Türkiye gündemi haber özetleri - 22 Kasım 2020 Pazar

22 KASIM 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ 


 
1)     AK Parti'den CHP'li Çeviköz'ün sözlerine sert tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün Joe Biden yönetiminden beklentilerinin "Türkiye'de demokrasiye vurgu yapması" sözlerine tepki göstererek "Başkalarından demokrasi talep etmek için yabancı otoritelere “siyasi arzuhal” yazmak utanç verici bir siyasi savrulmalıdır. "CHP’li Çeviköz, Türkiye'nin güvenliği ve vatan savunması için aldığımız S-400'leri iptal edeceklerine dair Amerikan yönetimine açık çek veriyor. Türkiye’nin güvenliği ve vatan savunması ticaret konusu değildir. Bu konuda siyasi pazarlık asla kabul edilemez." dedi.
https://www.milliyet.com.tr/siyaset/son-dakika-ak-partiden-chpli-cevikozun-sozlerine-sert-tepki-6360905 
 
2)     Numan Kurtulmuş’tan Çeviköz’ün S 400 mesajına yanıt
“Bugün CHP'den bir zat, S-400 meselesinde 'Türkiye S-400'ü aktive etmemelidir.' demiş. Sen o konuyu geç anlamazsın. Türkiye'ye S-400 meselesinde niye engel çıkarıyorlar? Biliyorlar Türkiye böyle giderse birkaç yıl içerisinde, belki 10 yıl içinde kendi milli, hava savunma sistemini kuracak da onun için. İHA'lar SİHA'lar Azerbaycan'da işe yaradıkça, birilerinin uykusu kaçıyor. Avrupa'dan hemen demeçler gelmeye başladı. Bizim kimsenin bir karış toprağında, petrolünde, altınında gözümüz yok. Diyoruz ki, 'Ne kimsenin hakkını yeriz ne de kimseye hakkımızı yediririz.' Yerli milli üretimimizi artırarak yolumuza devam edeceğiz." 
https://www.haberler.com/ak-parti-li-sahin-milletimiz-tepki-gosterince-geri-13750283-haberi/ 
 
3)     Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Görüş ayrılıkları ABD'ni yanlış tercihleri sonucunda bu noktaya geldi. Türkiye gibi bir ülkeye yaptırım diliyle konuşursanız siz kaybedersiniz" dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/kalin-turkiye-ye-yaptirim-diliyle-konusanlar-kaybeder 
 
4)     Cumhurbaşkanı Erdoğan’ndan ABD, NATO ve Avrupa için mesajlar
"Ne Doğu'ya ne de Batı'ya sırtımızı dönme lüksümüz olabilir. Avrupa ile ilişkilerimizi geliştirirken Asya'yı, Afrika'yı ihmal etmiyoruz. Rusya'yla son dönemde derinleşen iş birliğimizi, Amerika'yla köklü bağlarımızın alternatifi olarak görmüyoruz. Bilhassa 68 yıldır üyesi olduğumuz NATO içindeki konumumuza büyük önem atfediyoruz. Türkiye'nin sınırları aynı zamanda NATO'nun sınırlarıdır. Günümüzde de, NATO'nun yüzleştiği yeni sınamalar ve tehditler karşısında güvenilir bir müttefik olarak kritik sorumluluklar üstleniyoruz. " dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-avrupa-ile-iliskilerimizi-gelistirirken-asyayi-afrikayi-ihmal-etmiyoruz/2051611 
 
5)     Cumhuriyet gazetesi Erdoğan için “Dümeni Batı’ya kırdı” başlığını attı. 
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ankaradan-ab-hamlesi-erdoganin-washington-ve-bruksele-yonelik-aciklamalari-dikkat-cekti-1792849
 
6)     CHP’li İbrahim Kaboğlu’ndan bir itiraf videosu daha
“Bizlerin yürüttüğü anayasa çalışmaları biraz kamuoyundan uzak, kamuoyunun bilgisinden ve gözetiminden uzak anayasa çalışmaları. Esasen bu partiyi de kapsamına alacak biçimde yürütüldü ki bunlar zannediyorum önümüzdeki haftalarda kamuoyu ile paylaşılacak bu metinler. Bu bakımdan önemlidir. Şimdi dolayısıyla HDP’nin de olması bence çok önemliydi, gerekliydi.” 
https://twitter.com/Adem__Taskaya/status/1330253298876751877?s=20 
 
7)      HDP'li Garo Paylan'dan “ortak anayasa” itiraf
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi'nin 2018 yılında yaptığı 'ortak anayasa' çalışmasıyla ilgili, 'Bu bir girişimdir yalnızca, yani anayasa çalışması bir girişim olarak o noktada kalmıştır. Çeşitli çalışmalar bu anlamda olmuştur. Olması doğal olandır” ifadelerini kullandı. 
https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/istanbulda-deas-operasyonu-18-gozalti-2212582 
 
8) Mehmet Metiner: “Bülent Arınç’ı CHP’ye verelim. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olabilir”
 

9) Cumhurbaşkanlığı’ndan Çakıcı ve Arınç açıklaması
Cumhurbaşkanlığı  Sözcüsü İbrahim Kalın, Bülent Arınç ve Cemil Çiçek’in son dönemde adalet üzerine söylemlerinin “Politika değişikliğine mi gidiliyor?” yorumlarına sebep olduğunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Bunların hepsi birebir Cumhurbaşkanımızın adına yapılmış açıklamalar dersek hata yaparız. Onlar Cumhurbaşkanı adına bir sözcü gibi konuşmuyorlar. Kendi görüşlerini ifade ediyorlar. Bunları Cumhurbaşkanımıza da ifade ediyorlar. Ama son tahlilde büyük fotoğraf içerisinde bütün bunların istişareleri yapıldıktan sonra politika haline gelmesi Cumhurbaşkanımızın iradesiyle şekillenen bir şey. 
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cumhurbaskanligindan-cakici-ve-arinc-aciklamasi-6135778/
 

10)  Demirtaş'ı aklama yarışı başladı 
6-8 Ekim 2014’teki “Kobani Olayları”nda yandaşlarını sokağa dökerek Yasin Börü’nün aralarında olduğu 53 kişinin katlinden sorumlu olan, 2015’te ise çukur olaylarını körükleyerek onlarca şehri savaş alanına çeviren Selahattin Demirtaş’ın lobisi yeniden harekete geçti. Kimi siyasetçiler de savcılara “tahliye” baskısı yapmaya başladı. 
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3036561-demirtasi-aklama-yarisi-basladi 
 
11)  Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Bakü'de Türkiye mesajı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Lavrov, 'Türkiye bizim birçok yönden ortağımız' dedi. Rus-Türk denetleme merkezi ile ilgili de Lavrov 'Merkez, Dağlık Karabağ ve çevresinde ateşkesi teknik araçlarla uzaktan izleyecek. Bu, ateşkesin istikrarını sağlamada ek bir faktör olacak' dedi. 
https://www.haber7.com/dunya/haber/3036489-rusya-disisleri-bakani-lavrovdan-bakude-turkiye-mesaji 
 
12)  Mehmetçik Karabağ görevine hazır
Akar, “Azerbaycan ile ilgili tezkere de çıktı. Hazırlıklarımız tamam. Bu tezkerenin gereği olarak en kısa sürede Mehmetçik, Azerbaycan’daki görevlerinin başına gidecek. Bununla ilgili olarak da özelikle Kara Kuvvetlerimiz çalışmalarını tamamladı. Onların nakliyesiyle ilgili Hava Kuvvetlerimiz de hazır” dedi. 
https://www.yenisafak.com/gundem/mehmetcik-karabag-gorevine-hazir-3576137 
 
13)  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aşı açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'ne İstanbul'dan canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin üreteceği aşıyı inşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız" ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3036446-cumhurbaskani-erdogandan-son-dakika-asi-aciklamasi 
 
14)  Çin'den getirilen Kovid-19 aşısı İnönü Üniversitesi'nde gönüllülere uygulanmaya başlandı 
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202011221043268495-cinden-getirilen-kovid-19-asisi-inonu-universitesinde-gonullulere-uygulanmaya-baslandi/ 
 
15)  S. Arabistan, Türk mallarını boykotta geri adım attı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan El Suud, verdiği bir röportajda Türkiye'yle iyi ilişkiler kurulduğunu ve Türk mallarını boykotunun resmi olmadığını iddia etti. 
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/s-arabistan-turk-mallarini-boykotta-geri-adim-atti 
 
16)  Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: “Türkiye ile iyi ve mükemmel ilişkilere sahibiz” 
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/suudi-arabistan-disisleri-bakani-turkiye-ile-iyi-ve-mukemmel-iliskilere-sahibiz/2051827
 
17)  İsrail'in BM Büyükelçisinin Enes Kanter paylaşımına tepki
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan'ın sosyal medyada Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi basketbolcu Enes Kanter ile paylaşımına tepki gösterdi. 
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-in-bm-buyukelcisinin-enes-kanter-paylasimina-tepki 
 
18)  Türk Amerikan Yönlendirme Komitesince (TASC), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ABD'deki Türkiye karşıtı faaliyetleri protesto edildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/tasc-feto-nun-abd-deki-turkiye-karsiti-faaliyetlerini-protesto-etti 
 
19)  Faiz artışını olumlu yorumlayan Fitch, Merkez’in eriyen rezervlerine dikkat çekti
Merkez Bankası’nın, swap hariç net rezervinin -46.5 milyar dolar olduğunu belirten Fitch, güven gibi döviz rezervlerini yeniden inşa etmenin de zaman alacağını açıkladı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/faiz-artisini-olumlu-yorumlayan-fitch-merkezin-eriyen-rezervlerine-dikkat-cekti-1792866 
 
20)  Tahsilat durdu, borç arttı
Kriz nedeniyle yarısı vergi 551 milyar liralık gelir tahsil edilemedi. Tahsil edilemeyen bu gelir nedeniyle borçlanma arttı. Hazine ilk 10 ayda 244.5 milyar lira borçlanmaya gitti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tahsilat-durdu-borc-artti-1792829 
 
21)  Ticaret daha da kolaylaşacak
Birçok ulaşım yolu kullanılarak yapılan ticaret olarak bilinen kombine taşımacılıkta hâlihazırda Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Belarus, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Moldova ile anlaşmalar bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Slovenya, Kırgızistan, Litvanya, Irak, İran ve Pakistan ile de anlaşma imzalanması planlanıyor.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3036565-ticaret-daha-da-kolaylasacak 
 
22)  ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık yarışını kazanan Joe Biden'ın kabinesini oluşturmaya başlamasına tepki gösterdi.
Trump, "4 eyalette seçim sonuçlarını değiştirmeye yetecek yüz binlerce usulsüz oy tespit edilmişken ve bu, seçimi kazanmak için fazlasıyla yeterliyken Joe Biden neden hızla kabine oluşturuyor?" paylaşımında bulundu. 
https://www.haber7.com/dunya/haber/3036556-bidenin-kabinesine-tepki-gosterdi
 

23)  Almanya, ırkçı saldırıların ana merkezi oldu. 5 yılda yüzde 320 artış gösterdi. Burada gerçekleşen saldırılarda 22 kişi hayatını kaybetti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3036560-merkezi-almanya-5-yilda-yuzde-320-artti 
 
24)  Fransa'da sarı yeleklilerle güvenlik yasa tasarısı karşıtlarının gösterilerinde olaylar çıktı
Ülkede sarı yelekliler, gösterilerinin ikinci yılında Paris'te ve çeşitli kentlerde yeniden sokaklara indi. Paris'te Eyfel Kulesi yakınlarındaki Trocadero Meydanı'nda toplanan binlerce sarı yelekli ve gösterici, tartışmalı güvenlik yasa tasarısını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin politikalarını protesto etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-sari-yeleklilerle-guvenlik-yasa-tasarisi-karsitlarinin-gosterilerinde-olaylar-cikti/2051784

 

25) Meral Akşener: "Bizden önce Bahçeli ve Perinçek'i merak ediyorum"

Akşener, AKP’li Bülent Arınç'ın Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş açıklaması için, "Bütün bunlar Türkiye’nin bir başka alana doğru makas değiştirdiğini gösteriyor bizzat Sayın Erdoğan eliyle. Şimdi benim merakım Hem 'heyt' diyen arkadaşlar hem de iktidarın küçük ve diğer yani Sayın Bahçeli ve Sayın Perinçek'in ne diyeceği konusu, bizden önce onları merak ediyorum" diye konuştu.

https://www.sondakikaturk.com.tr/politika/meral-aksener-bizden-once-bahceli-ve-perincek-i-merak-ediyorum-h206871.html