Türkiye gündemi haber özetleri - 4 Eylül 2020 Cuma

4 Eylül 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Rusya’dan “Doğu Akdeniz’de otorite Türkiye’dir mesajı”
Rus donanması, Doğu Akdeniz'de savaş gemilerinin atışlı eğitim yapacağını iki ayrı Navtex (deniz duyurusu) ilan etti. Normalde, Antalya-Kaş açıklarındaki atış eğitimleri için Girit Iraklion Navtex istasyonunu, Kıbrıs doğusundaki tatbikat için de Güney Kıbrıs'taki Larnaka Navtex istasyonunu tercih etmesi beklenen Rusya, bu kez tüm bu bölgeler yerine ilanlarını duyurmak için Antalya istasyonunu seçti. Bu durum, Rusya'nın Atina ve Kıbrıs Rum Yönetimlerine, Doğu Akdeniz'deki etkili ve yetkili gücün Türkiye olduğunu kabulü açısından verilmiş önemli bir mesaj olarak okunuyor. Moskova'nın duyurusuna göre Rus gemileri 8-22 Eylül tarihleri arasında Kaş açıklarında, 17-25 Eylül tarihlerinde de Kıbrıs-Suriye arasındaki sularda atış eğitimleri icra edecek
https://www.yenisafak.com/dunya/rusya-antalyadan-duyurdu-rus-gemileri-kas-aciklarinda-atis-egitimi-icra-edecek-3555823

 

2) Türkiye ön koşulsuz diyaloğa hazır
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz'de gerilimin azaltılması için bir inisiyatif almıştır. Yunanistan'nın bu inisiyatife destek vermesini bekliyoruz. Türkiye adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümlerin bulunması için diyaloğa hazırdır" ifadeleri yer aldı.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202009031042775885-turk-disislerinden-nato-aciklamasi-turkiye-diyaloga-hazir/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_tr

3) Dışişleri Bakanlığı: “Yunanistan'ın NATO Genel Sekreteri'nin inisiyatifine desteğini bekliyoruz”
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır. Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/disisleri-bakanligi-yunanistanin-nato-genel-sekreterinin-inisiyatifine-destegini-bekliyoruz/1962489

4) Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel video konferansla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın ve onu destekleyen ülkelerin bölgesel barışa zarar veren adımlarıyla yol açtıkları sorunla ilgili Angela Merkel’in çözüme katkı verme çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ile-almanya-basbakani-merkel-video-konferansla-gorustu/1962274

5) CHP'den açılım mesajı
HDP'nin ortaya attığı yeni açılım talebine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tam destek verdi. NTV canlı yayınına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na soruldu. Kılıçdaroğlu, "Kürt Sorununun" çözüm adresinin de meclis olduğunu savundu. CHP 37'inci olağan kurultayında "2'inci yüzyıla çağrı beyannamesi" adıyla bir bildiri yayınlanmıştı. Bildiride sözde "Kürt Sorununun" demokratik temelde çözüleceği ifade edilmişti. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, söz konusu bildiriye bir kez daha atıfta bulundu.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/chp-den-acilim-mesaji-h268069.html

 

6) KADEM'den Diyarbakır annelerine destek
Çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ve 3 Eylül 2019'dan beri HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde evlat nöbetinde bulunan ailelerin eylemlerinin 1’inci yılı geride kaldı. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Diyarbakır annelerinin çocuklarını terörün pençesinden kurtarmak için başlattıkları mücadelede annelerin daima yanında olacağını belirtti.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/03/kademden-diyarbakir-annelerine-destek-daima-yaninda-olacagiz

7) Üç ilde Yıldırım-9 Şenyayla Operasyonu: Binden fazla asker ve polis katılıyor
Terör örgütlerine yönelik art arda düzenlenen operasyonlarla ağır darbe indirilmeye devam ediliyor. İçişleri Bakanlığı bu sabah yeni bir operasyon için daha düğmeye bastı. Muş, Diyarbakır ve Bingöl'de 1022 personelin katılımıyla Yıldırım-9 Şenyayla operasyonu başlatıldı. Yıldırım operasyonları kapsamında bugüne kadar 38 terörist etkisiz hale getirildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/mus-diyarbakir-ve-bingolde-yildirim-9-senyayla-operasyonu-basladi-3555686

8) HDP’li vekille hakkında cinsel saldırı eylemi hakkında yeterli delillerin mevcut olduğu açıklandı
Tecavüzle suçlanan eski HDP milletvekili Tuma Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki Meclis Hazırlık Komisyonu’nun tavsiye kararına ilişkin rapor, TBMM Karma Komisyonu’na gönderildi. Raporda, Çelik’in milletvekili nüfuzunu kötüye kullanmak suretiyle nitelikli olarak cinsel saldırı eyleminde bulunduğu yönünde yeterli sayılabilecek delilin mevcut olduğu belirtildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/tecavuz-raporu-tamam-cinsel-saldiri-eylemi-hakkinda-yeterli-delillerin-mevcut-oldugu-aciklandi--3555826

9) Avukatlara meslekten çıkarılma cezası hazırlığı
Avukat Ebru Timtik’in DHKP-C talimatıyla başladığı ölüm orucunda hayatını kaybetmesi, “terör örgütü üyesi” avukatları yeniden gündeme getirdi. Avukatlık Kanunu’na “Terör örgütleriyle irtibatlı olanlar hakkında meslekten çıkarma cezası uygulanır” şeklinde bir maddenin eklenebileceği belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/orgut-uyesi-avukat-meslekten-atilabilir-adalet-bakanligi-ve-ak-partiyi-harekete-gecti-3555824

 

10) Avukat Aytaç Ünsal tahliye edildi
DHKP-C’nin avukat yapılanması Halkın Hukuk Bürosu, Avukat Aytaç Ünsal hakkında tahliye kararı verildiğini duyurdu. Yapılan açıklama şöyle: “Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bugün tarihli kararı ile büromuz avukatı Aytaç Ünsal tahliye edilmiştir. Bu karar ile Ebru Timtik'i tahliye etmeyenler Ebrumuzun katili olduğunu bir kez daha ilan etmiştir.”

https://halktv.com.tr/avukat-aytac-unsal-tahliye-edildi-433448h

11) Tarikat şeyhi taciz ettiği kızın babasından olayın örtülmesini istiyor
Sakarya’da müridinin 12 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklanan Eyüp Fatih Şağban, ifadesinde iddiaları doğruladı: “Bir yanlış yaptık ama büyütülecek bir şey yok.” Şağban’ın mağdur kızın babası ve bir başka müridiyle yaptığı telefon görüşmesi kayıtlarının çözümleri de soruşturma dosyasına girdi. Mağdurun babasının soruşturmayı yürüten jandarma ekiplerine teslim ettiği bu görüşmelerde mağdur çocuğun babasıyla konuşan Şağban, olayın örtülmesini istiyor.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/istismarcinin-savunmasi-da-utanmaz-41602715

 

12) Dergah ve derneklerle Türkiye’yi kuşattılar
İstanbul'un hemen her ilçesinde ve 20'den fazla şehirde dergah ve dernekleri bulunan tarikatın 2000 yılından bu yana liderliğini çocuğa yönelik istismar suçlamasıyla tutuklan Fatih Nurullah takma adını kullanan Eyyup Fatih Şağban yapıyor. Halveti Uşşaki tarikatında pek çok ibadet zikir ile birlikte yapılıyor. Tarikata ait olduğu bilinen Nurani TV’nin Youtube kanalı üzerinden bu zikirler yayınlanıyor.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/dergahlar-ve-derneklerle-turkiyeyi-kusattilar-6021736/

13) Erdoğan’dan Yavaş’a destek: “Ankara'ya yapılacak işlere yardımcı oluruz”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasındaki görüşmesine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Olumlu bir havada geçen görüşmede Yavaş, başkentteki sorunları ve hedeflerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tek tek anlattı. Cumhurbaşkanının da Yavaş'ı dikkatle dinlediği, not aldırdığı ve gerekli talimatları verdiği öğrenildi.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/erdogandan-yavasa-destek-ankaraya-yapilacak-islere-yardimci-h268070.html

 

14) Bakan Albayrak: “İhracatın ithalatı karşılama oranı altın hariç yüzde 90 oldu”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Ağustos ayında 12 milyar 463 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken, Haziran-Ağustos döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise altın hariç %90 oldu. Bu yıl ailemize yeni katılan 10.816 ihracatçımız 1 milyar dolara yaklaşan bir hacim oluşturdu. Gönülden kutluyorum" dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-bakan-albayrak-ihracatin-ithalati-karsilama-orani-altin-haric-yuzde-90-oldu-41602373

15) Economist’ten müjde yorumu: “Boş bir hayal”
The Economist dergisi, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğalgaza ilişkin bir makaleye yer verdi. Dergi, "Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğalgaz dışa bağımlılığını sona erdirmez" yorumunda bulundu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/economistten-mujde-yorumu-bos-bir-hayal-6021999/

 

16) İranlı enerji güvenliği analistinden Türkiye yorumu
İranlı Enerji Güvenliği Analisti Omid Şükri, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bölgede başka rezervlerin de bulunduğunun bir göstergesi olduğunu ve gerekli koşulların sağlanması halinde Türkiye'nin bölgenin enerji merkezlerinden bir olacağını söyledi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/03/iranli-enerji-guvenligi-analisti-turkiye-uzun-vadede-enerji-merkezine-donusebilir

17) RTÜK ceza verdi! Netflix dizi filmi “Cuties” yayından kaldırıldı
Netflix platformunda yer alan ve büyük tepki çeken “Cuties” Türkçe adıyla 'Minnoşlar' dizi filmi konusunda önemli bir gelişme yaşandı. RTÜK çocuk istismarı içeren film için Netflix’e ceza verdi. Film yayından kaldırıldı. Bir süredir gündemde olan film 11 yaşındaki Amy isimli çocuğun dansçı olması macerasını anlatıyor. 9 Eylül'de yayınlanacak olan film, tanıtımındaki sahneler ve afişlerin çocuk istismarına özendirdiği gerekçesiyle büyük tepki toplamıştı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/03/son-dakika-rtuk-ceza-verdi-netflix-filmi-yayindan-kaldirdi

18) Tohuma zam
Enflasyonun yüzde 11 olarak açıklandığı gün tohuma yüzde 22 zam yapıldı. Ürün henüz “tohum”ken dahi açıklanan enflasyon rakamlarının 2 katı zamla toprakla buluşacak... Gıda ve market zamları fırsatçılara yükleniyor ama bu fırsatçılık değil mi?

https://www.milligazete.com.tr/haber/5175317/zamma-tohum

 

19) Saadet Partisi Milletvekili Karaduman: "İdamı değil adaleti konuşalım"
Saadet Partisi Milletvekili Karaduman'a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin idam cezası ile ilgili sözleri soruldu. Saadet Partisi olarak çocuklara ve kadınlara dönük istismarın sonuna kadar karşısında olduklarını belirten Karaduman, "Türkiye'de, zaten hukukun rafa kaldırıldığı insanlarımızın sadece yüzde 25'inin hukuka güveninin olduğu bir ülkede idam meselesi, bir cinayet meselesidir. Bugün ülkede konuşmamız gereken şey, idam meselesi değil, adalet meselesidir." dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5174406/saadet-partisi-milletvekili-karaduman-idami-degil-adaleti-konusalim

 

20) Filistin Devlet Başkanı Abbas rest çekti
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile müzakerelerde ABD'yi tek arabulucu olarak kabul etmediklerini söyledi. Abbas, "Birleşmiş Milletler çatısı altında, Arap Barış Girişimi uyarınca (İsrail ile) ciddi müzakerelerin başlayacağı bir uluslararası barış konferansı düzenlemeye hazırız. Sözde Yüzyılın Anlaşması'nın olduğu masaya oturmayacağım. İlhakı kabul eden vatan hainidir." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistin-devlet-baskani-abbas-sozde-yuzyilin-anlasmasinin-oldugu-masaya-oturmayacagim/1962532