Türkiye gündemi haber özetleri - 30 Ağustos 2020 Pazar

30 AĞUSTOS 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “30 Ağustos zaferiyle bu toprakların ebedi vatanımız olduğu bir kez daha ilan edilmiştir”
"30 Ağustos zaferiyle bu toprakların ezeli ve ebedi vatanımız olduğu tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir. Bu zafer, tarihe gömülmek istenen bir milletin küllerinden doğuşunun, şahlanışının, tarih sahnesine yeniden çıkışının ilanıdır. 1919 yılında Samsun'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kesin ve kalıcı bir zafere ulaşmıştır. 30 Ağustos zaferiyle bu toprakların ezeli ve ebedi vatanımız olduğu tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir. Bu zafer, tarihe gömülmek istenen bir milletin küllerinden doğuşunun, şahlanışının, tarih sahnesine yeniden çıkışının ilanıdır’’

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-30-agustos-zaferiyle-bu-topraklarin-ebedi-vatanimiz-oldugu-bir-kez-daha-ilan-edilmistir/1957384

 

2) “Tek adamın yerini laik, hukuk devleti alacak”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu,“Tek adam rejiminin yerini, milletimizin hak ettiği şekilde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti alacak"sözlerine açıklamasında yer verdi.

https://halktv.com.tr/tek-adamin-yerini-laik-hukuk-devleti-alacak-433048h


3) AB'den Türkiye'ye yaptırım tehdidi
Almanya’nın başkenti Berlin’de iki gündür süren AB Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısından Doğu Akdeniz’de doğalgaz araştırması nedeniyle Türkiye’ye yeni yaptırım tehdidi çıktı. Toplantıdan sonra AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas basın toplantısı düzenledi .Maas, krizin sona ermesi için diyalog vurgusu yaparken, Türkiye’yle ilişkilerin nasıl ilerleyeceğine 24 Eylül’deki AB Türkiye özel oturumunda karar verileceğini söyledi. Borell ise Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs karasularında sondaj yaptığını iddia ederek bunu “çok tehlikeli” olarak nitelerken, kısıtlayıcı tedbirler kapsamında varlıkların dondurulması, Avrupa limanlarının kullanımının da gündeme gelebileceğini aktardı.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abden-turkiyeye-yaptirim-tehdidi-41598340

 

4) TBMM Başkanı Şentop: “Türkiye Doğu Akdeniz'de sahip olduğu hakkı ve yetkileri sonuna kadar koruma konusunda kararlı”
TBMM Başkanı Şentop, "Türkiye kimsenin hakkına, hukukuna talip değil. Fakat Türkiye kendi hakkını, hukukunu uluslararası hukuka göre bu bölgede, Doğu Akdeniz'de sahip olduğu hakkı ve yetkileri sonuna kadar koruma konusunda da kararlı." dedi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Doğu Akdeniz'le hiçbir bağlantısı olmayan, sınırı olmayan bazı ülkelerin de kendi çıkarları, menfaatleri için bölgedeki halkların çıkar ve menfaatlerini çiğneyerek gasbetmeye çalışma niyetiyle bu bölgeye üşüştüğünü görüyoruz." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmm-baskani-sentop-turkiye-dogu-akdenizde-sahip-oldugu-hakki-ve-yetkileri-sonuna-kadar-koruma-konusunda-kararli/1957135


5) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan “savaş nedeni” açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın Doğu Akdeniz'de Yunanistan'dan yana tavır almasını değerlendirerek, "Fransa burada Avrupa liderliğine oynuyor. Dolayısıyla NATO'ya karşı da Avrupa Birliğinin (AB) bir güvenlik gücünü oluşturmak istiyorlar. Şu andaki tırmanmanın hedeflerinden biri de NATO'dur." dedi. Yunanistan'ın İyon Denizi'nde kara sularını 12 mile çıkarma kararını Ege'de de uygulaması halinde Türkiye'nin ne gibi tepkiler vereceği sorusuna ise Çavuşoğlu, "İyon Denizi'nde 12 mile çıkarması bizi ilgilendirmez. Orada çıkarabilir bizimle ilgisi yok ama Ege’de bunu 12 mile çıkaramazlar. Meclisimizin yıllar önce aldığı karar bugün de geçerlidir, bu savaş nedenidir." ifadelerini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-yunan-kara-sularini-egede-12-mile-cikaramazlar-bu-savas-nedenidir/1957420


6) Yunanistan muhalefetinden hükümetinin Türkiye politikasına eleştiri
Yunanistan'da, Eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in lideri olduğu muhalefetteki Mera25 Partisi, ''Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın boşuna beklediği yaptırımlarla Erdoğan'ı diplomatik olarak yalnızlaştırma girişimi, yaz gecesi rüyasına döndü.'' açıklamasını yaptı. Almanya'daki büyük partilerin, çoğunluğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın etkisi altında bulunan Türk seçmenlere ''bağımlı'' oldukları belirtilen açıklamada, Merkel'in Türkiye'ye karşı yaptırımlarını teorik düzeyde bile kabul etmeyeceğinin altı çizildi.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunanistan-muhalefet-partisinden-flas-sozler-ruyaya-dondu-41598568


7) CHP’li Taşkın’dan HDP’ye ittifak sözü: “Kanguru ittifak olabilir”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, “CHP ile İyi Parti yan yana geldiğinde, bazı partiler kanguru gibi, bazı partiler onların içine girebilir. Her şey mümkün. Nasıl ki yerel seçimlerde en geniş ittifakı kurduysak, yine onu yapacağız.” dedi.

https://www.aydinlik.com.tr/haber/chp-li-taskin-dan-hdp-ye-ittifak-sozu-kanguru-ittifak-olabilir-217020


8) AB'den DHKP-C’li Ebru Timtik savunması
AB'den yapılan yazılı açıklamada, "Adil yargılama talebiyle yürütülen bu savaşın trajik sonucu, Türk yetkililerin acil olarak son yıllarda giderek kötüleşen insan hakları konusuna ve yargı alanındaki eksikliklere makul bir şekilde el atmaları gerektiğini ortaya koyuyor. Türkiye'nin hukuk devleti ve temel özgürlükler alanında somut adım atması ihtiyacı bulunuyor" denildi.

https://halktv.com.tr/abden-ebru-timtik-aciklamasi-turkiyenin-hukuk-devleti-ve-temel-ozgurlukler-alaninda-adim-433079h


9) AK Parti Sözcüsü Çelik: “İsveç'te Kuran-ı Kerim'e yönelik saygısızlığı lanetliyoruz”

https://www.aa.com.tr/tr/politika/ak-parti-sozcusu-celik-isvecte-kuran-i-kerime-yonelik-saygisizligi-lanetliyoruz/1957376

 

10) ABD'den Hafter'e tepki: “Hukuk devletinin yanındayız”
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bir darbe de ABD'den geldi. ABD’nin Libya Büyükelçiliği sosyal medyadan yaptığı açıklamada, BM nezdinde tanınmış Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Sarrac’ı ve İçişleri Bakanı Fethi Başağa iş birliği nedeniyle teşekkür ederek, “ABD hukuk devletinden yanadır” ifadelerini kullandı.

https://www.yenisafak.com/dunya/abdden-darbeci-haftere-agir-darbe-hukuk-devletinin-yanindayiz-3555120

 

11) Libya Başbakanı Serrac, yeni Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı atadı

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-basbakani-serrac-yeni-savunma-bakani-ve-genelkurmay-baskani-atadi/1957398

 

12) Para politikasında neoliberal anlayış değişiyor
Merkez bankaları reel ekonomi ve vatandaşın dertlerinden kopuk bir para politikası anlayışı ile artık ilerlenemeyeceğini gördü. Sadece finans piyasalarının çıkarlarını gözeten neoliberal anlayış güç kaybediyor.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/nurullah-gur/2020/08/30/para-politikasinda-neoliberal-anlayis-degisiyor

 

13) Erdoğan, “Türkiye’yi küresel bir üretim ve teknoloji merkezi haline dönüştürmekte kararlıyız”
Salgın şartlarına rağmen özel sektör ne de kamu kuruluşlarının yatırımlarına ara vermediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Firmalarımız salgın döneminde kaliteli ürünleriyle rekabetçi fiyatlarıyla hepsinden önemlisi güvenilirlikleriyle öne çıktı” dedi.

https://www.yenisafak.com/gundem/uc-kitanin-merkeziyiz-turkiyeyi-kuresel-bir-uretim-ve-teknoloji-merkezi-haline-donusturmekte-kararliyiz--3555152


14) 40 fabrika ve bir teknoloji merkezi açıldı
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Teknoloji Merkezi ve 40 Fabrika Açılış Töreni" Ataşehir'de yapıldı. Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim üssü olan MESS Teknoloji Merkezi ve 4 milyar TL’lik yatırımla 4 bin kişiye istihdam sağlayan 40 fabrika törenle açıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bir-gunde-40-fabrika-ve-bir-teknoloji-merkezi-acildi/1957463

 

15) İmamoğlu: “Bütün inançların belediye başkanıyız”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Muharrem ayının 10’uncu gününde Alevi vatandaşlarla bir araya geldi. Cemevlerinin yaşadığı sorunları ve çözüm yollarını çok iyi bildiğini belirten İmamoğlu, "Biz, bütün inançların belediye başkanıyız” diye konuştu.
https://halktv.com.tr/imamoglu-butun-inanclarin-belediye-baskaniyiz-433078h

 

16) “Özel okullarda KDV oranı yüzde 1'e indirildi”
Resmi Gazete'de yayınlanan kararlar ile birlikte otomotiv ve eğitim alanındaki vergi oranlarında düzenlemeye gidildi. Buna göre özel okullarda yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1'e çekildi. Otomotiv kanadında ise araçların motor gücüne göre ÖTV oranlarında ve matrah bedellerinde değişim yaşandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/sondakika-araclarda-otv-orani-3555153

 

17) BMC, ihracat yaptığı ülkelere Somali'yi de ekledi
Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden BMC, ihracat yaptığı ülkelere Somali'yi de ekledi. Somali Silahlı Kuvvetlerinin zırhlı kara aracı ihtiyacı Türkiye'den karşılandı. BMC, Somali güvenlik güçlerinin teknolojik donanımlarının artırılmasına yönelik hibe projesi kapsamında son dönemdeki ihracat başarısını yeni bir ülkeyle sürdürmüş oldu.

https://www.dunya.com/savunma-sanayi/bmc-ihracat-yaptigi-ulkelere-somaliyi-de-ekledi-haberi-479736

 

18) Altında yeni bir boğa koşusu bekleniyor
Altın fiyatlarında son zamanlarda takip edilen gelişmeler arttı. Piyasalar bir yandan ABD ile Çin arasında Güney Çin Denizi’ne ilişkin gelişmelerden kaynaklanan gerilimi ve ticaret savaşındaki atışmaları yakından izlerken bir yandan Koronavirüs pandemisindeki gelişmeleri takip ediyor. Piyasalarda kaygı yaratan bu gelişmelere karşı portföylerinde daha dengeli dağılım isteyen yatırımcıların altına yönelmeye devam edeceği ve kaynaklarını hızla sarı metale akıtmaya devam edeceği öngörülüyor.

https://www.dunya.com/emtia/altinda-yeni-bir-boga-kosusu-bekleniyor-haberi-479701

 

19) Bakan Selçuk açıkladı: “Kadın istihdamı 50 bini aştı”
Bakan Selçuk, şunları kaydetti: “2023 hedeflerimiz doğrultusunda belirlediğimiz mesleki yeterlilik belgeli işgücü sayımız 1 milyon kişiyi aşmış durumda. 1 milyon mesleki yeterlilik belgeli işgücümüze 2019 yılında 471 bin 227 kişi daha katıldı. Bugüne kadar 969 bin 266 çalışan mesleki yeterlilik belgesine sahip oldu. Bu işgücünün şimdilik sadece 52 bini nitelikli ve belgeli kadınlarımızdan oluşuyor. Bakanlık olarak her zaman kadınlarımızın ve çalışanlarımızın yanındayız. Hedeflerimiz doğrultusunda nitelikli ve belgeli kadınlarımızın sayısı katlanarak artacak.”

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-selcuk-acikladi-50-bini-asti-41598420

 

20) BAE boykot yasasını kaldırdı: İsrail'e satacağı petrolün önü açıldı
BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan, İsrail ile yapılan normalleşme anlaşması kapsamında, Tel Aviv’e boykota yönelik 1972’de çıkarılan ve bugüne kadar uygulamada olan 15. yasayı lağvetti. BAE’nin resmi ajansı WAM’da yer alan haberde, karardan sonra BAE’li şirketlerin veya iş insanlarının İsrail ile herhangi bir anlaşma yapmalarının önünün açıldığı aktarıldı.

https://www.yenisafak.com/dunya/bae-israile-petrol-satacak-3555162