Türkiye gündemi haber özetleri - 27 Kasım 2020 Cuma

27 KASIM 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) Murat Karayılan İsrail basınına ağladı: “İran da bizi çok sert şekilde vuruyor”
İsrail basınına konuşan PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan, Washington yönetimine seslenerek "Bizi terör listesinden çıkarın" çağrısında bulundu.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038269-pkknin-elebasisi-murat-karayilan-israil-basinina-agladi-turkiyeye-komik-ocalan-sarti

2) Uluslararası Kriz Grubu, “DSG, Kuzey Doğu Suriye'de istikrar için uygun bir yol arıyor” başlığı ile hazırladığı yeni raporunu yayımladı. Raporda, YPG elebaşı Mazlum Abdi’nin “Suriyeli olmayan PKK kadroları çekilecek.” İfadeleri yer aldı. Raporda öne çıkan vurgular başlıklar halinde şöyle:
• Suriye’nin kuzeyinde fırtına öncesi sessizlik hakim.
• YPG, ABD’nin Türkiye ile arasında arabuluculuk yapmasını istiyor.
• YPG’nin Şam’la olan uzlaşı umutları yok oldu.
• Biden da Suriye’den asker çekebilir. Abdi, ABD’nin yardımlarının devam etmesini talep ediyor.
• Bölgedeki aşiretlere göre ABD’nin geri çekilmesiyle YPG topal ördek olarak görülmeye başlandı.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/261120205

3) Azerbaycan'dan Fransa'ya nota! Geri adım attılar!
Azerbaycan, Fransa Senatosu'nun dün Dağlık Karabağ'ın sözde Ermeni yönetimini tanıyan kararıyla ilgili Fransız büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato tarafından alınan kararın aksine, ülkenin Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımadığını açıkladı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038305-azerbaycandan-fransaya-nota-geri-adim-attilar

 

4) AP, AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamasını istedi
Bağlayıcılığı olmayan tasarıda kapalı Maraş'ın bir kısmının açılması kararından vazgeçilmesi, AB'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması gibi talepler yer aldı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/avrupa-parlamentosu-ab-nin-turkiye-ye-yaptirim-uygulamasini-istedi

5) NATO'da Türkiye'ye karşı sinsi plan! Almanya ve Fransa bir oldu.
Güney Kıbrıs’ı, uluslararası anlaşmalara aykırı biçimde üyeliğe alan AB, şimdi de NATO için benzer hesaplar peşinde. Almanya ve Fransa, Güney Kıbrıs ve Avusturya gibi NATO üyesi olmayan ülkelerin zirvelere davet edilmesini öneren bir rapor hazırladı. Hedef Türkiye’nin vetosunu aşıp G. Kıbrıs’ı arka kapıdan NATO’ya dahil etmek.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038414-natoda-turkiyeye-karsi-hain-plan-almanya-ve-fransa-bir-oldu

6) Dışişleri'nden AP'nin Türkiye ve KKTC hakkındaki tavsiye kararına tepki
Avrupa Parlamentosu, kapalı Maraş'ın açılması kararından dönülmesi, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yaptırım uygulaması ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması gibi taleplerin yer aldığı tavsiye kararını kabul etmişti. Türk Dışişleri “yapılan açıklamayı bütünüyle destekliyoruz.” yanıtını verdi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3038388-disislerinden-apnin-turkiye-ve-kktc-hakkindaki-tavsiye-kararina-tepki

7) Gazetelerin birinci sayfalarında, “CHP’li Şişli Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı olan Cihan Yavuz’un, PKK’nın şehir yapılanmasına yapılan operasyonda gözaltına alınması” haberi var.

 

8) Erdoğan'dan Katar mesajı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Güçlü gönül bağlarıyla ayrılmaz bir bütün olduğumuz kardeş Katar halkıyla dayanışmamızı her alanda güçlendirerek sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

· Türkiye ile Katar arasında 10 anlaşma
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/turkiye-ile-katar-arasinda-10-anlasma-6142508/

9) Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Doğu Akdeniz meselesinde Türkiye'ye karşı Mısır, Fransa ve Yunanistan ile çalışıp kendi jeostratejik bölgeleri olmayan alanlarda pozisyon aldıklarını itiraf etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bae-devlet-bakani-gargastan-bazi-ulkelerle-birlikte-turkiye-karsiti-pozisyon-aldiklari-itirafi/2057345

10) Reform görüşmeleri iş dünyasından başlıyor
Ekonomi ve yargı reformları için görüşmeler başlıyor. İlk toplantı ise Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile yarın yapılacak.
https://halktv.com.tr/reform-gorusmeleri-is-dunyasindan-basliyor-440360h

11) Reform paketi 10 Aralık’ta açıklanacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı için Adalet Bakanlığı’nın başlattığı çalışmalarda sona gelindi. 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde açıklanması beklenen pakette özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, kadın ve engelli haklarının geliştirilmesi ile bürokraside yaşanan sıkıntıların giderilmesi gibi başlıklar var.
https://www.yenisafak.com/gundem/reform-paketi-10-aralikta-aciklanacak-3576858

12) Borsa İstanbul'un yüzde 10'u Katar'a devrediliyor!
Türkiye ile Katar arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmaya göre Katar'dan Türkiye'ye 300 milyon dolarlık sermaye akışı gerçekleşecek. Öte yandan, Borsa İstanbul'un yüzde 10'unun Katar'a devredilmesi için mutabakata varıldı.
https://halktv.com.tr/turkiye-ile-katar-arasinda-300-milyon-dolarlik-isbirligi-anlasmasi-440348h

 

13) Türkiye’de asgari ücret 2 bin 324 TL iken, açlık sınırı 2 bin 500 lirayı aştı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bir-ailenin-aylik-temel-ihtiyaclari-son-bir-yilda-1348-tl-zamlandi-1794151

 

14) Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık kararı
Merkez Bankası, bankaların tabi olduğu zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Türk lirası zorunlu karşılık oranı, vadesiz 1 ay ve 3 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıkarıldı. Yabancı para zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarıldı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/merkez-bankasindan-zorunlu-karsilik-karari-3576856

 

15) İBB'nin 6 bin yeni taksi projesi teklifi Bakanlık ve Valilik temsilcilerinin ret vermesi nedeniyle oy çokluğuyla reddedildi.
https://halktv.com.tr/ibbnin-taksi-projesi-reddedildi-talimat-oyle-geldi-mesajlardan-goruyorum-440346h

 

16) Lavrov: “Batı, Rusya ve Belarus’ta toplumsal huzursuzluğu kışkırtıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011271043299373-lavrov-bati-rusya-ve-belarusta-toplumsal-huzursuzlugu-kiskirtiyor/

 

17) Rusya Savunma Bakanlığı: Hipersonik Tsirkon füzesi 450 kilometre ötedeki deniz hedefini başarıyla vurdu.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202011271043299430-rusya-savunma-bakanligi-hipersonik-tsirkon-fuzesi-450-kilometre-otedeki-deniz-hedefini-basariyla/

18) Peskov: “Beklentimiz toplu aşılamanın yılbaşından önce başlaması yönünde”
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202011261043295174-peskov-beklentimiz-toplu-asilamanin-yilbasindan-once-baslamasi-yonunde/

19) “Çin'de yaklaşık 3-4 aydır ölüm yaşanmıyor”
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen koronavirüsün Çin'deki son durumu ve koronavirüs önlemlerini değerlendirdi.
https://www.criturk.com/haber/koronavirus/cin-de-yaklasik-3-4-aydir-olum-yasanmiyor-177508

20) Trump, "Seçim sonuçlarını kabullenmek zor çünkü ortada büyük çaplı bir usulsüzlük var. Seçiciler Kurulu, Biden'ın başkanlığını onaylarsa yanlış yapar ancak tabii ki Beyaz Saray'ı bırakırım. Seçim sistemi altyapısında üçüncü dünya ülkesi gibiyiz” ifadesini kullandı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038401-trumptan-cok-sert-elestiri-ucuncu-dunya-ulkesiyiz/?detay=2