Türkiye gündemi haber özetleri - 3 Eylül 2020 Perşembe

3 EYLÜL 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Türkiye'den Doğu Akdeniz'de 2 yeni Navtex kararı
Türkiye Doğu Akdeniz'de atış eğitimleri için 2 Navtex yayınladı. Karar doğrultusunda Rusya, Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemilerinin faaliyet alanları ile çakışan alanlarda atış eğitimleri gerçekleştirilecek. Rusya, Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemilerinin faaliyet alanları ile çakışan alanlarda atış eğitimleri yapacak.

https://www.yenisafak.com/gundem/dogu-akdenizde-son-durum-tu…

 

2) Yunanistan Meis’te tahrike devam ediyor! Adaya gidecekler.
Yunanistan’ın geçtiğimiz hafta feribotlarla Meis adasına asker taşımasının ardından bu kez de Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’nun 13 Eylül'de Meis Adası’nı ziyaret edeceği açıklandı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/yunanistan-meiste-tahrik…


3) Yunanistan’ın Meis Adası’ndaki AA ekibine tehdit
AA ekibinin haber çalışmaları için akşam saatlerinde Meis Adası’na ayak basmasından birkaç saat sonra Yunanistan merkezli Türkiye karşıtı ırkçı Turkikanea.gr internet sitesi provokatif bir metin yayımladı. Metinde, “Neden Türk vatandaşı MİT ajanlarının Meis’e gitmelerine izin veriyoruz? Neden adaya ayak basmalarına izin verdik. Bu MİT ajanlarının ne yapmak istediklerini bilmiyor muyuz? Umarız yetkililer gerekeni yaparlar!” şeklinde kışkırtıcı ifadeler kullanıldı. Sitede, AA Temsilcisi Durul’un yalnızca Yunan makamlarının elinde bulunması gereken pasaport kimlik sayfası fotoğrafının yayımlanması dikkati çekti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunanistan-in-meis-adasi-ndak…

 

4) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “ABD’nin GKRY'ye yönelik silah ambargolarını kaldırması bölgesel barışı zehirlemekte”

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-yardimcisi-ok…


5) ABD Güney Kıbrıs'a yönelik ambargoyu neden kaldırdığını komik bahaneyle açıkladı
Washington, tepkileri azaltmak için silah sevkiyatına kılıf bulma arayışında. Bu nedenle söz konusu kararın ‘geçici ve kısmî’ olduğu duyuruldu. İddiaya göre, Güney Kıbrıs’a 1987’den bu yana uygulanan ambargonun kaldırılması kararı bir yıl geçerli olacak. Ancak süresinin uzatılmasının yolu açık bırakıldı. ABD ayrıca, Güney Kıbrıs’a göndereceği silahların ‘öldürücü olmayan’ (non lethal) sistemleri kapsayacağını ileri sürüyor.

https://www.yenisafak.com/dunya/silahlar-oldurucu-degilmis-a…


6) Sağlık Bakanı Koca: “Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz”
"Uzun bir süredir koronavirüs aramızda, öyle görünüyor ki bu konuya karşı zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Gelenek ve göreneklerimizin önemli parçalarından olan bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi." diye konuştu.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/saglik-bakani-koca-koronavi…


7) Türkiye tahriklere rağmen Doğu Akdeniz'de diyaloğa açık
Doğu Akdeniz'deki en uzun kıyılara sahip olan Türkiye, yıllardır yaptığı diyalog çağrılarının dikkate alınmaması üzerine diplomatik ve askeri araçlarını daha yoğun şekilde devreye soktu. Türkiye, Kıbrıs adasının batısı, doğusu ve güneyinde KKTC ile varılmış anlaşmalar çerçevesinde sismik araştırma faaliyetleri başlattı. Türkiye, Yunan-Rum ikilisi ve Batılı şirketlere adanın zenginliklerine tek taraflı eylemlerle ve oldubittilerle el koyamayacakları, meselenin tarafların masaya oturmasıyla çözülmesi gerektiği mesajını çok daha güçlü verdi.

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/turkiye-tahriklere-ragmen-do…

 

8) CHP’li Özel: “Gül adayımız olamaz”
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Abdullah Gül’ün Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı olması mümkün değildir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı, Cumhuriyet Halk Partilileri rahatsız edecek, Cumhuriyet Halk Partililerin adaylığından memnuniyetsizlik duyacağı hiç kimse olmayacak. O yüzden bugün tekrar ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. İhtimal dahilinde değildir” ifadelerini kullandı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/chpli-ozel-abdullah-gul…


9) Bahçeli idamı geri istedi
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "İdam cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması, iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir." ifadelerini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/mhp-genel-baskani-bahceli-…


10) CHP’li Barış Yarkadaş: “Muharrem İnce'nin ihracı için dilekçe verildi”

https://www.milligazete.com.tr/haber/5172150/bomba-iddia-muh…


11) İBB raporu açıklandı: “İstanbulluların yüzde 70'i deprem bölgesinde yaşıyor”
25 yılda tarım alanlarının yaklaşık yüzde 25’ini kaybeden İstanbul’un kıyılarının yüzde 40’ı erişilemez durumda. Kişi başına düşen aktif yeşil alan ise sadece 2.67 metrekare.

https://halktv.com.tr/ibb-raporu-aciklandi-istanbullularin-y…

 

12) Dışişlerinden “Charlie Hebdo” tepkisi: “Kabul edilemez”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy "Charlie Hebdo dergisinin dinimize ve Peygamberimize yönelik saygısızlık içeren karikatürleri yeniden yayımlama kararını şiddetle kınıyoruz. Müslümanlara yönelik bu hakareti ve saygısızlığı basın, sanat veya ifade özgürlüğü ile gerekçelendirmek mümkün değildir. Başta Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere Fransız makamlarının bu konuyu ifade özgürlüğü kapsamında izah etme çabaları da kabul edilemez." açıklamasını yaptı.

https://halktv.com.tr/disislerinden-charlie-hebdo-tepkisi-ka…


13) Ukrayna Başbakan Yardımcısı Uruskiy: “Savunma sanayisinde Türkiye'yi örnek alalım”
Uruskiy, kendi silahını yapma konusunda Türk çalışkanlığı ve arzusunun etkileyici olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin kendi insansız hava araçlarını, helikopterlerini yapabildiğini hatırlatan Uruskiy, bunun Türk yetkililerinin kollektif stratejik düşüncesinin bir ürünü olduğunu vurguladı. Uruskiy, ülkeler arasındaki stratejik ortaklığın ilk adımının motor, uçak, zırhlı araç, roket, elektronik harp malzemesi üretimi alanlarında gerçekleşebileceğini söyledi.

https://www.yenisafak.com/dunya/ukrayna-basbakan-yardimcisi-…


14) Aselsan, Ukrayna'da şirket kurdu
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/aselsan-ukraynada-sirket…


15) Güneydoğu'dan 8 ayda 5,5 milyar dolarlık ihracat
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/guneydogudan-8-ayda-5-5-…


16) Altı ayda 624 bin konut satışı oldu: Uygun kredi satışı arttırdı
Gayrimenkul sektörü bu yılın ilk yarısında iyi sınav verdi. Konut satışları 6 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,5 artarak 505 bin adetten 624 bin adede ulaştı. İpotekli konut satışı yüzde 221, yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 45,5 arttı. GYO hisseleri de yatırımcısına kazandırdı.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/konut-kredilerinde-son-dur…


17) İhracatta tekstil otomotivi geçti
İhracat, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon dolar oldu. 27 sektörün 17’sinde artış yaşanırken, 1 milyar 546 milyon dolarlık ihracat ile tekstil, otomotiv sektörünü geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “8 sektörümüz tarihlerinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı” dedi.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/ihracatta-tekstil-otomotiv…


18) Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı
Ticaret Bakanlığının ağustos ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı. Buna göre, GTS'ye göre ihracat ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. İthalat, yüzde 20,64 artarak 18 milyar 776 milyon dolara, dış ticaret hacmi yüzde 8,52 artarak 31 milyar 239 milyon dolara, dış ticaret açığı da yüzde 169,7 artışla 6 milyar 312 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 66,4 olurken altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 82,9 değerine ulaştı.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/agustos-ayi-ihracat-rakaml…

 

19) BAE'den yeni ihanet: “Sokotra’yı İsrail’e teslim edecek”
Yemen’in Sokotra vilayetindeki kabilelerin lideri İsa Salim bin Yakut, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Suudi Arabistan’a, İsrail’i stratejik öneme sahip Sokotra’ya sokma suçlaması yöneltti. Bin Yakut yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin güneydoğusundaki Sokotra’nın Yemen’den koparılıp alınması planları konusunda uyarıda bulundu. Söz konusu planlara Suudi Arabistan ile BAE’nin katkıda bulunduğunu savunan Bin Yakut, bu iki devletin ülkeden kovulması gerektiğini vurguladı.

https://www.yenisafak.com/dunya/baeden-yeni-ihanet-sokotrayi…

20) Yüksek verimli Aliağa Buğdayı’nda ilk hasat yapıldı
Aliağa Buğdayı'nın ilk hasadını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ülker CEO'su Mete Buyurgan, 2023 yılında buğday ihtiyacının yarıdan fazlasını bu buğdaydan karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/02/yuksek-verimli-a…


21) Uşşaki Tarikatı lideri Fatih Nurullah, 12 yaşındaki kıza cinsel istismardan tutuklandı

https://halktv.com.tr/ussaki-tarikati-lideri-fatih-nurullah-…


22) ABD'den Afganistan'daki UCM yetkililerine yaptırım kararı aldı
ABD yönetimi, Afganistan'da Amerikan askerlerinin savaş suçu işlediği iddialarını soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICC) yetkililerine yaptırım uygulayacak. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "ABD, ICC'nin Amerikalıları kendi yargı yetkisine tabi tutmaya yönelik meşru olmayan girişimlerine müsamaha göstermeyecektir" dedi.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/02/abdden-afganistand…


23) Berlin-Moskova hattında Navalni krizi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya lideri Vladimir Putin’in bir numaralı muhalifi Aleksey Navalni’nin “Noviçok” türü son derece tehlikeli bir kimyasalla zehirlendiğinin kesinleştiğini duyurdu. Bunun “cinayete teşebbüs” olduğunu söyleyen Merkel, Moskova’dan “tatmin edici bir açıklama beklediklerini” kaydetti. Bu iddialara yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Navalni Almanya’ya nakledilmeden önce Rusya’da yapılan testler zehirlenmediğini göstermişti” dedi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova ise Alman hükümetinin kanıt sunmadığını söyledi.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/berlin-moskova-hattinda-na…