Türkiye gündemi haber özetleri - 30 Haziran 2020 Salı

30 HAZİRAN 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ


1) Avusturya ile büyük kriz: Elçiler çağrıldı. “PKK’lılara terör destekçisi demeyin” dediler
Avusturya’da dört gün boyunca seri eylemler yapan, PKK sembolleri taşıyan yasa dışı terör örgütü PKK militanları ile Türkler arasında perşembe ve cuma günü, Viyana- Favoriten bölgesinde çıkan olaylar nedeniyle iki ülke karşılıklı olarak elçileri çağırdı. Başkentte PKK'nın yarattığı gerilim, Türkleri tedirgin ediyor. Eylemlerde 300 kişi birbirine girdi, 11 gözaltı, 7 yaralı var. Viyana'daki Bakan-Türk elçi toplantısında ise sert tartışma oldu. SÖZCÜ'nün edindiği bilgilere göre, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, eylemcileri savundu ve “Onlara terörist ya da PKK destekçisi diyemezsiniz” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-avusturya-ile-buyuk-kriz-turk-buyukelci-pkklilari-korudunuz-5901862/

2) Vatan Partisi’nden Türklere çağrı: “Sağduyulu olarak kışkırtmaları boşa çıkaralım”
Vatan Partisi, Avusturya Temsilcisi Yener Güneş yazılı bir açıklama yaparak Türk toplumunu kışkırtmalara gelmemeye karşı uyaran açıklama yaptı. PKK saldırganlığına Avusturya devlet güçleri tarafından müsamaha gösterilmesi bazı partilerin yaklaşan seçimlerde Türkiye ile gerilimden beslenme politikası olarak değerlendirildi.

3) AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner’den Abdullah Gül’e yanıt
“Abdullah Gül her türlü vesayetten uzak kuvvetler ayrılığına dayalı güçlü bir parlamenter sistemden yana olduğunu açıklamış. Ne güzel! Sahi Türkiye’yi FETÖ vesayetine kim soktu? O dönemdeki rolün neydi? FETÖ vesayetine geçişteki etkin rolünü örtbas etmen tam bir kişilik sorunu. Asıl kaygı verici olan sensin sen! Abdullah Gül röportajında kendisinin olduğu ilk beş yılı başarılı, diğer yılları başarısız ilan etmiş! Mevcut durum için de ‘kaygı verici’ demiş! Başarıyı kendine, başarısızlığı Reis’e fatura eden bu anlayış siyasi ahlak açısından sorunludur. Asıl kaygı verici olan sensin sen!"
https://www.yeniakit.com.tr/haber/abdullah-gulun-parlamenter-sistem-cikisina-sert-tepki-1315748.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&utm_campaign=dbr

4) ABD senatosunda yapılan Türkiye’nin S-400 sistemini satın alma önerisi, Rusya Devlet Haber Ajansı Ria Novosti’de yayımlandı
“ABD senatörü John Thune, Pentagon'un bütçesiyle Türkiye'den S-400'lerin alınmasını teklif etti”
https://ria.ru/20200630/1573655809.html

5) Vatan Partisi’nin Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı Yunanistan Basınında
Yunanistan’ın Pentapostagma haber sitesi, Partimizin "Karadeniz-Akdeniz Barış ve Dostluk Planı"nı okuyucularıyla paylaştı.“Türk partisi uluslararası Kırım ve işgal altındaki Kıbrıs'ın tanınmasını talep ediyor” başlıklı haberde şu ifadeler geçiyor: “Vatan Partisi tarafından önerilen ‘Karadeniz ve Akdeniz'de Barış ve Dostluk Planı’ na dayanarak, uluslararası toplumun Kırım'ı Rus toprakları, işgal altındaki Kıbrıs'ın da tanımasını gerekli görüyor. Planda "Tüm ülkeler 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ve Abhazya'yı tanımalıdır. Kırım, Rusya Federasyonu toprakları olarak tanınmalı "diyor. Solcu milliyetçi siyasi parti Vatan, şu anda bu kısıtlamalar altındaki çeşitli ülkeler ve kuruluşlar tarafından uygulanan tüm yaptırımların ve ambargoların kaldırılması çağrısında bulunuyor.
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6949111_toyrkiko-komma-zita-ti-diethni-anagnorisi-tis-krimaias-kai-tis-katehomenis-kyproy

6) Türköne’yi cezaevinden çıkarmak için formül arayışı
Hürriyet Gazetesi Yazarı Selvi bugünkü köşesinde, Türköne'nin tahliyesi için konuşulan formülü bugünkü köşe yazısında anlattı. Buna göre, Türköne’nin terör örgütü üyesi olmak suçundan değil terör örgütü üyesi olmadığı halde onu meşru göstermek, teşvik etmek ve propagandasını yapmak suçundan dolayı cezalandırılması gerektiği savunuluyor.
https://www.milligazete.com.tr/haber/4935304/bahceli-gundeme-getirmisti-turkonenin-tahliyesi-icin-yeni-formul

7) CHP Sözcüsü Öztrak: “Sendikaların aldığı ortak kararı destekleyeceğiz”
"Kıdem tazminatını ilk kim ağzına aldı? Sarayın sosyete damadı... Şimdi Erdoğan'a sormazlar mı? 'Sen ne söylüyorsun, tamburayı emanet ettiğin damat ne çalıyor?' diye. Sayın Erdoğan, dedikodu çıkaran bir art niyetli arıyorsanız, önce etrafınıza ve altın varaklı sarayınızın aynalarına bakacaksınız. Biz, CHP olarak, işçilerimizin ve konfederasyonlarının alacağı ortak kararları bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Eğer işçinin sözünü dinlemez, 'esnek çalışmaymış, kıdem tazminatıymış' diyerek, emekçilerin tüm direnmelerine karşın, haklarını gasp etmeye kalkarsanız, eli kulağında yaklaşan CHP iktidarında, ilk iş olarak çalışanlarımızın elinden alınan hakları geri vermeyi açıkça taahhüt ediyoruz."
https://www.aa.com.tr/tr/politika/chp-sozcusu-oztrak-37-olagan-kurultay-chpnin-iktidar-kurultayidir/1893777

8) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Irak’a sağlık yardımı
“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, her zaman olduğu gibi, komşumuz, dostumuz ve kardeşimiz Irak’ın zor zamanında yanında olduğumuzu göstermemiz gerektiğini vurgulamış ve bu çerçevede, Irak Sağlık ve Çevre Bakanlığının ihtiyaçlarının yanı sıra Türkiye ile duygusal ve tarihi bağları olan Vasıt (Kut) vilayeti ile Irak’ta Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük ve Musul’un da taleplerinin karşılanması hususunda da talimat vermiştir.”
http://v.aa.com.tr/1894057

9) Hamas Lideri Heniyye: Filistin'in içeride ve dışarıda milli birliğini sağlamaya yönelik çalışmalara başladık
Gazeteci - yazar Taha Kılınç'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda konuşan Heniyye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına ve STK'lara Filistin davasına verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamas-lideri-heniyye-filistinin-iceride-ve-disarida-milli-birligini-saglamaya-yonelik-calismalara-basladik/1894101

10) “Paralı askerlere karşı savaşıyoruz” Hafter destekçilerinin maskesi düştü
Libya Ordu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden, artık “yerli darbecinin milisleriyle” savaşmadıklarını belirtti: “Bugün Libya’da uluslararası ve bölgesel güçlerin desteklediği paralı askerlerle savaşıyoruz. İşbirlikçilerine gelince o artık başarısızlığının ardından bir şey yapabilecek durumda değil.”
https://www.yenisafak.com/dunya/parali-askerlere-karsi-savasiyoruz-hafter-destekcilerinin-maskesi-dustu-3547285

11) Kandil Avrupa'ya taşındı: Biz vuruyoruz, Avrupa destekliyor
Kandil yurt içi ve dışındaki operasyonlarda tükenme noktasına gelirken, PKK’lı teröristler Avrupa ülkelerinin verdiği destekle ayakta kalmaya çalışıyor. PKK’nın silah, uyuşturucu ve insan ticareti yaptığı, haraç topladığı Avrupa’da 607 kuruluşu, 62 yayın organı var. Yıllık geliri 2 milyar doları aşıyor. Teröristlerin en rahat olduğu ülkeler Almanya ve İsveç.
https://www.yenisafak.com/dunya/kandil-avrupaya-tasindi-biz-vuruyoruz-avrupa-destekliyor-3547286

12) DSÖ'den “Kovid-19 salgınında en kötüsü henüz gelmedi” uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkelerde milli birliğin sağlanamaması, küresel dayanışmada eksiklik ve dünyadaki bölünmüşlüğün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasına yardımcı olduğunu vurgulayarak, "(Salgında) En kötüsü henüz gelmedi. Bunu söylediğim için üzgünüm. Ama bu tür ortam ve koşullarda en kötüsünün gelmesinden endişeliyiz." uyarısında bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/dsoden-kovid-19-salgininda-en-kotusu-henuz-gelmedi-uyarisi/1893901

13) Çin, Hong Kong'da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası'nı onayladı
Ulusal Güvenlik Yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.
http://v.aa.com.tr/189418x

14) ABD Hong Kong'a yaptığı savunma ihracatını durduracak
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Pekin, Ulusal Güvenlik Yasası'nı geçirme yolunda ilerlerken, ABD bugün ABD menşeli savunma ekipmanı ihracatını sona erdirecek ve savunma ile çift kullanımlı teknolojilerde Çin'e uygulanan kısıtlamaların Hong Kong'a da getirilmesi yönünde adımlar atacak." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-hong-konga-yaptigi-savunma-ihracatini-durduracak/1894160

15) Pompeo: “Çin, Sincan bölgesinde uyguladığı zorunlu aile planlama uygulamalarını sonlandırmalı”
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, "Dünya bugün Çin Komünist Partisinin Sincan bölgesindeki baskı kampanyasının bir parçası olarak Uygurlara ve diğer azınlıklara karşı zorunlu kısırlaştırma, zorunlu kürtaj ve zorla aile planlama uyguladığına dair rahatsız edici haberler aldı." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pompeo-cin-sincan-bolgesinde-uyguladigi-zorunlu-aile-planlama-uygulamalarini-sonlandirmali/1894145

16) Egeli ihracatçılar Komşuya yöneldi
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandeminin kontrol altına alınmasıyla, gümrük kapılarının açılması ve seyahat yasaklarının kalkmasını ardından yakın komşu ve hedef pazarlara odaklanma çağrısı yaptı. Eskinazi, “Türkiye’nin en büyük avantajı genç nüfus, nitelikli iş gücü ve hızlı üretim. Bu gücümüzü komşu ülkelerimizde kullanmak, AB pazarından daha fazla pay almak için sağlam bir basamak olacak” dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/egeli-ihracatcilar-komsuya-yoneldi-haberi-473900

17) Kısa çalışma ödeneğinin süresi 1 ay uzatıldı
http://v.aa.com.tr/1894169

18) Almanya Başbakanı Merkel: “Daha önce hiç görmediğimiz ekonomik zorluklar yaşıyoruz”
http://v.aa.com.tr/1894122

19) Fed Başkanı Powell: “Ekonominin önündeki yol olağanüstü bir şekilde belirsiz”
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/fed-baskani-powell-ekonominin-onundeki-yol-olaganustu-bir-sekilde-belirsiz/1894114