Türkiye gündemi haber özetleri - 28 Kasım 2020 Cumartesi

28 KASIM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan “Sağlık Bakanlığımızın da attığı adımlarla tedbirleri almaya mecburuz ve alacağız” dedi, aşı için Nisan ayını işaret etti.
“Başta TÜBİTAK olmak üzere verdikleri raporlar. Bu raporlar üzerinden hareket ediyoruz. Bu raporlara göre de en erken nisan olabileceğini söylüyorlar ama bizim şu anda aşı ithali noktasında görüşmelerimiz var. Mesela benim Sayın Putin ile yaptığım görüşmeler var, aynı şekilde Çin Sağlık Bakanıyla Sağlık Bakanımın yaptığı görüşmeler var, bu görüşmeler devam ediyor.”
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-su-anda-saglik-bakanligimizin-da-attigi-adimlarla-tedbirleri-almaya-mecburuz-ve-alacagiz

2) İran, nükleer bilimcinin suikastıyla ilgili İsrail'i suçladı
İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, "Ülkenin önde gelen bilim adamı Muhsin Fahrizade'ye karşı yapılan suikast, bir kez daha Siyonist rejimin kin ve kötülükle dolu kirli yüzünü İran'ın onurlu halkına gösterdi." ifadelerini kullandı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/iran-nukleer-bilimcinin-suikastiyla-ilgili-israil-i-sucladi-177775

· Tahran'da öğrenciler Fahrizade suikastinin ardından gösteri düzenledi
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/tahran-da-ogrenciler-ferihzade-ye-suikastin-ardindan-gosteri-duzenledi

· Hizbullah: “Fahrizade suikastına cevap İran'ın elinde”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011281043305645-hizbullah-fahrizade-suikastina-cevap-iranin-elinde/

· Ruhani: “Uygun zamanda cevabımız olacaktır”
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iran/28112020

3) Trump'ın dış politikası resmen bitti: USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya geri dönüyor
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/trump-in-dis-politikasi-resmen-bitti-uss-nimitz-orta-dogu-ya-geri-donuyor

 

4) Amiral Cihat Yaycı: “Gemi baskınının arkasında Türkiye'yi savaş suçlusu ilan etmeye çalışan FETÖ olabilir.”
Yaycı ayrıca FETÖ kumpasın başarılı olması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanması ve Türkiye'yi yönetenlerin savaş mahkemesinde yargılanmasının da önünün açılacağını ifade etti.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3038689-cihat-yaycidan-carpici-aciklamalar-turk-gemisine-baskinda-kumpas-basarili-olsaydi

 

5) Alman Spiegel Dergisi: “Uydu görüntüleri Türk kargo gemisinde silah kaçakçılığı yapıldığını gösteriyor”
https://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-in-libyen-konflikt-satellitenaufnahmen-deuten-auf-waffenschmuggel-auf-frachter-hin-a-00000000-0002-0001-0000-000174211418

6) AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'den Fransa Senatosu’na kınama
AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin TBMM grupları ortak bildiri yayımlayarak, Fransa Senatosu’nun Yukarı Karabağ ihtilafına ilişkin aldığı kararı kınadı. TBMM Başkanı Şentop’un imzası ile yayımlanan bildiride, "Ülkemiz ve kardeş ülke Azerbaycan aleyhine böylesi hasmane adımları atanların Meclisimiz ve aziz Milletimiz tarafından not edildiğini ilan ediyoruz. Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağıdır ve Fransa Senatosunun kararı uluslararası hukuk açısından yok hükmündedir" ifadeleri yer aldı.
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-parti-chp-mhp-ve-iyi-partiden-fransa-senatosuna-kinama-3576986

7) Fransa’dan itiraf: “Minsk Grubu öldü”
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da elde ettiği zafer sonra Rusya ve Türkiye bölgede kazanan güçler olarak belirdi. Ermenistan’a açık destek veren Fransa’da ise uzmanlar Minsk Grubu’nun artık ölü bir yapı olduğunu itiraf etti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/fransa-dan-itiraf-minsk-grubu-oldu

8) Erdoğan: “Bu sene sadece Kovid-19 virüsüyle değil ondan daha hızlı yayılan İslam düşmanlığı virüsü ile de mücadele etmek zorunda kaldık.”
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3038791-cumhurbaskani-erdogan-muslumanlara-net-mesaj

9) Almanya'da caminin duvarına “intikam” yazıldı
Avrupa Türk İslam Birliğine (ATİB) bağlı Kornwestheim Merkez Camisi'ne dün gece sabaha karşı yazıldığı tahmin edilen yazıyı sabah ibadethaneye gelen görevliler fark ederek polise bildirdi. Kornwestheim Merkez Camisi Dernek Başkan Yardımcısı Osman Altın, camilerine düzenlenen saldırının Alman meclisinde ATİB'in de aralarında olduğu derneklerin yasaklanmasını öngören önergenin kabul edilmesinden sonra yapılmasına dikkati çekti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/almanyada-caminin-duvarina-intikam-yazildi/2058462

10) Federal temyiz mahkemesi Trump'ın seçim başvurusunu reddetti
https://www.aa.com.tr/tr/abd-baskanlik-secimleri-2020/federal-temyiz-mahkemesi-trumpin-secim-basvurusunu-reddetti/2058535

11) Teröristbaşı Cemil Bayık da Fransız L'Humanité gazetesine "Avrupa Kürtlerin yanında durmalı" başlıklı bir yazı yazdı ve Türkiye'nin Akdeniz'de Yunanistan, Fransa, Mısır, Güney Kıbrıs ve İtalya'ya karşı agresif politikalar izlediğini ve istikrarsızlığa neden olduğunu söyleyerek, suçlamalar yapmaya kalktı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038640-teroritbasi-cemil-bayik-fransiz-gazetesine-yazdi-turkiyeyi-hedef-aldi

12) Erdoğan’dan kanal İstanbul mesajı
“Projenin mimari boyutu hazırdır, bunun yanında teknik bütün boyutlar hazırdır. Artık işin ihale safhasına gelmiştir. Bu görüşmeleri de Ulaştırma Bakanlığımızla biz şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı birleştirerek 'Bu işi birlikte yürüteceksiniz.' dedim. Birlikte bu proje inşallah yürütülüyor. Bu adımı da en kısa zamanda atarak, Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul çok daha farklı bir görünüme ve uluslararası anlamda da çok farklı bir güce ulaşacaktır.”
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-su-anda-saglik-bakanligimizin-da-attigi-adimlarla-tedbirleri-almaya-mecburuz-ve-alacagiz

13) Bakan Elvan ve Gül, TOBB yönetimiyle bir araya geldi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011281043306164-bakan-elvan-ve-gul-tobb-yonetimiyle-bir-araya-geldi/

14) Suudi Arabistan’ın Türk mallarına yönelik boykotu resmileşti
Suudi Arabistan'ın Türk mallarına karşı aylardır süren gayri resmi boykotunun ardındanTİM tarafından üyelerine gönderilen bir yazıya göre, Suudi Arabistan Türkiye'den kırmızı/beyaz et ve ürünlerinin yanı sıra yumurta, bal ve süt gibi ürünlerin ithalatını resmi olarak durdurdu.
https://www.rudaw.net/turkish/business/28112020

15) “100 bin sağlıkçı alınmalı”
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Heybet Aslanoğlu, sağlıkta 12 bin atamanın sahanın ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu vurguladı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/100-bin-saglikci-alinmali-1794416

16) Diyanet’in genelgesi imamları kızdırdı
Diyanet, personeline maaş ve ücretlerini faizsiz finans kurumundan alma şartı getirdi. Görev yaptıkları şehirlerde katılım bankası olmayan imamlar, “Bu genelge bizi mağdur ediyor” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/diyanetin-genelgesi-imamlari-kizdirdi-6144396/

17) Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi Rus sınırlarını ihlal etmemesi konusunda uyardı
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011271043304695-rusya-disisleri-bakanligi-abdyi-rus-sinirlarini-ihlal-etmemesi-konusunda-uyardi/

 

18) Şoygu: “Rus ordusunda toplu aşılama başladı, 400 binden fazla askere aşı yapılacak”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011271043303480-soygu-rus-ordusunda-toplu-asilama-basladi-400-binden-fazla-askere-asi-yapilacak/

19) Büyük şirketlerin yönetim kurullarına kadın üye şartı
Almanya borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurulları üç kişiden kalabalıksa kurulda bir veya birden fazla kadın olmasını zorunlu tutacak. Türkiye'de kanunla zorunlu olmasa da mevzuatlar yönetim kurullarına yüzde 25 kadın kotası konmasını tavsiye ediliyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/buyuk-sirketlerin-yonetim-kurullarina-kadin-uye-sarti-6140912/

 

20) Fransa'da ırkçı zorbalık
Fransız polisi yine şiddetle gündemde. Paris’te üç polisin siyahi bir Fransız’a maske takmadığı için 15 dakika boyunca ırkçı hakaretlerle uyguladığı şiddet yoğun tepkiye sebep oldu. Şiddet görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine polisler açığa alındı.
https://www.yenisafak.com/dunya/fransada-irkci-zorbalik-3587014