Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Eylül 2020 Çarşamba

23 EYLÜL 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Türkiye'ye saygı duyuyoruz ve onunla diyaloğa hazırız”
Macron, Birleşmiş Milletler (BM) 75'inci Genel Kurulu'ndaki konuşmasında şunları söyledi: "Türkiye'ye saygı duyuyoruz ve onunla diyaloğa hazırız. Türkiye'den Avrupa'nın egemenliğine ve uluslararası hukuka saygı göstermesini, Libya ve Suriye'deki eylemlerini açıklığa kavuşturmasını bekliyoruz. Hakaretler etkili değil. Tüm bu sözler ve eylemlerin, devletlerin arasındaki sorumluluğa dayalı ilişkilerde yeri yok. Biz, Avrupalılar, diyaloğa hazırız."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-cumhurbaskani-macron-turkiyeye-saygi-duyuyoruz-ve-onunla-diyaloga-haziriz/1982346

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştü
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-fransa-cumhurbaskani-macron-ile-telefonda-gorustu/1982256

3) Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye ile görüşmelerin başlayacağını duyurdu
Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yunanistan ile Türkiye, istikşafi görüşmelerin 61. turunun yakında İstanbul'da yapılması yönünde anlaşmaya vardı." ifadesi kullanıldı. İki ülke arasında 2002'de başlatılan istikşafi görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı. Bu tarihten sonra iki ülke arasındaki görüşmeler, siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunanistan-disisleri-bakanligi-turkiye-ile-istiksafi-gorusmeler-yakinda-baslayacak/1982112

4) KKTC, Türkiye ile AB'nin Doğu Akdeniz görüşmelerinden memnun
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Başbakan Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Michel ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmesinin ardından Türkiye ve Yunanistan'ın istikşafi görüşmelere başlayacağının açıklanmasını memnuniyetle karşıladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kktc-turkiye-ile-abnin-dogu-akdeniz-gorusmelerinden-memnun-/1982339

5) Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu, İsrail Büyükelçisi salonu terk etti
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesaj ile katıldığı BM 75. Genel Kurulu Görüşmeleri'nde İsrail'in Filistin'e yönelik ''baskı, şiddet ve yıldırma politikalarından'' bahsederken, salondan ayrıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cumhurbaskani-erdoganin-israile-yonelik-elestirileri-bmde-israil-buyukelcisine-salonu-terk-ettirdi-/1982219

6) MHP Genel Başkanı Bahçeli'den CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na tepki
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "TTB'ye yönelik eleştirilerime Kılıçdaroğlu'nun cevap vermesi gayet doğaldır. Zira kaynakları aynıdır. Kovid-19'la mücadele edenlerle ilgili en küçük sözüm yokken 'var' demek müfterilik ve utanmazlıktır." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/mhp-genel-baskani-bahceliden-chp-genel-baskani-kilicdarogluna-tepki/1982235

7) Libya'da petrolü Türkiye çıkaracak
Türkiye, Libya’nın yeniden inşaası için harekete geçti. Libya’da petrol arama faaliyetlerine önümüzdeki günlerde başlanacak. Türk silahlı Kuvvetleri de Libya ordusunun eğitimi için program hazırladı. Milli Savunma Bakanı Akar, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Meşri ile görüştü. Akar, Türkiye'nin, bağımsız ve istikrarlı bir Libya için desteğinin süreceğini vurguladı.

8) İYİ Parti kongresinde 11 kişilik “oy verilmeyecekler” listesi
Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliği seçimi için “delegelere gönderildiği” ileri sürülen “oy verilmeyecekler” listesi, parti içinde tartışmalara neden oldu. Listede, milletvekilleri İsmail Koncuk, Hayrettin Nuhoğlu, Ümit Özdağ, Aylin Cesur, Aytun Çıray, Feriduh Bahşi, Ayhan Erel, Aydın Adnan Sezgin ile parti üyeleri Yavuz Temizer ve Berna Biçer’in isimleri yer almıştı. Parti içindeki bir ekibin “bu isimlerden rahatsız olarak, Akşener’in etrafından uzaklaştırmak istedikleri” de savunuldu.

https://halktv.com.tr/iyi-parti-kongresinde-11-kisilik-oy-verilmeyecekler-listesi-435073h

9) Yarkadaş açıkladı: “İYİ Partili 14 milletvekili toplantı yaptı”
“İYİ Parti’de bugün 14 milletvekili Zoom üzerinden toplantı yaptı. Bir milletvekili ile konuştum toplantıya katılan. Biz İYİ Parti kurulurken böyle Bir şey hayal etmedik. Delegeye müdahale etme, delegeyi kontrol etme gibi. Delegenin bu denli yönlendirilmesini hayal etmedik. Partinin çizgisinin farklı bir yere çekilmesinden endişeleniyoruz.”

https://halktv.com.tr/yarkadas-acikladi-14-milletvekili-toplanti-yapti-435063h

10) Cübbeli Ahmet’ten yeni açıklama
Ben cemaatler ve tarikatlar silahlanıyor demedim. Selefi dernekler silahlanıyor dedim. Ama din karşıtı bazı yayın organları kasıtlı olarak bazı cemaatler ve tarikatlara çevirdiler.

https://halktv.com.tr/cubbeli-ahmetten-yeni-aciklama-gunu-ve-saati-de-guvenlik-acisindan-veriyorum-435070h

11) Bin 500 kişi ile düğün yapan Ak Partili vekile ceza!
Pandemi sürecinde alınan tedbirlere uymayarak düğününe bin 500 kişi çağıran AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’a 6 BİN 360 TL idari para cezası verildi.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5499239/bin-500-kisi-ile-dugun-yapan-ak-partili-vekile-ceza

12) Binbaşı Ercan Kurt’un katili Amanoslar’da öldürüldü
Lice’de 2012’de mayınlı tuzakla şehit edilen Binbaşı Ercan Kurt’un katili olan terörist Şefik Körman, Amanoslar’da SİHA destekli operasyonla öldürüldü. Şehidin ailesi, “Yüreğimize su serpildi” dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/23/binbasi-kurtun-katili-amanoslarda-olduruldu

13) BAE merkezli The New Khaleej haber sitesinde yer alan habere göre, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid, ABD'nin İncirlik Hava Üssü'ndeki varlığını Türkiye'den BAE'ye taşınması için Pentagon ile görüşüyor.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5498393/incirlik-ussu-kapatilacak-mi-o-ulkeden-abdye-ussu-tasima-teklifi

14) Gazeteci Ahmed Şahidov Bakü'den aktardı: "Seferberlik ilan edildi, Ekim-Kasım'da savaş kaçınılmaz"
https://www.youtube.com/watch?v=4um5ySqf7Iw&feature=youtu.be

15) “Pelikan'lı”, “FETÖ'lü” futbol atışması
Futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen'in spor medyasında yer alan isimlerle ilgili kullandığı sert ifadelerin ardından, birçok isim tartışmaya katıldı. Fatih Altaylı, Ercan Taner, Ersin Düzen gibi isimler canlı yayınlarda birbirlerini suçladı.
https://halktv.com.tr/pelikanli-fetolu-futbol-atismasi-434999h

16) Sosyal medya adaleti yargının önüne geçti
Haklı haksız, suçlu suçsuz gözetmeksizin adeta adalet dağıtan sosyal medya kullanıcılarının oluşturduğu yeni adalet sistemi hakkında hukukçular Millî Gazete’ye önemli açıklamalarda bulundu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5499457/sosyal-medya-adaleti-yarginin-onune-gecti

17) Ek vergi yerine ödeme gücüne göre vergi
Vergide adaleti hedefleyen “ödeme gücüne göre artan oran” sistemi vatandaşı da memnun etti. Gelir İdaresi’nin yaptığı ankete göre, 2015’te yüzde 76.94 olan mükellef memnuniyeti yüzde 78.24’e yükseldi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/23/ek-vergi-yerine-odeme-gucune-gore-vergi

18) İBB'nin trafik projesine ABD'den 5 milyon dolar hibe
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ve yazılım şirketi SAS Türkiye arasında 5 milyon dolarlık hibe anlaşması imzalandı. İBB’den yapılan açıklamaya göre, hibe İstanbul Ulaşım ve Trafik Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nde kullanılacak.
https://www.dunya.com/ekonomi/ibbnin-trafik-projesine-abdden-5-milyon-dolar-hibe-haberi-482609

19) YEP, "2023 hedefleri"ne yakınsamayı gösterecek
Türkiye, ekonomik programında istikrarlı büyüme dönemine geçiş olarak planladığı 2021 ve sonrasındaki dönemi, salgın nedeniyle değiştirmek zorunda kalıyor. 2021-2023 dönemi Orta Vadeli Mali Plan (OVMP), Orta Vadeli Plan (OVP) ve bütçe hazırlıkları son aşamaya geldi. “Yeni Ekonomi Programı” olarak isimlendirilmeye başlayan OVP’nin Eylül ayının ilk haftasında, buna dayalı 3 yıllık mali hedefleri içeren OVMP’nin ise Eylül ayı ilk yarısında yayımlanması gerekiyor. Bütçenin ise 17 Ekim’de TBMM’ye sunulması hükmü bulunuyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/yep-2023-hedeflerine-yakinsamayi-gosterecek-haberi-482617

20) TMSF'den Cem Uzan açıklaması
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF), Cem Uzan'ın Fransa'da Türkiye'ye karşı bir dava daha kazandığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, "TMSF'nin yurt dışında Uzan hakkında başlatmış olduğu dava ve takipler TMSF lehine devam etmektedir." açıklaması yapıldı.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/22/son-dakika-tmsfden-flas-cem-uzan-aciklamasi-basariyla-yurutuluyor

21) Mali'de Fransa karşıtları sokağa indi
Yüzlerce eylemci, Mali'deki Fransız askeri varlığı ve Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunu (MINUSMA) protesto etmek için Bağımsızlık Meydanı'nda toplandı. Ellerinde Fransa karşıtı ifadelerin yer aldığı döviz ve pankartlar taşıyan kabalalık Fransa karşıtı sloganlar da attı. Çok sayıda eylemcinin Rusya bayrağı ve Rus yanlısı ifadelerin yer aldığı dövizler taşıması dikkati çekti.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/22/malide-fransa-karsitlari-sokaga-indi

22) Mnuchin: “Üçüncü çeyrekte muazzam büyüme göreceğiz”
ABD Hazine Bakanı Mnuchin, ülke ekonomisinin tarihinin en hızlı toparlanmasını kaydettiğine dikkati çekerek "Üçüncü çeyrekte, güçlü perakende satışları, konut satışları, imalat sanayi büyümesi ve artan ticari faaliyetle desteklenen muazzam bir büyüme göreceğimize inanıyorum." dedi.
https://www.dunya.com/finans/haberler/mnuchin-ucuncu-ceyrekte-muazzam-buyume-gorecegiz-haberi-482622

23) Putin’den BM’ye ücretsiz aşı önerisi!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada corona virüsü salgına değinerek "Rusya, Birleşmiş Milletler’e nitelikli yardımlar sağlamaya hazır. Bu anlamda BM’nin gönüllü olan örgüt ve birim çalışanlarına aşı uygulamasını ücretsiz sağlamak istiyoruz" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/putinden-bmye-ucretsiz-asi-onerisi-6049943/