Türkiye gündemi haber özetleri - 8 Kasım 2020 Pazar

8 KASIM 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 


1) Erdoğan: “Zafere çok yaklaştık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ topraklarından 30 yıldır uzak kaldığını hatırlatarak, “Biz hep haklının yanında olduk. Azerbaycan’ın da hep yanındayız. Aliyev kardeşimle konuştuk. Zafere inşallah yaklaşıyoruz” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-azerbaycan-aciklamasi-zafere-cok-yaklastik-3574193


2) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Ermenistan yönetiminin aklıselim ile müzakere masasına oturmaya ikna edilmesi gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ihtilafın kalıcı bir çözümle sona erdirilmesinin ve bölgenin istikrara kavuşmasının kilit önemde olduğunu vurguladı. Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-rusya-devlet-baskani-putin-ile-telefonda-gorustu/2035822


3) ABD başkanlığına seçilen Biden zafer konuşması yaptı: “Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağıma söz veriyorum”
https://www.aa.com.tr/tr/abd-baskanlik-secimleri-2020/abd-baskanligina-secilen-biden-zafer-konusmasi-yapti-bolen-degil-birlestiren-bir-baskan-olacagima-soz-veriyorum/2035950

- ABD Başkanı Trump: “Bu seçimleri, hukuki yollarla kullanılan 71 milyon oyla ben kazandım”
https://www.aa.com.tr/tr/abd-baskanlik-secimleri-2020/abd-baskani-trump-bu-secimleri-hukuki-yollarla-kullanilan-71-milyon-oyla-ben-kazandim/2035928


4) Trump destekçileri “Daha bitmedi” sloganıyla sokakta: Silahlı göstericiler Biden destekçileri ile karşı karşıya geldi.
https://tr.sputniknews.com/abd/202011081043183616-trump-destekcileri-daha-bitmedi-sloganlariyla-sokakta/

5) İsrailli Bakan ''Biden seçilirse İran'la savaşırız'' dedi
İsrail Yerleşim Birimleri Bakanı Tzachi Hanegbi, Obama döneminde olan şey tekrar edebilir. O dönemde İran, bu anlaşmayı Batılıların tehlikeli nükleer projelerini zayıf iradelerinin bir ifadesi olarak yorumladı. Kibirle hareket ettiler ve bölgede silah ve terörü yaymaya çalıştılar. Bakan, “Bu mesele Biden döneminde tekrarlanırsa İran’la doğrudan bir çatışma olasılığını göz ardı etmem” dedi.

https://www.referansmedya.com/israilli-bakan-biden-secilirse-iranla-savasiriz-dedi-5734h.htm

 

6) Hamas'tan Biden'e çağrı: “Yüzyılın Anlaşması'ndan vazgeçin”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/hamas-tan-biden-e-cagri-yuzyilin-anlasmasi-ndan-vazgecin

 

7) Rusya Federasyon Konseyi’nin Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev: “ABD’nin yeni başkanı, yeni ve giderek çok kutuplu hale gelen bir dünyada çalışmak zorunda”
https://tr.sputniknews.com/us-elections-2020/202011071043181918-rus-senator-kosacev-abdnin-yeni-baskani-yeni-ve-giderek-cok-kutuplu-hale-gelen-bir-dunyada-calismak/

8) İngiltere merkezli Şarku'l Avsat (Ortadoğu) gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin görevinden ayrılacağını yazdı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-nin-suriye-ozel-temsilcisi-james-jeffrey-istifa-edecek-iddiasi

9) Çin 6G test uydusunu yörüngeye gönderdi

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/11/07/cin-dunyanin-ilk-6g-test-uydusunu-yorungeye-gonderdi

 

10) Kılıçdaroğlu: “Türkiye-ABD arasındaki dostluğun ve stratejik müttefiklik ilişkilerimizin güçlenmesini dilerim”
https://www.aa.com.tr/tr/politika/kilicdaroglu-turkiye-abd-arasindaki-dostlugun-ve-stratejik-muttefiklik-iliskilerimizin-guclenmesini-dilerim/2035884


11) Numan Kurtulmuş: “7 düvel karşımızda”
"Oruç Reis gemisi Akdeniz’de arama yapıyor. Arama yapamazsınız diye 7 düvel karşımıza geçmiş. Yanında teknelerimiz, üstünde helikopterlerimiz, daha üstünde de savaş uçaklarımız var. Oruç Reis, kim ne derse desin ne hakkımızı yediririz, ne de kimsenin bir kuruş hakkına göz koyarız ilkesiyle Akdeniz’de Türkiye’nin menfaatlerini arıyor. Bu da Türkiye’nin şartlar ne olursa olsun kendi hakkını hukukunu koruyacağını ve güçlü Türkiye istikametinde yürüyeceğinin en önemli işaretlerinden bir tanesidir" dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/turkiye-guclendikce-turkiye-dusmanlari-karsimiza-geciyor-222756

 

12) Irak Bölgesel Yönetim Hükümet Sözcüsü: “Patlatılan boru hattından petrol ihracatı yeniden başladı”
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/071120203

13) Son bir ayda 111 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), PKK/KCK/YPG ve DEAŞ terör örgütü mensuplarına yönelik operasyonlarda bir ayda 111 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/son-bir-ayda-111-terorist-etkisiz-hale-getirildi/528987

14) SİHA'ların gözüne “Türk” dokunuşu
ASELSAN üretimi elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS’in Baykar TB2’deki performansı göz doldurdu. "Bu alanda önemli bir eşik aşıldı" diyen uzmanlar, yaptırım ve benzer konularda Türkiye'nin elinin rahatlayacağı görüşünde.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/sihalarin-gozune-turk-dokunusu/528980

15) Ermenistan'dan vahşet itirafı
Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alen Simonyan Ermenistan ordusunun yaptığı vahşeti itiraf etti. Simonyan şehit düşen Azerbaycan askerlerinin naaşlarının domuzlara yem yapıldığını açıkladı. Simonyan Azerbaycanlı bir şehit naaşının fotoğrafını da paylaştı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/ermenistan-dan-vahset-itirafi-222759

 

16) Eski Hamas lideri Meşal: “Bugün asil Türkiye halkı ve cesur yöneticileri eski konumu ve rolünü geri kazanıyor”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/eski-hamas-lideri-mesal-bugun-asil-turkiye-halki-ve-cesur-yoneticileri-eski-konumu-ve-rolunu-geri-kazaniyor/2035804

 

17) Bülent Arınç: “Ekonomide sıkıntılar mutlaka var. Hatta sayın Bakanımız, ‘Yok canım ekonomide sıkıntı yok, bu psikolojik' dediği zaman hem kendisine itiraz ettim… CHP aynı taktiği bundan sonra da uygularsa yani herkesin rahatlıkla oy verebileceği parti olursa bizim ittifakın işi zor. Bizim ittifakında buna karşı bir strateji geliştirmesi lazım. Bu da herkesi kucaklayacak bir strateji olmalı”
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bulent-arinctan-berat-albayraka-hepimiz-goruyoruz-bu-ekonomik-sikintiyi-6115866/

18) Soylu: “İstanbul depremi beka sorunu yaratır”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011081043183842-soylu-istanbul-depremi-beka-sorunu-yaratir/

19) CHP’den 7 maddelik deprem önlemleri paketi
CHP’li Ali Öztunç, CHP’nin verdiği 58 önergenin Cumhur İttifakı’nca reddedildiğini hatırlattı. Öztunç deprem komisyonu için “Komisyon kurulması için Alya bebeğin annesiz kalması mı gerekiyordu” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/chpden-7-maddelik-deprem-onlemleri-paketi-6116380/

20) Sözcü’nün manşeti: “Merkez Bankası Başkanlığına atama yapıldı. Uysal Başkan gitti, AKP’li Başkan geldi.”

21) Fransa’da Türklere bir ırkçı saldırı daha
Son dönemde Müslümanlara saldırıların arttığı Fransa’da bu kez Türklere ait bir dükkan ırkçı saldırıya uğradı. Nantes kentinde kasap dükkanı işleten Y.B., önce mağazasının duvarlarına “Buradan defolun, evinize dönün” yazıldığını söyledi. Bir gün sonra ise Y.B.’nin dükkanın camlarını kırıldı. 7 yıldır Fransa’da yaşayan Y.B., ilk kez böyle bir saldırıya maruz kaldığını anlattı.
https://www.yenisafak.com/dunya/fransada-turklere-bir-irkci-saldiri-daha-3574187

22) Türkiye'nin pandemiyle mücadelesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan desteğin 500 milyar lirayı aştığı öğrenildi.
https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomi/hazine-ve-maliye-bakanligindan-vatandasa-500-milyar-liralik-destek

23) Eski Bolivya Devlet Başkanı Morales bir yıl sonra ülkesine dönüyor: “Trump'ın kaybetmesine sevindim”
https://tr.sputniknews.com/guney_amerika/202011081043183311-eski-bolivya-devlet-baskani-morales-bir-yil-sonra-ulkesine-donuyor-trumpin-kaybetmesine-sevindim/