Türkiye gündemi haber özetleri - 4 Kasım 2020 Çarşamba

4 KASIM 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) ABD seçim sonuçları için son saatler
TSİ 09.25 itibariyle Joe Biden 224, Donald Trump ise 213 delegeyi garantilemiş durumda. Georgia ve Kuzey Carolina'da da ipi göğüslemeye yakın olan Trump seçimi kazanmaya rakibine göre bir adım daha yakın gözüküyor.

https://www.haberturk.com/abd-baskanlik-secimi-son-durum-abd-baskani-trump-mi-biden-mi-olacak-2857959

- ABD'de seçimlerin kaderini üç eyalet belirleyecek

https://www.haberturk.com/abd-de-secimlerin-kaderini-uc-eyalet-belirleyecek-haberler-2858314

- Beyaz saray çevresinde kaos ve kargaşa
https://parstoday.com/tr/news/world-i155692-beyaz_saray_çevresinde_kaos_ve_kargaşa

2) Trump ve Biden'dan peş peşe açıklama
ABD'deki kritik seçimde nefes kesen yarış sürerken önce Biden "Seçimi kazanmak için doğru yolda ilerliyoruz" açıklamasını yaptı. Demokrat adayın bu açıklamasından kısa bir süre sonra mevcut başkan ve Cumhuriyetçi aday Trump, "Seçimi çalmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.
https://www.haberturk.com/son-dakika-trump-ve-biden-dan-abd-secimi-surerken-pes-pese-aciklama-2858343

3) ABD'de seçim anketleri patladı.
ABD'de seçim sürecinde birçok anket şirketi Demokrat aday Joe Biden'ın en az yedi puan ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bırakacağını açıklamıştı. Ancak şu ana kadar gelen sonuçlara göre seçim başa baş ilerliyor.
https://www.haberturk.com/son-dakika-abd-de-secim-anketleri-nasil-patladi-us-election-2020-2858353

4) İzmir'de arama-kurtarma çalışmaları sona erdi
Yıkılan 17 binada ilk andan itibaren arama-kurtarma çalışmaları yapıldı ve birçok yurttaş sağ olarak kurtarıldı. 114 can kaybının ve bin 35 yaralının olduğu depremde 100'ün üzerinde hasarlı bina oluştu.
https://halktv.com.tr/izmirde-arama-kurtarma-calismalari-sona-erdi-438489h

5) Kahraman Türkler! Viyana'da teröristlerle burun buruna geldiler
5 kişinin öldüğü 14 kişinin de yaralandığı Viyana'daki terör saldırısında yaralanmasına rağmen bir polis memurunu kurtaran Recep Tayyip Gültekin ve Mikail Özen medyada “kahraman Türkler” olarak görüldü.
https://www.milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-viyanada-saldiri-cok-sayida-olu-ve-yarali-var-6345426/3

6) Alman siyasetçi: “Biden’in kazanmasını bekliyoruz”
Almanya Transatlantik İlişkileri Koordinatörü Peter Beyer, Trump’ın dört yıllık iktidarı döneminde Avrupa ile ilişkilerini “kötü bir deneyim” şeklinde yorumlayarak, Biden’in seçilerek bu ilişkileri düzeltmesini beklediklerini söyledi.
https://www.rudaw.net/turkish/world/04112020

7) Duma’nın Uluslarası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Dmitriy Novikov: “Trump da seçilse Biden da seçilse Rusya için tatsız bir dış politika izleyecek”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011041043151660-rus-vekil-trump-da-secilse-biden-da-secilse-rusya-icin-tatsiz-bir-dis-politika-izleyecek/

8) ABD: “Kıbrıs'ın Rus savaş gemilerini limanlarına kabul etmesinden memnun değiliz”
Kıbrıs'ın Rus donanma gemilerini limanlarına kabul etmeme konusunda gerekli adımları henüz atmadığını özellikle belirttiğini anlatan ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Clarke Cooper, "Bu ve diğer adımların atılması kesinlikle gerekli. Bunlar Doğu Akdeniz stratejisinin yanı sıra 2019 tarihli Enerji Ortaklığı Anlaşması'nın da bir parçası. Kıbrıs'tan bu doğrultuda hareket etmesini istiyoruz" dedi.
https://tr.sputniknews.com/abd/202011031043144559-abd-kibrisin-rus-savas-gemilerini-limanlarina-kabul-etmesinden-memnun-degiliz/

9) ABD Suriye Temsilcisi: “Suriye'deki varlığımız seçim sonuçlarından bağımsız”
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD seçimlerini hangi aday kazanırsa kazansın, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığında bir değişiklik öngörmediğini belirtti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-suriye-temsilcisi-suriye-deki-varligimiz-secim-sonuclarindan-bagimsiz

10) Lavrov: “Rusya ve Türkiye, işbirliği sırasında stratejik vizyon ortaya koyabiliyor”
Lavrov'a "Rusya, Suriye ve Libya'dan Dağlık Karabağ'a kadar bölgesel çatışmaların çözümüne Türkiye'ye çok fazla bağımlı hale gelmedi mi? sorusu yöneltildi. "Rusya ile Türkiye, esnek, pragmatik yaklaşım sergileyebilen yakın partnerler. İki ülke birbirleriyle etkileşim sırasında stratejik vizyon ortaya koyabiliyor" diyen Lavrov, "Moskova ve Ankara, farklı bölgelerdeki krizlerin çözümü üzerinde enerjik şekilde çalışıyor. Rus ve Türk diplomatların, askerlerin, istihbaratçıların çıkarların karşılıklı olarak gözetilmesine dayanan kapsamlı işbirliğinin gözle görülür bir sonucu, Suriye'deki işbirliğidir. İran'la birlikte bugün itibarıyla daha sürdürülebilir bir çözüm mekanizması olan Astana formatını kurmayı başardık. İdlib ve Fırat'ın doğusu gibi sorunlu bölgelerde Rus-Türk ortak devriyeleri başlatıldı, terör örgütlerinin imhasına yönelik çalışma yürütülüyor ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmeleri için gereken koşullar oluşturuluyor" yanıtını verdi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011041043149892-lavrov-rusya-ve-turkiye-isbirligi-sirasinda-stratejik-vizyon-ortaya-koyabiliyor/

11) Rusya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yıldönümü anısına iki pul kullanıma sunuldu
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011031043144386-rusya-turkiye-diplomatik-iliskilerinin-100-yildonumu-anisina-iki-pul-kullanima-sunuldu/

12) Rusya: “İdlib’deki militanlar Türk askerlerine saldırarak Suriye ordusunu suçlamayı planlıyor”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011031043149497-rusya-idlibdeki-militanlar-turk-askerlerine-saldirarak-suriye-ordusunu-suclamayi-planliyor/

13) Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin, ABD hükümetinin Rusya ile Çin arasındaki işbirliğini engellemeye çalıştığını söyledi.
Batı'da sosyo-siyasi krizin derinleştiğini ve bu bağlamda Batılı ülkelerin Avrasya Ekonomi Birliği (AEB), Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) gibi entegrasyon oluşumlarının çalışmalarını bozmaya çalıştığını anlatan Narışkin, "Uluslararası durumun mevcut ilerleyişi, Batı merkezli dünya düzeninin yıkıldığına ve yerini çok kutuplu düzene bıraktığına dair görüşleri doğruluyor" ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011031043147629-nariskin-abd-rusya-ile-cin-arasindaki-isbirligini-engellemeye-calisiyor/

14) İranlı Tümgeneral Muhammed Bakıri emperyalistlerin Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani ve Irak halk gönüllü güçleri başkan vekili seviyesinde büyük bir intikamın bekleyişinde olmaları gerektiğini belirtti.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i155677-tümgeneral_bakıri'nin_emperyalistlere_uyarısı

15) Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran: “Yükselen Müslüman karşıtı söylem, Avrupa'nın imajına zarar veriyor”
İfade özgürlüğünün demokrasilerin temel direği olduğunu ancak dinlere veya kutsal değerlere hakaret etmek için ifade özgürlüğünün mazeret olarak kullanılamayacağını vurgulayan Kıran, "Peygamberimize hakaret etmek veya Kur'an-ı Kerim'i yakmak ifade özgürlüğü sınırları içinde değildir." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakan-yardimcisi-kiran-yukselen-musluman-karsiti-soylem-avrupanin-imajina-zarar-veriyor/2030815


16) KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, GKRY lideri Anastasiadis ile yaptığı görüşmede tavrını açıkladı: “Federal temelde bir anlaşma zemininin pek de umut vermediğini ifade ettik”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kktc-cumhurbaskani-tatar-federal-temelde-bir-anlasma-zemininin-pek-de-umut-vermedigini-ifade-ettik/2031019

17) Dövize müdahale edilecek mi?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, AKP milletvekillerine, ekonomi konusunda brifing verdiği iddia edildi. Albayrak'ın vekillere "olağanüstü bir durum, gelişme olmadıkça dövize müdahale edilmeyeceği" mesajı verdiği belirtildi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/berat-albayraktan-akp-milletvekillerine-brifing-6110947/

18) Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: “Türkiye üreterek büyüyor”
AK Partili milletvekilleri ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de ve dünyadaki ekonomik gelişmeler konusunda bilgi verdi. Albayrak, “Türkiye üreterek, katma değer oluşturarak büyüyor. Ekonomideki güçlü toparlanma eğilimi ekim ayında da devam ediyor” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/hazine-ve-maliye-bakani-berat-albayrak-turkiye-ureterek-buyuyor-41653512

 

19) Dışişleri Bakanlığı: Etiyopya'da artan şiddet olaylarından endişe duyuluyor
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti'nde son günlerde artan şiddet olaylarında çok sayıda can kaybı yaşanmasının üzüntü verici olduğu ifade edildi. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına, dost Etiyopya halkına ve hükümetine taziye dilekleri iletilen açıklamada, yaralılara da acil şifa dilendi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-etiyopyada-artan-siddet-olaylarindan-endise-duyuluyor/2030891

 

20) Fildişi Sahili’nde Fransa yenildi: Vattara kazandı
Fildişi Sahili'nde 31 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde, mevcut Cumhurbaşkanı El Hasan Vattara, ABD ve Fransa’nın engelleme çabalarına rağmen oyların yüzde 94,27'sini alarak 3'üncü dönemine seçildi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/fildisi-sahili-nde-fransa-yenildi-vattara-kazandi-222453

21) Bölge hükümetleri ABD'ye karşı dik duruş sergiledi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kısa süre önce Çin karşıtı politikaları ile Asya'da müttefik kazanma turundan eli boş döndü. Pompeo Hindistan, Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya ardından son olarak Vietnam'a geçti. Pompeo'nun, Vietnam'a yaptığı kısa ziyaretin amacı aslında belliydi. Vietnam hükümetine karşı Çin'i, kötülemek. Bunu yaparken iki silah kullanmak istedi: Koronavirüs ve Güney Çin Denizi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/bolge-hukumetleri-abd-ye-karsi-dik-durus-sergiledi-174103


22) İngiltere'de terör alarmı: Tehdit seviyesi yükseltildi

https://www.dunya.com/dunya/ingilterede-teror-alarmi-tehdit-seviyesi-yukseltildi-haberi-487652