Türkiye gündemi haber özetleri - 29 Kasım 2020 Pazar

29 KASIM 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) Türkiye'nin Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı, Avrupa şampiyonu oldu: 'Dünya, Türk cimnastiğini konuşuyor'
https://tr.sputniknews.com/spor/202011281043309094-turkiyenin-kadin-ritmik-cimnastik-grup-milli-takimi-avrupa-sampiyonu-oldu-dunya-turk-cimnastigini/

2) Türkiye, İranlı bilim adamı Fahrizade'nin öldürülmesini kınadı
Dışişleri’nden yapılan açıklamada "İranlı bilim adamı Muhsin Fahrizade’nin Tahran’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduk. Bu menfur cinayeti kınıyor, İran Hükümeti ile merhumun ailesine başsağlığı diliyoruz." ifadesi kullanıldı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3039012-turkiye-iranli-bilim-adami-fahrizadenin-oldurulmesini-kinadi

3) Hamaney'den Fahrizade'nin öldürülmesine misilleme sözü
Hamaney, Nükleer fizikçi Fahrizade suikastinin failleri ve azmettiriciler kesin olarak cezalandırılmalı' ifadelerini kullandı ve İsrail’İ sorumlu tuttu.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iran/281120201

4) Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev “Fahrizade suikasti Ortadoğu’da büyük bir savaşın ‘kıvılcımı’ olabilir” dedi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011291043309575-rus-senator-kosacev-fahrizade-suikasti-ortadoguda-buyuk-bir-savasin-kivilcimi-olabilir/

5) İran: “Natanz Nükleer Santrali'ni İsrail hedef aldı”
İran, temmuz ayında Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisine düzenlenen sabotajın da İsrail tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/iran-natanz-daki-nukleer-tesisin-sabotajinin-faili-israil

6) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ikili ilişkilerin normelleştirilmesi için Suudi Arabistan'da görüştüğü Veliaht Prens Bin Selman ile anlaşamadığı belirtildi.
https://www.rudaw.net/turkish/world/281120201

7) Paris’te sokaklar savaş alanına döndü. Merkez Bankası ateşe verildi.
Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Republique Meydanı’nda bir araya gelen on binlerce kişi, Bastille Meydanı’na yürüyerek, hükümet tarafından çıkarılmak istenen “Küresel Güvenlik” yasasını ve artan polis şiddetini protesto etti. Polisle çatışmalar yaşandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/paris-te-on-binlerce-kisi-sokaga-dokuldu

8) Yunanistan ateşle oynuyor: Girit'te S-300 test edildi
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038998-yunanistan-atesle-oynuyor-giritte-s-300-test-edildi

9) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Mücadelemiz hem Kovid hem ırkçılık virüsüyle”
https://www.yenisafak.com/gundem/mucadelemiz-hem-kovid-hem-irkcilik-virusuyle-3587118

10) Alman polisinin Yunan kara sularındaki sığınmacıların Türkiye'ye itilmesine yardım ettiği iddiası
Alman Der Spiegel dergisinin haberinde, Ege Denizi'nde yasa dışı geri itme uygulamasına en az bir kez Alman polisinin de dahil olduğunun Frontex Direktörü Fabrice Leggeri'nin AB Komisyonu'na gönderdiği yazıda görüldüğü belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/alman-polisinin-yunan-kara-sularindaki-siginmacilarin-turkiyeye-itilmesine-yardim-ettigi-iddiasi/2059293

11) İskeçe Müftüsü’ne ölüm tehdidi
Asansör camına “H.A” imzasıyla Yunanca yazılan mesajda, “İyi Türk, ölü Türk'tür”, “Hoca, yüzüne ...” gibi ırkçı nefret mesajları ve hakaretler yer aldı. Olayı sosyal medya hesabından duyuran Mete, “Türklüğümüzü tasdik etmeleri takdire şayandır. Ancak 'azınlık rahattır, eşitlik vardır' diyenlerin bu gibi saldırıları görmeleri lazımdır. Azınlığa saldıran siyasetçiler, basın, bu durumlara hala üç maymunu mu oynayacaktır? Bina sakinleri, emniyeti aramış ve polisler ilgilenmiştir. Yetkililerin bunu dikkate almalarını umuyoruz” paylaşımında bulundu.
https://www.yenisafak.com/dunya/iskece-muftusune-olum-tehdidi-3587115

12) CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın BMC - Katar ortaklığını kastederek katıldığı canlı yayında kullandığı “Ordu satıldı” ifadesi gündeme oturdu. Başarır’a sert tepkilerden biri AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’dan şu sözlerle geldi.
“Muhaberat artığı, Esed aşığı bir CHP milletvekilinin katıldığı TV programında kahraman ordumuza karşı kullandığı çirkin ifadeler ne kadar canlarının yandığını gösteriyor. Bu ifadeleri telin ediyorum. Aziz milletimizi temsil etme onuruna layık olmayan bu vekil derhal özür dilemelidir."
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3039019-mahir-unaldan-chpli-basaririn-sozlerine-sert-tepki-muhaberat-artigi-esed-asigi

13) Babacan’dan “Dersim” mesajı
“Alevi vatandaşlarımızın sorunlarını çözeceğiz: Dersimli dostlarımın huzurunda sesleniyorum. En yakın zamanda Dersim’e geleceğiz, Munzur Gözeleri’nde sizlerle çay içeceğiz. Geçmişte yaşanan olayları çok iyi biliyoruz ve acıları paylaşıyoruz. Yarınlarımızı birlikte inşa edeceğiz. Tüm vatandaşlarımızın, inançlarının gereğini korkusuzca ve huzurla yaşayabilecekleri özgür bir ortamı oluşturacağız. Ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalara son vereceğiz.”
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/281120202

14) Bakanların TOBB’la görüşmesi: “Reform ve icra istediler”
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ekonomi ve hukukta yapılması planlanan reform öncesi, iş dünyası görüşmelerinin ikinci durağı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) oldu. Sektörlerin salgında yaşadığı sorunların da konuşulduğu toplantıya ilişkin Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, iş ve yatırım dünyasındaki sorunların çözümü için diyalog ortamının önemli olduğunu belirtti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/reform-ve-icra-istediler-1794661

15) Türk iş dünyası Çin’e açılıyor
Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, 100 kadar iş adamını Türkiye’ye davet ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin her bölgesinden Çin’e ihraç edilebilecek ürünlerimiz var” dedi. Beşer, tıbbi aromatik bitkilerin yağlarının talep edildiğini aktardı. İhsan Beşer, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede “Çin ile ihracatın, doğru bir çalışma ile çok kısa sürede 2 katına çıkması hiç hayal değil” dedi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turk-is-dunyasi-cine-aciliyor-3587104

 

16) Cumhuriyet gazetesi: “Halkın taleplerine ret”
“Meclis komisyonunda 2021 bütçesi kabul edildi. Emeklilikte yaşa takılanlardan (EYT) asgari ücretteki vergi yüküne, ek gösterge artışından faturalardaki kayıp-kaçak gibi yüklerin azaltılmasına kadar verilen tüm önergeler iktidar tarafından geri çevrildi. Buna karşın iktidar, yurttaşın sırtındaki KDV’den daha fazla gelir elde edileceğini savunarak son dakikada tahmini tutarı 1 milyar lira artırdı.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/halkin-taleplerine-ret-komisyonda-kabul-edilen-2021-butcesinde-kdv-vergisi-artirildi-1794645

 

17) Ürdün Kralı Abdullah İsrail’i uyardı
"İsrail'in yasa dışı yerleşim birimleri inşası, Filistin topraklarını ilhak ve Mescid-i Aksa'ya yeni bir statü dayatma çabaları gibi barış fırsatlarını yok eden, çatışmayı körükleyen tek taraflı adımlarının durması gerekli."
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/urdun-krali-abdullah-israil-i-uyardi

18) BRICS liderleri, 12. BRICS Zirvesi'nde uzlaştırıcı bir tonu kabul ettiler: Kasvetli bir dönemde iş birliği
Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan zirvede liderler, Covid-19 salgınına karşı mücadelede güçlü bir grup olarak harekete geçmeye ihtiyaç olduğunu onaylayarak, vakur ancak umut verici bir dil kullandılar.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/kasvetli-bir-donemde-is-birligi-177815

19) Tu-142İngiltere, Kuzey Denizi üzerinde Rus Tu-142 uçaklarına önleme yaptı
https://tr.sputniknews.com/savunma/202011291043309650-ingiltere-kuzey-denizi-uzerinde-rus-tu-142-ucaklarina-onleme-yapti/

20) Alman NDR radyosu: “Kuzey Akım-2’nin yapımına aralıkta devam edilecek”
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202011291043309642-alman-ndr-radyosu-kuzey-akim-2nin-yapimina-aralikta-devam-edilecek/

21) Başkent Mekele'yi ele geçirdiler
Etiyopya'da teslim olmayı reddeden isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerinin elinde bulunan Mekele şehrinin ordu birlikleri tarafından ele geçirildiği bildirildi. Başbakan Abiy Ahmed, pazartesi günü, TPLF'ye teslim olmaları için 3 gün süre vermiş, TPLF ise teslim olmayı reddetmişti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038992-dunyaya-boyle-duyurdular-baskent-mekeleyi-ele-gecirdik