Türkiye gündemi haber özetleri - 21 Eylül 2020 Pazartesi

21 EYLÜL 2020, PAZARTESİ

VATAN PARTİSİ BASIN BÜROSU HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Türkiye’ye yaptırımları Merkel engelliyor
Rum hükümetine yakın çizgisiyle bilinen Fileleftheros gazetesi Türkiye’ye yaptırım isteyen Rum liderliğinin “yaptırım yerine diyalog” diyen AB’nin ağır baskısına maruz kaldığını iddia etti. Rum liderin Türkiye’ye yaptırımlarda ısrar ettiği ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bunu frenlediği ifade edildi.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3015730-rum-yonetiminden-abye-yaptirim-baskisi-merkel-engelliyor

 

2) Yunan gazetesinin attığı manşetle ilgili peş peşe sert tepkiler
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Yunanistan gazetesinin hakaret içerikli manşeti ile ilgili yaptığı açıklamasında “Bunu en şiddetli bir şekilde kınıyorum, telin ediyorum, lanetliyorum. Çünkü bu atılan başlığın basın özgürlüğü ile ifade hürriyeti ile uzaktan yakından bir ilgisi yok. Bu bir provokasyondur” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da “Bu utanç vesikası Yunan basın tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır. İki ülke arasındaki ilişkileri sabote etmeyi amaçlayan ve kamu vicdanında zaten mahkum olan bu ahlaksızlar hakkında Yunan makamlarınca da gerekli idari ve adli işlemlerin derhal yapılmasını bekliyoruz' dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ibrahim-kalindan-sert-tepki-kiniyorum-telin-ediyorum-lanetliyorum-41616081

 

3) Yunanistan’ın şımarıklığı bitmiyor, Türkiye sınırına dev haç diktiler
Olay basına “Sınırda görev yapan askerlerimizi koruyacak bu haç aynı zamanda Ortodoks Yunanistan’ın nereden başladığını Türkiye’ye hatırlanacak” ifadeleriyle yer aldı.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5490348/yunanistanin-simarikligi-bitmiyorturkiye-sinirina-dev-hac-diktiler

 

4) Libya Savunma Bakanlığı: “Türk tarafıyla birlikte orduyu geliştirme programlarını uygulamaya başladık”

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-savunma-bakanligi-turk-tarafiyla-birlikte-orduyu-gelistirme-programlarini-uygulamaya-basladik/1979763

 

5) İstanbul Barosu'na pankart soruşturması
Ölüm orucu eyleminde yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik'in anma töreni sırasında, İsatnbul Barosu'na fotoğrafının asılması sonrası soruşturma başlatıldı. Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun da olduğu 11 baro yöneticisi savcılığa çağrıldı.

https://halktv.com.tr/istanbul-barosuna-sorusturma-baro-baskani-ve-10-yonetici-savciliga-cagrildi-434818h

 

6) Akşener’den Erdoğan’a Rusya tepkisi
Partisinin kurultayında konuşan Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Küsüp, büyükelçilerimizi çektiğin ülkeler bugün başkalarıyla kol kola ve karşımızda" diye seslenen Akşener, "Dostum dediğin her ülke liderinin, Türkiye'ye mutlaka bir zararı var" şeklinde konuştu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5490352/meral-aksenerden-erdogana-sert-sozler

 

7) Koray Aydın'dan “yazılmayacaklar” talimatına Akşener ve delegelerden tepki geldi
İYİ Parti’nin 2. Olağan Kongresi’nde Koray Aydın’ın ‘yazılmayacaklar’ başlığıyla çeşitli isimleri delegelere gönderdiği öne sürülürken, Akşener’in bu durumdan rahatsızlık duyduğu ve delegelerin de “Biz üzerimizde baskı kurulsun diye burada değiliz” diyerek tepki gösterdiği aktarıldı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/koray-aydindan-yazilmayacaklar-talimatina-aksener-ve-delegelerden-tepki-geldi-1767497

 

8) “Savcı çağırsın, silahlanan dernekleri söyleyeceğim!”
Cübbeli Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, silahlanan 150 derneğin ismini öğrendiğini belirterek “Yurt genelinde 2 bin Selefi yanlısı derneğin silahlandığını söylemiştim. Bunlardan en az 150’sini öğrendim. Savcı davet ederse isim isim anlatacağım. Bu bir vatandaşlık görevi” dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/savci-cagirsin-silahlanan-dernekleri-soyleyecegim-6047198/


9) “Kemalizm virüstür” diyen Selman Öğüt canlı yayını terk etti
Haber Global’de Erhan Ertürk’ün sunduğu Müzakere programında tartışma yaşandı. “Mustafa Kemal Atatürk” polemiğinin konuşulduğu programda, Atatürk düşmanı Selman Öğüt ile Ertürk tartıştı. Öğüt yayını terk etti.

https://halktv.com.tr/kemalizm-virustur-diyen-selman-ogut-canli-yayini-terk-etti-434859h

 

10) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez: “Enerjide hedef tam bağımsızlık”
Cumhurbaşkanımız dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini koyduğunda en büyük yük enerji sektörünün omuzlarındaydı. Bu yüzden “Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye” anlayışıyla hareket ediyoruz.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/21/enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakani-fatih-sonmez-enerjide-hedef-tam-bagimsizlik

 

11) Ekilen kredi oldu
Türk bankacılık sektörünün, temmuz sonu itibarıyla tarım alanında faaliyet gösteren şirketlere verdiği kredi miktarı geçen yılın sonuna göre yaklaşık 14 milyar lira arttı. Böylece tarım sektörünün toplam kredi stoku 121 milyar 832 milyon liraya çıktı. Tarım kredi bakiyesi 7 ayda 14 milyar lira arttI.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5491546/ekilen-kredi-oldu

 

12) "Turizmin başkenti" 2 milyon misafiri ağırladı
Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Antalya, 1 Ocak-13 Eylül döneminde 170 ülkeden 2 milyon 3 bin 946 turisti ağırlarken kente en fazla yabancı turist Rusya'dan geldi.

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/19/turizmin-baskenti-170-ulkeden-2-milyon-misafiri-agirladi

 

13) ABD-Avrupa arasında İran’a yaptırım gerilimi
BMGK tarafından kaldırılan İran’a yönelik yaptırımların geri getirildiğini açıklayan ABD yönetimi yalnız kaldı. Başta Atlantik İttifakı’nın Avrupalı üyeleri Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere Rusya da İran’la yapılan anlaşmadan ayrılan Washington’un BM yaptırımlarını yeniden yürürlüğe sokamayacağını belirtti. AB’den yapılan açıklamada anlaşmanın korunması için ‘çalışmaya devam’ mesajı verildi.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3015734-abd-avrupa-arasinda-irana-yaptirim-gerilimi


14) İsrail ile ihanet anlaşması imzalayacak 5. ülke açıklandı
Sudan da İsrail ile normalleşme anlaşması imzalamak için hazırlıklara başladı. İsrailli ve Sudanlı yetkililerin anlaşma konusunu görüşmek üzere bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bir araya geleceği açıklandı. srail'in "Walla News" gazetesinde yer alan haberde, İsrailli ve Sudanlı yetkililerin bir araya geleceği Abu Dabi'deki görüşmeye ABD'li ve BAE'li yetkililerin de katılacağı kaydedildi.


15) İki ülkeden ABD ve İsrail'e tokat gibi cevap!
Katar, uluslararası kararlar çerçevesinde, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline son verme ve başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'ni kurma konusundaki kararlı konumunu teyit etti. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesinin "İsrail'le normalleşme furyasına katılmayacağını" söyledi.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3015689-iki-ulkeden-abd-ve-israile-tokat-gibi-cevap-dunyaya-ilan-ettiler


16) Rus uçağından havada yeni bir rekor
Rusya’nın Tu-160 tipi uzun menzilli bombardıman uçakları 25 saatten fazla havada kalarak kendi rekorunu egale etti. Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Savunma Yönetimi Merkezi (NTSUO) Komutanı Sergey Kobylash, Rus Hava Kuvvetleri’ne ait 2 adet Tu-160 tipi uzun menzilli bombardıman uçağının Kuzey Buz Denizi, Pasifik Okyanus, Karadeniz, Laptev Denizi, Doğu Sibirya, Çukçi Yarımadası ve Barents Denizi’nin tarafsız sularında keşif ve inceleme uçuşları yaptığını söyledi.

https://video.haber7.com/video-galeri/171798-havada-dunyaya-gozdagi-bombardiman-ucagindan-inanilmaz-rekor

 

17) AB'de “adil rekabet” hazırlığı
Financial Times'ın haberinde, AB Komisyonunun, Avrupa’da pazar hakimiyetleri müşterilerin ve daha küçük şirketlerin çıkarlarını tehdit ediyorsa Alphabet, Amazon, Apple, Facebook ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin Avrupa operasyonlarını parçalamaya veya satmaya zorlayacak bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduğu ifade edildi.

https://www.dunya.com/dunya/abde-adil-rekabet-hazirligi-haberi-482334

 

18) Ruhani: “ABD zorbalıkla muamele ederse bizden kesin bir cevap alır”
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran'a yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yaptırımlarını geri getirmede başarısız olduğunu savunarak, "ABD, zorbalıkla muamele ederse bizden kesin bir cevap alır." dedi.

https://www.dunya.com/dunya/ruhani-abd-zorbalikla-muamele-ederse-bizden-kesin-bir-cevap-alir-haberi-482316

 

19) Azerbaycan ordusu Ermenistan'a ait İHA'yı düşürdü
Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan topraklarında keşif uçuşu gerçekleştiren Ermenistan'a ait İHA'nın akşam saatlerinde vurulduğu belirtildi.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/20/azerbaycan-ordusu-ermenistana-ait-ihayi-dusurdu