Türkiye gündemi haber özetleri - 7 Kasım 2020 Cumartesi

7 KASIM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Merkez Bankası'nda görev değişikliği: Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı. Naci Ağbal yeni TCMB Başkanı oldu.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3031472-son-dakika-merkez-bankasinda-gorev-degisikligi-naci-agbal-yeni-tcmb-baskani-oldu

2) Joe Biden: “300 delegeye ulaşma yolunda ilerliyoruz”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/joe-biden-300-delegeye-ulasma-yolunda-ilerliyoruz

- ABD'de gözler 6 kritik eyalette: Baş başa giden yarışta, toplam 71 seçici delegeyi temsil eden Georgia, Kuzey Carolina, Nevada, Pennsylvania, Arizona ve Alaska eyaletleri kritik önemini koruyor.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-de-gozler-6-kritik-eyalette

3) James Jeffrey’den Türkiye’ye “YPG’yi vuramazsın mesajı”
Jeffry, Türklerle aralarında bir anlaşma olduğunu hatırlatarak, “Her hangi bir askeri operasyon söz konusu anlaşmayı ihlali anlamına gelir. İki Kürt grubunun (DSG ve ENKS) çeşitli nedenlerle bir araya gelmesini de destekliyoruz. Her şeyden önce, (Ayrışma) Esad'a esas olarak karşıtlığı ikiye böldüğüne inanıyoruz. Bu nedenle Esad'a muhaliflerinin olabildiğince bir arada görmek istiyoruz. PKK'yi terör örgütü olarak görüyoruz. Türkiye'nin DSG’nin yapısı ve PKK'nın varlığı konusunda gerçek endişeleri var. Dolaysıyla bu endişeleri ortadan kaldırmak için PKK’nin varlığına son vermeliyiz. Bu nedenle Kürtler arası görüşmeleri destekliyoruz.”
https://www.rudaw.net/turkish/world/061120203

4) IŞİD karşıtı koalisyonun ABD'li sözcüsünden “Kobani” paylaşımı: “DSG'nin şehitlerini onurlandırıyoruz”
https://tr.sputniknews.com/abd/202011071043177580-isid-karsiti-koalisyonun-abdli-sozcusunden-kobani-paylasimi-dsgnin-sehitlerini-onurlandiriyoruz/

5) Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nden uyarı: “Hayat Tahrir eş-Şam teröristleri, İdlib eyaletinin güneyindeki Cabel-Zaviye bölgesinde, hükümet güçleriyle temas hattında, ılımlı gruplardan militanları silahsızlandırıyor ve zorla mevzilerini alıyor. Bu, uzlaşmak istemeyen oluşumların, Rus-Türk anlaşmasını bozmak amacıyla gerilimi tırmandırmayı planladığını gösteriyor”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011061043169657-rusya-idlibde-militanlar-gerilimi-tirmandirma-yonunde-calismalar-yapiyor/

6) Peşmerge Bakan Yardımcısı: “PKK’nın saldırısı yalnızca KDP’ye değil bütün Kürdistan halkının mücadelesi ve kazanımlarına yöneliktir”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011061043176397-pesmerge-bakan-yardimcisi-lezgin-pkk-irak-kurdistan-bolgesinin-guvenligini-bozmaya-calisiyor/

7) Irak’ta Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi Partisi PKK'nın Irak’tan çıkarılmasını istedi
Irak'ta Sünni Arap liderlerden Usame en-Nuceyfi liderliğindeki Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi Partisi, , PKK'nın işlediği suçların, özellikle Türkiye başta olmak üzere Irak'ın komşu ülkelerle ilişkilerine zarar verdiği vurgulandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/sunni-liderin-partisi-pkk-nin-irak-tan-cikarilmasini-istedi

8) PKK terörüne ve şiddetine karşı ortak mutabakat çağrısı
Aralarında, Yazar Ertuğrul Başer, Prof. Dr. Edibe Sözen, Prof. Dr. Erdal Baykan, Gazeteci Ahmet Tezcan, Prof. Dr. Erol Göka, Eğitimci Serdar Kaya, Gazeteci Yazar Güldalı Coşkun, Gazeteci Halime Kökçe, Avukat Safa Mürsel ve Sosyolog Ercan Şen'in aralarında bulunduğu çok sayıda aydın, "PKK şiddeti ve terörüne karşı bir ortak payda, kırmızı çizgi inşa edelim" sloganıyla çağrıda bulundu. "Türkiye Ananın bütün çocuklarına çağrımızdır" başlığıyla yayımlanan çağrıda, "Türkiye Ana"nın, İzmir’de başı dara düşmüş çocuklarının imdadına koşmuşken, dişiyle tırnağıyla toprak altından bir canını daha kurtarmaya çalışırken, Hakkari’den 3 çocuğunu kaybettiği haberinin geldiği hatırlatıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/pkk-terorune-ve-siddetine-karsi-ortak-mutabakat-cagrisi-/2034917

 

9) PKK’nın kaçırdığı çocukların isimleri ajandada
HDP Diyarbakır İl Başkanlığı’na düzenlenen operasyonda terör örgütü PKK üyelerinin bilgilerinin yer aldığı defterler bulundu. Defterde, evlatları PKK tarafından kaçırılan ailelerin çocuklarının isimleri de çıktı. PKK’ya katılımların HDP üzerinden sağladığı somut bir şekilde ortaya çıkarken, çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan annelerin haklılığı da belgelenmiş oldu.
https://www.yenisafak.com/gundem/pkknin-kacirdigi-cocuklarin-isimleri-ajandada-3574062

10) Fransa'da Türk dükkanına saldırı: Duvarlara “Fransa, Fransızlarındır” yazıldı.
Nantes kentinde yaşayan Y.B, dükkana yazılan yazılar arasında, "Buradan defolun, evinize dönün", "Yaşasın domuz", Yaşasın Le Pen", "Erdoğan'a ölüm", "Fransa, Fransızlarındır", "Türklere ölüm" mesajlarının yer aldığını aktardı.
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202011071043177330-fransada-turk-dukkanina-saldiri-dukkana-fransa-fransizlarindir-yazildi/

11) Alman Sol Parti’nin ardından diğer partiler de Almanya’da, “Bozkurtlar Hareketi” olarak bilinen Alman ülkücü hareketin faaliyetlerinin yasaklanmasını talep ediyor.
https://www.rudaw.net/turkish/world/06112020

12) Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Türkiye’ye dolar uyarısı geldi.
Fitch’in Türkiye’den sorumlu ülke notları direktörü Douglas Winslow, yaptığı açıklamada Türkiye’nin dolar kurunun aşağı çekilmesi için yaptığı hamlelerin yeterli olmadığının altını çizerek, döviz rezervinin azalması durumunda yıl sonuna kadar faiz artışının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kredi-derecelendirme-kurulusu-fitch-uyardi-1789170

13) Maliye ve Hazine Bakanı Albayrak: “İthalat uyuşturucu gibi öldürür”
“Biz dolarla uğraşmıyoruz. İstesek düşürürüz. Faizi yükseltirseniz, döviz düşer. Ama bizim derdimiz bu değil Faizi artırmanın da eksileri var, artıları var. Faiz yükselirse, üretim düşer istihdam azalır. Bizim buradaki amacımız ithalatı azaltmak, üretimi artırmak. İthalat uyuşturucu gibi, ilk kullandığında kendini iyi hissedersin ama bu seni yavaş yavaş öldürür. O nedenle bizim hedefimiz öncelikle ithalatı azaltmaktır.
Dövizde yaşanan hareketliliğinin birkaç ay içinde bir dengeye oturmasını bekliyoruz.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/berat-albayraktan-ekonomi-yorumu-biz-dolarla-ugrasmiyoruz-istesek-dusururuz-1789154

14) Hazine nakit dengesi 6,7 milyar TL açık verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekim ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre hazine nakit dengesi ekimde 6,68 milyar TL açık verdi. Ocak-ekim döneminde nakit dengesindeki açık 147,5 milyar TL oldu. Faiz dışı denge 4,37 milyar TL fazla verirken, ocak-ekim döneminde faiz dışı açık ise 42,88 milyar TL olarak gerçekleşti.
https://www.dunya.com/finans/haberler/hazine-nakit-dengesi-67-milyar-tl-acik-verdi-haberi-488041

15) Rusya'da Hizb-ut Tahrir terör örgütüne ait bir hücre çökertildi
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011071043177818-rusyada-hizb-ut-tahrir-teror-orgutune-ait-bir-hucre-cokertildi/

16) Rusya ve Türkiye, yeni Karayolu Taşımacılığı Anlaşması imzaladı
Rusya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Aleksey Semyonov: “Bugünkü anlaşma karşılıklı ticaretimizin artmasına destek sağlayacak” dedi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011061043176343-rusya-ve-turkiye-yeni-karayolu-tasimaciligi-anlasmasi-imzaladi/

17) Bakan Selçuk: “İşsizlik Sigortası Fonu'nun doğru kullanılmadığı gibi bir durum söz konusu değil”
“İşsizlik Sigortası Fonu yönetim kurulu olan bir yapıdır. Yönetiminde, işveren var, işçi var, bakanlık olarak biz varız, Hazine ve Maliye Bakanlığı var. Bütün sosyal taraflarından yönetilen bu fon Sayıştay tarafından da takip edilmektedir. Fon, teşviklere, iş başı eğitim programlarına, asgari ücret desteğine, aktif iş gücü hizmetleri programlarının da olduğu kalemlere gidiyor.”
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/bakan-selcuk-issizlik-sigortasi-fonunun-dogru-kullanilmadigi-gibi-bir-durum-so/528938

18) Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: “Deprem konutlarının maliyeti hesaplanıp yüzde 40-50 indirim yapılacak”
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/bakan-kurum-deprem-konutlarinin-maliyeti-hesaplanip-yuzde-40-50-indirim-yapilac/528844

19) Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: “Savunma sanayisinin bugün geldiği yerde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsızlık hedefi yolunda güçlü bir şekilde ilerliyoruz”
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/erdogan-turkiye-terorle-mucadele-operasyonlarini-rahatca-yapabilmesini-savunma/528909


20) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: "Savunma sanayiinde dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarına cevap verebilen bir konumdayız"
Savunma Sanayiinde dışa bağımlılığın yüzde 30’un altına indiğini belirten Oktay, "Kendi savunma teçhizatı ihtiyaçlarımızı milli imkanlarla karşılamanın yanında dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarına cevap verebilen bir konumdayız" diyen Oktay, bunun en güncel örneğinin, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki toprakları için yürüttüğü haklı mücadelede kullandığı İHA ve SİHA'lar olduğunu söyledi.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/fuat-oktay-dost-ve-muttefik-ulkelerin-de-ihtiyaclarina-cevap-verebilen-bir-konu/528914

 

21) Kremlin: “Putin parkinson değil, görevini bırakmayacak”

https://tr.sputniknews.com/rusya/202011061043172862-kremlin-putin-parkinson-degil-gorevini-birakmayacak/

 

22) Rusya Dış İstihbarat Servisi Narışkin: “Batı, bir Rus muhalifi 'ses getirecek kurban' yaparak Rusya'daki protesto hareketini canlandırmayı planladı”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011061043172791-nariskin-bati-bir-rus-muhalifi-ses-getirecek-kurban-yaparak-rusyadaki-protesto-hareketini/