Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Kasım 2020 Pazartesi

23 KASIM 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Biden’ın atayacağı ilk bakan Blinken oldu: Erdoğan’ı eleştiren isim dışişleri bakanı olacak
Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda ikinci adam konumunda olan ve ulusal güvenlikten sorumlu danışman yardımcısı olarak görev alan Blinken, Biden’ın en güvendiği isimlerden biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuktan sonra Trump’ın bölgeden askerlerini çekme kararının “Amerika’nın güvenilirliğini zedelediğini” söyleyen Blinken, bu hamlenin PKK’nın uzantısı olan ve ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’ne zarar verdiğini söylemişti. Blinken, ayrıca “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tatar’ın iki devletli Kıbrıs çözümü açıklamasını üzülerek izliyoruz. Joe Biden uzun bir süredir barış ve huzurun olduğu çift bölgeli ve iki toplumlu bir federasyonu desteklediğini söylüyor” ifadesini de kullanmıştı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/bidenin-atayacagi-ilk-isim-belli-oldu-erdogani-elestiren-isim-disisleri-bakani-olacak-6137018/

 

2) Erdoğan’dan sert “Bülent Arınç tepkisi”
“Son günlerde bizimle asla ilgisi olmayan kimi bireysel açıklamalar ile yeni bir fitne ateşi yakılmaya çalışıldığını görüyoruz. Geçmişte birlikte çalışmış olsak bile hiç kimsenin şahsi açıklamaları hükümetimizle, partimizle ilişkili hale getirilemez. Bizim nerede durduğumuz bellidir, istikametinde değişiklik yoktur. Teröre bulaşmış, terörle el ele kol kola yürüyenler bizim temasta olduğumuz kişiler olamaz. Şu anda yargının tasarrufu altında olanlar, Yasin Börülerin ölümüne neden olanlar hiçbir zaman Tayyip Erdoğan tarafından, dava arkadaşları tarafından savunulmaz. CHP'nin ve arkasındaki mahfillerin arkasındakilerin dümen suyuna girenler, siz kendi pazarlıklarınızla uğraşın. Düşün bu milletin yakasından. Türkiye'yi dışarı şikayet edenler, dün söylediğini bugün yalanlayanların sonu hüsran olacaktır. . . Gezi eylemlerini finanse edenlerin savunucusu olamayız. Fitne ve fesat girişimlerini reddediyoruz. Terör örgütleriyle el ele, kol kola, omuz omuza Ankara'dan İstanbul2a yürüyenlerle biz birlikte olamayız. Kavalalarla hiçbir zaman bir arada olamayız. Biz Kobani'yi unutamayız. Bizim Kürt kardeşlerimizi öldürenleri savunamayız.''
https://www.haber7.com/guncel/haber/3036758-bulent-arinca-tepkiler-cig-gibi-pes-pese-istifa-cagrisi

3) Davutoğlu da Demirtaş ve Kavala'ya özgürlük istedi
https://www.haber7.com/guncel/haber/3036779-davutoglu-da-demirtas-ve-kavalaya-ozgurluk-istedi

4) Putin'den Dağlık Karabağ'ın aidiyeti hakkında yorum: “Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçası”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011231043271380-putinden-daglik-karabagin-aidiyeti-hakkinda-yorum-azerbaycanin-ayrilmaz-bir-parcasi/

5) Fransa, Türkiye’yi yayılmacı ve saldırgan olmakla suçladı
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye ile ‘birçok konuda görüş ayrılıkları’ yaşadıklarını belirterek, Erdoğan yönetiminin uyguladığı politikaları ‘yayılmacı’, Avrupa Birliği (AB) üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs’a yaklaşımını da ‘saldırgan’ olarak tanımladı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/fransadan-turkiye-mesaji-tansiyon-soylemle-degil-eylemle-dusurulmeli-6136486/

6) Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesinde konuştu: “Suriye'de DEAŞ'la göğüs göğüse çarpışan tek NATO ülkesiyiz”

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-suriyede-deasla-gogus-goguse-carpisan-tek-nato-ulkesiyiz/2052170


7) Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "ABD ile ilişkilerimizde diğer ülkelerin de olduğu gibi bazen iniş ve çıkışlar, keskin görüş ayrılıkları tabii ki var ama şunu da unutmayalım, iki ülke arasında zorlukların üstesinden geldiğimiz uzun bir işbirliği geleneğimiz var." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-akar-turkiye-ve-abd-arasinda-gorus-ayriliklari-olsa-da-iki-ulkenin-uzun-bir-isbirligi-gelenegi-var/2052413

8) G20 Zirvesi'nde Merkel'in gündemi yine Türkiye'ydi!
Almanya Başbakanı Angela Merkel G20 Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada “Türkiye ve iklimin korunması bağlamında küçük bir sorun vardı. Çünkü Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nda bir yerde adil davranılmadığını hissediyor” dedi. Paris İklim Anlaşması'nda Türkiye 'gelişmekte olan' bir ülke olmasına rağmen, gelişmiş ülkeler arasında sayılarak İklim Değişikliği Sözleşmesi'nin Ek-1 listesine konulmuştu.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3036792-g20-zirvesinde-merkelin-gundemi-yine-turkiyeydi

9) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: “Türkiye'nin Paris Anlaşması kapsamındaki konumu hakkaniyetten uzaktır”
Aksoy, Türkiye'nin küresel seragazı emisyonlarında tarihsel sorumluluğu yüzde 1'den az ve gelişmekte olan bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Sözleşme'nin uygulama aracını teşkil eden Paris Anlaşması kapsamındaki konumu hakkaniyetten uzaktır." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoy-turkiyenin-paris-anlasmasi-kapsamindaki-konumu-hakkaniyetten-uzaktir/2052496

10) Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız: “Ölen sağlıkçı sayısı 160 oldu. Sağlıkçılar yorgun, mutsuz, umutsuz. Acil bir şeyler yapılmalı”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011231043271740-saglik-is-genel-baskani-bacaksiz-olen-saglikci-sayisi-160-oldu/

11) “Sputnik V aşısının fiyatı Batı'dakilere göre çok daha düşük olacak”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011221043270035-sputnik-v-asisinin-fiyati-batidakilere-gore-cok-daha-dusuk-olacak/

12) Yüce Divan’da hesap vakti
FETÖ’nün kumpasçı yüksek yargı üyeleri Yüce Divan’da da hesap veriyor. Eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay'ın Yüce Divan’daki ilk duruşmaları yarın. Tutar, FETÖ’nün yüksek yargı yapılanmasında “Danıştay abisi” olarak yer alıyordu. İtirafçılar, Tutar’ın elebaşı Fetullah Gülen’den gelen 1 dolarları Danıştay üyelerine 50 dolar karşılığında verdiğini anlatmıştı. Anayasa Mahkemesi ise tarihinde ikinci kez Yüce Divan sıfatıyla yüksek yargı üyelerini yargılayacak.
hhttps://www.yenisafak.com/gundem/yuce-divanda-hesap-vakti-fetocu-hakimler-yargilanacak-3576236

13) MEB, öğretmenlere İslam vurgulu seminer hazırladı. Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nı anmadan tarih anlattı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/meb-ogretmenlere-islam-vurgulu-seminer-hazirladi-ataturku-ve-kurtulus-savasini-anmadan-tarih-anlatti-1793026

14) Topkapı Sarayı’nda ağaç katliamı iddiası
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlanan Topkapı Sarayı’nın 1’inci derece sit alanında bulunan ağaçlarının kesildiğini, askeri okul binasının ise yıkıldığını açıkladı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/topkapi-sarayinda-agac-katliami-6136924/

15) Mısır'da 6 Arap ülkesinden ortak askeri tatbikat
Mısır'ın kuzeybatısında yer alan Muhammed Necib Askeri Üssü'nde 6 Arap ülkesi ortak askeri tatbikat başlattı. "Arap Kılıcı" adı verilen askeri tatbikata, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Bahreyn ve Sudan'ın katıldığı belirtildi.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/misir-da-6-arap-ulkesinden-ortak-askeri-tatbikat-176945

16) Fransa'da ortalık toz duman!
Fransa’da sarı yelekliler ve güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısı karşıtları gösteriler düzenlerken başkent Paris ve Rennes’deki eylemlerde olay çıktı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3036841-fransada-ortalik-toz-duman


17) Trump'tan giderayak Rusya’ya bir hamle daha!
ABD yönetimi, Rusya ile silah kontrolünü düzenleyen Açık Semalar Anlaşması'ndan bugün itibarıyla çekildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin, Rusya ile silah kontrolünü düzenleyen Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilmesine tepki gösterdi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3036786-trumptan-giderayak-bir-hamle-daha-rusyadan-sert-tepki

18) BAE’den Libya’da yeni savaş kışkırtıcılığı
BAE Libya’da yeni bir savaş başlatmak için harekete geçti. Rus haber kanalı Zevzda’ya göre Veliaht Prensi Zayed’in darbeci Hafter milislerine Sırp yapımı yeni nesil topçu roket sistemi “Morava” verdiğini duyurdu. Uluslararası Af Örgütü geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada BAE’nin Libya ve Yemen’de sivillere karşı savaş suçu işlediğini belirtmişti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3036843-bae-libyada-yeni-savas-baslatacak

19) Pompeo’dan Katar’a Afganistan övgüsü
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Katar'ın Afganistan'da barışın tesis edilmesinde önemli bir ortak olduğunu ve yapıcı bir rol üstlendiğini söyledi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pompeo-dan-katar-a-afganistan-ovgusu

20) G20 Liderler Zirvesi sona erdi
Bildiriye göre, zirvede, gelişmekte olan ülkeler ile az gelişmiş ülkelerin salgınla mücadelede destekleneceği belirtilirken, kredi borcu ödemelerinin haziran ayına kadar 6 ay daha uzatılması kararlaştırıldı. Bildiride, 46 ülkenin, kredi borcu erteleme kararından yararlanmak için başvuruda bulunduğu aktarıldı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/g20-liderler-zirvesi-sona-erdi

21) Netanyahu'dan Biden'a dolaylı İran mesajı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, P5+1 ülkeleri ile İran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya dönülmemesi çağrısı yaptı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/netanyahu-dan-biden-a-dolayli-iran-mesaji-1

22) Hollanda'da lise dersinde İslam’a hakaret
Hollanda'da bir lisede derste sorulan bir soruda İslam "şiddet dini" olarak gösterildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/hollanda-da-lise-dersinde-islam-a-hakaret