıyla analiz etmelerini rica ediyoruz. Onlara, Ayasofya’nın statüsüyle ilintili bir karar alırken bilge bir biçimde davranmaları çağrısını yapıyoruz.”

https://www.ulusal.com.tr/dunya/duma-dan-tbmmye-ayasofya-icin-bilgece-davranin-h264983.html

5) Rus Meclisi Duma vekili Sergey Gavrilov’dan Ayasofya çağrısı: “Uzak güçlere hizmet eder”
Rus Meclisi Duma vekili Sergey Gavrilov, Ayasofya'nın cami olarak yeniden hizmete açılmasıyla ilgili tartışmanın körüklenmesinin İslam ve Ortodoksluktan uzak güçlerin çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi. Ayrıca, “Ayasofya’nın müze olarak kalması yönünde alınacak karar, geleneksel mezhepler, halklar ve kültürler arası ilişkilerin güçlenmesine hizmet ederken tartışmanın körüklenmesi, ilişkilerimizi zorlaştırmakla kalmayacak, İslam ve Ortodoksluktan uzak güçlerin çıkarlarına da hizmet edecek” dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/rus-vekilden-ayasofya-cagrisi-uzak-guclere-hizmet-eder-5917370/

6) Türk-Rus ortak devriyesinde ilk
Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nin açıklamasında, “7 Temmuz 2020’de İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde Halep ve Lazkiye’yi bağlayan M4 karayolu üzerinde 19. ortak Rus-Türk devriyesi gerçekleştirildi. Ortak devriye görevi ilk kez Ayn el havr yerleşim birimine kadar sürdü. Güzergâhın uzunluğu ise 70 kilometreden fazlaydı” ifadeleri kullanıldı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/rusya-ve-turkiye-den-suriye-de-bir-ortak-devriye-daha-212469

7) Fabrika patlamasına ilişkin tutuklananların ifadeleri ihmali gözler önüne serdi
Havai fişek fabrikası patlamasına ilişkin tutuklanan Sorumlu Müdür Hasan Ali Velioğlu, ustabaşı Erşan Öztürk, Sorumlu Müdür Asiye Angın ile iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt'un ifadeleri fabrikadaki ihmalleri gözler önüne serdi.
https://halktv.com.tr/gundem/fabrika-patlamasina-iliskin-tutuklananlarin-ifadeleri-ihmali-gozler-onune-428997h

8) Babacan: “17-25 yolsuzluk dosyaları yeniden açılsın”
17-25 Aralık yolsuzluk iddiaları süreciyle ilgili soruyu da yanıtlayan Ali Babacan "Yargı ve polis teşkilatına nüfuz etmiş bir grubun belli dosyaları uzun zamanca bekleterek o günkü iktidara yönelik minik bir darbe teşebbüsüydü. Ancak o dosyaların bir noktada tekrar incelenmesinde de bir fayda görürüm doğrusu" diye konuştu.

https://halktv.com.tr/gundem/babacandan-17-25-aralik-yorumu-minik-bir-darbe-tesebbusuydu-428988h

9) Vatan Partisi hükümeti uyardı
Ak Parti Hükümeti, İstihdam Kalkanı Programı adı altında çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra iş güvencesini de ortadan kaldıracak bir adım atıyor. Vatan Partisi, iş kanunu değişikliğine karşı beyaz yakalıları uyardı. Taslağın beyaz yakalı ile mavi yakalı ayrımı yapmadığını açıkladı.

https://www.ulusal.com.tr/emek/vatan-partisi-hukumeti-uyardi-h265003.html

10) CHP'li vekilden 3 HDP’li savunması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in KHK ile ihraç edilen 3 HDP’liyi belediye şirketine yönetici yapmasına CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır destek verdi. Sındır, “KHK’lılar açlıktan mı ölsün? Barış Akademisyenleri zıkkımın kökünü mü yesin?” dedi.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/chp-li-vekilden-3-hdpli-savunmasi-h264991.html

11) Hamza Yerlikaya için 8 itiraz
Vakıfbank Yönetim Kurulu üyeliğine atanan milli güreşçi, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya için 8 ayrı yere suç duyurusu, itiraz ve iptal başvurusu dilekçesi verildi. Yerlikaya'nın sahte diploma kullanıp resmi evrakta sahtecilik yaptığı iddia ediliyor. Yerlikaya'nın aldığı maaşları iade etmesi isteniyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/hamza-yerlikaya-icin-8-itiraz-5917745/

12) İBB’de tartışmalı atama
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreterlik görevini yürüten Yavuz Erkut emekli oldu. Erkut’un yerine Ali Babacan’ın bakanlık döneminde öne çıkan isimlerden Can Akın Çağlar getirildi. CHP'li Aykut Erdoğdu, Çağlar’ı 2012’de yolsuzlukla suçlamış, BDDK’dan istifa etmesini istemişti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/ibb-de-tartismali-atama-212487-1

13) ABD'nin New Jersey ve Delaware eyaletlerinde yapılan ön seçimleri, eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden kazandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdnin-new-jersey-ve-delaware-eyaletlerindeki-on-secimleri-biden-kazandi/1903106#!

14) Rusya ve Çin, Suriye'de BM yardımlarının gönderilmesine imkan tanıyan mekanizmanın yenilenmesini veto etti. Moskova kendi önerisini sunacak.
Suriye'ye, mevcut BMGK kararı doğrultusunda sadece Türkiye üzerinden 2 sınır kapısından, Öncüpınar karşısındaki Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Babülhava'dan uluslararası yardımlar yapılabiliyor. Rusya ve Çin'in vetosunun ardından 2 sınır kapısı da 10 Temmuz'da mekanizmanın görev süresinin dolmasıyla başka bir karar alınamadığı taktirde yardım konvoylarının geçişine kapanmış olacak. Öte yandan Rusya, oylamanın ardından Türkiye üzerinden sadece Cilvegözü Sınır Kapısı karşısındaki Babülhava'dan 6 ay boyunca BM yardımlarının yapılmasını öneren kendi karşı tasarısını oylamaya sunacağını açıkladı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rusya-ve-cin-suriyeye-uluslararasi-yardimlari-veto-etti/1902996

15) İngiltere, Yemen'de sivillerin öldürüldüğü saldırılar düzenleyen Suudi Arabistan'a silah satışına devam etme kararı aldı.
Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss, Suudi Arabistan'ın uluslararası insani hukuka uyma konusunda samimi olduğu ve silahların ihlalde kullanılabileceği konusunda açık bir risk bulunmadığı sonucuna varıldığını, söz konusu ülkeye satışların devam edeceğini bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingiltere-suudi-arabistana-silah-satisina-devam-edecek/1902982

16) Almanya’da “Müslüman Karşıtı Irkçılıkla Mücadele Haftası” etkinliği düzenlendi.
Almanya'da, Duisburg Kültür Kilisesinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Kuzey Ren Vesfalya (KRV) Eyalet Birliği ile Alman İltişim ve Topluluk Organizasyon Enstitüsünce (DICO) ortaklaşa etkinlik düzenlendi. Burada düzenlenen panelde, ırkçı saldırılar sonucu yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile özgeçmişleri sergilenirken, 2019 ve 2020'de camilere yönelik saldırıları yansıtan fotoğraf sergisi de düzenlendi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/almanya-da-musluman-karsiti-irkcilikla-mucadele-haftasi-etkinligi-duzenlendi/1902963

17) TÜRKPATENT uluslararası patent araştırma raporu hazırlamada dünyada 9. oldu.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkpatent-uluslararasi-patent-arastirma-raporu-hazirlamada-dunyada-9-oldu/1902631

18) BM Özel Raportörü Olivier De Schutter’dan “Covid-19 salgını, 250 milyon insanı açlık sınırına itti” uyarısı
Schutter, Covid-19 salgınının 250 milyondan fazla insanı açlığın eşiğine ittiği, salgının 176 milyon kişiyi daha aşırı yoksulluğa iteceği, kadınlar, göçmen işçiler ve mülteciler de dahil olmak üzere düşük gelirlilerin "uzun süre ihmal edilmesine" neden olacağı uyarısında bulundu. Schutter, Covid-19 salgınının BM'nin 2030'a kadar yoksulluğu sona erdirme planına da darbe vurduğunu belirtti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-ozel-raportorunden-kovid-19-salgini-250-milyon-insani-aclik-sinirina-itti-uyarisi/1902702

19) Afrika Kalkınma Bankası: Kovid-19 salgını yaklaşık 49 milyon Afrikalıyı aşırı fakirliğe itebilir
Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) tarafından yayımlanan "Africa 2020 Ekonomik Görünümü: Kovid-19 Eki" başlıklı raporda, 2020-2021 yıllarında 28,2 ila 48,2 milyon Afrikalının aşırı fakirliğe itilebileceği, kıta genelinde gayrisafi milli hasılada yüzde 1,7 ila 3,4 arasında küçülme beklendiği ifade edildi. Bu yıl 24,6 ila 30 milyon kişinin işini kaybedeceği bildirilen raporda, bundan 200 milyonluk nüfusuyla en fazla Nijerya'nın etkileneceği kaydedildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/afrika-kalkinma-bankasi-kovid-19-salgini-yaklasik-49-milyon-afrikaliyi-asiri-fakirlige-itebilir/1903091