Türkiye gündemi haber özetleri - 21 Haziran 2020 Pazar

1) Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Pençe-Kaplan Operasyonu, bazı Arap ülkelerini rahatsız etti.
Son yıllarda Orta Doğu'da yürüttükleri yıkım politikalarıyla öne çıkan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu Mısır, Bahreyn, Kuveyt gibi bazı Arap ülkeleri, TSK'nin PKK’ya yönelik sınır dışı operasyonu üzerine teröre destek niteliğinde peş peşe skandal açıklamalar yayınladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiye-nin-terorle-mucadelesi-bazi-arap-ulkelerini-rahatsiz-etti/1883919

2) Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonunun (USCIRF) Pençe-Kaplan Operasyonunu eleştirmesine sert tepki gösterdi.
USCIRF'in, Türkiye'nin meşru müdafaa kapsamında PKK hedeflerine düzenlediği operasyona dair vakit kaybetmeden kınama yayımlamasına dikkati çeken Kılıç, operasyonda hiçbir sivilin zarar görmediğine vurgu yaparak, “YPG/PKK Suriye'de yüzlerce sivili doğrudan hedef alıp öldürürken ölü sessizliği yaşıyordunuz. Utanç verici bir yaklaşım." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/washington-buyukelcisi-kilictan-pence-kaplan-operasyonunu-kinayan-abdli-kurulusa-sert-tepki/1884245

3) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'tan Suriye ve Akdeniz'e kadar tüm sınırlarda tehditleri kaynağında yok edecekleri yeni bir güvenlik paradigması inşa ettiklerini belirtti.
Erdoğan, "Darbe girişimlerine karşı milletimizle yek vücut olduk. Ekonomimizi çökertme çabalarına karşı üretimi, ihracatı, büyümeyi, istihdamı, teknolojiyi yükselttik. Her alanda altyapıdaki eksiklerimizi giderirken bugünün değil geleceğin ihtiyaçlarını gözettik. Böylece geçmişin ihmallerini telafi etmenin ötesinde, Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimizin altyapısını oluşturduk. Bugün ufka umutla bakıyorsak, son 18 yıldaki gayretlerimizin sayesindedir. Türkiye'yi özenen ülke olmaktan çıkarıp özenilen ülke haline getirdiğimiz için Rabbimize sonsuz hamdüsena ediyoruz." şeklinde konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-bugun-ufka-umutla-bakiyorsak-son-18-yildaki-gayretlerimizin-sayesindedir/1884103

4) Suriye'nin kuzeyindeki Afrin ilçe merkezinde, araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 4 sivil yaralandı.
Tel Rıfat ve Münbiç bölgelerinde işgalini sürdüren terör örgütü YPG/PKK, sık sık Bab, Azez, Cerablus ve Afrin bölgelerini hedef alarak terör eylemleri düzenliyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/afrinde-teror-saldirisi-4-yarali/1884364

5) Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Libya Başbakanı Serrac başkanlığındaki heyetle Libya'da barışın sağlanması için görüştü.
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih de 13 Haziran'da Cezayir'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Tebbun ile görüşmüştü. Tebbun, 12 Haziran'da yerel basına yaptığı açıklamada, Libya krizinin tarafları arasında ara buluculuk rolü oynamak istediklerini söylemişti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-basbakani-serrac-liderligindeki-heyet-cezayir-cumhurbaskani-tebbunla-gorustu/1884385

6) Libya ordusu, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir" şeklindeki açıklamalarının, Libya'nın iç işlerine yapılmış apaçık bir müdahale olduğunu duyurdu.
El-Ehrar televizyonuna göre, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, "Sisi'nin yaptığı açıklamalar kabul edilemezdir. Bu, Libya'nın egemenliğine tecavüz ve içişlerine apaçık bir müdahaledir." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-ordusu-sisinin-aciklamalari-apacik-bir-dis-mudahale-ve-savas-ilanidir/1884319

7) Libya’da Muammer Kaddafi yönetiminin kanlı bir süreçle yıkılmasında başrolü oynayan Fransa, ülkede devam eden iç savaş ve kaosun da baş sorumlularından. Fransız gizli servisi ve özel kuvvetlerinin, Libya’da terör örgütü lideri Hafter’e destek amacıyla operasyonlar düzenlediği biliniyor. Öte yandan Paris, BAE’nin Hafter’e gönderdiği tonlarca silah ve askeri araç konusunda ise suspus.
https://www.yenisafak.com/dunya/iste-fransanin-libya-gunahlari-istikrari-baltaliyor-teror-ve-darbeye-destek-veriyor-3545981

8) ABD Başkanı Donald Trump'ın, daha önce kendisine yakın isimleri soruşturan New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'ı görevinden aldığı belirtildi.
Halkbank davasına bakan hakim olarak da bilinen Berman, daha önce Trump'ın eski avukatı Michael Cohen ve halen Trump'ın kişisel avukatlığını yapan Rudy Giuliani gibi birçok isme ilişkin yürüttüğü soruşturmalarla tanınıyor. (Sputnik)
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-new-york-guney-bolge-bassavcisi-bermani-gorevden-aldi/1884371

9) Ticaret Bakanı Pekcan, "Dünya artık küresel tedarik ve değer zincirinde yeni adres arayışları içinde. Türkiye bu anlamda gerçek bir potansiyel sunuyor." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-pekcan-dunya-artik-kuresel-tedarik-ve-deger-zincirinde-yeni-adres-arayislari-icinde/1883878

10) Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ocak-mayıs döneminde yaş meyve sebze ihracatında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20'lik bir sıçrama yaşandığını aktardı.
Yazgan, ağırlıklı olarak Orta Avrupa'ya ihracat yaptıklarını belirterek, "Almanya, Hollanda gibi... Aynı şekilde Birleşik Krallık ve Rusya önemli pazarlarımız arasında yer alıyor. Türk ürünlerini Rus marketlerinde görebiliyoruz. Belli ülkelerdeki olumsuz iklim etkileri sonucu tedariklerini İspanya ve İtalya'dan sağlayan ülkeler taleplerini bize yöneltti." açıklamasında bulundu. Uzak Doğu pazarı için yoğun bir çaba sarf ettiklerini aktaran Yazgan, "Bunun için de 'karantina protokolleri' dediğimiz belli uygulamaların yapılması gerekiyor. Bunları da ülkeler kademeli olarak istiyorlar. Şu an Çin pazarı için kiraz ve narenciye, Japonya pazarında da limon ve greyfurt gibi meyvelere yoğunlaştık. Eğer bunları yakın bir zamanda gerçekleştirebilirsek Türkiye'deki tarımsal sektörlerden geçimini sağlayan üreticilerimizin gelirleri artacaktır. Bu da ülkemize ekonomik değer olarak geri dönecektir."
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiye-kovid-19-surecinde-gidaya-talebi-avantaja-cevirdi-/1883864

11) İsrail İstihbarat Bakanlığı’nın hazırladığı bir değerlendirme raporunda, ilhak planlarının derhal hayata geçirilmesi için zamanın çok uygun olduğu belirtildi. Deutsch Welle’nin haberine göre, İsrail İstihbarat Bakanlığı, İsrail’in işgali altında bulunan Filistinlilere ait Batı Şeria topraklarının derhal ilhak edilmesi için zamanlamanın uygun olduğunu değerlendiren bir rapor yayınladı.
https://www.yenisafak.com/dunya/israil-istihbaratindan-ilhak-raporu-dunyanin-tepkisine-ragmen-harekete-gecme-plani-3545982

12) Türkiye Varlık Fonu’nun Turkcell’in yüzde 26,2 oranında hissedarı olması dünyada geniş yankı buldu. Türkiye Varlık Fonu 33 milyar dolarlık sermayesi ile dünyada bulunan 100 büyük fon arasında 14’üncü sıraya yerleşti. Dünyadaki varlık fonları geçtiğimiz yıl yaptığı 139 milyar dolarlık anlaşmayla da dünya ticaretinde önemli bir yere sahip.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turk-varlik-fonu-dunyada-on-dorduncu-3545979

13) TCMB, bankalar için uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’ten küçük olma koşulunu kaldırdı. Böylece bankalar, istediği kredi türünde büyüyebilecek. Ancak, uygulama yıl sonuna kadar geçerli.
https://www.dunya.com/ekonomi/mbden-bankalara-kredide-esneklik-haberi-473125

14) Yemen hükümeti, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçlerinin, Sokotra'da tam teşekküllü bir darbe gerçekleştirdiğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemen-hukumeti-guney-gecis-konseyi-sokotrada-tam-tesekkullu-darbe-yapti/1884358