Türkiye gündemi haber özetleri - 4 Temmuz 2020 Cumartesi

4 TEMMUZ 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1) Bakan Akar ve Orgeneral Güler, Libya Başbakanı Serrac ile görüştü
Bakan Akar ve Orgeneral Güler, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid El-Meşri ve Başbakan Serrac ile görüştü. Görüşme sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Akar şunları söyledi: “Libya Libyalılarındır” diyoruz. Libyalı kardeşlerimizin bir an önce sıkıntılarından kurtulması en samimi dileğimizdir. Bu konuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Libyalı kardeşlerimizin ihtiyacını karşılamak için ne mümkünse yapın' talimatlarına göre hareket ediyoruz.”
https://www.aa.com.tr/tr/libya/bakan-akar-ve-orgeneral-guler-libya-basbakani-serrac-ile-gorustu/1898826

2) Hafter yenildi Fransa UHM ile görüştü
Sahadaki üstünlük siyasetteki gelişmelere yansıdı. Libya’da darbeci Hafter’in yenilgisinden sonra Fransa, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile temas kurdu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’la telefonda görüştü. Rusya’dan ise Libya’ya elçilik adımı geldi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/hafter-yenildi-fransa-uhm-ile-gorustu-h264860.html

2) TBB Başkanı Feyzioğlu: “Diyalog imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum”
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul, Ankara, İzmir barosu başkanlarının, dün baro düzenlemesi teklifinin görüşüldüğü TBMM'deki komisyona davet edilmesine rağmen gitmediklerini söyledi. Feyzioğlu, "Böyle bir diyalog, böyle bir dert anlatma imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum. Ne olur inat etmeyin, girin komisyona derdinizi anlatın, bize destek olun" dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/tbb-baskani-feyziogludan-barolara-cagri-lutfen-gidin-tbmmde-konusun-3547765

 

3) Ankara’da avukatlar polisle karşı karşıya geldi, oturma eylemine geçti
Bazı Baro başkanları ve avukatlar Ankara Adliyesi'nde eylem düzenlemek isteyince polisin müdahalesiyle arbede yaşandı. Polisin biber gazıyla cevap vermesiyle zor anlar yaşayan avukatlar protestolarını oturma eylemi olarak sürdürdü. CHP’li ve HDP’li vekiller de avukatlara destek için oradaydı.
https://www.dw.com/tr/baro-başkanlarına-polis-müdahalesi/a-54044052

4) CHP’li Başkana FETÖ’den hapis cezası
CHP’nin FETÖ’den tutuklanan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. İzmir 17. Ağır Ceza Mahkemesi hükümle beraber sanık Burak Oğuz’un tahliyesine karar verdi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/chpli-baskana-fetoden-hapis-cezasi-h264853.html

6) CKD Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür: "İktidar her türlü önlemi almak zorundadır"
Ak Parti'li Numan Kurtulmuş'un "İstanbul Sözleşmesi’nden çıkabiliriz" mesajı tartışılmaya devam ediyor. Cumhuriyet Kadınları Derneği hükümetten gelen açıklamalar tepki gösterdi. CKD Genel Başkanı Tülin Oygür "Kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun" olduğunu ifade etti. Oygür, 6284 sayılı kanuna dikkat çekti.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/ckd-baskani-prof-dr-tulin-oygur-iktidar-her-turlu-onlemi-almak-zorundadir-h264846.html

7) Verileri tutmayana 50 milyon TL ceza
Akşam Gazetesi'nden Melik Yiğitel'in haberine göre, Sosyal medya düzenlemesinde öncelikle ‘sosyal ağ' tanımı yapılacak. Verileri Türkiye'de tutmayan sosyal ağlara 50 milyon TL'ye kadar idari para cezaları verilebilecek. Sosyal ağlar, içeriğin kaldırılmasına ilişkin başvurulara 48 saat içerisinde cevap verilmediği takdirde 5 milyon TL, BTK’ya raporlama ve istatistiki bilgi vermemesi halinde 10 milyon TL, verileri Türkiye’de barındırmadığının tespit edilmesi halinde ise 50 milyon TL idari para cezası ödeyecek. 30 gün içerisinde Türkiye’de temsilci bulundurmayan ve temsilcinin kimlik ve iletişim bilgilerini kuruma bildirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine BTK tarafından başvuruda bulunulacak.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/verileri-tutmayana-50-milyon-tl-ceza-212108-1

 

8) Memur ve emeklilerin enflasyon zammı belli oldu
Yılın ilk 6 ayında yüzde 5,75 olarak gelen enflasyon oranı sonrasında memur ve emeklilerin temmuz maaşlarına yüzde 1,75 enflasyon farkı yansıtılacak. Toplu sözleşme gereğince enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. Memur ve memur emeklisi 1,75 enflasyon farkı alırken Bağ-Kur ve SSK emeklileri ise 5,75 maaş zammı alacak.

https://www.dunya.com/ekonomi/memur-ve-emeklilerin-enflasyon-zammi-belli-oldu-haberi-474250

9) İhraç edilen 12 bin 200 KHK’lı devlete dönüyor
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası kamuda çalışan yaklaşık 133 bin kişi kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ihraç edildi. Onlardan 126 bin 300'ü, görevlerine dönmek için Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemlerine İnceleme Komisyonu'na başvurdu. Başvuranlardan 108 bininin dosyası incelendi ve 12 bin 200 kişinin görevlerine dönmelerinin yolu açıldı
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ihrac-edilen-12-bin-200-khkli-devlete-donuyor-5910055/

10) Meral Akşener’den erken seçim yorumu
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, SÖZCÜ TV'de Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtladı. Erken seçimle ilgili açıklamalarda bulunan Akşener, "Erdoğan'ın masasında erken seçim seçeneğinin durduğuna inanıyorum. Ekim-Kasım gibi yapılacak bir seçim olabileceğini düşünüyorum" dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-meral-aksenerden-sozcu-tvye-carpici-aciklamalar-5908763/

11) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ülkemizin tarım potansiyelini sonuna kadar değerlendirmekte kararlıyız”
Erdoğan, Konya Ovası Sulaması 1. 2. ve 3. Kısım Sulamaları Hizmete Alma Töreni'ne, Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Projenin ülkeye kazandırılmasında emeği geçen bakanlığı, kurumları, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine kadar herkesi tebrik eden Erdoğan, Konya Ovası'nın insanlığın ilk dönemlerinden beri önemli bir tarım merkezi olduğunu anlattı. Halen ülkenin en eski sulaması olarak hizmet veren bu projenin, maalesef daha sonraki yıllarda gerektiği gibi sürdürülemediğini ifade eden Erdoğan, Konya Ovası Projesi'nin, KOP'ın bel kemiğini, Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e dökülen suların bir kısmını Toroslar üzerinden ovaya aktarılmasını oluşturduğunu söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ulkemizin-tarim-potansiyelini-sonuna-kadar-degerlendirmekte-kararliyiz/1898731

12) Hafter’den Yunanistan ile sözde MEB anlaşması
Libya’da terörist Hafter’in sözde “dışişleri bakanlığı”, Yunanistan’la deniz sınırlarını yeniden çizmek üzere bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. Libya’nın tek meşrû temsilcisi olan Trablus yönetimine karşı daha önce iki kez ‘cihat’ ilan eden, ardından kendini “ülkenin tek hakimi” olarak duyuran darbeci Hafter tarafı, Atina ile anlaştıklarını iddia etti.
https://www.yenisafak.com/dunya/terorist-hafter-yunanistan-ile-isbirligi-yaparak-turkiyeyi-tehdit-etti-3547859


13) Türkiye'den Mısır'ın Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan operasyonlarına dair açıklamasına tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Darbeyle işbaşına gelen ve kendileri gibi darbeci Hafter’e destek olmak için Libya’ya müdahale tehdidinde bulunanların teröre karşı operasyonlarımızı kınaması trajikomiktir. Bu tarz sorumsuz açıklamalar, iddia edildiği üzere her daim yanında olduğumuz kardeş Irak halkına değil, eli kanlı PKK terör örgütünün gündemine hizmet eden girişimlerdir. Unutulmamalıdır ki terör örgütü PKK, Irak'ın da istikrarını, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit etmektedir. Türkiye olarak, PKK ve destekçileri tarafından hakları gasbedilen Irak halkının yanında durmaya ve terörizmle kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz."
https://www.aa.com.tr/tr/politika/turkiyeden-misirin-pence-kartal-ve-pence-kaplan-operasyonlarina-dair-aciklamasina-tepki/1899130

14) Türkiye ile Venezuela Arasındaki Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması onaylandı
Türkiye ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti arasında 17 Mayıs 2018'de imzalanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması'nın her iki ülkedeki onay süreci tamamlandı. Törende konuşan Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza, Venezuela'da yaşanan bu zor günlerde, iki ülke cumhurbaşkanlarının girişimleri sonucunda böyle bir anlaşmanın yürürlüğe girmesinin Venezuela için büyük anlam ifade ettiğini belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-ile-venezuela-arasindaki-ticaretin-gelistirilmesi-anlasmasi-onaylandi/1899023

 

15) Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri tatbikatları ABD’yi huzursuz etti
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri tatbikatlarını "son derece kışkırtıcı" olarak değerlendirdi. Pompeo, tüm ülkelerin, Güney Çin Denizi'nde ve başka yerlerde, güçlerinden bağımsız olarak egemenlik haklarını destekleyen özgür ve açık kurallara dayalı bir düzeni desteklemesi gerektiğini belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-disisleri-bakani-pompeodan-cinin-guney-cin-denizindeki-askeri-tatbikatlarina-tepki/1899117

16) İhvan, Sisi'nin meşruiyetini tanımayı kabul etmediğini açıkladı
Mısır'daki Müslüman Kardeşler teşkilatı (İhvan), Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle ülke yönetiminden el çektirildiği 3 Temmuz 2013 tarihinin 7. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Sisi'nin meşruiyetini tanımayı hiçbir surette kabul etmediği ve ülkedeki sistemin değişmesi için tüm ulusal güçlere elini uzattığı ifade edildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ihvan-sisinin-mesruiyetini-tanimayi-hicbir-surette-kabul-etmedigini-acikladi/1899174

17) İran'dan AB ülkelerine “nükleer anlaşma” mektubu
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi'nin devlet medyasında yer alan açıklamasına göre Zarif, Borell'e nükleer anlaşmayla ilgili bir mektup gönderdi. Mektupta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu'na sundukları İran karşıtı tasarı nedeniyle Almanya, Fransa ve İngiltere'yi eleştiren Zarif, İran ile UAEA arasındaki iş birliğine yönelik her türlü müdahalenin nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu savunarak, bunun mevcut iş birliğine negatif etki yapabileceği uyarısında bulundu. Almanya, Fransa ve İngiltere'yi nükleer anlaşmaya uymamakla eleştiren Zarif, sorunun çözümü için Ortak Komisyonun konuya dahil olmasını istedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irandan-ab-ulkelerine-nukleer-anlasma-mektubu/1899040

18) Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi'nden “acil durum hükümeti” çağrısı
Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari yaptığı yazılı açıklamada, işgalci İsrail'in tehlikeli adımlarına karşı tüm Filistinli grupların ve güçlerin katılımıyla bir "acil durum hükümeti" kurulması gerektiğini belirtti. Filistinlilerin mutabakatını pratik gerçekliğe çevirecek ortak ve hızlı bir planın gerekliliğini vurgulayan Hudari, ancak böyle katılımlı bir planla Yüzyılın Anlaşması, İsrail'in "ilhak" planı ve Gazze ablukasıyla mücadele edilebileceğini dile getirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/gazzedeki-ablukayi-kirma-halk-komitesinden-acil-durum-hukumeti-cagrisi-/1899076

TEMMUZ 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ
 
1)    Bakan Akar ve Orgeneral Güler, Libya Başbakanı Serrac ile görüştü
Bakan Akar ve Orgeneral Güler, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid El-Meşri ve Başbakan Serrac ile görüştü.  Görüşme sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Akar şunları söyledi: “Libya Libyalılarındır” diyoruz. Libyalı kardeşlerimizin bir an önce sıkıntılarından kurtulması en samimi dileğimizdir. Bu konuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Libyalı kardeşlerimizin ihtiyacını karşılamak için ne mümkünse yapın' talimatlarına göre hareket ediyoruz.”
 
https://www.aa.com.tr/tr/libya/bakan-akar-ve-orgeneral-guler-libya-basbakani-serrac-ile-gorustu/1898826
 
2)    Hafter yenildi Fransa UHM ile görüştü
Sahadaki üstünlük siyasetteki gelişmelere yansıdı. Libya’da darbeci Hafter’in yenilgisinden sonra Fransa, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile temas kurdu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’la telefonda görüştü. Rusya’dan ise Libya’ya elçilik adımı geldi.
 
https://www.ulusal.com.tr/gundem/hafter-yenildi-fransa-uhm-ile-gorustu-h264860.html
 
2)    TBB Başkanı Feyzioğlu: “Diyalog imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum”
 
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul, Ankara, İzmir barosu başkanlarının, dün baro düzenlemesi teklifinin görüşüldüğü TBMM'deki komisyona davet edilmesine rağmen gitmediklerini söyledi. Feyzioğlu, "Böyle bir diyalog, böyle bir dert anlatma imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum. Ne olur inat etmeyin, girin komisyona derdinizi anlatın, bize destek olun" dedi.
 
https://www.yenisafak.com/gundem/tbb-baskani-feyziogludan-barolara-cagri-lutfen-gidin-tbmmde-konusun-3547765

3)    Ankara’da avukatlar polisle karşı karşıya geldi, oturma eylemine geçti
Bazı Baro başkanları ve avukatlar Ankara Adliyesi'nde eylem düzenlemek isteyince polisin müdahalesiyle arbede yaşandı. Polisin biber gazıyla cevap vermesiyle zor anlar yaşayan avukatlar protestolarını oturma eylemi olarak sürdürdü. CHP’li ve HDP’li vekiller de avukatlara destek için oradaydı.  
 
https://www.dw.com/tr/baro-başkanlarına-polis-müdahalesi/a-54044052
  
4)    CHP’li Başkana FETÖ’den hapis cezası
CHP’nin FETÖ’den tutuklanan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. İzmir 17. Ağır Ceza Mahkemesi hükümle beraber sanık Burak Oğuz’un tahliyesine karar verdi.
 
https://www.ulusal.com.tr/gundem/chpli-baskana-fetoden-hapis-cezasi-h264853.html
 
6)    CKD Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür: "İktidar her türlü önlemi almak zorundadır"
Ak Parti'li Numan Kurtulmuş'un "İstanbul Sözleşmesi’nden çıkabiliriz" mesajı tartışılmaya devam ediyor. Cumhuriyet Kadınları Derneği hükümetten gelen açıklamalar tepki gösterdi. CKD Genel Başkanı Tülin Oygür "Kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun" olduğunu ifade etti. Oygür, 6284 sayılı kanuna dikkat çekti.
 
https://www.ulusal.com.tr/gundem/ckd-baskani-prof-dr-tulin-oygur-iktidar-her-turlu-onlemi-almak-zorundadir-h264846.html
 
7)    Verileri tutmayana 50 milyon TL ceza
Akşam Gazetesi'nden Melik Yiğitel'in haberine göre, Sosyal medya düzenlemesinde öncelikle ‘sosyal ağ' tanımı yapılacak. Verileri Türkiye'de tutmayan sosyal ağlara 50 milyon TL'ye kadar idari para cezaları verilebilecek. Sosyal ağlar, içeriğin kaldırılmasına ilişkin başvurulara 48 saat içerisinde cevap verilmediği takdirde 5 milyon TL, BTK’ya raporlama ve istatistiki bilgi vermemesi halinde 10 milyon TL, verileri Türkiye’de barındırmadığının tespit edilmesi halinde ise 50 milyon TL idari para cezası ödeyecek. 30 gün içerisinde Türkiye’de temsilci bulundurmayan ve temsilcinin kimlik ve iletişim bilgilerini kuruma bildirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine BTK tarafından başvuruda bulunulacak.
 
https://www.aydinlik.com.tr/haber/verileri-tutmayana-50-milyon-tl-ceza-212108-1

8)    Memur ve emeklilerin enflasyon zammı belli oldu
Yılın ilk 6 ayında yüzde 5,75 olarak gelen enflasyon oranı sonrasında memur ve emeklilerin temmuz maaşlarına yüzde 1,75 enflasyon farkı yansıtılacak. Toplu sözleşme gereğince enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. Memur ve memur emeklisi 1,75 enflasyon farkı alırken Bağ-Kur ve SSK emeklileri ise 5,75 maaş zammı alacak.


https://www.dunya.com/ekonomi/memur-ve-emeklilerin-enflasyon-zammi-belli-oldu-haberi-474250
 
9)    İhraç edilen 12 bin 200 KHK’lı devlete dönüyor
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası kamuda çalışan yaklaşık 133 bin kişi kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ihraç edildi. Onlardan 126 bin 300'ü, görevlerine dönmek için Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemlerine İnceleme Komisyonu'na başvurdu. Başvuranlardan 108 bininin dosyası incelendi ve 12 bin 200 kişinin görevlerine dönmelerinin yolu açıldı
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ihrac-edilen-12-bin-200-khkli-devlete-donuyor-5910055/
 
10)  Meral Akşener’den erken seçim yorumu
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, SÖZCÜ TV'de Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtladı. Erken seçimle ilgili açıklamalarda bulunan Akşener, "Erdoğan'ın masasında erken seçim seçeneğinin durduğuna inanıyorum. Ekim-Kasım gibi yapılacak bir seçim olabileceğini düşünüyorum" dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-meral-aksenerden-sozcu-tvye-carpici-aciklamalar-5908763/
 
11) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ülkemizin tarım potansiyelini sonuna kadar değerlendirmekte kararlıyız”
 Erdoğan, Konya Ovası Sulaması 1. 2. ve 3. Kısım Sulamaları Hizmete Alma Töreni'ne, Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Projenin ülkeye kazandırılmasında emeği geçen bakanlığı, kurumları, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine kadar herkesi tebrik eden Erdoğan, Konya Ovası'nın insanlığın ilk dönemlerinden beri önemli bir tarım merkezi olduğunu anlattı. Halen ülkenin en eski sulaması olarak hizmet veren bu projenin, maalesef daha sonraki yıllarda gerektiği gibi sürdürülemediğini ifade eden Erdoğan, Konya Ovası Projesi'nin, KOP'ın bel kemiğini, Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e dökülen suların bir kısmını Toroslar üzerinden ovaya aktarılmasını oluşturduğunu söyledi.
 
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ulkemizin-tarim-potansiyelini-sonuna-kadar-degerlendirmekte-kararliyiz/1898731
 
12) Hafter’den Yunanistan ile sözde MEB anlaşması
Libya’da terörist Hafter’in sözde “dışişleri bakanlığı”, Yunanistan’la deniz sınırlarını yeniden çizmek üzere bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. Libya’nın tek meşrû temsilcisi olan Trablus yönetimine karşı daha önce iki kez ‘cihat’ ilan eden, ardından kendini “ülkenin tek hakimi” olarak duyuran darbeci Hafter tarafı, Atina ile anlaştıklarını iddia etti.
https://www.yenisafak.com/dunya/terorist-hafter-yunanistan-ile-isbirligi-yaparak-turkiyeyi-tehdit-etti-3547859


13) Türkiye'den Mısır'ın Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan operasyonlarına dair açıklamasına tepki
 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Darbeyle işbaşına gelen ve kendileri gibi darbeci Hafter’e destek olmak için Libya’ya müdahale tehdidinde bulunanların teröre karşı operasyonlarımızı kınaması trajikomiktir. Bu tarz sorumsuz açıklamalar, iddia edildiği üzere her daim yanında olduğumuz kardeş Irak halkına değil, eli kanlı PKK terör örgütünün gündemine hizmet eden girişimlerdir. Unutulmamalıdır ki terör örgütü PKK, Irak'ın da istikrarını, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit etmektedir. Türkiye olarak, PKK ve destekçileri tarafından hakları gasbedilen Irak halkının yanında durmaya ve terörizmle kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz."
 
https://www.aa.com.tr/tr/politika/turkiyeden-misirin-pence-kartal-ve-pence-kaplan-operasyonlarina-dair-aciklamasina-tepki/1899130
 
14) Türkiye ile Venezuela Arasındaki Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması onaylandı
 Türkiye ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti arasında 17 Mayıs 2018'de imzalanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması'nın her iki ülkedeki onay süreci tamamlandı. Törende konuşan Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza, Venezuela'da yaşanan bu zor günlerde, iki ülke cumhurbaşkanlarının girişimleri sonucunda böyle bir anlaşmanın yürürlüğe girmesinin Venezuela için büyük anlam ifade ettiğini belirtti.
 
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-ile-venezuela-arasindaki-ticaretin-gelistirilmesi-anlasmasi-onaylandi/1899023

15) Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri tatbikatları ABD’yi huzursuz etti
 ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri tatbikatlarını "son derece kışkırtıcı" olarak değerlendirdi. Pompeo, tüm ülkelerin, Güney Çin Denizi'nde ve başka yerlerde, güçlerinden bağımsız olarak egemenlik haklarını destekleyen özgür ve açık kurallara dayalı bir düzeni desteklemesi gerektiğini belirtti.
 
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-disisleri-bakani-pompeodan-cinin-guney-cin-denizindeki-askeri-tatbikatlarina-tepki/1899117
 
16) İhvan, Sisi'nin meşruiyetini tanımayı kabul etmediğini açıkladı
 Mısır'daki Müslüman Kardeşler teşkilatı (İhvan), Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle ülke yönetiminden el çektirildiği 3 Temmuz 2013 tarihinin 7. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Sisi'nin meşruiyetini tanımayı hiçbir surette kabul etmediği ve ülkedeki sistemin değişmesi için tüm ulusal güçlere elini uzattığı ifade edildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ihvan-sisinin-mesruiyetini-tanimayi-hicbir-surette-kabul-etmedigini-acikladi/1899174
 
17) İran'dan AB ülkelerine “nükleer anlaşma” mektubu
 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi'nin devlet medyasında yer alan açıklamasına göre Zarif, Borell'e nükleer anlaşmayla ilgili bir mektup gönderdi. Mektupta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu'na sundukları İran karşıtı tasarı nedeniyle Almanya, Fransa ve İngiltere'yi eleştiren Zarif, İran ile UAEA arasındaki iş birliğine yönelik her türlü müdahalenin nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu savunarak, bunun mevcut iş birliğine negatif etki yapabileceği uyarısında bulundu. Almanya, Fransa ve İngiltere'yi nükleer anlaşmaya uymamakla eleştiren Zarif, sorunun çözümü için Ortak Komisyonun konuya dahil olmasını istedi.
 
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irandan-ab-ulkelerine-nukleer-anlasma-mektubu/1899040
 
 18) Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi'nden “acil durum hükümeti” çağrısı
Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari yaptığı yazılı açıklamada, işgalci İsrail'in tehlikeli adımlarına karşı tüm Filistinli grupların ve güçlerin katılımıyla bir "acil durum hükümeti" kurulması gerektiğini belirtti. Filistinlilerin mutabakatını pratik gerçekliğe çevirecek ortak ve hızlı bir planın gerekliliğini vurgulayan Hudari, ancak böyle katılımlı bir planla Yüzyılın Anlaşması, İsrail'in "ilhak" planı ve Gazze ablukasıyla mücadele edilebileceğini dile getirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/gazzedeki-ablukayi-kirma-halk-komitesinden-acil-durum-hukumeti-cagrisi-/1899076