Türkiye gündemi haber özetleri - 22 Haziran 2020 Pazartesi

22 HAZİRAN 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

1) Bursa'yı sel vurdu: Ölü ve kayıplar var
Bursa'nın Kestel ilçesinde sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının ilk belirlemelere göre ikiydi. Ancak kayıp durumdaki dört vatandaştan da ikisinin cesedine ulaşıldı.
https://www.yenisafak.com/gundem/bursayi-sel-vurdu-olu-ve-kayiplar-var-3546087

 

2) Libya İçişleri Bakanı Başağa: “Libyalılar, Mısır'ın güvenliğine zarar gelmesini de tehdidi de kabul etmez.”
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, kardeş Mısır'daki yöneticilerin, "Libya halkının Mısır'la ortak bir tarih, inanç ve kaderi paylaştığını unuttuklarını" belirtti. Başağa, "Libyalılar, Mısır'ın güvenliğine zarar gelmesini de tehdidi de kabul etmez. Çünkü bu, her iki ülke için de geri dönüşü olmayan bir yoldur. Kırmızı çizgiler, Libyalıların kanıyla çizilmiştir. Libyalılar, barış isteyenlerle barış yapmaya hazırdır; saldırmak için değil ama ülkelerini savunmak için savaşa da hazırdır." ifadelerini kullandı.
Libya hükümetinden yapılan açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya'ya yönelik askeri müdahale tehdidi içeren beyanları, Libya'nın iç işlerine karışma ve "savaş ilanı" olarak nitelendirilmişti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-icisleri-bakani-basaga-libyalilar-misirin-guvenligine-zarar-gelmesini-de-tehdidi-de-kabul-etmez/1885152

 

3) Türk ürünleri “sanal ticaret heyetleriyle” tanıtılıyor.
Ticaret Bakanlığınca, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemler çerçevesinde hayata geçirilen sanal ticaret heyeti programlarıyla Türk ürünleri, Meksika, Kolombiya ve Şili ile Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'daki ithalatçılara tanıtılacak.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turk-urunleri-sanal-ticaret-heyetleriyle-tanitiliyor/1884541

4) Libya'nın başkenti Trablus'ta Sisi'ye karşı Libya ve Türk bayraklı gösteri
Libya'nın başkenti Trablus'un merkezindeki Şehitler Meydanı'nda toplanan göstericiler, Libya ve Türk bayrakları ile üzerine çarpı işareti çizilmiş Sisi fotoğrafları taşıdı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyanin-baskenti-trablusta-sisiye-karsi-libya-ve-turk-bayrakli-gosteri-/1885150

5) Erdoğan uluslararası göç konusunda Avrupa ülkelerini eleştirdi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, video konferans yoluyla katıldığı Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nin kapanış töreninde konuşma yaptı: “Barınmadan sağlığa, eğitimden sosyal entegrasyona kadar hemen her alanda kapsamlı politikalar yürüttük. Ancak bu süreçte, Avrupa Birliği başta olmak üzere, lafa gelince demokrasi ve insan hakları savunuculuğunu kimseye bırakmayan ülkelerden herhangi bir destek alamadık. Türkiye'ye verilen sözler tutulmayarak, ülkemiz düzensiz göç yükünü tek başına omuzlamak zorunda bırakıldı.” Avrupa'ya gidebilen göçmenlerin ırkçı, ayrımcı ve düşmanlaştırıcı politikaların kurbanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Geçen yıl Türkiye-Yunanistan sınırında yaşanan insanlık dışı görüntüler, kimi batılı ülkelerin göçmenlere yönelik bakışını göstermesi açısından son derece ibretliktir. Koronavirüs salgını ise göçmenlerin sıkıntılarını artırmış, zaten kırılgan olan durumlarını daha da zorlaştırmıştır." dedi.

6) KKTC Başbakanı Tatar: “İkinci bir görev değişikliği söz konusu değil.”
Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu ile ilgili haberlerin gerçekleri yansıtmadığını belirterek "Söz konusu süreçte Sayın Cumhurbaşkanı'na benim tarafımdan imzalanmış tek bir bakanın değişimi ile ilgili yazılı beyanat ulaştırılmıştır; o da Turizm Bakanlığındaki görev değişimi ile ilgilidir. Bunun dışında yaşananlar bir Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki özel istişarelerdir ve kanaatimce bunların basınla paylaşılması siyasi etikle bağdaşmamıştır." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kktc-basbakani-tatar-ikinci-bir-gorev-degisikligi-soz-konusu-degil/1884770

7) TBMM “Yassıada teklifi” için mesai yapacak.
1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanunun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Neden Olunan Mağduriyetlerin Giderilmesi Hakkında Kanun Teklifi görüşülecek. 27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve "Yassıada yargılamaları" ile dönemin Başbakanı Adnan Menderes, bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerini geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırıyor.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmm-yassiada-teklifi-icin-mesai-yapacak/1884558

8) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “Türkiye'nin Otomobili 2022 sonunda yollarda olacak.”
Varank, yakın zamanda fabrika temellerinin atılacağını, marka ve pazarlama ile ilgili planlamaların yapılacağını bilgisini verdi.
https://www.dunya.com/ekonomi/sanayi-ve-teknoloji-bakani-varank-turkiyenin-otomobili-2022-sonunda-yollarda-olacak-haberi-473175

9) Sırbistan'daki genel seçimde Cumhurbaşkanı Vucic'in partisi önde gidiyor
Seçimleri takip eden İpsos ve Cesid'in açıkladığı sonuçlara göre, oyların yüzde 60'ının sayımı tamamlanırken, SNS öncülüğünde "Aleksandar Vucic-Çocuklarımız İçin" listesi sayılan oyların yüzde 62,5'ini aldı. Açıklanan sonuçlara göre, 2'nci sıradaki Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS)-Eşsiz Sırbistan (JS) ittifakı yüzde 10,7 ve Sırp Vatanseverler Birliği (SPAS) 4,1 oy elde etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/sirbistandaki-genel-secimde-cumhurbaskani-vucicin-partisi-onde-gidiyor/1885182

10) Kuveyt Ankara Büyükelçisi Al-Zawawi: Türkiye virüsün yayılmasını önleyen öncü ülkelerden biri olmuştur.
Antalya'da gerçekleştirilen "Yeniden Keşfet" etkinliğine katılan Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Ghassan Al-Zawawi, Türkiye'de uygulanan filyasyon sisteminin, Türkiye'de hastalığa yakalananların sayılarının erken dönemde azaltmada büyük başarı kaydettiğini vurgulayan Al-Zawawi, diğer ülkelerde ise vaka sayılarının gerilemediğini, artış gösterdiğini kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/kuveyt-ankara-buyukelcisi-al-zawawi-turkiye-virusun-yayilmasini-onleyen-oncu-ulkelerden-biri-olmustur/1884709

11) Çin'de COVID-19 aşı adayının klinik deneylerinde ikinci aşamaya geçildi.
Bu aşamada aşının sağlıklı insanların bağışıklık sistemindeki etkileri değerlendirilecek. Çin'de bu aşının dışında 5 farklı COVID-19 aşı adayına ilişkin çalışmalar sürüyor.
https://www.dunya.com/dunya/cinde-covid-19-asi-adayinin-klinik-deneylerinde-ikinci-asamaya-gecildi-haberi-473178

12) Washington’da ilhak tiyatrosu: Plana destek verme konusunda bugün toplanacaklar.
ABD’de Donald Trump yönetiminin, İsrail’in uluslararası toplumun tepkisine rağmen işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan bazı bölgeleri gelecek aydan itibaren ‘ilhak’ etme planına destek verilip verilmeyeceğini kararlaştırmak için toplantılar yapacağı bildirildi. İsrail’in Kanal 13 televizyonunda yer alan haberde, Washington yönetiminin bugün ve yarın yapacağı iki toplantıda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’daki bazı bölgeleri 1 Temmuz’dan itibaren “ilhak” sürecini başlatma planını ele alacağı belirtildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/washingtonda-ilhak-tiyatrosu-plana-destek-verme-konusunda-bugun-toplanacaklar-3546102

13) Trump'tan Venezüella lideri Maduro'ya: “Görüşebiliriz”
ABD Başkanı Donald Trump, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kendisiyle görüşmek istediğini belirterek, "Maduro görüşmeyi istiyor ve ben de görüşmelere karşı değilim. Çok az görüşme teklifini reddettim. Bunu değerlendirebilirim" dedi.
https://tr.sputniknews.com/abd/202006221042296710-trumptan-venezuella-lideri-maduroya-degerlendirebilirim/

 

14) MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yazılı açıklaması - 22 Haziran 2020

"Irak'ı pençesine alan etnik ve mezhebi çatışmalar hem Türkiye'yi hem de bölge barışını adeta mayınlamaktadır. Sınırlarımızın hemen dibinde ABD-Fransa müşahitliğinde yapılan gizli ve sinsi görüşmeler, temaslar ve diyaloglar sonucunda, PKK ile Barzani unsurları arasında emel ve hedef birlikteliği sağlandığı anlaşılmaktadır. Açık kaynaklar bu durumu tevsik ve teyit etmektedir. 16 Haziran'da aynı damardan beslenen hain oluşumlar, zalimlerin gözetiminde mutabakata varmışlardır. Geçtiğimiz günlerde, Suriye'nin Kamışlı şehrinde ABD'li teşrifatçıların katılımıyla, dahası terörist Mazlum Kobani'nin de yer aldığı basın toplantısı, alçaklığın ve rezaletin vahim bir deşifresidir. Suriye Kürt Ulusal Konseyi ve Kürt Ulusal Birliği Partileri tarafından müştereken yapılan karanlık açıklamada, '2014 Duhok Anlaşması'nın sözde yönetim, ortaklık, güvenlik ve savunma' maddeleri her iki terör yapılanması arasındaki görüşmelerin temeli kabul edilmiştir."  


"Suriye ve Irak'ı parçalamayı hesap edenler cüret ve küstahlıklarının bedelini mutlaka ödemek durumunda kalacaklardır. Fransa'nın son günlerde şımarması, şuur kaybına uğraması, Libya'dan Suriye'ye kadar her taşın altından tuzaklanmış patlayıcı gibi çıkması dikkatle takibi yapılması gereken bir tahriktir. Bu ülkenin Akdeniz'de NATO misyonu çerçevesinde görev yapan bir fırkateyninin Türk savaş gemileri tarafından taciz edildiğini iddia ve isnat etmesi Libya ve Suriye'deki karanlık ilişkilerini maskeleme arayışından başka bir anlama gelmeyecektir. Fransa dürüst ve samimi değildir. Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de meşgul edip markaja almaya teşebbüs eden bu ülkenin sınırlarımızın dibinde fitne imaline girişmesi namertliktir, dostluğunun yalan, müttefikliğinin ise riyakarlık olduğunu belgelemiştir. Ülkemizin yapıcı, iyi niyetli, dengeli ve işbirliğine açık tavrını inkar edip gerçek dışı beyanlarla kriz çıkarmaya çalışan Fransa, Libya'da kaybettiği mevzilerin sonuçlarıyla kıvranmakta, kontrolü kaybetmektedir. Bunlar oluyorken, Mısır Cumhurbaşkanı'nın 'Libya'daki Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir' beyanatı siyasi çözüm arayışlarını riske atmaktadır. Temennimiz, Sisi'nin akılcı, sorumlu ve sağduyulu siyaset takibiyle birlikte, provokasyonlara ve dış telkinlere kapalı durmasıdır. Böyle olduğu takdirde bölgesel huzur ve barış çabaları ivme kazanacak, hariçten gazel okuyan fırsatçı odaklar dışlanıp kaybedeceklerdir. BAE ile Suudi Arabistan yönetiminin Türkiye'nin vakarını yanlışa yormaları, darbeci, korsan ve terörist Hafter’in tetikçiliğini yapacak kadar gerçeklerden kopmaları ahlaklı bir tutum sayılamayacaktır."

 

"Türkiye, tarihsel haklarını çiğnetmeyecek"

Türkiye'nin Libya'daki taahhütlerine bağlı, tuzaklara karşı da uyanık olduğunun altını çizen Bahçeli, 27 Kasım 2019'da iki ülke arasında imzalanan muhtıraların geçerli olduğunu anımsattı.

 

"Emperyalizmin piyonları, esaret ve icazet altındaki yönetimler, akıntıya karşı kürek çekmekten vazgeçmelidir. Türkiye, tarihsel haklarını çiğnetmeyecek, Türk milleti bekasına toz kondurmayacak, leke sürdürmeyecektir." ifadelerini kullanan Bahçeli, "Bedeli kan da olsa, can da olsa milli varlığımız, tarihi vakarımız, her türlü mülahazanın üstünde olan güvenliğimiz ve jeopolitik gücümüz tartışmaya açılamayacaktır."

 

15) Baroların yürüyüşü hakkında basın açıklamaları


CHP Sözcüsü Faik Öztrak: 
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak düzenlediği basın toplantısında polisin baro başkanlarının 'Savunma Yürüyüşü'nü engellemesine tepki göstererek, "Vatandaşın savunma hakkına göz diken bir ülkede adalet olur mu? Adaletin olmadığı yerde mülk, huzur ve refah olur mu? Baro başkanları yürüyüş yaptılar ancak polis barikatlarıyla durduruldular. Bu demokrasi tarihinde hem de yargı tarihinde kapkara bir gündür" dedi.


HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç: 
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında baro başkanlarının polis tarafından engellenmesine tepki gösterdi. Oluç, engelleme sırasında çekilen fotoğrafları göstererek, “Bunlar yargı sisteminin vazgeçilmezi olan, savunma hakkını savunan kişiler. Ciddi bir saldırıyla karşı karşıya kaldılar. Bunların hiçbiri kabul edilebilir durumlar değildir. Baro başkanları oturma eylemi yapıyorlar. Yapmak istedikleri şey, baro başkanlarının yürüyerek bu ülkenin başkentine girmek istemeleridir. Bu engellemelerin anlamı şudur: Türkiye'de, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü yok demektir. Biz HDP olarak bu görüntülerin ortaya çıkmasını asla kabul etmiyoruz ve kınıyoruz” dedi.

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: 

Feyzioğlu, "Bir kısım baromuz yürüyüş yaptı, saygı duyuyoruz ama biz yapmıyoruz. Biz TBB olarak yürüyüşe katılmıyoruz. Onun yerine Meclis’te çalışmayı tercih ediyoruz. Yürümenin amacı nedir? Meclisi ikna etmek değil mi? Biz de Mecliste bu çalışmalarımızı bir süredir yapıyoruz. Umarım bu krizi çözeceğiz. Ancak yürümek isteyen başkanlarımızın bu taleplerini saygıyla karşılıyoruz. Temel haklarının engellenmesini doğru bulmuyoruz. Belki bazıları sorunlara yaklaşımımızdaki yöntem farklarından düşmanlıklar yaratmak isteyebilir. Buna gerek yok. Meslektaşlarımız da vatandaşlarımız da kriz değil çözüm istiyor. Kavga değil huzur istiyor" diye konuştu.  

Baroların yürüyüşünün engellenmesi konusunda değerlendirme yapan Feyzioğlu, "Herkesin yürüyüş yapma hakkı vardır. Doğru bulursunuz, bulmazsınız. Saygı duymak lazım. Baro başkanlarının talebi, öğrendiğim kadarıyla, 200 metre kadar yürüyüş yapacaklar. Anıtkabir’e gitmek istiyorlar. Sosyal mesafeye de dikkat ediyorlar. Engellemeyi doğru bulmuyoruz" dedi. 

 

16) İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den "İzmir bayrağı" ve "İzmir parası" yapma açıklaması:
Geçen hafta TÜRSAB acenteleriyle yaptığı videokonferans toplantısında konuşan Soyer şu ifadeleri kullandı: "Şimdi aslında şöyle bir şey söylemek isterim bir akademisyen hocamız çok uzatmadan anlatmak istiyorum size. İzmir bayrağıyla ilgili bir çalışma yaptı ve çalışma çok ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. 1800'lerde hatta biraz daha öncesinden itibaren İzmir'in bir bayrağı olmuş yeşil, beyaz çizgili bir bayrak. Kentlerin bayrakları varmış o dönem ama çok az sayıda kentin bayrağı varmış İzmir de dünyadaki bayraklı kentlerden biriymiş biz tabi büyük bir heyecanla dinledik sonra hoca bunu bir akademik makale haline getirdi daha basmadık yakında basacağız."

 

Tunç Soyer'in yanıtı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin düzenlediği çevrimiçi bir etkinlikte kent turizmini geliştirmek adına yapmış olduğum çalışmalar ve projeleri anlattığım konuşmanın sadece küçük bir bölümünü alıntılayarak tarafıma yöneltilen saldırılar her türlü ahlaki anlayışın dışında, akıl ve vicdan sınırlarını da zorlayan bir boyuta ulaşmıştır. 

Montaj hileleriyle sözlerimi çarpıtarak bu tartışmaya zemin hazırlayanların kimler olduğu da hepimizce bilinmektedir. Hala anlamayanlar için hatırlatayım, ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, kesinlikle bölünemez. Ülkemizin başkenti Ankara, para birimi Türk Lirası, bağımsızlığının sembolü ise ay-yıldızlı al bayraktır.