Türkiye gündemi haber özetleri - 6 Temmuz 2020 Pazartesi

6 TEMMUZ 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ülkemize karşı Doğu Akdeniz’de kurulmaya çalışılan ittifakları yerle bir ettik”
“Doğu Akdeniz'in ardından Karadeniz'de de arama ve sondaj çalışmaları için harekete geçtik. Uluslararası hukuktan kaynaklı haklarımızdan taviz vermeden bu çalışmaları sürdüreceğiz. Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin ilk reaktörünü inşallah, 2023'te devreye alıyoruz. Bu projeyle hem elektrik üretimimizi çeşitlendirmiş hem de enerji portföyümüzün daha dengeli bir yapıya kavuşmasını sağlamış olacağız."
Daha önce teknoloji yetersizliği nedeniyle yurt dışına ham madde olarak sattığımız madenlerimizi artık burada kendi teknolojimiz, kendi insan kaynağımızla işleyerek ihraç edeceğiz. Böylece madenlerimizin değeri yerine göre 1'e 8'e, 1'e 24'e, bu kadar artan oranlarda inşallah değer kazandıracağız. Enerji yatırımlarımızdan en büyük payı yenilenebilir enerji sektörümüz aldı.”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ulkemize-karsi-dogu-akdenizdekurulmaya-calisilan-oyunlari-ve-tuzaklari-yerle-birettik/1900362ardin
ele ge
ele ge


2) Barolara ilişkin kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi
Teklife göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurma için aynı baroya kayıtlı olma şartı aranmayacak. Teklifle "avukatlık ortaklığı", aynı ilde kurulu barolardan herhangi birine kayıtlı birden çok avukatın bu kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişilik olarak tanımlanacak.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/barolara-iliskin-kanun-teklifi-tbmm-adalet-komisyonunda-kabul-edildi/1900806


3) HDP Eşbaşkanı Buldan: “Baroları biz cesaretlendirdik”
Cumhuriyet gazetesine konuşan Buldan, HDP’nin yürüyüşünün etkisini şu sözlerle ifade etti: “HDP’nin yürüyüşü; sözü ve itirazı olan, değişim isteyen herkesi cesaretlendirdi ve umutlandırdı. Barolar yürüyor, emekçiler, işçiler, kadınlar süreklilik arz eden demokratik eylemlilik içerisindedir. Edirne’den, Hakkâri’ye gittiğimiz her ziyaretimizde insanlar bu iktidardan duyduğu rahatsızlığı yansıttı. Bu iktidardan kurtulmak istediğini açıkça ortaya koydu.
https://halktv.com.tr/gundem/hdp-demokrasi-bulusmalarina-basliyor-428811h

4) “Başbağlar Davası yeniden açılsın”
5 Temmuz 1993’te Başbağlar köyünde PKK’lı teröristlerce katledilen 33 sivil, katliamın 27. yılında anıldı. Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Ali Dikkaya ise ceza davasının yeniden açılmasını istedi.

https://www.yenisafak.com/gundem/basbaglar-davasi-yeniden-acilsin-3548072


5) Libya’daki Vatiyye Hava Üssü’ne hava saldırısı düzenlendi
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Libya ordusu yetkilisi, AA muhabirine Vatiyye Askeri Hava Üssü'nün gece saatlerinde kimliği belirsiz savaş uçaklarının saldırısına uğradığını söyledi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirten yetkili, üssün hava savunma kapasitesini arttırmak için son dönemde getirilen bazı teçhizatın zarar gördüğünü kaydetti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyadaki-vatiyye-ussune-hava-saldirisi-duzenlendi/1900440


6) Türkiye’den Irak’ın Pençe – Kartal ve Pençe – Kaplan operasyonlarına yönelik açıklamasına tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Irak yönetiminden, uluslararası hukuk ve ülkenin anayasasından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirerek, topraklarını PKK terör örgütüne kullandırmamalarını beklediklerini belirten Aksoy, şu değerlendirmelerde bulundu: "Irak’ın da güvenliğini tehdit eden ve egemenliğini ihlal eden PKK ile ortak mücadele için iş birliğine hazır olduğumuzu bir kez daha hatırlatırız. Bu beklentiler karşılanmadığı müddetçe, Türkiye, sınırlarına, güvenliğine ve istikrarına yönelik Irak topraklarından doğan her türlü yıkıcı faaliyete karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı temelinde gereken tedbirleri almaya kararlıdır."

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiyeden-irakin-pence-kartal-ve-pence-kaplan-operasyonlarina-yonelik-aciklamasina-tepki/1900639

 

7) Bakan Çavuşoğlu: “Bölgemizin turistleri ağırlamak bakımından ne kadar hazır olduğunu anlatmak görevimiz”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Ulualan Golf Otelleri Sivil Toplum Kuruluşları Toplantısı"nda, Alanya'da güvenli turizm için neler düşündüklerini sektör temsilcilerine anlattıklarını söyledi. Manavgat'ta da değerlendirme toplantısı yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, Serik ilçesi başta olmak üzere Antalya'da ve farklı ilçelerinde bu tür toplantıları gerçekleştireceklerini bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-cavusoglu-bolgemizin-turistleri-agirlamak-bakimindan-ne-kadar-hazir-oldugunu-anlatmak-gorevimiz/1900446

8) “Türk tütünü” geri dönüyor
Sigara üreticileri, en az yüzde 30 yerli tütün kullanacak. Yerli tütün kullanımı 3 kat artacak. Bu yolla tütün ithalatının 11 bin tonluk bölümü önlenecek, cari açık azaltılacak. Tütün çiftçisi her yıl artı olarak 250 milyon TL kazanacak.
https://www.dunya.com/ekonomi/turk-tutunu-geri-donuyor-haberi-474408

9) Otomotivde Haziran şaşırttı, ikinci yarıdan beklenti arttı
Haziran satışlarında yüzde 66'lık sürpriz büyüme yaşayan otomotivciler, ikinci yarıya daha umutlu girdi. Arz sıkıntısının da azalması beklenirken, neredeyse tüm markalar yıl sonu tahminini yukarı yönlü revize etti.
https://www.dunya.com/sektorler/otomotiv/haziran-sasirtti-ikinci-yaridan-beklenti-artti-haberi-474411

10) Türkiye’nin Kovid-19’la mücadele için Azerbaycan’a gönderdiği tıbbi malzeme teslim edildi

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiyenin-kovid-19la-mucadele-icin-azerbaycana-gonderdigi-tibbi-malzeme-teslim-edildi/1900496


11) THY’nin şirketinde ikramiye oyunu
Pandemi sürecinin getirdiği tüm yükü çalışanlarının sırtına yüklemekle eleştirilen Türk Hava Yolları dikkat çekici bir adım daha attı. Türk Hava Yolları'nın yüzde 50 sahibi olduğu yer hizmetleri şirketi TGS (Turkish Ground Services), personelin ikramiye haklarından gönüllü olarak vazgeçtiklerini gösteren bir form hazırladı. Sayıları 15 bini bulan personelin, ilgili birime giderek imzalamaları istenendi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/thynin-sirketinde-ikramiye-oyunu-5911780/

12) Kanal İstanbul’da bedelsiz gayrimenkul operasyonu
Kanal İstanbul projesi kapsamında bulunan 22 milyon metrekare Hazine taşınmazı tescil edilirken, değeri 3.4 milyar lira olan 4 milyon 422 bin metrekare büyüklüğündeki 489 gayrimenkul bedelsiz olarak Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredildi. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, özellikle son bir yıldır kamuya ait arazi ve konut satışlarında büyük bir artış olduğunu belirtti.

https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kanal-istanbulda-bedelsiz-gayrimenkul-operasyonu-5911765/

 

13) İran’da koronavirüs tedbirleri
İran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, ülke genelinde kalabalık ve kapalı yerlerde maske takma zorunluluğu getirildi. Başkent Tahran'daki vatandaşlar, maske takma kuralına riayet ettiği görüldü.

https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/iranda-koronavirus-tedbirleri/0


14) Yemen’de gösteri düzenlendi
Yemen'in başkenti Sana’daki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde toplanan bir grup, savaşın sona ermesi ve ablukanın kaldırılması talebiyle gösteri düzenledi.

https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/yemende-gosteri-duzenlendi-/0


15) Fransa’da Sarı Yelekliler yeniden sokakta
Fransa’da Başbakan Edouard Philippe’nin istifasının yankıları sürerken, sarı yelekliler yeniden sokağa indi. Protestocular, yürüyüş sırasında “Başbakan Philippe’yi gönderdik, sıra Macron’da” sloganları attı.

https://www.yenisafak.com/dunya/fransada-sari-yelekliler-yeniden-sokakta-basbakan-gitti-sira-macronda-3548056


16) Brüksel’de başörtüsü yasağı protestosu
Brüksel'de, Belçika Anayasa Mahkemesinin bir yüksekokulda başörtüsünün yasaklanabileceğine ilişkin bildirdiği görüş, binlerce kişi tarafından protesto edildi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çağrısı üzerine, Brüksel merkezindeki Mont des Arts meydanında yaklaşık 4 bin kişi buluştu.

https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/brukselde-basortusu-yasagi-protestosu/0