Türkiye gündemi haber özetleri - 31 Ağustos 2020 Pazartesi

31 AĞUSTOS 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ


 
1)    Türkiye 19 Yaş Altı Kız Voleybol Milli Takımı Avrupa Şampiyonu oldu
Türkiye 19 Yaş Altı Kız Voleybol Milli Takımı, 2020 Avrupa Genç Kızlar Şampiyonası'nın finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek şampiyon oldu. 
https://www.aa.com.tr/tr/spor/turkiye-19-yas-alti-kiz-voleybol-milli-takimi-avrupa-sampiyonu-oldu/1958142
 
2)    Cumhurbaşkanlığı Sarayında ışık gösterisiyle Kocatepe’deki dev Atatürk silüeti  
Saray'daki kutlamada Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bando Komutanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği ve Armoni Mızıkası Komutanlığı tarafından Zafer Bayramı’na özel konser verildi. Konserin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı üzerinde 300 insansız hava aracı (İHA) ile "30 Ağustos Zaferi" temalı ışık gösterisi düzenlendi. Gösteride sarayın üstünde Kocatepe’deki Atatürk’ün dev silüeti ile 30 Ağustos, Zafer Bayramı yazısı ve Türk Bayrağı çizimi yansıtıldı. 30 Ağustos kutlaması yapılmadı diye haber yapan FOX TV şöleni ekranından vermedi. 
 
3)    Yunanistan Meis’e asker çıkardı, Türkiye’den sert yanıt geldi
Fransız haber ajansı AFP tarafından servis edilen ve Yunan medyasının da yer verdiği haberde Antalya’nın Kaş ilçesine 2.8 mil uzaklıktaki Meis’e feribotlarla asker taşındığı duyuruldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yanıt olarak şu ifadeleri kullandı: “Adanın statüsüne yapılmaya çalışılan gayri meşru değişiklikleri reddediyoruz. Kıyılarımızın hemen karşısında böyle bir provokasyonun amacına ulaşmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Bu tür provokatif hareketlerin Yunanistan'a hiçbir faydası olmayacaktır. Yunanistan bölgede gerginliği artırıcı adımlara devam ederse, kaybeden kendisi olacaktır. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerini sonuna kadar korumada kararlıdır.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/yunanistan-meise-feribotlarla-asker-cikardi-lozan-ve-paris-baris-antlasmalarini-ihlal-etti-6014325/ 
 
4)    Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ordu – millet birliği mesajı
"Kimi tarihçilerin dediği gibi 'biz ordusu olan bir toplum değil, bizatihi kendisi ordu olan milletiz'. Bu hakikatin idrakinde olmayan kimi gafillerin ve hainlerin ısrarla ordumuzla milletimizi ayrıştırmaya çalışması beyhude bir gayrettir. Nasıl can bedenden ayrıldığında geriye sadece bir ceset kalırsa, bu ülkenin askeri ile milleti de aynı şekilde tefrik edilemez bir bütündür… Kara, deniz ve hava kuvvetlerimizin nitelikli personel ihtiyacımızın karşılanması her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Terörle mücadelemize, Akdeniz ve Ege başta olmak üzere bölgedeki hak ve menfaatlerimize yönelik tehditler de eklendi… Bugün de girdiğimiz yolda her türlü bedeli ödemeye kararlıyız. Aksi takdirde bizi bu topraklarda bir gün dahi barındırmayacaklarının farkındayız. Ellerinden gelse bu millete bir nefes hava, bir yudum su, bir lokma ekmek vermeyeceklerin kuşatması altında olduğumuzun bilincindeyiz. Her ne yapıyorsak onlara rağmen yaptık, yapmayı sürdüreceğiz.”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-karada-denizde-ve-havada-karsimiza-cikacak-herkes-turkiyenin-kararliligini-gordu/1957938 
 
5)    Dışişleri Bakanlığı’ndan Fransa’ya yanıt
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı "kırmızı çizgi politikası" uyguladıkları yönündeki ifadelerine yanıt olarak "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. Bölgede bir kırmızı çizgi var ise, bu ancak Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-dogu-akdenizde-kirmizi-cizgiler-cektigini-sananlar-ulkemizin-kararli-durusuyla-karsilasacak/1958116 
 
6)    Dendias’tan gerilimi artıracak açıklama
Yunan Dışişleri Bakanı Dendias haftalık “Real News” gazetesindeki demecinde “Yunanistan’ın zaman içinde ve elverişli şartlar oluştuğunda, Kıbrıs Rum yönetimi ile de deniz yetki sınırlarını belirleyeceğini” söyledi. Ayrıca, “Libya parlamentosu hazır olduğunu bildirdi. Libya ile de görüşmeler yapacağız” dedi. 
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/dendiastan-gerilimi-arttiracak-aciklama-41599293 

7)    Yunanistan silahlanma çılgınlığına yöneldi
Yunanistan, büyük bölümü “Oruç Reis” krizi sırasındaki baş destekçisi Fransa’dan olmak üzere, önümüzdeki 5 yıl içinde 10 milyar Euro’luk silah satın alacak.
Yunan kurmaylar, biri 2020-2021, diğeri de 2020-2025 için iki ayrı silahlanma programı üzerinde çalışıyor. Yunan medyasına göre hükümet, “Oruç Reis” krizi üzerine, 10 yıl süren ekonomik kriz nedeniyle silahlı kuvvetlerde uygulanan “kemer sıkma” politikalarına son verilmesini kararlaştırdı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunanistan-silahlanma-cilginligina-yoneldi-41599291 
 
8)    Can Ataklı’dan İmamoğlu’na tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İstanbul’un 1 yılda çöp dağlarına teslim olduğunu söylemesi üzerine açıklamalarda bulunan Tele 1 yorumcusu Ataklı, İmamoğlu’na seslenerek, “Giy çöp tulumunu, nerede çöp varsa temizleyeceğim, de ama burada tweet atma abicim. Tweet atma! Eylem yap. Giy çöpcü üniformasını göster bana de ya da başka bir şey bul. Ama tweet atmayın ya” dedi. İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı için heveslenmesini eleştiren Can Ataklı, “Bu cumhurbaşkanlığı hayalini bırakın... Herkes küçük Tayyip olmasın abi! Belediye başkanıyım, oradan da cumhurbaşkanı olacağım. Bırakın!” diye konuştu. Ataklı, halkın İmamoğlu’na Cumhurbaşkanlığı adaylığı için oy vermediğini hatırlatarak, İstanbul’u kültürde, sanatta, bilimde ileri gelen şehirler arasına sokması için çalışma yapmasını istedi. 
 
9)    Saadet Partisi’nden Doğu Akdeniz mücadelesi için hükümete destek
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Türkiye’nin yayınladığı NAVTEX’ler ile silahlı kuvvetlerimizin yürüttüğü mücadelenin önemli olduğunu ve bu vesile ile yanlarında olduğumuzu bir kere daha ifade etmek isteriz. Ülkemizin hukukunu korumak adına Akdeniz’de atılan ve atılacak adımları destekliyoruz” dedi.
https://www.yeniakit.com.tr/haber/can-atakli-bile-imamogluna-isyan-etti-sana-bu-yuzden-oy-verilmedi-1372891.html 
 
10) İmamoğlu’nun torpiliyle koltuğa oturan Özge Türkyılmaz’ın Mansur Yavaş paylaşımı gündem oldu
İmamoğlu ailesine yakın olduğu için CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından belediyede kariyer danışmanı olan ve “liyakatsiz atama” eleştirilerine neden olan Özge Türkyılmaz’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkındaki paylaşımı sosyal medyada çok konuşuldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, sözde “torpille işe girenleri ifşa ettiği” bir video yayınlanmış ve Özge Türkyılmaz da Yavaş’ın bu görüntülerini “Aşırı iyi olay” yazarak sosyal medyadan paylaşmıştı. 
https://www.yeniakit.com.tr/haber/imamoglunun-torpiliyle-koltuga-oturan-ozge-turkyilmazin-mansur-yavas-paylasimi-gundem-oldu-1372738.html 

11) Ankara’daki vefat sayısını açıklayan Yavaş, açıklanan verilere tepki gösterdi
İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanlığı tarafından, “A’dan Z’ye Covid-19’un Türkiye’deki Etkileri Çalıştayı” Online Zoom Webinar’ı olarak düzenlendi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Ankara’da 17 vefat varken Türkiye genelinde nasıl 20 bandında vefat açıklanabiliyor” sözleri damga vurdu.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ankaradaki-vefat-sayisini-aciklayan-yavas-aciklanan-verilere-tepki-gosterdi-1762015 
 
12) Muharrem İnce “Bin Günde Memleket Hareketi”ni başlattı.
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, ilan ettiği, "Bin Günde Memleket Hareketi"ni, 4 Eylül'de Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde Sivas'tan başlatacağını bildirmişti. CHP'nin son kongresinde tuvalet önünde oturtulan İnce Memleket Hareketi'nin propaganda çalışmalarında kullanacağı otobüslere reklam giydirme çalışmalarını tamamladı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/30/ince-start-verdi-muharrem-ince-bin-gunde-memleket-hareketi-baslatti 
 
13) Diyarbakır annelerinden Mutlu: “Son nefesime kadar kızımın peşini bırakmıyorum”
Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan Diyarbakır annelerinin 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi 363. gününe girdi. Dağa kaçırılan kızı Şeyma Ceylan için Bursa'dan gelerek eyleme katılan anne Türkan Mutlu, kızının 22 Ağustos 2013'te kaybolduğunu söyledi. 7 yıl boyunca kızını her yerde aradığını ve yaklaşık bir yıl önce oturma eylemine katıldığını aktaran Mutlu, bu sayede kızına ulaşacağını ümit ettiğini belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/diyarbakir-annelerinden-mutlu-son-nefesime-kadar-kizimin-pesini-birakmiyorum/1957744 
 
14) Cumhurbaşkanı Kararıyla kısa çalışma ödeneğinin süresi iki ay daha uzatıldı 
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/cumhurbaskani-karariyla-kisa-calisma-odeneginin-suresi-iki-ay-daha-uzatildi/1958181 
 
15) Gece gündüz üretim yapıyor
Türkiye otomotiv sanayisi ağustostaki 15 günlük bakım ve onarım arasından sonra işe hızlı başlangıç yaptı. Hem iç pazarın hem de yurtdışı siparişlerini yetiştirebilmek amacıyla yeniden üç vardiya çalışmaya başladı. Kapasite kullanım oranları yüzde 90'lara kadar çıktı. Fazla mesai yapan bile var. Son dört aya umutla giren Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, bu durumu "Ölümü gördük, sıtma olduk, iyileştik ve üretiyoruz" şeklinde açıkladı.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/08/31/gece-gunduz-uretim-yapiyor 
 
16) Sakarya gaz keşfi, 11,6 milyar metreküplük kontrat fırsatı oluşturacak
Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi raporuna göre Türkiye'nin 2021 itibarıyla uzun dönemli alım kontratlarının bir kısmı sona erecek. Toplam 11,6 milyar metreküplük alım kontratları yeniden görüşülecek.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/sakarya-gaz-kesfi-11-6-milyar-metrekupluk-kontrat-firsati-olusturacak-41599306 
 
17) Türk Eximbank'tan ihracatçılara yeni hizmet
Türk Eximbank'tan yapılan açıklamada, yeni ürün sayesinde, katılım finans sistemiyle çalışmak isteyen ihracatçıların Türk Eximbank'tan yatırım kredisi kullanabileceği belirtildi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turk-eximbanktan-ihracatcilara-katilim-finans-sistemiyle-calisan-yatirim-kredisi-hizmeti-41598091 
 
18) Sanayide çarklar yeniden hızlandı
Sanayide üretim ağustosta hızlandı. İç pazardaki talep artışının yanı sıra ihracat pazarlarında başlayan toparlanma ile birçok sektörde kapasite kullanım oranlarını yukarı çekti. Yüksek talebe yetişmek için üç vardiyaya kadar çıkan otomotivci tam kapasiteye yaklaşırken, tekstil ve mobilya ihracatla gaza bastı. Kimya, beyaz eşya, demir-çelik, makine, maden ve iklimlendirmede üretim kapasiteleri geçen yıla yaklaştı. Sanayiciler, eylül ayına daha da umutlu giriyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/sanayide-carklar-yeniden-hizlandi-haberi-479814 
 
19) Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan sivil devlet çağrısı
Lübnan'da mevcut mezhep eksenli yönetim sistemi geçmiş zamana uyuyordu, bugün ise her türlü gelişme ve kalkınmanın yanı sıra reformları hayata geçirme ve yolsuzlukla mücadeleye engel olduğu gibi, ülkeye yönelik tehditler için fitne ve bölünmenin kaynağı haline geldi." Avn, Lübnan'da yeni sistemin ulusalcılık ve sivil devlete dayalı olması gerektiğinin altını çizerek, Lübnanlı gençlerin değişim talebinde bulunduklarını ve kendilerinin de bu gençlerin geleceği için değişime "evet" diyeceklerini belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnan-cumhurbaskani-avndan-sivil-devlet-cagrisi/1958172 
 
20) ABD’nin Suudi Arabistan’a “BAE-İsrail anlaşmasına destek ver” baskısı
Yediot Ahronot gazetesi internet sitesinde yayımlanan haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı Jared Kushner'in, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasının imza törenine katılması için baskı yaptığı iddia edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-gazetesi-kushner-bin-selmana-bae-israil-anlasmasi-imza-torenine-katilmasi-icin-baski-yapiyor/1958008 
 
21) Netanyahu: “Arap ülkelerin liderleriyle gizli görüşmeler yapıyoruz”
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin diplomatik ilişkiye sahip olmadığı bazı Arap ve Müslüman ülkelerin liderleriyle kamuoyuyla paylaşılmayan çok sayıda gizli görüşme yaptıklarını söyledi. İsrail'in Filistin ve diğer Arap ülkeleriyle barış yapılamaması nedeniyle Filistin yönetimini suçlayan Netanyahu, “Filistinliler uzun zamandır Filistin ile İsrail'in yanı sıra İsrail ile Arap ülkeleri arasında barış sağlanmasını veto ettiler. Onları (Filistinliler) beklerse, sonsuza kadar beklememiz gerekecek." iddialarını dile getirdi. 
https://www.yenisafak.com/dunya/netanyahu-arap-ulkelerin-liderleriyle-gizli-gorusmeler-yapiyoruz-3555229
 
22) Vakalar artıyor kapılar kapanıyor
Avrupa ülkelerinde, yaz tatili nedeniyle kaldırılan Schengen sınırları içindeki ülke sınırlarının da yeniden kapatılması konusu tartışılmaya başlandı.
AB içinde sınırlarını "tümüyle" kapattığını duyuran ilk ülke ise Macaristan oldu. Almanya ve Belçika da, komşu ülkeleri Fransa'nın Paris ve Marsilya bölgesinden gelenlere karantina uygulanacağını duyurdu. Danimarka ise Belçika'ya kapılarını kapattığını bildirdi. Yunanistan'da adalar ve karasularındaki kamplarda kalan göçmenlere uygulanan "kapanma kararının" 15 Eylül'e kadar devam edeceği açıklandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/31/vakalar-artiyor-kapilar-kapaniyor 
 
23) Koronavirüs döneminde ekonomik olarak hangi ülke ne kadar küçüldü?
Yılbaşından bu yana bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının küresel ekonomiye faturası ağır oldu. Ölümcül virüsün ABD, Japonya, Çin, Rusya ve Almanya başta olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinde neden olduğu büyük hasar ikinci çeyrekte ortaya çıktı. Nisan-Mayıs-Haziran döneminde ABD’nin yüzde 31,7 küçülmeyle en büyük darbeyi yediği salgın nedeniyle Japonya yüzde 27,8, İspanya yüzde 22,1, İngiltere yüzde 20,4 ve Fransa yüzde 19 küçüldü.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/koronavirus-dunya-ekonomilerini-nasil-etkiledi-hangi-ulke-ne-kadar-kuculdu-3555143 
 
24) Salgın döneminde büyüyen tek ülke Çin
Gelişmiş ekonomiler, COVID-19 pandemisinin yayılmasını önleyici tedbirler ve tüketicilerin endişelerinin devam etmesi sonucu 2020 yılının ikinci çeyreğinde rekor daralma bekliyor. Öncü verilere göre ABD, İngiltere, Euro Bölgesi, Almanya, Fransa, Japonya ve Kanada’da küresel finansal krize göre çok daha sert daralmalar kaydedilirken, Çin, yüzde 2,3’lük 2. çeyrek GSYH verisiyle pandemide büyüme kaydeden ilk ekonomi olarak öne çıkıyor.
https://www.dunya.com/dunya/gelismis-dunyanin-kara-ceyregi-haberi-479794