Türkiye gündemi haber özetleri - 25 Haziran 2020 Perşembe

25 HAZİRAN 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ


1) AK Parti’den barolara ilişkin düzenlemeyle ilgili parti gruplarına ziyaret

AK Parti Grubu, barolarla ilgili düzenleme çerçevesinde CHP, HDP ve İYİ Parti'yi ziyaret edecek. AK Parti Grup Başkanvekilleri Cahit Özkan ile Bülent Turan, bugün Meclis'te CHP, HDP ve İYİ Parti'ye yapacağı ziyaretlerde barolarla ilgili düzenleme çerçevesinde hazırlıkları süren kanun teklifinin taslağını aktaracak.

https://www.dunya.com/gundem/ak-partiden-barolara-iliskin-duzenlemeyle-ilgili-parti-gruplarina-ziyaret-haberi-473467


2) CHP’li Altay: “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’ne şiddetler karşı çıkacağız”

CHP Grup Başkanvekili Altay, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi'ne CHP olarak şiddetle karşı çıkacaklarını söyledi. Baro seçimleri ile ilgili ise, "Bu teklifin yasalaşmaması için anayasanın ve TBMM İçtüzüğünün bize verdiği bütün imkanları sınırsızca kullanacağız." Dedi.

https://www.dunya.com/gundem/altay-guvenlik-sorusturmasi-ve-arsiv-arastirmasi-kanun-teklifine-siddetle-karsi-cikacagiz-haberi-473465

 

3) İletişim Başkanı Altun : “İsrail polisinin TİKA tabelasını sökmesi ay yıldızlı bayrağımıza olan öfkenin tezahürüdür”

İletişim Başkanı Altun, "İsrail polisinin, Kudüs'te Yusufiye Mezarlığı'ndaki TİKA tabelasını sökmesi, dünyanın her yerinde mazlumların sığınağı olan ay yıldızlı bayrağımıza duyduğu derin öfkenin bir tezahürüdür." ifadesini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/iletisim-baskani-altun-israil-polisinin-tika-tabelasini-sokmesi-ay-yildizli-bayragimiza-duydugu-ofkenin-tezahurudur/1888911

4) Çavuşoğlu’ndan İsrail’e Batı Şeria’yı ilhak planını durdurma çağrısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İsrail hükümetine bir kez daha yasa dışı yerleşim birimlerini ve yasa dışı ilhak planlarını derhal durdurması çağrısı yapıyoruz." ifadesini kullandı. İsrail'in işgal altındaki yasa dışı yerleşim birimlerinin uluslararası hukuku alenen ihlal ettiğine ve iki devletli çözüm ile adil ve kapsamlı barışın önündeki en büyük engellerden biri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, sivillere karşı aşırı ve orantısız güç kullanımının, Kudüs'ün statüsünün aşındırılmasına yönelik girişimlerin, Gazze'ye yönelik ''insanlık dışı'' ablukanın Filistinlilerin temel hak ve özgürlüklerine zarar verdiğini ifade etti.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/cavusoglundan-israile-bati-seriayi-ilhak-planini-durdurma-cagrisi/1888909

5) Danıştay’dan belediyelerin yardım kampanyası kararı
Danıştay'dan, belediyelerin yardım kampanyasıyla ilgili dikkat çeken bir karar geldi. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararın durulmasına yönelik açılan davada bu talebi reddetti. CHP lider Kılıçdaroğlu, "Belediye başkanlarımızın elini kolunu bağlayarak çalışamaz duruma getirmek istiyorlar. Yargı aracılığıyla belediyelerimize kumpas kuruyorlar; amaçları rantı almak" ifadelerini kullandı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/danistaydan-belediyelerin-yardim-kampanyasi-karari-5893282/

 

6) Erdoğan ile Zelenskiy telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler değerlendirildi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler değerlendirilirken, yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile mücadelede iş birliği yapılabilecek konular ele alındı.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/erdogan-ile-zelenskiy-telefonda-gorustu/1888730


7) F-16'lara Türk gözü: ASELPOD teslimatları neden önemli?
Türk Hava Kuvvetleri, yurt içinde ve yurt dışındaki operasyonlarda düşman hedeflerini yerli ve milli imkanlarla üretilen hedefleme podu ASELPOD sayesinde tam isabet vuruyor. Uzun yıllar ABD'li şirketlerden ithal edilen hedefleme podu, Türkiye'yi bu alanda dışa bağımlılıktan kurtarırken 10'dan fazla dost ve müttefik ülkeye de ihraç edildi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/f-16lara-turk-gozu-aselpod-teslimatlari-neden-onemli-3546595

8) Tarım yoksa gıda güvenliği de yok

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, tarım sektörünün stratejik önemini ve grubun tarım vizyonunu DÜNYA’ya yazdı. Özilhan, “Dünyaya yetecek kadar gıdanın sağlanabilmesi için tarım alanında atmamız gereken çok önemli adımlar var” dedi.

https://www.dunya.com/ekonomi/tarim-yoksa-gida-guvenligi-de-yok-haberi-473505


9) Pekcan: E-ticaret hacmi yüzde 48 arttı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019 yılının tamamı ve 2019 yılı Ocak-Mayıs dönemine ilişkin elektronik ticaret işlemlerine ilişkin bilgi verdi.

https://www.dunya.com/ekonomi/pekcan-e-ticaret-hacmi-5-ayda-yuzde-48-artti-haberi-473448


10) Kaftancıoğlu’nu ceza almaya götüren süreç

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında 2012 ve 2017 yılları arasında sosyal medya hesabından attığı tweetler nedeniyle 5 ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezası onandı. Verilen kararın ardından Kaftancıoğlu'nun sosyal medyaya da yansıyan kirli sicili yeniden gündeme geldi. Devlete katil diyen, şehitlik makamıyla dalga geçen, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili de tweetleri olan Kaftancıoğlu'nu hapis cezası almasına götüren o süreç...

https://www.yenisafak.com/gundem/iste-kaftancioglunu-ceza-almaya-goturen-surec-3546509


11) Libya İçişleri Bakanı ABD’li yetkililerle güvenlik işbirliğini görüştü

Libya İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, video konferans yöntemiyle yapılan görüşmede, Libya'daki güvenlik sektöründeki reform çabaları ve bakanlığın çeşitli hizmet ve bölümlerinin geliştirilmesi planı ele alındı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-icisleri-bakani-abdli-yetkililerle-guvenlik-is-birligini-gorustu/1889120

 

12) ABD ile Avrupa arasında tartışma: “ABD askerleri Avrupa’da kalmalı”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin Almanya’daki asker sayısını azaltma planını eleştirdi. Stoltenberg, ABD'nin Almanya ve Avrupa'daki varlığının Avrupa'yı korumasının yanı sıra ABD'nin Ortadoğu, Afrika ve Afganistan'daki gücünü yansıttığını dile getirdi.

https://www.ulusal.com.tr/dunya/abd-ile-avrupa-arasinda-tartisma-abd-askerleri-avrupa-da-kalmali-h264461.html


13) Trump: “Rusya’ya milyar dolarlar ödeyen Almanya’yı Ruslardan biz mi koruyacağız?”
Geçtiğimiz yıllarda yine Almanya'nın tutumuna kızarak NATO'dan çıkmayı planlayan ABD Başkanı Donald Trump, yine Almanya’yı hedef alarak NATO’ya gereken mali katkıyı yapmadığı gerekçesiyle sert bir dille eleştirerek "Gaz için Rusya’ya milyar dolarlar ödeyen Almanya’yı NATO olarak Ruslardan biz mi koruyacağız" dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/trump-rusyaya-milyar-dolarlar-odeyen-almanyayi-ruslardan-biz-mi-koruyacagiz-3546590

14) ABD “Terörizm 2019 Ülkeler” raporunu yayınladı

ABD 'Terörizm 2019 Ülkeler Raporu'nu açıkladı. Son 2 raporda verilmeyen "Türkiye'nin YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak gördüğü" ibaresine bu kez yer verilmesi dikkati çekti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-terorizm-2019-ulkeler-raporunu-acikladi/1888959


15) IMF, bu yılki daralma beklentisini yüzde 4.9’a çıkardı

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelleyen IMF, daha önce yüzde 3 küçülmesi beklenen küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,9 daralacağını öngördü. Türkiye'ye ilişkin tahminlerde değişikliğe gidilmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021'de yüzde 5 büyüyeceği öngörüldü.

https://www.dunya.com/ekonomi/imf-bu-yilki-daralma-beklentisini-yuzde-49a-cikardi-haberi-473469

 

16) Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, CHP’den istifa etti

CHP Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu, Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru'nun partisi CHP'den istifa ettiğini bildirdi. Hayri Sucu, Doğru'nun istifasına ilişkin yarın basın açıklaması yapacaklarını ifade etti.

https://www.dunya.com/gundem/araban-belediye-baskani-hasan-dogru-chpden-istifa-etti-haberi-473481