Türkiye gündemi haber özetleri - 5 Eylül 2020 Cumartesi

5 EYLÜL 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Bakan Akar: “Fransa, Doğu Akdeniz yetmiyor, Irak'ta da birtakım beyanlarda bulunuyor”

https://www.aa.com.tr/tr/politika/bakan-akar-fransa-dogu-akdeniz-yetmiyor-irakta-da-birtakim-beyanlarda-bulunuyor/1963474

2) AB Konseyi Başkanı’ndan ortalığı karıştıracak Türkiye çıkışı: Ya havuç ya sopa
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Doğu Akdeniz'deki gerilime ilişkin tepki çekecek açıklamalarda bulundu. Michel, çok taraflı bir konferans önerisi getirdiklerini söylerken, AB liderlerinin 24-25 Eylül’deki zirvede Türkiye’ye karşı 'havuç ve sopa' yaklaşımını benimseyeceklerini öne sürdü.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ab-konseyi-baskanindan-ortaligi-karistiracak-turkiye-cikisi-ya-havuc-ya-sopa-6023607/

 

3) NATO'dan Doğu Akdeniz açıklaması
NATO'dan Doğu Akdeniz'deki çözüm arayışına ilişkin açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Doğu Akdeniz'le ilgili teknik görüşmelerde herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Teknik görüşmeler siyasi müzakereden ayrı tutulmalı. NATO, Almanya'nın siyasi müzakere çabasına dahil değil" dedi.

https://www.yenisafak.com/dunya/natodan-dogu-akdeniz-aciklamasi-3555890


4) Yunan basını: “NATO ve AB, Yunanistan adına karar veriyor”
Yunan haber sitesi Pronews'te yer alan analizde Yunanistan'ın diplomatik olarak "ezildiği" ve aynı cevabı vermeye zorlandığı belirtildi. NATO ve AB'nin Yunanistan adına karar verdiği belirtilen analizde "Yunanistan'ın Türkiye ile 'koşulsuz' bir diyalog içindeymiş gibi 'sürünmemizi' istiyorlar" ifadelerine yer verildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/yunan-basini-nato-ve-ab-yunanistan-adina-karar-veriyor-3555873

5) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tuzaklarla durduramadıkları Türkiye'yi, rotasından çıkarmaya çalışanlar hüsrana uğrayacaklardır”
“Türkiye'nin boynundaki siyasi boyundurukları kırıp attık. Türkiye'nin ayaklarına takılan ekonomik prangaları parçalayıp bir kenara fırlattık. Türkiye'nin geleceğini ipotek altına alan korkuları çiğneyip geçtik. Kendine güvenen, kendine inanan, potansiyelini ve gücünü kendi hedefleri, çıkarları, planları doğrultusunda kullanan bir ülke inşa ettik. Bir Türkiye inşa ettik. Kimsenin parmak sallayarak konuşamayacağı, kimsenin had bildirmeye teşebbüs edemeyeceği, kimsenin üzerinde pervasızca operasyonlar yürütemeyeceği bir Türkiye kurduk."

https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskani-erdogan-tuzaklarla-durduramadiklari-turkiyeyi-rotasindan-cikarmaya-calisanlar-husrana-ugrayacaklardir/1963195


6) YPG/PKK işgalinin bitmesini isteyen Deyrizorlu Araplar, geri adım atmıyor
Suriye'nin Deyrizor ilinde topraklarının idaresinin, bölgeyi işgal eden terör örgütü YPG/PKK'dan alınarak kendilerine verilmesini isteyen Araplar, taleplerinin yerine getirilmesini takip etmek için bir heyet kurdu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ypg-pkk-isgalinin-bitmesini-isteyen-deyrizorlu-araplar-geri-adim-atmiyor/1963264


7) Türkiye 7 bölgede petrol aramaya başlayacak
Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük tarihi doğal gaz keşfinin ardından şimdi de petrol için harekete geçiliyor. Ruhsat süreci için çıkılan 90 günlük askı süresi ise 1 Eylül itibariyle tamamlandı. Şimdi gözler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nde. Ruhsatların çıkmasıyla arama yapmak üzere bölgeye ilk olarak Oruç Reis sismik araştırma gemisi gidecek.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/dogal-gazdan-sonra-sira-petrolde-7-bolgede-arama-basliyor-3555833


8) Öztrak: “AK Parti Sözcüleri Hitler'in propaganda bakanına rahmet okutuyor”
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı rakamların doğru olmadığını belirtti.

https://halktv.com.tr/oztrak-herkesi-kor-alemi-de-sersem-saniyorlar-433501h


9) Muharrem İnce çalışmalarını başlattı
Memleket Hareketi’ni başlatan CHP’li Muharrem İnce, dün Sivas’ta kendisini dinlemeye gelenlere, “Biz kutuplaşmak yerine kucaklaşmayı öneriyoruz. Bölen değil yol açan olacağız. Muhalefet hareketi değiliz. Türkiye’nin umuda ihtiyacı var” dedi.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/muhalefet-hareketi-degiliz-41603662


10) AKP'li belediye başkanı tutuklandı
Horasan Belediye Başkanı AKP'li Abdulkadir Aydın, bugün sabah saatlerinde Ankara’da tutuklanarak cezaevine kondu. Belediye Başkanı Aydın’ın seçim öncesi ticaret yaptığı Ankara’da 7 yıl önce açılan bir davadan dolayı aldığı 9 yıl cezanın Yargıtay tarafından onanması sonrası tutuklandığı öğrenildi.
https://halktv.com.tr/akpli-belediye-baskani-tutuklandi-433534h

11) TÜSİAD Başkanı Kaslowski: “Algı yönetimi yetmez piyasayla barışılmalı”
Simone Kaslowski, Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da borcunu ödeyecek gücü bulunduğuna dikkat çekerek, “Yeter ki bilimle inatlaşmayalım, güveni artıracak, öngörülebilir politikalar uygulayalım” dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/tusiad-baskani-kaslowski-algi-yonetimi-yetmez-piyasayla-barisilmali-haberi-480401

 

12) Fındığı üreten biziz kazanan İtalya!
Türkiye’den, İtalya’ya 87 bin 992 ton fındık satılarak, 608 milyon 972 bin 498 dolar gelir elde edildi. İkinci sırada yer alan Almanya’ya ise 81 bin 599 ton fındık ihracatı gerçekleştirilirken, karşılığında 512 milyon 869 bin 196 dolar kazanç sağlandı. Fındık fiyatları, fındık üreticisi olmamasına rağmen, çok düşük fiyatla satın aldığı fındığı işleyip ihraç eden Almanya’da, Hamburg Fındık Borsası’nda belirlenmekte.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5178653/findigi-ureten-biziz-kazanan-italya

 

13) İSİG Meclisi: “Ağustos'ta en az 208 işçi yaşamını yitirdi”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) iş cinayetlerine ilişkin açıkladığı raporda, Ağustos ayında en az 208 işçi yaşamını yitirdiği söylendi. İSİG Meclisi salgında işçilere karşı uygulanan hak ihlallerinin arttığını da belirtti.

https://halktv.com.tr/isig-meclisi-agustosta-en-az-208-isci-yasamini-yitirdi-433537h

 

14) Fed: “Ekonomide toparlanma için yolumuz uzun”
Evans, salgının olumsuz etkilerine karşı koymak için daha fazla finansal desteğe ihtiyaç olduğuna dikkat çekti ve virüs kontrol altına alınana kadar ekonomik faaliyetlerdeki "kısıtlamaların" süreceğinin altını çizdi. Ekonominin Covid-19 pandemisi öncesindeki düzeylerine 2022 yılının sonlarına doğru dönebileceğini vurgulayan Evans, ülke genelinde işsizlik oranının da yüzde 9.0 düzeyine çekileceğini öngördüğünü söyledi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/fed-ekonomide-toparlanma-icin-yolumuz-uzun-41603162

15) Trump: “Kosova, İsrail ile ilişkilerini normalleştirecek, Sırbistan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak”
"Orta Doğu'da barış için bir başka önemli gün: Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Kosova ile İsrail, ilişkilerini normalleştirme ve diplomatik ilişkiler kurma konusunda anlaştı. Çok iyi. Daha fazla İslam ve Arap ülkesi yakında bunu takip edecek.” değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-kosova-israil-ile-iliskilerini-normallestirecek-sirbistan-buyukelciligini-kuduse-tasiyacak/1963436

16) Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye: “Direnişin başında ve zirvesinde silahlı direniş geliyor”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamas-siyasi-buro-baskani-heniyye-direnisin-basinda-ve-zirvesinde-silahli-direnis-geliyor/1963624

17) Belaruslu muhalif lider Tikhanovskaya'dan BM'ye uluslararası gözlemci misyonu çağrısı yaptı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/belaruslu-muhalif-lider-tikhanovskayadan-bmye-uluslararasi-gozlemci-misyonu-cagrisi-/1963636

 

18) İngiltere Başbakanı Johnson’ndan Brexit açıklaması
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün katıldığı bir televizyon programında Brexit konusunda açıklama yaptı. Johnson, İngiltere'nin anlaşmalı veya anlaşmasız bir şekilde yıl sonuna kadar AB'den çıkacağını ve nakliye sektöründe oluşabilecek sorunlara karşı her türlü olasılığa da hazır olduklarını belirtti. Ayrıca İngiltere Başbakanı, Brexit kararıyla birlikte İngiltere'nin refah düzeyinin daha da artacağını ifade etti.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/04/ingiltere-basbakani-johnson-her-turlu-olasiliga-haziriz