Türkiye gündemi haber özetleri - 25 Ağustos 2020 Salı

25 AĞUSTOS 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Erdoğan’dan Yunanistan’a “Geri adım atmayız” mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Oruç Reis’in sismik araştırma için bulunduğu bölgede tatbikat yapacağını duyuran Yunanistan’ı sert şekilde uyardı: Bundan sonra bölgede yaşanabilecek her olumsuzluğun tek müsebbibi Yunanistan, tek zarar gören de yine bu ülkenin kendisi olacaktır. Yunanistan’ı Türk donanmasının önüne atanlar yarın ortada gözükmeyecektir. Türkiye, ne Oruç Reis gemimizin ne ona refakat eden donanma unsurlarımızın faaliyetlerinden en küçük bir geri adım atmayacaktır. Tam tersine bu bölgede hakkını ve hukukunu koruma konusunda çok daha kararlı hareket edecektir. Bundan sonrasını düşünecek ve ortaya çıkacak sonuçlara katlanacaklar, Navtex ilan ettiğimiz bölgede karşımıza çıkacak olanlardır.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-yunanistana-sert-tepki-tek-kaybeden-atina-olur-3554492

 

2) Oruç Reis’e NAVTEX tacizi: Atışlı tahrik
Oruç Reis, donanma eşliğinde faaliyetlerine devam ederken Yunanistan, Oruç Reis’e karşı yeni bir Navtex yayınladı. Bugün yürürlüğe girecek olan Navtex, 27 Ağustos’a kadar geçerli olacak. Yunan ordusu, Oruç Reis’in görev yaptığı Girit, Kerpe, Rodos ve Meis’in güneyini de kapsayacak bir alanda “atışlı” hava ve deniz tatbikatı gerçekleştirecek.
https://www.yenisafak.com/gundem/oruc-reise-navtex-tacizi-atisli-tahrik-3554479

3) Türkiye'den karşı hamle: Girit Adası'nın güneyinde askeri tatbikat
Türkiye, Doğu Akdeniz’de faaliyetini sürdüren Oruç Reis gemisi için Navtex süresini 27 Ağustos’a kadar uzatmıştı. Bu kararın ardından Türk ve müttefik ülke savaş gemilerinin katılımı ile yarın saat 20.00 itibarı ile ikili deniz eğitimleri gerçekleştirilecek.
https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-haberleri-turk-ve-muttefik-ulke-savas-gemileri-ikili-deniz-egitimleri-gerceklestirecek-3554472

4) Türk Deniz Kuvvetleri'ne ANKA teslimatı: İlk kez Otomatik Tanımlama Sistemi ile donatıldı
Operatif İHA Tedarik Projesi kapsamında başarı ile kabul testleri yapılan 4’üncü Anka Hava Aracı yeni kabiliyetler ile birlikte teslim edildi. Deniz üstü ve kara hedeflerinin uzaktan tespiti ve teşhisini, hareketli hedeflerin tespitini ve takibini yapabilen, menzili artırılmış SARPER , SAR/ ISAR/ Deniz Arama Radarı (Sentetik Açıklıklı Radar) ilk defa ANKA hava aracı üzerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine sunulmuş oldu.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turk-deniz-kuvvetlerine-anka-teslimati-ilk-kez-otomatik-tanimlama-sistemi-ile-donatildi-3554397

5) Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Doğu Akdeniz’de istikrara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Seibert, bundan dolayı Alman hükümetinin Türkiye ile Yunanistan arasında doğrudan görüşmelerin olması ve ihtilaflı konuların burada ele alınması için çaba sarf ettiğini kaydetti. Toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger de Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın yarın Atina ve Ankara’yı ziyaret ederek görüşmeler yapacağını aktardı.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/almanya-dan-dogu-akdeniz-aciklamasi-h267498.html

6) FETÖ’nün Balyoz kumpas planına Yunan basını sarıldı
FETÖ sitesi Nordic Monitor'de Abdullah Bozkurt imzasıyla yayınlanan bir haberde, Balyoz kumpasında gündeme gelen ve sahteliği defalarca ispat edilen sözde Suga Harekat Planı'nın devreye sokulduğu iddia edildi. Suga Planı'nın "2003 yılında iç siyasi hedefler için komşu Yunanistan ile kasıtlı olarak gerginlik yaratmak maksadıyla sahte bayrak operasyonu yapılmasını içerdiği" kaydedilen haberde, planın bugün yeniden güncellenerek devreye sokulduğu ileri sürüldü. Haberde planın sahibinin Amiral Cem Gürdeniz olduğu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yürütüldüğü ve Vatan Partisi lideri Dr. Doğu Perinçek tarafından desteklendiği iddia edildi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/feto-balyoz-a-sarildi-yunan-basini-atladi-216645-1

7) İbrahim Kalın’dan yeni müjdeler mesajı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Karadeniz’deki tarihi doğalgaz keşfinin Türkiye’yi enerjide yeni aktör haline getireceğini belirtirken, “Yeni müjdeler gelebilir, yeni rezervler, yeni sahalar ortaya çıkabilir. Keşif, Türkiye ekonomisine muazzam bir katkı sağlayacak” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/cumhurbaskanligi-sozcusu-ibrahim-kalin-hurriyete-konustu-yeni-mujdeler-gelebilir-41594678

8) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın S-400 için net konuştu
Kalın, ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg'e mülakat verdi. ABD'nin Türkiye ile güvenlik, ticaret ve diğer konularda ilişkilerini geliştirmesi için, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemini kaldırması ön koşulunu sunmasının "yanlış" olduğunu belirten Kalın, "Bu kesinlikle kabul edilemez. Biz egemen bir ülkeyiz.” dedi. Kalın, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'lerin şu anda aktif olmadığını ancak sürecin devam ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Şu anda aktif değiller ama süreç hala devam ediyor. Bu kararın tersine çevrilmesi söz konusu değil. Türkiye ile Rusya arasında imzalanan S-400 anlaşması teknoloji transferini içeriyor ve bunda bir değişiklik yok. İlk batarya ile ilgili sürecin tamamlanması ve hemen ardından ortak üretim sürecine başlanması için, ilk bataryanın aktarılması ve ikinci bataryanın ortak üretilmesi kararlaştırıldı."
https://www.ulusal.com.tr/gundem/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-on-kosul-olarak-s-400-un-kaldirilmasini-sunuyorlar-ve-bu-kesinlikle-kabul-edilemez-h267518.html

9) Giresun’da yaralar sarılmaya çalışılıyor
Dereli ilçesinde dere taşkını ile sürüklenen taş, kum, toprak ve kaya parçaları iş makineleriyle kaldırılırken, esnaf da dükkânlarındaki malzemeleri dışarıya atarak işyerlerinin temizliğini yapıyor. İçişleri Bakanı Soylu, arama kurtarma çalışması yürütülen kayıp sayısının 8’e düştüğünü belirterek, “Hayatını kaybeden sayısı ise son olarak 8” dedi. Kayıp vatandaşlar hakkında ise Soylu, “Bunların ikisi jandarma, biri Karayolları operatörü, üçü Güce ilçesinde ve yine biri burada” diye konuştu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5146873/giresunda-yaralar-sarilmaya-calisiliyor

10) CHP’li Öztunç: “Eğer o gün bu ciddiye alınsaydı askerlerimiz şehit olmazdı”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP'li Giresun İl Genel Meclis üyesi Ömer Cebeci’nin 2019 yılında selde zarar gören menfez ile ilgili sunum yaptığını, bunun ciddiye alınmadığını söyledi.
https://halktv.com.tr/oztunc-fotograf-gosterdi-eger-o-gun-bu-ciddiye-alinsaydi-askerlerimiz-sehit-olmazdi-432622h

11) Trump’tan Rahip Brunson için Erdoğan’a teşekkür
Trump, "Erdoğan ile birkaç konuşma yaptıktan sonra onunla anlaştık. Bunun için minnettarız ve Türk halkına da minnettarız. Anladığım kadarıyla sen de minnettarsın." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-rahip-brunson-icin-cumhurbaskani-erdogana-minnettariz/1952148

12) Libya UMH’den kabine revizyonu açıklaması
Başkanlık konseyi ve genel seçimlerin gelecek mart ayında yapılması çağrısını yineleyen Serrac, "Vatanı kurtarmanın tek siyasi yolu, yönetimleri seçim yoluyla yenilemektir." dedi. Seçimleri kendi hesapları dolayısıyla istemeyen bazı taraflar olduğunu kaydeden Serrac, Libyalı bütün tarafların kabul edeceği herhangi bir anlaşmayı uygulamaya hazır olduğunu aktardı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-basbakani-fayiz-es-serrac-acilen-kabine-revizyonu-yapilacak/1952132

13) Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei: “Ticaret ödemelerinde yerel para yaygınlaşacak”
Cui Wei, Türkiye ile Çin arasındaki ticari dengesizliğin sadece mal ticaretiyle çözülemeyeceğine dikkat çekti. Çinli diplomat, iki ülkenin karşılıklı yatırım, müteahhitlik ve turizm gibi birçok alanda kapsamlı ve karşılıklı yarar sağlayan bir denge gözetmesi gerektiğini söyledi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/cin-halk-cumhuriyeti-istanbul-baskonsolosu-cui-wei-ticaret-odemelerinde-yerel-para-yayginlasacak-h267491.html

14) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan altına yatırıma devam mesajı
Erdoğan: “Merkez Bankamızın 45,4 milyar doları dövizdir. 2016 yılında altın rezervimiz sadece 14 milyar dolar seviyesindeydi. Yurt dışındaki altınımızı ülkemize getirerek, ülkemizde çıkan altını Türk Lirası üzerinden alarak altın rezervimizi yaklaşık üç kat arttırdık.”
https://www.dunya.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-altin-rezervimizi-uc-kat-artirdik-haberi-479042

15) Merkez Bankası, piyasayı %11,25’e çekiyor
Merkez Bankası haftanın ilk işlem gününde yine likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde 10 milyar TL tutarında geleneksel yöntemle repo ihalesi açtı. Ayrıca, Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarında yaptığı fonlamayı da azaltabileceğini duyurdu. Borsa İstanbul’da yüzde 9,75 faizle piyasa fonlanıyordu. Buradaki miktar da azaltıldığında piyasa kademeli olarak geç likidite piyasası faizi olan yüzde 11,25 ile fonlanmaya yönlendirilecek. Dünkü geleneksel yöntemli ihalede ortalama basit faiz yüzde 11,41 oldu. Ayrıca Merkez Bankası GLP repo imkanı ile yüzde 11.25 faizle 1 milyar TL fonlama yaptı. Böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de artırıldı. Dolar kuru ise 7.35 lira üzerindeki seyrini sürdürdü.
https://www.dunya.com/finans/haberler/merkez-bankasi-piyasayi-1125e-cekiyor-haberi-479065

16) İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Useymin: İşgal bitmeden İsrail'le normalleşme sağlanmayacak
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/islam-isbirligi-teskilati-genel-sekreteri-useymin-isgal-bitmeden-israille-normallesme-saglanmayacak/1951987

17) İsrail’in “normalleşme politikasına devam” mesajı
İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Ron Dermer, bir Arap ülkesinin daha "kısa süre" içinde Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri normalleştirmeyi kabul edeceğini umduklarını söyledi. İsrail'in bazı Arap ülkeleriyle ilişkilerin normalleştirilmesi için görüştüğünü dile getiren Dermer, "Bu ülkelerin hangileri olduğunu söylemek istemiyorum ama birden fazla ülke var ve en kısa zamanda, belki birkaç hafta içinde veya gelecek aylarda bir başka atılım görebiliriz." ifadelerini kullandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5145819/arap-ulkeleriyle-normallesmeisrailli-buyukelci-acikladi

 

18) Rus muhalif aktivist Navalnıy'ın ilk bulgulara göre zehirlendiği tespit edildi
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rus-muhalif-aktivist-navalniyin-ilk-bulgulara-gore-zehirlendigi-tespit-edildi/1951812

19) Ermeni komutan esir alındı
Ermenistan birlikleri cephe hattında sabotaj girişiminde bulundu. Durumun fark edilmesi üzerine Azerbaycan askerleri harekete geçti. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, sabotaj girişimi engellendi. Goranboy ili yönünde yaşanan çatışma sonrası Ermeni askerleri kayıp vererek geri çekildi. Sabah saatlerinde yaşanan olayda keşif timi komutanı olduğu belirlenen bir üsteğmenin esir alındığı bildirildi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/ermeni-komutan-esir-alindi-h267486.html

20) Fransa’dan yüzde 11 küçülme beklentisi
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, RTL radyosunda yaptığı açıklamada, küresel ekonominin görünümündeki belirsizlikler nedeniyle bu yıl Fransa GSYH’sının yüzde 11 küçülme tahminini koruduklarını söyledi. Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) bu yıl Fransa ekonomisinin yüzde 9 daralması tahmini sorulmasına üzerine Le Maire, "Şimdilik, yüzde 11'lik küçülme rakamını teyit ediyoruz.” ifadesini kullandı.
https://www.dunya.com/dunya/fransa-ekonomi-bakani-le-maire-yuzde-11-kuculme-tahminine-bagliyiz-haberi-478988

21) Dünya Sağlık Örgütü'nden önemli Koronavirüs aşısı açıklaması: “Tünelin sonunda ışık göründü”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için çok uluslu COVAX aşı çalışmalarına 172 üye ülkenin dahil olduğunu belirtti. Ghebreyesus, "9 aşı adayımız var. Hatta şimdi dört ayrı üretici ile görüşmeler devam ediyor. Bir dizi aşı, şu anda klinik araştırmaların son aşamasında" dedi.

https://www.yenisafak.com/koronavirus/dsoden-kovid-19-asisinda-tunelin-sonunda-isik-gorundu-aciklamasi-3554453

22) The New York Times: “Çin normalleşiyor”
Amerikalı The New York Times gazetesinde 23 Ağustos’ta Javier C. Hernández imzasıyla yayımlanan makaleye göre, Wuhan’da başlayan Kovid-19 salgını sırasında Çin, virüsle mücadelede dünyaya büyük bir tecrübe kazandırdı. Şehirlere giriş çıkışların kapatılması, sokağa çıkma yasakları, sık kontroller… Salgına karşı çok sert önlemler alan Çin aylar sonra normale dönmeye başladı.
https://www.aydinlik.com.tr/the-new-york-times-pandeminin-basladigi-cin-normallesiyor-216673#2