Türkiye gündemi haber özetleri - 26 Kasım 2020 Perşembe

26 KASIM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) MGK’dan 'terör koridoruna müsaade yok’ mesajı ve İrini operasyonuna yanıt
Suriye'deki terör örgütlerinin uluslararası ortamdaki değişimlerden yararlanma çabaları ele alınmış; güney sınırımızda bir terör koridoruna kesinlikle müsaade edilmeyeceği bir kez daha teyit edilmiştir…‘İrini Harekâtı’ kapsamında yapılan tek taraflı, uluslararası hukuka ve müttefiklik ilişkilerine tamamen aykırı son müdahale şiddetle kınanmış mezkur uygulamaya karşı her alanda gerekli adımların atılacağı ifade edilmiştir.”
https://www.haber7.com/guncel/haber/3037114-cumhurbaskanligi-kulliyesindeki-kritik-toplantinin-ardindan-aciklama

2) Sağlık Bakanı Koca: “Hayatı risk taşıyan ağır vakalarımızın sayısını paylaşmayı tercih ettik”
Temmuzdan sonra test yaptığımız grubun özelliği nedeniyle sadece semptomlu hastaları bildirdiğimizi ifade etmek için veri tablomuzda hasta kavramını kullanmayı tercih ettik. İleri sürülen iddiaların aksine verdiğimiz verinin doğru anlaşılmasını sağladık. Artık açık test politikasına geçtiğimiz söylenebilir. Semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vermeyi düşünüyoruz. Nisan ayında ilk aşımıza kavuşmayı ümit ediyorum. 15 aşı da desteklenmeye devam edilmektedir. Aşı konusunda çalışma yapan bütün bilim adamlarımızı ayrım yapmaksızın destekliyoruz. Bu arada da Çin ve Almanya kaynaklı aşıların ülkemizde çalışmaları yapıldığını paylaşıyoruz. ”
https://www.haber7.com/guncel/haber/3037933-bakan-koca-istanbul-bursa-kocaeli-izmir-ucuncu-zirveyi-yasiyorlar/?detay=2

3) Yeni operasyon mesajı: “Türkiye, yaraya neşteri vuracak”
Emekli asker, terör ve güvenlik uzmanı Çoşkun Başbuğ, Suriye'de yeni bir operasyonun çok yakında olabileceğini iddia etti.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3038039-son-dakika-yeni-operasyon-mesaji-turkiye-yaraya-nesteri-vuracak

4) Fransa'dan skandal Dağlık Karabağ kararı ve Azerbaycan’dan anında yanıt
Fransa Senatosu, yapılan oylama ile Fransız hükümetinden "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin" tanınmasını öngören teklifi 305 oyla kabul etti. Bu karar sonrası Azerbaycan'dan Fransa'ya sert yanıt geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev yaptığı açıklamada, Fransız Senatosunun söz konusu kararını "sıradan bir kağıt parçası" olarak nitelendirdi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3037975-son-dakika-fransadan-skandal-daglik-karabag-karari

5) Gizli görüşmenin detayları ortaya çıktı! Hedeflerinde Türkiye var
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasındaki gizli görüşmede, Türkiye’nin Filistin ve Doğu Kudüs üzerindeki etkisini kırmaya dönük bir strateji gündeme geldi. Toplantıda, ABD’de Biden yönetimine ve İran’a karşı ortak cephenin kurulması ile Kaşıkçı cinayetinin etkilerine karşı İsrail desteği görüşüldü.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3038043-gizli-gorusmenin-detaylari-ortaya-cikti-hedeflerinde-turkiye-var

6) PKK’lı Ali Haydar Kaytan'ın öldürüldüğü kesinleşti
Terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Ali Haydar Kaytan'ın Kandil'e düzenlenen hava harekâtıyla öldürüldüğü kesinlik kazandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pkk-li-ali-haydar-kaytan-olduruldugu-kesinlesti

7) Arap ve Türkmenler anlaşmıştı; Kerkük Valiliğini Türkmenler devralıyor
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/251120203

8) Erdoğan: “Reformları Cumhur İttifakı olarak yapacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın, Türkiye’nin en geniş tabanlı siyasi dayanışma örneği olduğuna dikkat çekerek, “İnşallah önümüzdeki hukuki ve ekonomik reform gündemini de yine Cumhur İttifakı olarak hayata geçireceğiz. Milletimizin 15 Temmuz gecesi sokaklarda, meydanlarda kanıyla kurduğu bu ittifakın tek amacı, ülkemizi büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaştırmaktır” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-reform-aciklamasi-reformlari-cumhur-ittifaki-olarak-yapacagiz-3576703


9) Eğitim-Bir-Sen'den Kılıçdaroğlu'na suç duyurusu
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun öğretmenler arasında ayrımcılık yapan sözleri hakkında Eğitim-Bir-Sen suç duyurusunda bulundu.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3037910-egitim-bir-senden-kilicdarogluna-suc-duyurusu

10) Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili “Öksüz” ayrıntısı
25 Mart 2009'da Kahramanmaraş'ta uçağının düşmesi sonucu vefat eden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun bir suikasta kurban gittiği ortaya çıkan delillerle netleşmiş durumda. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosunun başlattığı soruşturmada Adil Öksüz detayına ulaşıldı. Öksüz'ün suikastta adı geçen bir pilotla yaptığı görüşmeler ortaya çıktı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3038040-muhsin-yazicioglunun-olumuyle-ilgili-bomba-gelisme-kritik-detaylar-ortaya-cikti

11) Akdeniz’e 7/24 takip
Alman savaş gemisinin Libya’ya gıda ve boya götüren Türk gemisine yönelik baskınından sonra yeni tedbirler gündeme geldi. Havelsan, KKTC ve Akdeniz’e trafik gözetleme istasyonları kuracak. Böylece Türkiye, Doğu Akdeniz’deki her gemiden anında haberdar olacak.
https://www.yenisafak.com/dunya/akdenize-7-24-takip-turk-gemisine-yapilan-hukuksuz-arama-irini-harekati-nedir-3576697

12) Lavrov: “Irak’ın her türlü askeri ihtiyacını karşılamaya hazırız”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/lavrov-irak-in-her-turlu-askeri-ihtiyacini-karsilamaya-haziriz

13) ABD gemisinin Rus karasularına girmesine Kosaçev'den yanıt: “Sınırlarımızı korumak için tüm imkanlara sahibiz”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011261043290401-abd-gemisinin-rus-karasularina-girmesine-kosacevden-yanit-sinirlarimizi-korumak-icin-tum-imkanlara/

14) “İsrail, Trump gitmeden İran'ı vuracak” iddiası
Walla News gazetesi, İsrail hükümetinin, ABD Başkanı Trump'ın görev süresi sona ermeden Washington'un İran’ı vurma ihtimaline karşı orduya "hazırlıklı olun" talimatı verdiğini ileri sürdü.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-trump-in-iran-i-vurma-ihtimaline-hazirlaniyor-iddiasi

15) El Fetih: “HAMAS ile görüşmeler yeniden başlayacak”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/el-fetih-hamas-ile-gorusmeler-yeniden-baslayacak

16) Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya: “Pompeo'nun Golan Tepeleri ziyaretini provokasyon olarak değerlendiriyoruz”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011261043290149-nebenzya-pompeonun-golan-tepeleri-ziyaretini-provokasyon-olarak-degerlendiriyoruz/

· Nebenzya: “Rusya, Batı’nın koruma girişimlerine rağmen Suriye’deki teröristlerle mücadeleye devam edecek”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011251043289492-nebenzya-rusya-batinin-koruma-girisimlerine-ragmen-suriyedeki-teroristlerle-mucadeleye-devam-edecek/

17) Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Başkanı Metropolit Hilarion, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ni resmen tanıyan Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin bu kararı Fener Rum Patriği Bartholomeos'un nüfuzu altında aldığını söyledi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011261043290516-metropolit-hilarion-kibris-kilisesi-ukrayna-ortodoks-kilisesini-bartholomeosun-baskici-sonucu/

18) Husiler BM ile anlaştığını doğruladı
Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'e 1,1 milyon varil petrol sızma riski olan tankerin bakımı için BM erişim izni verildiğini doğruladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/husiler-bm-ile-anlastigini-dogruladi

19) Trump pes etmiyor, 2020 seçimlerinin ‘hileli’ olduğunu ve kazanacağını söyledi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/trump-pes-etmiyor-kazanacagiz-1793890

20) Fransa'da Danıştay Pantin camisinin 6 aylık kapatılma kararını onadı
Danıştaydan yapılan açıklamada, Pantin camisinin imamı tarafından sosyal medyada yapılan yorum ve ortaya konulan fikirlerin provokasyona sebep olduğunun düşünüldüğü, ilgili mahkemenin terör, şiddet, nefret veya ayrımcılık riski ile bağlantılı ibadet yerinin kapatılmasının haklılığı gerekçesiyle kararın onandığı belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-danistay-pantin-camisinin-6-aylik-kapatilma-kararini-onadi/2056121

21) Washington bir kez daha Çin'e karşı Taiwan kartını oynuyor.
Bu seferki olay, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakan Yardımcısı Keith Krach ve Taiwan ekonomik yetkililerinin cuma günü yaptıkları sözde "Ekonomik Refah Ortaklık Diyaloğu." ABD ile Taiwan arasındaki bu resmi toplantı Washington'ın Çin karşıtı histerisinin arttığı bir zamana denk geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu ayın başlarında mantıksızca Taiwan'ın "Çin'in bir parçası olmadığını" ileri sürerek, Beijing'in tek-Çin kırmızı çizgisine açıkça meydan okudu.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/taiwan-her-zaman-cin-in-bir-parcasiydi-ve-oyle-kalacak-177342

 

22) Aşırı sağ cinayetleri %700 arttı
Londra merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP), 2019 yılı verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre ABD, Batı Avrupa ve Okyanusya’da aşırı sağ terör 89 can aldı. Aşırı sağ terör kaynaklı ölümler 2014 yılına göre yüzde 709 arttı. Raporda Batı toplumlarında siyasi şiddetin kabul görme oranının arttığına dikkat çekiliyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/asiri-sag-cinayetleri-700-artti-3576700