Türkiye gündemi haber özetleri - 24 Haziran 2020 Çarşamba

24 HAZİRAN 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ


1) Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’tan itiraf: “Amacımız Irak’ın bölünüp Kürdistan’ın kurulması”

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Beyaz Saray anılarını yazdığı kitabında, ABD yönetimlerinin Irak’ın bölünmesini hedeflediğini, Irak’ın bölünerek Kürdistan’ın kurulmasını itiraf ediyor.
Öte yandan Bolton, ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’yla ilgili görüşlerini de aktardı. 2018’de Rusya liderliğindeki Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesine Almanya’nın destek verdiği gerekçesiyle Trump’ın NATO’dan ayrılmayı düşündüğünü iddia etti. Trump’ın, "Rusya ile anlaşamadığımız sürece NATO ülkelerinin Rusya’ya milyarlarca para ödediği bir NATO’da olmayacağız" ifadelerini kullandığını da ileri sürdü ancak bu fikrinden Pompeo ile görüştükten sonra vazgeçtiği belirtildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/almanyaya-kizan-trumpin-2018de-natodan-cikmak-istedigi-iddia-edildi-nato-uyeleri-rusyaya-milyarlarca-para-oduyor-3546417

2) Mısır Dışişleri Türkiye’nin tezini doğruladı
Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü: Yunanistan ile Münhasır ekonomik bölge anlaşmasını mevcut koşullarıyla imzalamamız durumunda 7 bin kilometre kare alan kaybedeceğiz” Yunan kaynakları Mısır ile Türkiye’nin gizli gizli görüştükleri iddiasında bulunuyor.
https://twitter.com/DOGUAKDENlZ/status/1275028627055353863?s=20

3) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Türköne’yi aklayan” çıkışı tartışma yarattı.

Bahçeli "Ülkücü şehidimizin ağabeyi olan ve geçmişte davamıza emek vermiş Mümtaz’er Türköne’nin gerçekten suçlu olup olmadığına karar verecek yegâne merci Türk adaletidir. Adil ve hakkaniyetli yargılamayla Mümtaz’er Türköne’nin üzerine atılı isnatların netleşmesi de mümkün olacaktır. Dileğim bir haksızlık varsa bunun acilen düzeltilmesidir. Osman Kavala’nın, Altan kardeşlerin, Nazlı Ilıcak’ın ve daha pek çok sorunlu kişinin masum gösterilmeye çalışıldığı bir yerde şehit ağabeyi Mümtaz’er Türköne’nin davası tekraren ve titizlikle değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı. Bahçeli’nin bu sözleri sosyal medyada MHP’lilerden de tepki aldı.

4) Davutoğlu yine FETÖ yalanına sarıldı, yine Doğu Perinçek’e saldırdı, yine baltayı taşa vurdu.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e yüklenirken "Bahçeli mi bu devleti yönetiyor yoksa Perinçek mi? Geçen hafta polis bir operasyon yaptı, suç unsurları arasında Kur'an-ı Kerim tefsirleri var. Bu zihniyet Perinçek'in bir yansıması. Burada vesayet var, şöyle bir vesayet. Eskiden FETÖ'nün uyguladığı taktik buydu, aynı taktik uygulanıyor şu anda. Seçimi Erdoğan, Davutoğlu kazansın önemli değil ama ülkeyi biz yönetelim" dedi.
Davutoğlu’nun “Kuran’ı suç unsuru saydılar” diye propaganda etttiği olay Mersin’de bir FETÖ imamının evine yapılan baskındı. Baskında FETÖ elebaşı Fethullah Gülen imzalı saat, örgüt mensuplarına verilen “kıtmir” yazılı kolye, 51 yasaklı yayın kitap, dijital materyaller ve bir kısım notların yazıldığı not defterleri ele geçirildi.
https://veryansintv.com/davutoglunun-kuran-sergilediler-dedigi-baskin-neydi/

5) Ankara’ya yürüyen baro başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
Türkiye'nin farklı illerinden bazı baro başkanları, "Savunma Yürüyüşü" adıyla başlattıkları yürüyüşe izin verilmesinin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Ziyaretin ardından Anıtkabir'in çıkış kapısı önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, "Türkiye'de bugün, belki savunma tarihinin tekrar yazıldığı gün olarak tarihe geçmiştir." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/avukatlik-kanununda-planlanan-degisikliklere-itiraz-eden-baro-baskanlari-anitkabiri-ziyaret-etti/1887092

6) İstinaf mahkemesi 28 Şubat davası hükmünü hukuka uygun buldu
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanıklı dava dosyası üzerindeki istinaf incelemesini tamamladı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında yerel mahkemece verilen hükmü hukuka uygun bularak, istinaf istemlerini reddetti.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/istinaf-mahkemesi-28-subat-davasi-hukmunu-hukuka-uygun-buldu/1887249

7) İstinaf CHP'li Kaftancıoğlu'na 5 ayrı suçtan verilen hapis cezasını hukuka uygun buldu
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesince CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, sosyal medya paylaşımları nedeniyle "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama", ''kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret'', ''Cumhurbaşkanına hakaret'', ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlarından 6 Eylül 2019'da verilen mahkumiyet hükümlerine karşı yapılan istinaf başvurularını karara bağladı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/istinaf-chpli-kaftanciogluna-5-ayri-suctan-verilen-hapis-cezasini-hukuka-uygun-buldu/1887233

8) Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını kaldıran kanun teklifi yasalaştı
TBMM Başkanı Şentop: “Meclisimiz Yassıada'daki sözde mahkemenin varlığını ortadan kaldırmıştır.”

https://www.aa.com.tr/tr/politika/yassiada-yargilamalarinin-hukuki-dayanagini-kaldiran-kanun-teklifi-yasalasti/1887575

 

9) Genelkurmay İstihbarat Başkanının eski emir astsubayı FETÖ'den tutuklandı
Genelkurmay İstihbarat Başkanı’nın eski emir astsubayı M.K, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma kapsamında tutuklandı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/genelkurmay-istihbarat-baskaninin-eski-emir-astsubayi-fetoden-tutuklandi/1887144

10) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien görüştü
Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Libya, Suriye ve terörle mücadele konuları etraflıca ele alındı. Bununla birlikte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında sağlık sektörü başta olmak üzere ikili ekonomik ilişkiler görüşüldü.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-ile-abd-ulusal-guvenlik-danismani-obrien-gorustu-/1887476

11) MSB: Soçi mutabakatından bugüne Barış Pınarı bölgesinde 998 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/msb-soci-mutabakatindan-bugune-baris-pinari-bolgesinde-998-pkk-ypgli-terorist-etkisiz-hale-getirildi/1887170

12) Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı Türkiye'nin NATO'daki yeni askeri kuruluşu oldu
Edinilen bilgiye göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın girişim ve katkılarıyla hız kazanan çalışmaların sonucunda Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı (MARSEC COE), 8 Haziran'da NATO'ya akredite olarak uluslararası askeri kuruluş statüsüne ulaştı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koordinesinde 12 Kasım 2012'de kurulan Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı, Türkiye liderliğinde çevre denizlerde yürütülen deniz güvenliği konularında eğitim, araştırma, geliştirme ve karşılıklı çalışabilirliğin geliştirilmesini amaçlıyor.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/deniz-guvenligi-mukemmeliyet-merkezi-komutanligi-turkiyenin-natodaki-yeni-askeri-kurulusu-oldu/1887099

13) Türk Silahlı Kuvvetlerine yerli füzeli Kaplan teslimatı başladı
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kara unsurlarının ateş gücünü artıran Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında "yeni nesil tank avcısı" Kaplan teslimatı sayısı 26'ya ulaştı. Yerli olarak üretilen Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi (OMTAS) füzelerinin kullanılacağı ilk araçların teslimatı da gerçekleştirildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turk-silahli-kuvvetlerine-yerli-fuzeli-kaplan-teslimati-basladi/1887095

14) Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran Yunanistan'ın göçmenlere yönelik tutumunu eleştirdi
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, video konferans yöntemiyle düzenlenen 4'üncü Brüksel Konferansı kapsamında, "Suriye'de Yerinden Edilmiş Kişileri Korumak ve Desteklemek" başlıklı webinarda konuştu. Kıran, Türkiye'nin Yunanistan'la kara sınırında göçmenlere yönelik zorla geri itmeler yapıldığına dikkati çekerek "Yunan Sahil Güvenliği göçmenlerin bulunduğu teknelere hakiki mermilerle ateş açıyor. Bu kabul edilemez" dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakan-yardimcisi-kiran-yunanistanin-gocmenlere-yonelik-tutumunu-elestirdi/1887120

15) Batılı ülkelerin yabancı terörist savaşçılarla ilgili çelişkili tutumu bakanlık raporunda
İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı tarafından "Geri Dönen Yabancı Terörist Savaşçılar ve Kaynak Ülkelerin Güvenlik Politikaları" başlıklı araştırma raporu hazırlandı. Raporda, batılı ülkelerin, terör örgütleri DEAŞ ile PKK/PYD üyeleri arasında yaptıkları ayrım gözler önüne serildi. Raporda, çatışma ortamlarına seyahat eden ve "yabancı terörist savaşçılar" şeklinde isimlendirilen bireylerin, çatışma alanlarından kendi ülkelerine, üçüncü ülkelere veya diğer çatışma bölgelerine döndüklerinde yaratacakları güvenlik tehdidi ve çeşitli ülkelerce bu kişilere karşı alınan tedbirler ortaya konuldu.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/batili-ulkelerin-yabanci-terorist-savascilarla-ilgili-celiskili-tutumu-bakanlik-raporunda/1887105