Türkiye gündemi haber özetleri - 7 Eylül 2020 Pazartesi

7 EYLÜL 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Türkiye tatbikatı duyurdu, panik başladı! Acil olarak toplandılar
Türkiye ve KKTC tarafından 6-10 Eylül'de “Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” hazırlıkları çerçevesinde askeri helikopterlerin Girne üzerinden geçişi vatandaşların kameralarına yansıdı. Rum medyası ise son dakika olarak geçtiği tatbikat haberlerini" Türkiye tatbikatla cevap verdi. Türk helikopteri Girne semalarında" başlıklarıyla duyurdu.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Türkiye'nin adımları karşısında siyasi parti başkanlarını acil olarak toplantıya çağırdı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/turkiye-duyurdu-panik-basladi-acil-olarak-toplandilar-41604496

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Konseyi Başkanı Michel ile telefonda görüştü
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan-Michel görüşmesinde, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Yunanistan'ın ve bazı AB üyesi ülkelerin Doğu Akdeniz ve Ege'de gerginliği tırmandıran adımlarının önlenmesi noktasında AB'nin üzerine düşen yükümlülüğü hakkaniyet çerçevesinde yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ab-konseyi-baskani-michel-ile-telefonda-gorustu-/1964911

 

3) Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'daki skandal tarih kitabına sert tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa’da okutulacak lise son sınıf tarih-coğrafya ders kitabında terör örgütü PKK/YPG’nin bölücü ideolojisine yer verilmesine tepki göstererek "İdeolojik dogmaların ve siyasi menfaatlerin ders kitaplarında bu denli çarpıtılarak sunulması gelecek kuşaklar için ciddi tehlike oluşturmaktadır." ifadesini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/disisleri-bakanligindan-fransadaki-skandal-tarih-kitabina-sert-tepki-41604535

4) Fransızlar yıllar önce kazandıkları kıta sahanlığı davasının tersini savunuyorlar
Fransa’nın Doğu Akdeniz’deki tutumu, kendi tezleriyle çelişiyor. 1970’lerde Manş Denizi’nde İngiltere’ye ait adaların anakara gibi kıta sahanlığı olamayacağını savunan Fransa, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne gitti. Davayı kazanan Fransa bugün ise Yunanistan’ın yanında ve Doğu Akdeniz’de tam aksini iddia ediyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/fransadan-tarihi-cark-yillar-once-kazandiklari-kita-sahanligi-davasinin-tersini-savunuyorlar--3556126

5) Libya Diyalog Toplantısı Fas'ta başladı
Libya hükümeti ile ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk Temilciler Meclisi arasında iki gün sürmesi planlanan diyalog toplantısı, Fas'ın Buznika kentinde başladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-diyalog-toplantisi-fasta-basladi/1964903

6) Erdoğan ile Serrac bölgesel gelişmeleri görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Libya Başbakanı Serrac'ı kabulünde, Libya'daki gelişmeler, ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin ele alındığı bildirildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/erdogan-ile-serrac-bolgesel-gelismeleri-gorustu/1964867

7) ABD'li komutan PKK'ya yardım edemeyeceği için hüngür hüngür ağladı
DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins’in sözcülük görevi sona erdi. PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin Sözcüsü Mustafa Bali ile basın toplantısı düzenleyen Caggins, görev süresinin uzatılmasını istediğini ama uzatılmadığını ifade etti. Veda konuşması sırasında ağlayan ABD’li komutan, YPG’ye destek veremeyeceği için çok üzüldüğünü söyledi. Amerikalı komutana, terör örgütü YPG tarafından ödül verildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/bu-ne-aptallik-abdli-komutan-pkkya-yardim-edemeyecegi-icin-hungur-hungur-agladi-3556129

8) Belarus’ta protestolar Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde sürdü
Güvenlik güçlerinin kalkan ve özel bariyerli araçlarla kapattığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki yolda toplanan kalabalık, bir süre burada kalarak Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko aleyhinde sloganlar attı. Polis bariyerine müdahale eden bazı protestocular gözaltına alındı. Daha sonra protestocuların bir kısmı kendiliğinden bu bölgeden şehrin diğer bölgelerine doğru dağıldı, kalanlar da polis tarafından dağıtıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/belarus-ta-protestolar-cumhurbaskanligi-sarayi-onunde-surdu/1964824

9) Libya'da Hafter milisleri ateşkesi yine ihlal etti
Libya ordu kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Hafter milisleri, yerel saatle 22.30'da (TSİ 23.30) ordu birliklerine ait noktalara doğru 10 Grad füzesi ile saldırı düzenledi. Hafter milislerinin 21 Ağustos'ta ilan edilen ateşkesi yeniden ihlal ederek düzenlediği saldırıda can kaybı yaşanmadığı, teçhizatların zarar görmediği bildirildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/libyada-hafter-milisleri-ateskesi-yine-ihlal-etti-3556057

10) Albaraka Türk Genel Müdürü Utku: "Doğalgaz keşfi ciddi pazarlık kozu olacak"
Albaraka Türk Genel Müdürü Utku, "Keşfedilen doğal gaz için 3-4 yıllık bir periyottan söz edilse de faydalarını daha öncesinde de görmeye başlayacağız. Yenileme dönemi gelen doğal gaz anlaşmalarında sahip olduğumuz rezerv bize çok ciddi bir pazarlık kozu olarak geri dönecek" dedi.
https://www.dunya.com/finans/haberler/albaraka-turk-genel-muduru-utku-dogal-gaz-kesfi-ciddi-pazarlik-kozu-olacak-haberi-480578

11) Hürjet'in gelişimine teknolojik destek
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Hürjet Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı'nın test ve değerlendirme faaliyetlerinde kullanmak üzere mühendislik simülatörü geliştirdi.
https://www.dunya.com/ekonomi/hurjetin-gelisimine-teknolojik-destek-haberi-480583

12) Bir adrese teslim iş ilânı daha
Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Burhan Akpınar öğretim görevlisi ilanı açtı. Kriter olarak 'Mobbing' konusunda çalışma yapmış olmak belirlendi. Dekanın kızının bu alanda makalesi olduğu ortaya çıktı.
https://halktv.com.tr/bir-adrese-teslim-is-ilani-daha-433644h

13) İlaç devi Korona aşısının fiyatını açıkladı!
Fransız ilaç firması Sanofi'nin başkanı Olivier Bogillot, üzerinde çalıştıkları koronavirüs aşısını 10 euronun altında fiyatla satışa çıkaracaklarını açıkladı. France Inter radyosuna konuşan Bogillot, "Fiyatlar tam olarak henüz belirlenmedi. Önümüzdeki aylarda üretim maliyetlerini değerlendireceğiz. Amacımız fiyatı 10 euroyu geçmeyen bir aşı geliştirmek" dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5190822/ilac-devi-korona-asisinin-fiyatini-acikladi

14) Trump İsrail için bütün diplomatik kuralları hiçe sayıyor
Trump son olarak Beyaz Saray’daki toplantıda “Sırbistan’ın Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını” duyurdu. Ancak Washington’da baskılar bir yana Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in anlaşmaya konulan bu maddeden habersiz olduğu belirtiliyor. Vucic’in, Trump’ı dinlerken şaşkınca etrafına ve anlaşma metnine bakması Sırp medyasında yer alan bu yöndeki haberleri doğruluyor. Beyaz Saray’daki toplantıda Sırp ve Kosovalı liderlerin nezaketsizce sandalyeye oturtulması da bir diğer skandal oldu.
https://www.yenisafak.com/dunya/ne-ahlak-var-ne-kural-abd-baskani-misin-yoksa-israil-elcisi-misin-belli-degil-trump-3556120

15) Kabe İmamı’nın “normalleşme” hutbesi
BAE’nin ardından İsrail ile “normalleşme”- ye hazırlanan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman buna Kabe’yi alet etti. Kabe İmamı Abdurrahman es-Sudeys Cuma hutbesini Hz. Muhammed döneminde Müslüman-Yahudi ilişkileri üzerine ayırdı. MBS ile birlikte kutsal mekanlarda siyasi mesaj verilmesi tepki çekiyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/ihanetin-onu-acildi-kabe-imaminin-normallesme-hutbesine-tepki-3556121

16) Filistin: Kudüs'e büyükelçilik açacak veya taşıyacak ülkeyle ilişkilerimizi keseceğiz
Filistin yönetimi, Kudüs'e büyükelçilik açacak veya Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak ülkeyle ilişkilerini keseceğini duyurdu. Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, isim vermeden Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı alan Sırbistan ve İsrail'i tanıyarak Kudüs'te büyükelçilik açacağı belirtilen Kosova'yı uyardı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistin-kuduse-buyukelcilik-acacak-veya-tasiyacak-ulkeyle-iliskilerimizi-kesecegiz-/1964832

17) Malavi, İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’te açacağını duyurdu
Doğu Afrika ülkesi Malavi hükümeti tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail'de açılması planlanan büyükelçiliğin Kudüs’te olacağı duyuruldu.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/06/malavi-israil-buyukelciligini-kuduste-acacagini-duyurdu

18) Hong Kong'da sokaklar yine karıştı
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesinde binlerce kişi yasama meclisi seçimlerinin bir yıl ertelenmesini protesto etmek için sokaklara döküldü. Gösterilerde 90'dan fazla kişinin yasa dışı toplandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Hong Kong'da bugün yapılması planlanan yasama meclisi seçimleri korona virüs vakalarında yaşanan artış nedeniyle 5 Eylül 2021'e ertelenmişti.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/06/hong-kongda-sokaklar-yine-karisti-en-az-90-gozalti

 

19) 5 sigorta kurumu artık Türkiye Sigorta çatısı altında hizmete devam edecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye Sigorta Tanıtım Töreni'nde konuştu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme Kurumu'nu kurarak kritik bir adım atıldığını belirten Başkan Erdoğan, Ziraat Sigorta, Halk Sigorta, Güneş Sigorta, Ziraat Emeklilik, Halk Emekliliğin bundan sonra Türkiye Sigorta çatısı altında hizmetlerine devam edeceğini açıkladı.


"Böylece 38 bölgeyle ülkemizin en büyük sigorta ve emeklilik şirketini tesis ediyoruz. Fon tutarı 154 milyon liraya ulaşan BES sistemindeki adımlarla uzun vadeli düşük maliyetli bir kaynak sağlanacaktır. 6 köklü kurumumuzun faaliyetlerinin tek çatıda toplanması maliyetleri düşürecek ve yeni bir dinamizm kazandıracak.

 

Türkiye Sigorta yenilikçi bakış açısıyla daha geniş kesimlere ulaşmak adına önemli bir misyon üstlenecektir. Kazanç gayesi yanında sektör ve kamu yarınını da düşünmesi yenilikçilik açığını giderecektir. Sigorta ve emeklilik tarafında önemli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. Adını gücünden alan Türkiye Sigorta'nın küresel rekabette ülkemizi zirveye taşımasını ümit ediyorum."


20) MHP lideri Bahçeli: "Yunanistan'ın konuşmadan ve uzlaşmadan kaçması haydutluktur"
"Fransa’nın, Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Mısır ve İsrail’in telkin, tezvir ve tahrikleriyle freni iyice boşalan Yunanistan’ın muhtemel bir felakete açıkça hizmet ettiği, hatta davetiye çıkardığı anlaşılmaktadır."

 

"Gerek Ege’de gerekse de Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımızı, kara sularımızı, egemenliğimizin alameti farikası olan her emanetimizi ihlale, inkara veya işgale kakışanlar tarihi yanlışlarının bedelini çok ağır ödeyeceklerdir."

 

"AB Komisyon Başkanı’nın, “24-25 Eylül AB Zirvesi’nde Türkiye için havuç-sopa yaklaşımını içeren araçlar belirleyeceğiz” demesi ucuz, sorumsuz ve sorunlu bir üslup olarak gündeme yansımıştır. Başta Almanya olmak üzere diğer birlik üyesi ülkelerin Fransa’nın düşmanca politikalarını engellemeleri, tahsis veya tamir etmeleri tarihi bir zorunluluk olarak karşımızdadır. AB’nin kendi içinde müşterek bir dış politika inşa edemeyecek kadar bölünme yaşaması bir başka vahim sorundur. İlave olarak NATO şemsiyesi altında Türkiye-Yunanistan kutuplaşmasına bir de Türkiye-Fransa husumeti eklenmiştir. Bu şekilde ne NATO’nun devamı ne de bölgesel ve küresel barış ortamının tesisi ihtimal dahilinde olamayacaktır."