Türkiye gündemi haber özetleri - 27 Ağustos 2020 Perşembe

27 AĞUSTOS 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Yunan uçakları Kıbrıs’ta!
Yunan ve Rum televizyonları, Yunan uçaklarının 20 yıl aradan sonra ilk kez Kıbrıs’a indiğini belirtirken, Fransız savaş uçakları, Rumlarla yapılan askeri anlaşma çerçevesinde sürekli Rum yönetiminde konuşlanıyor. Ancak Türk Dışişleri dün, 3 Fransız savaş uçağının Kıbrıs Adası’na inmesinin “1960 Antlaşmalarına aykırı olduğunu” belirterek, Paris yönetiminin bu tutumunun “Rum-Yunan ikilisini, tehlikeli bir biçimde gerginliği daha da tırmandırma yönünde teşvik ettiği” açıklamasını yaptı. KKTC Başbakanı Ersin Tatar da, Kıbrıs Rum yönetimi ile askeri üs anlaşması imzalayan ve Türkiye’ye karşı tatbikata katılan Fransa’ya sert tepki göstererek, “3 bin km ötedeki Fransa’nın burada ne işi var, bu tatbikatla neyi amaçlıyorsunuz. Türkiye Kıbrıs’ta garantör ülke, Fransa ile Rumların anlaşması uluslararası hukuka aykırı” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunan-provokasyondan-vazgecmiyor-ser-uclusunden-ortak-manevra-41596532

2) Yunanistan'dan İtalya'ya bakan karasularını genişletme açıklaması
Mısır ve İtalya ile ayrı ayrı imzalanan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmalarının görüşüldüğü parlamentoya seslenen Başbakan Kyriakos Miçotakis, İtalya ile paylaştıkları İyon Denizi'nde karasularını genişletmeye yönelik yasa tasarısını kısa süre içinde sunacaklarını söyledi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/yunanistan-dan-italya-ya-bakan-karasularini-genisletme-aciklamasi-216792

 

3) NATO'dan Doğu Akdeniz çağrısı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki tansiyonun diyalog yoluyla düşürülmesini istediklerini ifade etti. Stoltenberg, "Türkiye ve Yunanistan yıllardır önemli NATO müttefikleridir. İttifak ruhu ve uluslararası hukuk temelinde Doğu Akdeniz'deki durumu çözmenin bir yolunu bulmalıyız. Almanya'nın ara buluculuk çabalarını memnuniyetle karşılıyorum." diye konuştu.
https://www.dunya.com/gundem/natodan-dogu-akdeniz-cagrisi-haberi-479339

 

4) Yakın takip: ABD gemileri Doğu Akdeniz'de savaş gemilerimizi izliyor
Türkiye’nin navtex ilan edip sondaj çalışması yaptığı Girit güneyinde önceki gün Yunan donanması ve jetleriyle görüntü veren ABD fırkateyni dün Türk savaş gemileriyle yakın temastaydı. İtalya’nın hem Yunanistan hem de Türkiye ile aynı anda icra ettiği deniz eğitimine dün ABD de katıldı.
https://www.yenisafak.com/dunya/yakin-takip-abd-gemileri-dogu-akdenizde-savas-gemilerimizi-izliyor-3554787

 

5) Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump görüşmesine ilişkin açıklama
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilimden "endişeli" olduğunu belirterek, taraflara 'diyalog' çağrısı yaptı.

https://tr.sputniknews.com/abd/202008271042733098-beyaz-saraydan-cumhurbaskani-erdogan-ile-trump-gorusmesine-iliskin-aciklama/

 

6) Anastasiadis'ten BM'ye Kapalı Maraş çağrısı
GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Türkiye'nin Gazimağusa'daki 46 yıldır kapalı olan “hayalet şehir” Maraş'ı turizme açmasına izin vermeme çağrısı yaptı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/anastasiadis-ten-bm-ye-cagri-kapali-maras-in-turizme-acilmasina-izin-vermeyin-216793


7) CHP'li Çeviköz ABD ağzıyla Hamas’ı suçladı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas yetkilileri ile yaptığı görüşmeyi kınamıştı.Hemen ardından görüşmeyi TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, “Hamas, ABD, AB ve İsrail başta olmak üzere birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır" dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/abd-isaret-etti-chp-li-cevikoz-harekete-gecti-216803-1

 

8) Bakan Dönmez: “Karadeniz'de 2 aya kadar yeni bir müjde gelebilir”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) yakın coğrafyadaki petrol ve doğal gaz alanlarında ortaklıkları olan bir şirket olduğuna dikkati çekerek, "Rusya’nın muhtelif yerlerinde, Irak’ta ve Afganistan’da petrol sahalarımız var. Bu anlamda TP, bölgesinde ciddi bir oyuncu oldu. Niyetimiz bunu küresel ölçeğe taşımak. 2020'de denizdeki keşifler arasında bir numarayız." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-donmez-karadenizde-2-aya-kadar-yeni-bir-mujde-gelebilir/1954521

 

9) Bir Avrupa Ülkesi Bakan Albayrak’ı tehdit etmiş
Berat Albayrak, “Ben bir Batı ülkesinde muhatabım (Enerji Bakanı) tarafından birebir sözlü, imalı tehdit edilmiş bir bakanım.” dedi. Bakan Albayrak 15 Temmuz’da yakalanan FETÖ’cü generallerden birisinin Akdeniz’deki sismik araştırmaları engellemeye çalıştığını belirtti.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/berat-albayraktan-yeni-donemin-kodlari-41596501

10) Ukrayna’da Bakan Yardımcısına sözde Ermeni Soykırımı soruşturması
Ukrayna'daki Ermeni Diasporası Sevindi: Devlet Soruşturma Bürosu, memurlara “Ermeni soykırımı” ifadesini kullanmamaları tavsiyesinden dolayı Dışişleri Bakan Yardımcısı Vasiliy Bodnar’ı suçlayarak, ülkenin Ceza Kanununun 367. Maddesi uyarınca kendisine ceza davası açtı.
https://haqqin.az/about

 

11) ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: “Türkiye masada olmalı”
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye meselesinin çözümünde, Türkiye'nin rolüne ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine dikkat çeken bir açıklama yaptı. Jeffrey, "Türkiye Suriye'den gelen tüm tehditlerle karşı karşıya. Ürdün ve Lübnan'da yaklaşık 2 milyon mülteci var ve tabii ki burada daha da fazla mülteciniz var. Suriye, Türkiye başta olmak üzere tüm komşuları için büyük bir güvenlik ve jeopolitik tehdittir. Bu çatışmanın çözümünde, Türkiye masada olmalıdır." ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/26/abdnin-suriye-ozel-temsilcisi-jeffrey-turkiye-masada-olmali

12) İçişleri Bakanlığından cinsel saldırı zanlısı Musa O. ile ilgili açıklama
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/icisleri-bakanligindan-cinsel-saldiri-zanlisi-musa-o-ile-ilgili-aciklama/1954016

13) Alman çocuk kanalında Türk düşmanlığı
Alman devlet kanalı ZDF’ye bağlı çocuk kanalı olan “ZDF logo!”da Türkiye aleyhine propaganda yapılmaya başlandı. Türkiye aleyhinde FETÖ kaynaklı bilgilerle animasyonlar hazırlandı. Küçük yaşta ırkçı olarak işlenen çocuklara Türkiye'de sözde basın özgürlüğü olmadığı, İstanbul sözleşmesi kaldırılarak kadınlara şiddet uygulandığı iddia edildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/cocuk-kanalinda-turk-dusmanligi-pkk-ve-fetocu-hainlere-kucak-acan-almanlar-turkiyeye-saldiriyor--3554777

14) Ekonomi ikinci çeyrekte ne kadar daraldı?
Önümüzdeki pazartesi belli olacak ikinci çeyrek GSYH performansı için beklentiler de netleşti. Ekonomistlerin 2020 yılının 2.çeyreği için GSYH medyan tahmini yüzde 10,7 daralma yaşanacağı yönünde. Ekonomistler 2020 yılı için ise yüzde 1,5 daralma bekliyor. Foreks'in 13 ekonomist ile düzenlediği anket sonucunda, ortalama GSYH tahminleri ikinci çeyrek için yüzde 10,9, 2020 yılı için ise yüzde 1,3 daralma olarak gerçekleşti.
https://www.dunya.com/ekonomi/ekonomi-ikinci-ceyrekte-ne-kadar-daraldi-haberi-479343

15) ASO Başkanı Özdebir: “Döviz borçluluğuna tedbir alınmalı”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, mevcut ortamda reel sektörün uzun vadeli planlama yapmakta zorlandığını söyledi. Açık pozisyonun firmaların borç/özkaynak dengesini bozduğunu belirten Özdebir, “Kur rejiminden vazgeçmeden reel sektörün yabancı para borçluluğuna tedbir alınmalı”dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/aso-baskani-ozdebir-doviz-borcluluguna-tedbir-alinmali-haberi-479290

16) Bakanlık iki farklı yöntemle borçlandı! Borç yükü artıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, doğrudan satış ile sabit kira getirili kira sertifikası yöntemi ile iki ayrı borçlanma gerçekleştirdi. Bakanlık, doğrudan satış yöntemiyle 26 Ağustos 2020 tarihinde doğrudan satış yöntemi ile 28 Ağustos 2020 valörlü, 25 Ağustos 2023 itfa tarihli olarak 3 milyar ABD doları ve sabit kira getirili kira sertifikası ihracı yöntemiyle ise 547 milyon 500 bin TL borçlandı. Bakanlık, gerçekleştirdiği doğrudan satış ile sabit kira getirili kira sertifikası yöntemiyle bugünkü dolar kuru üzerinden toplamda 22 milyar 657 milyon TL borçlandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5153864/bakanlik-iki-farkli-yontemle-borclandi-borc-yuku-artiyor

17) JP Morgan: “Dolar sat, TL al”
JP Morgan’ın küresel döviz stratejisi raporunda teknik analize dayalı “dolar sat, TL al” tavsiyesi yer aldı. Raporda, kurda ‘Son iki haftadır açık bir şekilde yukarı yönlü ivme kaybı gözlemlendiği’ belirtildi. Raporda, kurda önemli ölçüde geri çekilme riski olduğuna dikkat çekilerek teknik destek 7.1890’ın kırılması halinde daha geniş çaplı bir geri çekilmeyi getirebileceği aktarıldı. Analistler de, Asya piyasalarında düşük işlem hacminin etkisiyle 7.4174 seviyelerini gören dolar/TL'nin, JP Morgan'ın teknik analiz raporunda dolar/TL'de satış önerdiğini belirtmesiyle düşüşe geçerek 7.33 seviyesine kadar gerilediğine dikkat çekti.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/jp-morgan-dolar-sat-tl-al-41596626

18) Suriye'de tehlikeli gerginlik: Rus askeri aracı ABD askeri aracına çarptı
Suriye’nin Haseke kentinde devriye gezen ABD ve Rus askerleri karşı karşıya geldi. Rusya'ya ait askeri aracın ABD zırhlı aracına "kasıtlı" olarak çarpması sonucu 4 ABD askerinin yaralandığı bildirildi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/26/suriyede-tehlikeli-gerginlik-rus-askeri-araci-abd-askeri-aracina-carpti

19) İsrail gazetesi: “ABD, Çin ile ilişkilerini soğutması için İsrail'e baskı yapıyor”
Pompeo'nun Netanyahu'ya Çin ile olan ilişkilerin soğutulması ve İsrail'deki Çinli firmaların yapacağı yatırımların kısıtlanması için baskı yaptığı ifade edildi. Pekin yönetiminin İran ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamayı amaçladığına vurgu yapan Pompeo'nun bu nedenle İsrail'in, Çin ile olan ilişkilerine mesafe koyması gerektiğini dile getirdiği kaydedildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-gazetesi-abd-cin-ile-iliskilerini-sogutmasi-icin-israile-baski-yapiyor/1954390

20) İsrail Hizbullah'ı vurdu
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinde sınırdaki bir askerine Lübnan tarafından ateş açıldığı belirtildi. Olayda İsrail askerinin yaralanmadığı bildirilirken, açılan ateşe karşılık İsrail ordusuna ait saldırı helikopterlerinin sınırdaki Hizbullah'a ait gözlem noktalarına hava saldırısı düzenlediği ifade edildi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5151221/israil-hizbullahi-vurdu

21) Fatura gittikçe ağırlaşıyor: “İngiltere yüzde 20, Fransa yüzde 14 küçüldü”
Koronavirüs ülke ekonomilerinde de büyük bir erozyona yol açtı. Yılın ikinci çeyreğinde OECD bölgesinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 9,8 daraldı. İngiltere %20,4, Fransa %13,8, İtalya %12,4 ve Almanya %9,7 küçüldü.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/koronavirus-dunya-ekonomisini-nasil-etkiledi-koronavirus-hangi-ulkeyi-nasil-etkiledi-3554790

22) ABD'den 24 Çin firmasına yaptırım
ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri bulunan 24 Çin firmasına yaptırım uygulanacağı belirtildi. ABD'den gelen açıklamada, söz konusu firmaların Güney Çin Denizi'nde Çin Hükümeti'nin tartışmalı bölgelerde silahlanması ve hak iddia etmesine yardımcı olmaları sebebiyle yaptırım uygulandığı belirtildi.
https://www.dunya.com/dunya/abdden-24-cin-firmasina-yaptirim-haberi-479340