Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Haziran 2020 Salı

23 HAZİRAN 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ


1) CHP: “HDP’nin kapatılmasına karşıyız”

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), sonrası basına açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak "HDP kapatılsın kampanyası başlatıldı. Bu konuya ilişkin değerlendirmeniz nedir?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Ülkemizin siyasi yaşamında siyasi partilerin kapatılmasının bugüne kadar çok ciddi travmalara yol açtığını gördük. Biz CHP olarak demokrasiden yana bir parti olarak siyasi parti kapatılmasına karşıyız. Siyasi parti mensuplarının işledikleri suçlar varsa bunlar sonuna kadar cezalandırılmalı ama siyasi parti kapatmak iyi işleyen bir demokraside geçerli bir yol değildir. Siyasi partileri ancak millet oylarıyla kapatabilmelidir."

https://www.aa.com.tr/tr/politika/chp-parti-sozcusu-oztrak-myk-toplantisina-iliskin-aciklama-yapti/1886000


2) Feyzioğlu: “Çözüm Mecliste”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, "Bir kısım baromuz yürüyüş yaptı, saygı duyuyoruz ama biz yapmıyoruz. Biz TBB olarak yürüyüşe katılmıyoruz. Onun yerine Meclis’te çalışmayı tercih ediyoruz. Yürümenin amacı nedir? Meclisi ikna etmek değil mi? Biz de Mecliste bu çalışmalarımızı bir süredir yapıyoruz. Umarım bu krizi çözeceğiz. Ancak yürümek isteyen başkanlarımızın bu taleplerini saygıyla karşılıyoruz. Temel haklarının engellenmesini doğru bulmuyoruz. Belki bazıları sorunlara yaklaşımımızdaki yöntem farklarından düşmanlıklar yaratmak isteyebilir. Buna gerek yok. Meslektaşlarımız da vatandaşlarımız da kriz değil çözüm istiyor. Kavga değil huzur istiyor" diye konuştu.


3) Bahçeli: "Emperyalizmin piyonları, esaret ve icazet altındaki yönetimler, akıntıya karşı kürek çekmekten vazgeçmelidir.”

Yazılı bir açıklama yapan Bahçeli şunları söyledi: “Sınırlarımızın hemen dibinde ABD-Fransa müşahitliğinde yapılan gizli ve sinsi görüşmeler, temaslar ve diyaloglar sonucunda, PKK ile Barzani unsurları arasında emel ve hedef birlikteliği sağlandığı anlaşılmaktadır. Açık kaynaklar bu durumu tevsik ve teyit etmektedir. 16 Haziran'da aynı damardan beslenen hain oluşumlar, zalimlerin gözetiminde mutabakata varmışlardır. Geçtiğimiz günlerde, Suriye'nin Kamışlı şehrinde ABD'li teşrifatçıların katılımıyla, dahası terörist Mazlum Kobani'nin de yer aldığı basın toplantısı, alçaklığın ve rezaletin vahim bir deşifresidir. Bunlar oluyorken, Mısır Cumhurbaşkanı'nın 'Libya'daki Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir' beyanatı siyasi çözüm arayışlarını riske atmaktadır. Temennimiz, Sisi'nin akılcı, sorumlu ve sağduyulu siyaset takibiyle birlikte, provokasyonlara ve dış telkinlere kapalı durmasıdır. “


4) Adım adım Ovaköy: Harekatlar, Sincar bağlantısını kesmeye odaklandı

Pençe harekatlarıyla Hakurk’tan Haftanin’e kadar terörist örgütün tüm kampları yok edilerek kontrol noktaları kuran Türk Silahlı Kuvvetleri, Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan harekatlarıyla terörist örgütün Sincar bağlantılarını hedef aldı.

https://www.yenisafak.com/gundem/adim-adim-ovakoy-harekatlarsincar-baglantisini-kesmeye-odaklandi-3546261


5) BM 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Bozkır: “BM üyelerinin tamamını temsil edeceğim.”

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır, video konferans yöntemiyle düzenlenen göreve başlama töreninde yaptığı kabul konuşmasında, kendisini Genel Kurul Başkanı seçen üye ülkelere teşekkürlerini sundu.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bm-75-genel-kurul-baskanligina-secilen-bozkir-bm-uyelerinin-tamamini-temsil-edeceg%CC%86im/1886264


6) Washington yönetimi ilhakı görüşüyor

ABD’de Donald Trump yönetimi, İsrail’in uluslararası toplumun tepkisine rağmen işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan bazı bölgeleri 1 Temmuz'dan itibaren “ilhak” etme planı için toplandı. İsrail basınında yer alan haberlere göre dün başlayan ve bugün devam edecek Washington toplantılarına ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’ın yanı sıra ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın da katıldı.

https://www.aydinlik.com.tr/haber/washington-yonetimi-ilhak-i-gorusuyor-211069


7) BAE ve Suudi Arabistan Sisi'yi savaşa zorluyor

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kahire’yi kendi adlarına savaşmaya zorlayıp, ülkenin kaosa sürüklenmesinin ve parçalanmasının da önünü açacak.

https://www.yenisafak.com/dunya/korfez-misiri-parcalayacak-bae-ve-suudi-arabistan-sisiyi-savasa-zorluyor-3546259


8) Bursa'daki selde evi hasara uğrayanlara 5 bin liraya kadar yardım yapılacak'

https://www.aa.com.tr/tr/politika/bursadaki-selde-evi-hasara-ugrayanlara-5-bin-liraya-kadar-yardim-yapilacak/1885977


9) Dışişleri Bakanlığından Avusturya Başbakanı Kurz'un sığınmacılar hakkındaki açıklamalarına tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz, bir Yunan gazetesine sığınmacılar konusunda Mülteciler Günü’nden hemen sonra talihsiz açıklamalarda bulunmuştur. Sınırlarını en baştan sığınmacılara kapatan ve hatta sınıra duvar örmeyi öneren bu ülke, AB’nin ve insanlığın ortak değerlerine, temel insan hakları sözleşmelerine ve 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı davranmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/disisleri-bakanligindan-avusturya-basbakani-kurzun-siginmacilar-hakkindaki-aciklamalarina-tepki/1886053


10) Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Trump'la görüşmeye hazırım

Trump'ın, kendisiyle görüşebileceği açıklamalarının hatırlatılması üzerine Maduro, eski ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Joe Biden ile 2015'teki görüşmesini hatırlatarak "Benim cevabım, Biden ile saygılı bir şekilde uzunca nasıl görüştüysem, gerektiği takdirde Başkan Donald Trump'la da saygı çerçevesinde görüşmeye hazırım. Tıpkı Biden ile görüştüğüm gibi Trump'la görüşebilirim." ifadelerini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/venezuela-devlet-baskani-maduro-trumpla-gorusmeye-hazirim/1886354


11) BM İnsan Hakları Konseyi İsrail aleyhindeki karar tasarılarını kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, "işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri" planına karşı tasarının da aralarında bulunduğu Filistin lehine sunulan tasarıları kabul etti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-insan-haklari-konseyi-israil-aleyhindeki-karar-tasarilarini-kabul-etti/1886335


12) Libya, ülkede oluşturulması planlanan insan hakları misyonuyla iş birliğine hazır

Libya Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin aldığı karar doğrultusunda Libya'da oluşturulması planlanan insan hakları araştırma misyonuyla iş birliğine hazır olduğunu açıkladı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-ulkede-olusturulmasi-planlanan-insan-haklari-misyonuyla-is-birligine-hazir/1886361


13) Çin: Pompeo “siyasi virüs” yaymaktan vazgeçmeli

Çin Dışişleri Sözcü Zhao, bugün Beijing'de düzenlenen olağan basın toplantısında, "Pompeo, mesnetsiz suçlamalarla Çin'in diğer ülkelerle arasındaki ilişkileri bozmaya çalışıyor. Pompeo'nun açıklaması gerçek dışı ve uluslararası ilişkilerin ilkelerine aykırıdır. Ayrıca Pompeo'nun Soğuk Savaş düşüncesinden beslenen ön yargılarını yansıtmaktadır. Pompeo siyasi virüs yaymaktan vazgeçmeli ve ikili iş birliğine yarar getirmek için çaba göstermelidir." ifadelerini kullandı.

https://www.aydinlik.com.tr/haber/cin-pompeo-siyasi-virus-yaymaktan-vazgecmeli-211032


14) Moody’s G20 ekonomilerinin büyüme tahminini düşürdü

Moody’s, COVID-19 salgını nedeniyle daha önce yüzde 4 küçüleceğini tahmin ettiği G20 ekonomilerinin bu yıl yüzde 4,6 daralacağını öngördü. Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde ise değişikliğe gidilmedi. Kuruluş, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5 daralacağı öngörüsünde bulunmuştu.

https://www.dunya.com/finans/haberler/moodys-g20-ekonomilerinin-buyume-tahminini-dusurdu-haberi-473274


15) Kanal İstanbul’a hazırlık: 5.7 milyon metrekarelik alana 45 bin nüfus geliyor

Başakşehir Tatarcık bölgesinin imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek askıya çıkarıldı. Plan açıklama raporunda, 576 hektar yani 5 milyon 760 bin metrekarelik alanı kapsayan alanın bakanlıkça ilan edilen “Özel Proje Alanı” içinde kaldığı, bir kısmının da bakanlığın 2019 yılında revize ettiği “rezerv konut alanı”na dahil olduğu kaydedildi.
Başakşehir Tatarcık bölgesinin imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek askıya çıkarıldı. Plan açıklama raporunda, 576 hektar yani 5 milyon 760 bin metrekarelik alanı kapsayan alanın bakanlıkça ilan edilen “Özel Proje Alanı” içinde kaldığı, bir kısmının da bakanlığın 2019 yılında revize ettiği “rezerv konut alanı”na dahil olduğu kaydedildi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kanal-istanbula-hazirlik-5-7-milyon-metrekarelik-alana-45-bin-nufus-geliyor-5889046/


16) TSK'daki kriptolara göz açtırılmıyor: 847 kişi gözaltına alındı

https://www.ulusal.com.tr/gundem/tsk-daki-kriptolara-goz-actirilmiyor-847-kisi-gozaltina-alindi-h264372.html


17) MİLGEM ihracatında önemli imza

Türkiye'nin en büyük savunma ihracatı olan Pakistan MİLGEM Projesi'nde önemli bir iş birliği anlaşmasına imza atıldı. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) arasında anlaşma imzalandı. Anlaşma, iki firmanın Ana Tahrik Sistemi tedariki ve entegrasyonuna yönelik mühendislik çözümleri konusunda işbirliğini öngörüyor.

https://www.ulusal.com.tr/bilim-teknoloji/milgem-ihracatinda-onemli-imza-h264391.html