Türkiye gündemi haber özetleri - 24 Kasım 2020 Salı

24 KASIM 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Türkiye’den AB, Almanya ve İtalya’ya nota
Yunan bir komutan tarafından gerçekleştirilen İrini Harekatı'nda görevli bir Alman fırtakeyni, bandıralı gemiyi Doğu Akdeniz'de durdurarak saatlerce araması üzerine Türkiye’den nota verildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/turkiye-den-ab-almanya-ve-italya-ya-nota

· Türkiye, Almanya, İtalya ve AB büyükelçilerini gece Dışişleri’ne çağırdı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/gemi-baskini-skandali-buyuyor-6138387/

2) Almanya, Türk gemisinde yasak malzeme bulunmadığını açıkladı
Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Thiels, Akdeniz'de Türk gemisine dün yapılan hukuk dışı aramaya ilişkin geminin yükünde yasak olan herhangi bir malzeme bulunmadığını açıkladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/almanya-turk-gemisinde-yasak-malzeme-bulunmadigini-acikladi

3) Putin: “Rus barış gücü, Dağlık Karabağ'da uyumlu ve iyi koordine edilmiş bir çalışma yürütüyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011231043275353-putin-rus-baris-gucu-daglik-karabagda-uyumlu-ve-iyi-koordine-edilmis-bir-calisma-yurutuyor/


4) Arınç’tan istifa mesajı: “Erdoğan’ın konuşması beni çok rencide etti”
“Sayın Cumhurbaşkanı çok ağır bir konuşma yaptı. İstifa ettiğim yönünde bazı söylentiler çıkmış ama şu an için bu doğru değil. Ben başkaları gibi Twitter’dan, Instagram’dan istifa etmem. Oluşan durumla ilgili, Sn. Cumhurbaşkanı ile bizzat görüşmeyi bekliyorum”
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/231120204

 

5) 2. Kandil'e kuşatma
PKK’lı teröristlerin Irak’ta yeni bir Kandil yapmak istediği Sincar’da tansiyon yükseliyor. Irak yönetimi ve Barzani’ye bağlı güçler bölgeyi kontrol etmek için 6 bin asker ve polis gönderdi. Anlaşma gereği Sincar’ın güvenliğinden Bağdat hükümeti sorumlu olacak. PKK’nın yanı sıra İran destekli Haşdi Şabi’nin de bölgeden çıkarılması planlanıyor. Bölgeyi boşaltmamakta direnen PKK’ya İran, İran destekli milisler ve Talabani’nin taraftarları destek veriyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/2-kandile-kusatma-irakta-durum-ne-3576376

6) İYİ Parti'de toplu istifa
İYİ Parti Gaziantep İl Yönetiminde görevli ve eski dönemde görev yapmış 10 kişi partiden istifa etti.
https://halktv.com.tr/iyi-partide-toplu-istifa-440058h


7) DEVA Partisi yönetiminde “Ilıcak” detayı
DEVA Partisi'nin 70 kişiden oluşan İstanbul Yönetim Kurulu belirlendi. Listede Nazlı Ilıcak'ın kızı Aslı Ilıcak da yer aldı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/deva-partisi-yonetiminde-ilicak-detayi-1793324


8) Önceki yaver de FETÖ’cü çıktı
Emir astsubayı M.K. 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Genelkurmay İstihbarat Başkanı Tümg. Ali Serin’in, önceki emir astsubayı Halil S.’nin de FETÖ’cü olduğu ortaya çıktı. 15 Temmuz’dan sonra emir astsubaylığına getirilen Halil S. itirafçı bir askerin teşhisiyle deşifre oldu. TSK’dan ihraç edilen Halil S. hakkında dava açıldı.
https://www.yenisafak.com/gundem/onceki-yaver-de-fetocu-cikti-3576385

9) Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan “imam hatip” eleştirisi
Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, imam hatip liselerinin 20 sene öncesine kıyasla eğitim kalitesinde ciddi bir düşüş olduğunu ifade etti.
https://halktv.com.tr/eski-milli-egitim-bakani-nabi-avcidan-imam-hatip-elestirisi-440033h

10) Çin ve Türkiye aşı için beraber çalışıyor, bazı ülkeler ise uluslararası iş birliğine karşı
Çin hükümeti, daha önce yaptığı açıklamalarda, insanlığın salgının üstesinden sadece uluslararası iş birliğiyle gelebileceğini defalarca vurguladı. Çin ve Türkiye, salgınla mücadele sürecinde birbirine yardım sağladı. İki ülkenin salgınla mücadelede gerçekleştirdiği iş birliği, iki halka büyük faydalar getirdi ve diğer ülkeler için de iyi bir örnek oluşturdu. Çin, Covid-19 salgınından etkilenen ilk ülke oldu. Başlangıçta salgınla mücadelede büyük zorluk çeken Çin, Türkiye'den de yardım aldı. Türkiye, Çin'e en erken yardım sağlayan ülkelerden biri oldu.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cin-ve-turkiye-asi-icin-beraber-calisiyor-bazi-ulkeler-ise-uluslararasi-is-birligine-karsi-177032


11) Enerjimiz dönüşüyor
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan Türkiye Enerji Görünümü Raporu, video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda IICEC Araştırma Direktörü Bora Şekip Güray tarafından açıklandı. Hazırlanan rapora göre, yenilenebilir enerji ve nükleerin 2040’ta toplam elektrik üretimindeki payı referans senaryoda yüzde 58’e ulaşırken, bu oran alternatif senaryoda yüzde 75’e çıkacağı öngörülüyor. Rüzgar ve güneşin elektrik üretiminde geçen yıl yüzde 11 olan toplam payının 2040’ta yüzde 36’ya yükselmesi bekleniyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/enerjimiz-donusuyor-3576382

12) Biden'ın ekibi, geçiş süreci için Pentagon ile temas kurdu
https://tr.sputniknews.com/abd/202011241043278542-bidenin-ekibi-gecis-sureci-icin-pentagon-ile-temas-kurdu/

13) Rus Kazan denizaltısı Kalibr füzesiyle bin kilometre ötedeki hedefi vurdu
https://tr.sputniknews.com/savunma/202011241043278183-rus-kazan-denizaltisi-kalibr-fuzesiyle-bin-kilometre-otedeki-hedefi-vurdu/

14) Amerikan destroyeri Karadeniz'de ilerliyor
ABD'nin güdümlü füze destroyeri USS Donald Cook’un devriye amacıyla Karadeniz'e doğru ilerlediği duyuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı, destroyerin Karadeniz’e giriş yaptığını ve Karadeniz Filosu tarafından takibe alındığını açıkladı.
https://tr.sputniknews.com/abd/202011241043277894-amerikan-destroyeri-karadenize-dogru-ilerliyor/

15) Çin, Ay'dan örnek toplayacak Chang'e 5 aracını uzaya fırlattı
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/cin-aydan-ornek-toplayacak-change-5-aracini-uzaya-firlatti/2053666

16) IMF: Çin'in reformu sürdürmesi, yeni gelişme modeline payanda sağlayacak
IMF'nin Asya-Pasifik işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı ve Çin Şubesi Başkanı Helge Berger, Çin hükümetinin sıkı ve isabetli tedbirleri sayesinde yeni koronavirüs (Covid-19) salgınının kısa sürede kontrol altına alındığına ve ekonominin canlandığına vurgu yaptı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/imf-cin-in-reformu-surdurmesi-yeni-gelisme-modeline-payanda-saglayacak-177057