Türkiye gündemi haber özetleri - 5 Kasım 2020 Perşembe

5 KASIM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) ABD seçiminde son durum: Ülke karıştı, sular durulmuyor
Cumhuriyetçi mevcut Başkan Trump ve Demokrat aday Biden favori oldukları eyaletlerde kazandı. Seçim altı eyalette kilitlendi. ABD Posta İdaresi Başkanı'nın ifadesinin alınacağı haberi gündeme bomba gibi düştü. ABD Başkanı kıl payı geride olduğu Wisconsin'de oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunacak. Ayrıca Trump ekibi Michigan’da oy sayımının durdurulması için dava açarken, Pensilvanya'da da zafer ilan etti. Biden ise basın toplantısında "Zafer kazanacağımdan eminim. Bu hem demokrasi, hem de Amerika için bir zafer olacak." dedi.
https://www.milliyet.com.tr/dunya/son-dakika-trump-harekete-gecti-abd-secimi-tepetaklak-6346297

2) PKK, Peşmergeye saldırdı: 1 ölü 2 yaralı
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/041120201

3) Bölgesel Yönetim Başkanlığından PKK’ya uyarı
“PKK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarının derinliklerinde bulunan Çemankê’de gerçekleştirdiği saldırı tehlikelidir ve şiddetle kınıyoruz” denilen açıklamada, “Bu saldırının hiçbir gerekçesi yoktur, Kürdistan topraklarına, halkın huzur ve refahına karşı yapılmıştır. PKK, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsüne, hükümetine ve resmi kurumlarına saygı duymalı, savaş ve kaosu Kürdistan’dan uzak tutmalı.” Peşmerge Genelkurmay Başkanı da “PKK Kürt savaşı istiyor” diye konuştu. PKK’dan yapılan açıklamada da “KDP, kamplarımıza yönelik operasyonlarını durdursun” ifadesi kullanıldı.
https://www.rudaw.net/turkish/world/0411202012
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/0411202011
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/0411202010

4) PKK'nın şehit ettiği işçi sayısı 3'e yükseldi
Hakkari'nin Derecik ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarınca yol çalışması yapan iş makinesine düzenlenen ve 1 işçinin şehit olduğu saldırıda ağır yaralanan 2 işçi de müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pkk-nin-sehit-ettigi-isci-sayisi-3-e-yukseldi

5) Azerbaycan ordusu, Karabağ’ın kalbi Şuşa’yı güneyden kuşatmaya hazırlanıyor.
https://www.milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-resmen-basladi-etrafi-sariliyor-6347239/2

6) Putin: “Rusya, Dağlık Karabağ'daki çatışmaların sona ermesi için elinden geleni yapıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011041043157472-putin-rusya-daglik-karabagdaki-catismalarin-sona-ermesi-icin-elinden-geleni-yapiyor/

7) Twitter'dan Azerbaycan Dışişleri Bakanı’na sansür
Haber7'de yer alan habere göre Bayramov'un hesabının kapatılmasına, son zamanlarda Ermenistan ile yaşanan çatışmalarla ilgili bazı paylaşımlarının sebep olmuş olabileceği düşünülüyor.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/twitter-dan-azerbaycan-disisleri-bakani-na-sansur

8) İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin ilk 10 maddesi kabul edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-turk-federasyonundan-bozkurtlar-hareketi-kararina-iliskin-aciklama/2032465

9) Albayrak dövizdeki yükseliş hakkında tespitte bulundu
Dolardaki yükselişi, ABD seçimleri ile Koronavirüs salgını nedeniyle dünya ticaretinde oluşan belirsizliğe bağlayan Albayrak, döviz kurunun ekonomi performansının değerlendirmesinde tek belirleyici olmadığını; Türkiye’nin üretim, ihracat, istihdam gibi başlıklarda dünyadaki pek çok ülkenin ilerisinde olduğunu ifade etti.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/turkiye-uretimde-ihracatta-pek-cok-ulkenin-ilerisinde-6347136

10) Albayrak, deprem vergilerini soran vekile internet sitesini adres gösterdi
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/albayrak-deprem-vergilerini-soran-vekile-internet-sitesini-adres-gosterdi-1788536

11) Atatürk’ün Ş Bankası’ndaki hisselerinin kar paylarının Hazine’ye devri…
Eski İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi, CHP PM üyesi Müslim Sarı, “Parayı nakit yönetimi çerçevesinde istediği gibi kullanırlarsa bu Atatürk’ün vasiyetine aykırıdır” dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turk-tarih-kurumu-ve-turk-dil-kurumuna-anayasaya-gore-verilmesi-gereken-paylari-aktarilmadi-1788541

12) Ankara Kızılay'da otobüs kazası, çok sayıda yaralı var
Ankara Kızılay'da iki halk otobüsünün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 17 kişinin yaralandığı bildirildi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3030765-ankara-kizilayda-feci-kaza-cok-sayida-yarali-var

13) Rus ve Türk diplomatlar, Libya ve Suriye'deki durumu değerlendirmek için görüştü.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011041043156293-rus-ve-turk-diplomatlar-libya-ve-suriyedeki-durumu-degerlendirmek-icin-gorustu/

14) Libya'da kalıcı ateşkes uzlaşısı
Libya'da tarafların Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir araya geldiği 5+5 Ortak Askeri Komitesi toplantılarında ilerleme sağlandı. Ülke içinde ilk kez bir araya gelen Komite, Gadamis kentindeki görüşmelerde, Libya'da kalıcı ateşkesin uygulanması kapsamında 12 madde üzerinde uzlaşı sağlandığını açıkladı.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/libya-da-kalici-ateskes-uzlasisi-h271506.html

15) Fransız Le Point dergisi, kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını kullandı ve “Fransa uluslararası 'İslamcı' ile karşı karşıya” diye yazdı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3030721-fransanin-tek-derdi-turkiye/?detay=2

16) Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa’ya “Bozkurtlar” yanıtı
Açıklamada, “Fransız Hükümeti tarafından lağvedildiği açıklanan ‘Bozkurtlar’ isimli bir hareket olmadığı esasen bilinmektedir. Bir hareket ve oluşum varmış gibi hayal mahsulü kararlara tevessül etmesi içinde bulunduğu çelişkili psikolojinin son tezahürü olmuştur” denildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3030606-fransa-resmen-yasakladi-turkiyeden-sert-aciklama/?detay=1

17) Fransa Türk Federasyonu’ndan açıklama
"Herkes emin olsun ki, biz Fransa Türk Federasyonu olarak gelişmeleri yakından takip ederek derneklerimizin ve vatandaşlarımızın haklarını demokratik hukuk zemini içerisinde sonuna kadar savunacağız ve demokrasinin, özgürlüğün, kardeşliğin ve eşitliğin bayraktarlığını yapmaya sonuna kadar devam edeceğiz. Fransa hükümetine ve siyasilerine güvenimiz tamdır, aklıselimle hareket edeceğine ve Fransa Anayasası'na bağlı kalacaklarına yürekten inanıyoruz."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-turk-federasyonundan-bozkurtlar-hareketi-kararina-iliskin-aciklama/2032465

18) CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun “Millet İttifakı'nın dağıtılması için belli kişilere para verildiği, parti kurma çalışmalarına destek verildiği” iddiasına Muharrem İnce'den yanıt geldi. İnce, “CHP'nin Genel Başkanının yalan söylemeyeceğine, elinde kanıt olmadan iftira atmayacağına inanıyorum, inanmak istiyorum. Buyrun ne biliyorsanız konuşun, hangi kanıtınız varsa ortaya koyun.” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kilicdaroglunun-iddialarina-inceden-tepki-ne-biliyorsaniz-konusun-6112014/

 

19) Uygur Türk’ü Yusuf Amat’ı kim vurdu?
İstanbul dün karanlık bir suikast girişimine sahne oldu. Bir dönem Doğu Türkistan’daki ailesi rehin alınarak zorla Çin istihbaratına çalıştırıldığı iddia edilen Uygur Türk’ü Yusuf Amat, uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/-uygur-turku-yusuf-amati-kim-vurdu-3573757

20) Lavrov: “Ukrayna ve Baltıklar'da milyonlarca Rus ayrımcılığa maruz kalıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011041043159324-lavrov-ukrayna-ve-baltiklarda-milyonlarca-rus-ayrimciliga-maruz-kaliyor/

21) Belarus Rus yapımı nükleer santralini faaliyete geçirdi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/belarus-rus-yapimi-nukleer-santralini-faaliyete-gecirdi

22) Kuş gribi geri döndü, yüz binerce tavuk itlaf edilecek
Kuş gribi benzeri vakalarının yeniden görülmesi üzerine yapılan testlerde korkulanın olduğu ve kuş gribinin geri döndüğü gözlemlendi. Japonya'nın batısındaki Kagawa eyaletindeki bir tavuk çiftliğinden kuş gribi yayıldığı belirlendi ve vakaların kaynağı olduğu belirlenen yüz binlerce tavuğun itlaf edileceği açıklandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/11/05/son-dakika-haberi-kus-gribi-geri-dondu-yuz-binerce-tavuk-itlaf-edilecek