Türkiye gündemi haber özetleri - 28 Haziran 2020 Pazar

28 HAZİRAN 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 

1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kıdem tazminatını hükümet değil işçi ve işverenler çözsün”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: " Son dönemde işçiden işverene tüm kesimleri huzursuz edecek, asılsız dedikodular yayılıyor. Biz ülkemizin sanayisini, ticaretini, üretimini, ihracatını artırma çabası içindeyken, aynı zamanda işverenlerin ve çalışanların sorunlarına köklü çözümler getirmeye çalışıyoruz. Kıdem tazminatı konusu da bunlardan biridir. Her bir işçimizin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak en başta gelen görevimizdir. Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır. Hep söylerim, işveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer 'Kabine halletsin.' diyorsanız ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın, böyle bir art niyete ne Cumhurbaşkanı olarak şahsım ne de kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz? Niye kendi aranızda bunu halledemiyorsunuz? Kendi aranızda halledemeyip ondan sonra bizleri işçimizin ve işverenin karşısında zor duruma düşürmek veya kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz? Bugüne kadar attığımız her adımda nasıl emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak, bu konuda da aynı anlayışla hareket edeceğiz."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-amacimiz-iscilerin-kidem-tazminati-hakkini-kalici-bir-sisteme-baglamak/1891897

2) Dışişleri Bakanlığı: “Doğu Akdeniz öncelik KKTC ve deniz yetki alanlarıdır”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in, Türkiye ile GKRY'yi bir araya getirme teklifi hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi: "Hiçbir açıklamasında, Kıbrıs Türklerinin Ada'nın doğal kaynakları üzerindeki eşit haklarına atıfta bulunmayan ve Kıbrıs Türklerini yok sayan AB'nin bu teklifi ciddiyetten uzaktır. Doğu Akdeniz meselesinde bir çözüm arzu ediliyor ise atılacak ilk adım, Ada'daki iki halkın bir an önce bir araya gelerek, hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve işletilmesi konusunda, gelir paylaşımı dahil ortak iş birliği mekanizması kurmalarıdır.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-gkry-disisleri-bakaninin-muhatabi-ozersaydir/1892015

 

3) MSB duyurdu, Haftanin’de etkisiz hale getirildiler
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında Haftanin bölgesinde gizlenen 9 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/msb-duyurdu-haftaninde-etkisiz-hale-getirildiler-5898669/

 

4) Bloomberg: “Türkiye, Macron'un hayallerini suya düşürdü”
ABD merkezli Bloomberg’de Bobby Ghosh tarafından "Türkiye Macron'un hayallerini suya düşürdü" başlıklı bir yazı kaleme alındı.Yazıda, Libya’da elle tutulur bir şeyler yapan tek kişinin, Ulusal Mutabakat Hükümetine verdiği destekle Hafter güçlerinin geri çekilmesini sağlayan "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan" olduğu vurgulandı. Macron’un, BM tarafından tanınan Trablus hükümetine karşı bir "savaş şüphelisi" olan Hafter’i desteklediği belirtilen yazıda, Macron’un, kendini sessiz sedasız Hafter’den uzaklaştırabilecekken bunun yerine Fransa’nın Libya’daki iç savaştaki dahlini artırdığına işaret edildi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bloomberg-turkiye-macronun-hayallerini-suya-dusurdu/1892281

 

5) Putin ile Macron arasında Libya görüşmesi
Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: "Libya’da devam eden çatışmalar nedeniyle karşılıklı endişeler dile getirildi. Liderler, Libya nezdinde ivedi bir ateşkes ve karşılıklı görüşmelerin Berlin Konferansı kararlarına, onları bütünleştiren BM Güvenlik Konseyi'nin 2510 sayılı kararı doğrultusunda tekrar başlatılmasıyla ilgili lehte açıklamalarda bulundular." Açıklamada, Putin’in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi konusunda atılan adımlar konusunda Macron’u bilgilendirdiği kaydedilirken Suriye konusunda Rusya ve Fransa’nın karşılıklı istişareleri sürdüreceği belirtildi.
https://www.dunya.com/dunya/putin-ile-macron-arasinda-libya-gorusmesi-haberi-473708

6) Libya İçişleri Bakanından Şerare Petrol Sahasını ele geçiren Wagner'e tepki
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, "Wagner'in paralı askerlerinin bir grup Sudanlı Cancavid milisiyle Şerare Petrol Sahasını ele geçirmesi, yabancı savaşçıların Libya'nın petrolünü ve yer altı kaynaklarını ele geçirmesinin tehlikeli bir örneğidir." değerlendirmesinde bulundu. Libya'nın güvenliğinin yanı sıra petrol sektöründe faaliyet gösteren ABD ve Avrupalı şirketlerin çıkarlarının da ciddi bir biçimde tehdit altında olduğuna dikkati çeken Başağa, yapılanları "görülmemiş bir Rus kötülüğü" şeklinde nitelendirdi.
Başağa, isim vermeden bazı Arap ülkelerini ise Libya'nın petrol arzını engellemek, Hafter'in Trablus'a saldırısına destek vermek ve Wagner paralı askerlerini fonlamakla suçladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-icisleri-bakanindan-serare-petrol-sahasini-ele-geciren-wagnere-tepki/1891852

7) Libya basını: AFRICOM ve Libya hükümeti iş birliğine devam ediyor
Libya özel televizyonu "February"e açıklamada bulunan AFRICOM, "komutanlığın güçlü ilişkilere sahip olduğu Libya hükümeti ile iş birliğine devam ettiğini" belirtti.
Ülkede barışın siyasi yollardan elde edilmesinden yana olduklarını vurgulayan AFRICOM, "Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in Libya'daki faaliyetlerinin barışı ertelediği ve Libyalıların çektiği sıkıntıları artırdığını" kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-basini-africom-ve-libya-hukumeti-is-birligine-devam-ediyor/1892241

8) Polis Akademisinden Akdeniz Raporu: “Türkiye bölgedeki en büyük güçlerden biri”
Tarihten bugüne kadar Akdeniz'in, uluslararası politikanın gerek bölgeyle alakalı gerekse küresel anlamda gündem oluşturmasında ve belirlenmesinde en önemli alanlardan birisi olduğuna değinilen raporda, "Birinci Dünya Savaşı sonrası dönemde bölgenin coğrafi konumu ve doğal kaynakların etkisiyle İngiltere ve Fransa'nın kendi çıkarları doğrultusunda belirlediği politikalar, günümüzde Akdeniz'deki sorunların katlanarak büyümesinde en önemli etkenlerden birisi olmuştur. Benzer şekilde Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği'nin Akdeniz ve Orta Doğu'yu dış politika öncelikleri arasına yerleştirip bölge özelinde bir güç mücadelesi içine girmiş olması, günümüzde devlet ve düzen sorununun oluşmasında diğer bir itici güç olmuştur." ifadelerine yer verildi. Raporda devletlerin, gelişen sanayilerine ve artan nüfuslarına bağlı olarak doğal gaz ve petrol gibi geleneksel enerji kaynaklarına taleplerinin hızla artmasından dolayı bölgesel gerginliklerin tırmandığı belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/polis-akademisinden-akdeniz-raporu-turkiye-bolgedeki-en-buyuk-guclerden-biri/1891850

9) ABD’li Senatör Graham: “Türkiye ile ihtilaflar giderilmeli”
Türkiye-ABD ilişkilerini daha sürdürülebilir hale getirmek istediklerini söyleyen Graham, şunları anlattı: "Bana ABD-Türkiye ilişkilerini iyi yönde değiştirmek için yapılması gereken değişikliklik ne diye soracak olursanız bunun serbest ticaret anlaşması olduğunu söylerim. Ancak buna en büyük engelin S400, F35 ve Suriye sorunu olduğunu söyleyebilirim. Bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Bu sorunları çözmeden Türkiye-ABD ilişkilerinin istenilen noktaya ulaşması zor görünüyor. Türkiye güvenilir bir müttefik. NATO müttefiki olarak pek çok yeri kuvvetlerini gönderdi.”

https://www.dunya.com/dunya/abdli-senator-graham-turkiye-ile-ihtilaflar-giderilmeli-haberi-473510

 

10) FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Ureykat: “İlhak planı uygulanırsa Filistin yönetimi yıkılır”

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fko-yurutme-konseyi-genel-sekreteri-ureykat-ilhak-plani-uygulanirsa-filistin-yonetimi-yikilir/1891726

11) Hamas ve İslami Cihad: “Filistin direnişi, İsrail'in saldırılarına karşı koymaya hazır”
Hamas ve İslami Cihad temsilcileri Gazze’de görüştü. Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, "Filistin direniş güçleri, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarına karşı koymaya ve Filistin toprakları ile kutsal değerleri aleyhindeki planların yürürlüğe konmaması için aralarındaki iş birliği ve koordinasyon düzeyini artırmaya hazırdır." ifadesi kullanıldı. Hamas ve İslami Cihad, Filistinlileri ilhak planına karşı kitlesel hareketlere katılım düzeyini artırmaya çağırdı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamas-ve-islami-cihad-filistin-direnisi-israilin-saldirilarina-karsi-koymaya-hazir/1892308

 

12) Kaynakları kesilen FETÖ Köln’de toplantı düzenledi
Türkiye'den para kaynağı da kesilen FETÖ, zordaki şirketleri kurtarmak, yaraları sarmak ve imaj tazelemek için, Almanların koruma kalkanı altında Köln yakınlarında zirve topladı. Geçen hafta sonu yapıldığı belirtilen ve Köln'deki bir Türk restoranında yemekle biten toplantılara yaklaşık 40 kişi katıldı. Örgütün Almanya ve bazı bölge imamları da toplantıya gelirken, şüphelendikleri bazı kişiler ise özellikle bu toplantıya çağrılmadı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kaynaklari-kesilen-feto-kolnde-toplanti-duzenledi-5899086/

 

13) AYM’den kritik ByLock kararı
Anayasa Mahkemesi ByLock’un delil niteliğine ilişkin önemli bir karar verdi. Bylock’un tek başına FETÖ delili olacağı kararına vardı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/aymden-kritik-bylock-karari-5897542/

 

14) Aynı aileden 5 kişiyi şehit eden terörist noterde yakalandı
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, 10 Ağustos 2016'da PKK'lı teröristlerin bomba yüklü araçla polisi hedef alan, aynı aileden 5 sivilin öldüğü ve 9'u polis çok sayıda sivilin yaralandığı saldırının faili PKK'lı terörist M.E. noterde işlem yaptığı sırada yakalandı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ayni-aileden-5-kisiyi-sehit-eden-terorist-noterde-yakalandi-5898864/

 

15) AB'den Çin açıklaması: Ekonomik ve sistemik bir rakip
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von der Leyen, "Çin, AB için müzakere ortağı olmakla birlikte ekonomik ve sistemik bir rakip." dedi. Çin firmalarının AB piyasalarına erişebildiğine ancak Çin'in AB firmalarına benzer biçimde erişim hakkı vermediğine işaret eden Von der Leyen, "Çin ile ticaret ve yatırım ilişkimizde dengesizlik devam ediyor." diye konuştu. Çin’le ilişkilerin "kolay olmadığını" vurgulayan Von der Leyen, "Çin, AB için müzakere ortağı olmakla birlikte ekonomik ve sistemik bir rakip." değerlendirmesinde bulundu.

https://www.dunya.com/dunya/abden-cin-aciklamasi-ekonomik-ve-sistemik-bir-rakip-haberi-473293

 

16) Türkiye'nin AİHM zaferi: Yedi yılda ihlal oranı sadece yüzde 1,09
Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye ilgili 2012 ile 2019 yılları arasında verdiği kararlara ilişkin bir rapor hazırladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2012-2019 yılları arasında Türkiye ile ilgili verdiği kararlar, yargıya yönelik eleştiri ve saldırıların mesnetsiz olduğunu gösteriyor. Bu süre içinde Türkiye’den 71 bin 257 başvuruyu sonuçlandıran AİHM, sadece 820 başvuruda ihlal kararı verdi. Bu da yaklaşık yüzde 1’e karşılık geliyor. Fransa, İtalya ve Almanya’da ihlal oranları çok daha yüksek.

https://www.yenisafak.com/gundem/turkiyenin-aihm-zaferi-yedi-yilda-ihlal-orani-sadece-yuzde-109-3547024