Türkiye gündemi haber özetleri - 29 Haziran 2020 Pazartesi

29 HAZİRAN 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1) Abdullah Gül’den muhalefete “Parlamenter siteme dönüş için mücadeleye hazırım” sinyali
Karar gazetesine konuşan Gül, ekonomiyle ilgili sert eleştirilerini yaptıktan sonra yeni anayasa ve parlamenter sisteme geçiş talebinde bulundu: “Kısa vadede yapılması gereken öncelikle siyasi zihniyet olarak özgürlükçü bir yola girerek, yatırım ortamını iyileştirip güven verecek politikaları kararlı bir şekilde uygulamaya koymaktır. Uzun vadede ise Anayasa'dan başlayarak yüksek standartlı demokratik hukuk devletini inşa edip, kurallar çerçevesinde işleyen serbest piyasa ekonomisini gerçekleştirmek gerekir. Ben kuvvetler ayrılığına dayalı, her türlü vesayetten uzak, güçlü bir parlamenter sistemin Türkiye için daha doğru olduğunu savunurum.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/gulden-cok-konusulacak-aciklama-durum-kaygi-verici-5900344/

2) ABD’nin başkentinde Atatürk’e saygısızlık
ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Mustafa Kemal Atatürk heykeline saldırı düzenlendi... İngilizce "Yurtta sulh cihanda sulh" yazan heykeli tahrip eden vandallar, heykelin üzerine rezil bir pankart astı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abdnin-baskentinde-ataturke-saygisizlik-bunun-adi-rezalet-5900427/

3) Muğla'nın Marmaris ilçesinde korkutan ikinci deprem
Dün akşam saatlerinde Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede bu sabah yeni bir deprem daha geldi. AFAD'tan alınan bilgilere göre saat 07.06'da merkez üssü Marmaris olan 4,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/muglanin-marmaris-ilcesinde-deprem-3547153

4) Prof. Naci Görür deprem için uyardı
Prof. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi ile ilgili uyarılarda bulunarak "En az 7.3 büyüklüğünde bir depremin bekleniyor" dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/4933033/prof-naci-gorur-uyardi-istanbulu-en-az-73luk-deprem-bekliyor

5) 13 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeler TBMM'ye gönderildi
Dokunulmazlık fezlekeleri TBMM’ye gönderildi. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın da yer aldığı 13 milletvekili hakkında toplam 16 fezleke TBMM’ye gönderildi. 16 fezlekenin 11’i HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlandı.
https://halktv.com.tr/gundem/13-milletvekilinin-dokunulmazliginin-kaldirilmasi-icin-fezlekeler-tbmmy-428241h

6) PKK’ya katılım dibi gördü: Terör örgütüne yönelik yedi ayda 49 bin operasyon düzenlendi
PKK’ya katılım 2020 yılının ilk 6 ayında 21 kişiye düştü. Bu sayı 2014 yılında 5 bin 558’e kadar çıkmıştı. Sayı 2016’da 703, 2017’de 161, 2018’de 136, 2019 yılında 130’du. 2019 yılında 273 kişi ikna edilerek örgütten koparıldı. Güvenlik güçleri, çocuklarını ikna etmeleri için 12 binden fazla aile ile görüşüyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/teror-orgutu-pkkya-yonelik-yedi-ayda-49-bin-operasyon-sonrasinda-orgut-dibi-gordu-3547150

7) İçişleri Bakanlığı, jandarma ve emniyetin ikna çalışması sonucu birisi gri listede yer alan 3 teröristin Şırnak'ta güvenlik güçlerine teslim oldu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/icisleri-bakanligi-birisi-gri-listede-3-terorist-teslim-oldu/1892817

8) Kaftancıoğlu için Yargıtay’a 3 itiraz
Hapis cezası bölge mahkemesince onanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu için Yargıtay’a gidiliyor. Avukatlar üç konuda itiraz edecek.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kaftancioglu-icin-yargitaya-3-itiraz-5900212/

9) İthalatta 10 yıllık istisna kaldırılıyor
Ticaret Bakanlığı, İstanbul gümrüklerinde parsiyel eşyanın geçici depolanan eşya statüsünde iki iş günü antrepoya konulabilmesine yönelik 10 yıldır devam eden istisnai uygulamayı kaldırıyor. Kararın ithalatçıdan, gümrükçü, antrepocu ve hatta ihracatçıya kadar dış ticarette rol alan tüm firmaları olumsuz etkileyeceğini dile getiren sektör temsilcileri, bakanlığın mevcut uygulamaya devam etmesini talep ediyor.
https://www.dunya.com/sektorler/lojistik/ithalatta-10-yillik-istisna-kaldiriliyor-haberi-473797

10) Fransa'da Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) yerel seçimlerde ağır yenilgi aldı.
Ülkede 22 Mart'ta yapılması planlanan ancak Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen yerel seçimlerin ikinci tur oylaması sona erdi. Seçimde sandığa gitmeyenlerin oranı tarihi rekorla yüzde 60 olarak açıklandı. Bu oran 2014'teki yerel seçimlerde yüzde 37,87 olarak gerçekleşmişti. Sandık çıkış anketlerine göre seçimin ikinci turunda, ilk turda olduğu gibi LREM ülkedeki büyük şehirleri kaybetti. Yeşiller Partisi (EELV) Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon ve Marsilya'da seçimi kazandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-macronun-partisi-yerel-secimlerde-agir-yenilgi-aldi/1893043

11) Fransa’da Türk siyasetçi Metin Yavuz belediye başkanı seçildi.
Daha önce Val-de-Marne bölgesinde İl Genel Meclis Üyeliği yapan Yavuz, 2017'deki Senato seçimlerinde yarışmıştı ancak seçilememişti. Yavuz, Cumhuriyetçiler Partisinden Val-de-Marne bölgesinden aday olmuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-turk-siyasetci-metin-yavuz-belediye-baskani-secildi/1893098

12) Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin işlediği suçların soruşturulması için acilen ekip gönderilmesini istedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/serracdan-ucmye-hafter-milislerinin-isledigi-suclarin-sorusturulmasi-icin-ekip-gonderilmesi-cagrisi/1893010

13) “Rusya parayla ABD askeri vurdurtacak” iddiası
New York Times, Rus askeri istihbaratı GRU’nun Afganistan’daki bazı çete ve militanlara ülkedeki ABD askerlerini öldürmeleri için para teklif ettiğini iddia etti. Habere göre ABD, bu bilgiye Mart ayında ulaştı. Rusya’ya bazı yaptırımlar gündeme geldi ancak bir adım atılmadı. GRU Avrupa’da da bazı suikast girişimleriyle suçlanıyor. Rus cephesi ise konuyla ilgili bir bilgileri olmadığını savundu. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, söz konusu suçlamalardan haberleri olmadığını, “Eğer biri böyle bir suçlamada bulunursa yanıtını veririz” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/rusya-parayla-abd-askeri-vurdurtacak-3547018

14) ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Katar, Pakistan ve Özbekistan'ı ziyaret edecek.
Halilzad'ın her 3 ülkede de Afganistan'daki müzakereler hususunda özellikle de şiddetin azaltılması ve esirlerin salıverilmesi noktasında tüm taraflara destek çağrısı yapacağı belirtildi.
Ziyaretlerde Afganistan ekonomisinin yeniden canlandırılması konusunda istişarelerde bulunulacağı ve bölgede barış ve istikrara destek mesajı verileceği ifade edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdnin-afganistan-ozel-temsilcisi-katar-pakistan-ve-ozbekistana-gidecek/1892954

15) Pakistan, Keşmir'de Hindistan'a ait İHA'yı düşürdü.
Pakistan ordusu, iki ülke sınırındaki Kontrol Hattı’nı (LoC) ihlal ederek Pakistan tarafındaki bölgeye giren Hindistan’a ait insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pakistan-kesmirde-hindistana-ait-ihayi-dusurdu/1892951

16) İsrail Sağlık Bakanı Edelstein, ülkesinin Kovid-19'a ikinci dalgaya girdiğini açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilde-kovid-19-salgininda-ikinci-dalgaya-girildigi-aciklandi/1893097

17) Belçika'nın başkenti Brüksel'de, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan gayrimeşru Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planı protesto edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilin-ilhak-plani-belcikada-protesto-edildi/1892878

18) Yemen Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Muhtar el- Rahbi, Sokotra Adası’nın tam anlamıyla Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) hakimiyeti altında olduğunu söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemenli-yetkili-sokotra-tamamen-baenin-hakimiyetinde/1892776

19) ABD'de Kovid-19 salgını nedeniyle 45 milyon kişi işsiz kalırken milyarderlerin 584 milyar dolar kazandığı ortaya çıktı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdde-kovid-19-nedeniyle-45-milyon-kisi-isini-kaybetti/1893100

20) Mahkemelerin iş yükü hafifledi
Adalet Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu arabuluculuk ve uzlaştırma sistemi sonuç vermeye başladı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/4932945/mahkemelerin-is-yuku-hafifledi