Türkiye gündemi haber özetleri - 5 Temmuz 2020 Pazar

5 TEMMUZ 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 


1) Kılıçdaroğlu: “Babacan ve Davutoğlu ülkeye iyi hizmetler yaptı, Demirtaş’ın tutukluluğu demokrasinin olmadığını gösteriyor”
“Geçmişe ilişkin eleştirileri, eğer gelecek açısından size sağlıklı bir tabloda yapabiliyorsanız ve geçmişte olanları bir kan davasına dönüştürmüyorsanız geleceği iyi inşa edebilirsiniz. Ben Sayın Babacan’ın da Sayın Davutoğlu'nun da ülkeye iyi hizmetler yaptığını biliyorum, görüyorum. Belirli ciddi dönemlerde aksaklıklar olduğunu biliyoruz. O aksaklıkların onlardan değil büyük ölçüde Erdoğan'dan kaynaklandığını da biliyoruz. O gerçekler de bir şekilde gün yüzüne ağır ağır çıkmaya başladı.”
“Bir siyasi partinin genel başkanı, eline silah alıp birisini öldürmemiş, sokağa çıkıp insanları dövmemiş, bir yere bomba atmamış. Bir kişi düşüncelerini söylemiş. Siz düşüncelerini söyledi diye bir kişiyi yakalayıp haksız, hukuksuz şekilde mahkemelerce tahliye kararı vermesine karşın, bir başka dava uydurup onu içerde tutuyorsanız, bu Türkiye'de demokrasinin olmadığını, adaletin olmadığını, yargının vesayet altında ve baskı altında olduğunu gösteriyor.”

https://halktv.com.tr/gundem/kilicdaroglu-yanitladi-cumhurbaskanligina-kendisi-aday-olacak-mi-428776h

2) Baro görüşmeleri devam ediyor: 17 madde kabul edildi
5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste TBB'ye verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu en geç 6 ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlayacak ve TBB'ye bildirecek. Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB, barodan asgari avukat sayısının 6 ay içinde sağlanmasını yazılı olarak isteyecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse TBB, baronun tüzel kişiliğine son verecek ve son verme kararı TBB'nin resmi internet sitesinde ilan edilecek.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/meslege-yeni-baslayan-avukatlarin-baro-kesenegi-5-yil-sureyle-yari-oraninda-alinacak/1900048

3) Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada kayıp olan 3 kişi için arama çalışmalarına yeniden başlandı.

https://www.yenisafak.com/gundem/sakaryada-arama-kurtarma-calismalarina-tekrar-baslandi-3547983çirile

4) Mardin’de ele geçirilen kimyasal patlayıcıyla büyükşehirleri hedef alacaklardı
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Gap-Rıha kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sosyal medya hesabından yaptığı operasyonun detayları ortaya çıktı. Jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda sığınak tespit edildi. İstihbari çalışmalar neticesinde terör örgütünün son zamanlarda verdiği ağır kayıpların ardından kimyasal patlayıcıyı saldırı amaçlı büyükşehirlere göndermeyi planladığı öğrenildi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/mardinde-ele-gecirilen-kimyasal-patlayiciyla-buyuksehirleri-hedef-alacaklardi/1899958

5) Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz yakın tarihinde görülmedik ölçüde güçlü bir bölgesel aktör haline geldi
"Sokakları karıştırmaktan terör örgütlerini harekete geçirmeye, darbe teşebbüsünden ekonomimize tuzak kurmaya kadar her yolu denediler. Hamdolsun milletimiz özellikle son 7 yıldır bu amaca matuf yapılan tüm hamleleri boşa çıkardı. Biz de Allah'ın yardımı ve milletimizden aldığımız güçle Türkiye düşmanlarını birer birer tepeleyerek işte bugünlere kadar geldik. Ülkemiz yakın tarihinde görülmedik ölçüde güçlü bir bölgesel aktör haline geldi. Küresel güç değerlendirmelerinde ülkemizin konumu her geçen yıl yükseliyor. Şimdi büyük ve güçlü Türkiye hedefine her zaman olduğundan daha yakınız.”

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ulkemiz-yakin-tarihinde-gorulmedik-olcude-guclu-bir-bolgesel-aktor-haline-geldi/1899671

6) Bakan Albayrak: “Türkiye’nin ekonomik krize gireceğini söyleyenler pandemi dönemimizdeki performansımızla hüsrana uğradı”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Gerek üretim gerek verimlilik açısından çok önemli bir gösterge olan PMI endeksinde nisan ayındaki 33,4 seviyesinden, haziran ayında eşik değer dediğimiz 50 puanı aşarak 53,9 seviyesine yükselip 2018 Şubat ayından bu yana en yüksek değerine ulaştı. İhracatımız da bu anlamda baktığımızda bu göstergelerle birlikte benzer şekilde yükselişe geçmeye başladı. İnşallah temmuz-ağustos ayında bu süreç daha da olumlu bir şekilde devam edecek." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-albayrak-turkiye-nin-ekonomik-krize-girecegini-soyleyenler-pandemi-donemimizdeki-performansimizla-husrana-ugradi/1899917

7) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’yi 3 kıtanın sağlık merkezi yapmakta kararlıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’nin açılışını yaptı. Koronavirüs ile örnek mücadelenin sağlık turizminde Türkiye’nin önünde yeni fırsat penceresi açtığını söyleyen Erdoğan “Türkiye’yi 3 kıtanın sağlık merkezi yapmakta kararlıyız” dedi.

https://www.yenisafak.com/gundem/uc-kitanin-saglik-merkezi-olacagiz-salgin-tehdidi-altindaki-hicbir-vatandasimizi-hastane-kapisindan-geri-cevirmedik-3547970

8) İyi Parti’den Ak Parti’ye geçen Tuba Vural Çokal 20 binin üzerinde küfür ve hakaret mesajı aldı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile ailesini hedef alan çirkin saldırıyla gündeme gelen sosyal medya terörünün birçok mağduru ve kurbanı var. Bunlardan biri İyi Parti’den AK Parti’ye geçen Tuba Vural Çokal. 20 binin üzerinde küfür ve hakaret mesajı alan Çokal avukatlarıyla hukuk mücadelesi veriyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/bu-lince-sessiz-kalinamaz-tuba-vural-cokal-ak-partiye-katilinca-saldirilar-sistematik-lince-donustu-3547968

9) Türk bilim adamlarından büyük başarı: Koronavirüsü görüntülediler
Fırat Üniversitesi araştırmacıları, saç telinden 750 kat daha küçük yapıdaki yeni tip koronavirüsün yapısını, ODTÜ’lü bilim insanı tarafından geliştirilen atomik kuvvet mikroskobu ile görüntüledi. Dikenli top şeklinde modellenen koronavirüsün yapısal görüntü analizleri, pek çok bilimsel araştırmaya ışık tutacak.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/koronavirusu-goruntulediler-turk-bilim-adamlarindan-buyuk-basari-3547971

10) İngiltere Libya'da petrol tesislerine yabancı paralı askerlerin girmesinden 'rahatsız'
İngiltere'nin Trablus Büyükelçiliği’nin açıklamasında "Yabancı paralı askerlerin Şerara Petrol Sahası'na müdahale ettiği yönündeki haberler rahatsız edici. Libya'nın enerji sektörünün militarize edilmesi kabul edilemez ve daha derin zarara yol açabilir. Libya'nın temel geliri enerji sektörü, ülkenin çatışma sonrası toparlanma ve yeniden imar süreci için hayati önem taşıyor. Bu siyasi bir müzakere kartı olarak kullanılmamalı." ifadeleri yer aldı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingiltere-libyada-petrol-tesislerine-yabanci-parali-askerlerin-girmesinden-rahatsiz/1899956

11) Almanya'da yaklaşık 2 bin kişi ırkçılığı protesto etti
Gendermenmarkt Meydanı'nda "Irkçılığa hayır" sloganıyla toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Brandenburg Kapısı'nın önünden Zafer Anıtı'na kadar yürüdü. Göstericiler "Irkçılığa hayır", "Siyahilerin hayatı önemlidir", "Ten rengi suç değildir", "Susmak şiddettir" ve "Irkçılık virüstür" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Çoğunluğu gençlerden oluşan göstericiler, ırkçılığı kınayan sloganlar attı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/almanyada-yaklasik-2-bin-kisi-irkciligi-protesto-etti/1899784

12) Trump: ABD aşırı solcu faşizmin kuşatması altında
ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolarla beraber köle taciri heykellerinin yıkılması hakkında tartışmalar gündemdeki yerini korurken, ABD Başkanı Donald Trump ‘Bağımsızlık Günü’ kutlamaları için Rushmore Dağı Anıtı’nda miting düzenledi. Trump, ABD’nin ‘aşırı solcu faşizmin’ kuşatması altında olduğunu söyledi.

https://halktv.com.tr/dunya/trump-abd-asiri-solcu-fasizmin-kusatmasi-altinda-428758h

13) Cezayir ile Fransa arasında çözüm bekleyen tarihi meseleler yeniden gündemde
Fransa tarafından 170 yıldır alıkonulan Cezayirli direnişçilerin naaşlarından 24'ünün Cezayir'e getirilmesi, iki ülke arasında sömürge (1830-1962) dönemine kadar uzanan dosyaların yeniden açılmasına neden oldu. Direnişçilere ait naaş kalıntılarının başkent Paris'teki İnsan Müzesi'nde tutulması ve Fransa'nın sömürge döneminde işlediği suçlar nedeniyle özür dilemeyi reddetmesi, iki ülke arasında sürekli gerilime yol açtı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cezayir-ile-fransa-arasinda-cozum-bekleyen-tarihi-meseleler-yeniden-gundemde/1899863

14) Sudan’da “asayişin sağlanması” talebiyle başlayan eylemler sürüyor
Hartum hükümetine karşı yıllardır silahlı mücadele yürüten milis grupların etkili olduğu Nirtiti sakinleri, güvenliğin sağlanması, yerel yöneticilerin değiştirilmesi, milislerin silahsızlandırılması, hasat mevsiminde çiftçilerin güvenliğinin sağlanması, taciz, soygun ve cinayet gibi suçların cezalandırılması, eğitim ve sağlık gibi temel haklara erişebilme taleplerine cevap alabilmek için bir haftadır eylemlerini sürdürüyor. Eylemciler, bölgedeki sorumlu emniyet ve ordu yetkililerinin görevden alınması çağrısında bulundu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/sudan-da-asayisin-saglanmasi-talebiyle-baslayan-eylemler-suruyor/1899933

15) Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın Yemen'e yaptığı yardımlar 5 yılda 12 kat arttı
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen'de savaşın başladığı tarihten bu yana ülkeye yapılan yardımların 12 kat arttığını duyurdu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/birlesmis-milletler-dunya-gida-programinin-yemene-yaptigi-yardimlar-5-yilda-12-kat-artti/1899995