Türkiye gündemi haber özetleri - 20 Kasım 2020 Cuma

20 KASIM 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 
 
1)    Lancet: “Çin'in Covid-19 aşısı kısa sürede antikor üretiyor”
Uluslararası tıp dergisi Lancet'te dün yayımlanan ön test sonuçlarında, Çin'in geliştirmekte olduğu Covid-19 aşısının kısa sürede antikor ürettiği ve acil kullanıma uygun olduğu ortaya koyuldu.
https://www.criturk.com/haber/koronavirus/lancet-cin-in-covid-19-asisi-kisa-surede-antikor-uretiyor-176501 
 
2)    Sağlık Bakanı Koca’dan kritik uyarı
“Bugün tespit edilen 4.542 hastamız var. Ağır hasta sayımız 3.850’ye ulaştı. Tedbirleri kendimiz alırsak, zorunlu kısıtlamalara mecbur kalmayız. Salgının seyrini lehimize çeviremezsek hayatımızın her alanında zorunlu tedbirler olabilir. Mücadeleye katılın.” 
https://halktv.com.tr/hasta-sayisi-4-bin-500u-gecti-439742h
 
3)    AB'den Türkiye ile yolları ayırma sinyali
"Türkiye'nin davranışının AB ile ayrılığı artırdığını anlaması gerekli. Bunu söylediğim için üzgünüm ama AB dışişleri bakanları böyle düşünüyor. Bizim de arzu ettiğimiz gibi pozitif gündeme dönmek için Türkiye'nin yaklaşımını değiştirmesi gerek. AB Konseyi gelecek ay gidilecek yöne karar verecek. Zaman tükeniyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde dönüm noktasına doğru yaklaşıyoruz."
https://aydinlik.com.tr/haber/ab-den-aciklama-turkiye-ile-donum-noktasindayiz-223792 
 
4)    MHP’den Bülent Arınç’a sert tepki
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Basın Danışmanı Yıldıray Çiçek, Bülent Arınç'ın "Selahattin Demirtaş tahliye edilmeli" sözüne çok sert çıktı. Çiçek, "Hendek-Çukur olaylarında 793 şehidin, Kobani olaylarında 53 kişinin azmettirici katili olan terörist Demirtaş'ın tahliyesini istemek haysiyetsizliktir" dedi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3035868-bulent-arincin-tepki-ceken-sozlerine-jet-yanit-serefsizliktir-haysiyetsizliktir 
 
5)    Metiner'den Arınç'ın sözlerine tepki: “Cumhur İttifakı'na sabotaj”
Cumhurbaşkanımızın 'yeni dönem' vurgusu yaptığı bu günlerde Arınç’ın çıkıp bugüne kadar Reis’in ve AK Parti’nin dediklerinin tam tersini söyleyebiliyor olması, yeni döneme rota çizme cüretinin ötesinde bir anlama sahiptir. Bu açıklamalarla çizilen rotanın asıl sahibi bellidir.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011201043258842-metinerden-arincin-sozlerine-tepki-cumhur-ittifakina-sabotaj/ 
 
6)    Cumhurbaşkanı Erdoğan: “100 yıllık değişim“
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyetini kabul eden Erdoğan, “Küresel, siyasi ve ekonomik güç dengelerinde ancak 100 yılda bir görülebilecek bir değişimin yaşandığını artık herkes kabul ediyor. Türkiye, yeni küresel, siyasi ve ekonomik düzende gücünü ve etki alanını genişletmek için her türlü fırsata, imkana ve altyapıya sahiptir.” dedi.   
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-turkiye-ihracatcilar-meclisi-heyetini-kabul-etti 
 
7)    TÜSİAD'dan faiz kararı yorumu: “Yeni dönemin önemli bir işareti”
"Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını ve finansal istikrarı sağlamak için atmış olduğu adım yeni bir döneme girdiğimizi gösteren önemli bir işarettir. Enflasyonla mücadelede atılacak olan her adım, finansal piyasalarla olan ayrışmanın yerini piyasa ile uyumlu bir sürece bırakacak, ekonomimizi ve orta vadeli istihdam gelişimini destekleyecektir.
https://www.dunya.com/amp/ekonomi/tusiaddan-faiz-karari-yorumu-yeni-donemin-onemli-bir-isareti-haberi-600797 
 
8)    TİM Başkanı Gülle: “Türkiye’yi ihracatla yükseltmeye devam edeceğiz”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekonomide reform süreci başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yeni ihracat seferberliğine ilişkin yol haritasını ve eylem planını sundu. TİM'den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM Başkanı İsmail Gülle ve TİM Yönetim Kurulu ve Sektörler Konseyi başkanlarından oluşan heyeti, Vahdettin Köşkü'nde kabul etti.
https://www.dunya.com/amp/ekonomi/tim-baskani-gulle-turkiyeyi-ihracatla-yukseltmeye-devam-edecegiz-haberi-600815 
 
9)    Bahçeli'den Davutoğlu'nun görüşme talebini reddetti
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun “Tam Demokrasi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” teklifini sunmak için yaptığı görüşme talebini reddetti. Bahçeli, ''Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi konusunda bir görüşme talebiniz var ise o konuda randevu verelim'' ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3035736-son-dakika-bahceliden-davutoglunun-talebine-cevap 
 
10) İYİ Partili Yücel: “İlk 3 maddeyi değiştirmeyi düşünenlerle aynı masada olunmasından rahatsızım”
İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Seyit Yücel, parti içinde yaşanan krizlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yücel, partinin ‘ideolojisi belli olmayan’lar tarafından kuşatıldığını öne sürerek "Anayasamızda yer alan başlangıç maddelerinin de değiştirilebileceğini söyleyenlerle aynı masada olunmasından rahatsızım" dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/iyi-partili-yucel-ilk-3-maddeyi-degistirmeyi-dusunenlerle-ayni-masada-olunmasindan-rahatsizim-3575814 
 
11) Akdeniz’de F-35’li provokasyon
Akdeniz’deki şer ittifakı provokatif adımlar atmaya devam ediyor. Güney Kıbrıs ile ortak tatbikat yapan İsrail, F-35’leri de kullandı. Mısır ve Fransız firkateynleri bir ay içinde ikinci ortak tatbikatı yaptı. BAE’ye giden Yunanistan Başbakanı Miçoktakis ise Veliaht Prens Muhammed Bin Zayed ile Türkiye’yi hedef alan açıklamalar yaptı. 
https://www.yenisafak.com/dunya/akdenizde-f-35li-provokasyon-dogu-akdenizde-son-durum-israil-f-35-kullandi-3575883 
 
12) Fransa Senatosu sözde Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınması için tasarı hazırladı
https://www.yenisafak.com/dunya/fransa-senatosu-sozde-karabag-cumhuriyetinin-taninmasi-icin-tasari-hazirladi-3575844 
 
13) Merkel'den kritik zirve öncesi Türkiye’ye yaptırımlar açıklaması
Alman Dışişleri Bakanı Maas'ın Türkiye ile ilgili 'Aralık ayında yaptırımlar değerlendirilecek' tehdidinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geç saatlerde açıklama geldi. Merkel 10 Aralık'taki AB Liderler Zirvesinde Türkiye konusunun da gündemde olacağını söyledi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3035884-merkelden-kritik-zirve-oncesi-turkiye-aciklamasi 
 
14) AB ve Almanya'dan peş peşe Türkiye'yle gerilimi tırmandıracak küstah tehditler!
"Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili son eylemlerinin gerilimi tırmandırdığını düşünüyoruz" diyen Avrupa Birliği yetkilisi Josep Borrell, "Türkiye ile ilişkilerde bir dönüm noktasındayız" dedi. Alman Dışişleri Bakanı Maas ise Doğu Akdeniz'le ilgili, "Aralık ayında yaptırımlar değerlendirilecek" dedi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3035787-ab-ve-almanyadan-pes-pese-turkiyeyle-gerilimi-tirmandiracak-kustah-tehditler 
 
15) Bakanlık çalışmalarını hızlandırdı: Erdoğan'ın 10 Aralık'ta İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklaması bekleniyor.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011201043258685-bakanlik-calismalarini-hizlandirdi-erdoganin-10-aralikta-insan-haklari-eylem-planini-aciklamasi/ 
 
16) Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: “Kanal İstanbul bir dünya projesidir”
https://halktv.com.tr/ulastirma-ve-altyapi-bakani-karaismailoglu-kanal-istanbul-bir-dunya-projesidir-439759h 
 
17) Azerbaycan askerleri Dağlık Karabağ’daki devriyelerinde Rus barış güçlerine eşlik etti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011191043255998-azerbaycan-askerleri-daglik-karabagdaki-devriyelerinde-rus-baris-guclerine-eslik-etti/ 
 
18) Ağdam'a yerleşen Azerbaycan ordusunu halk sevinçle karşıladı
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/agdam-a-giren-azerbaycan-ordusunu-halk-sevincle-karsiladi 
 
19) Lavrov, Fransız ve Ermeni mevkidaşlarıyla Karabağ’ı görüştü 
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011201043258054-lavrov-fransiz-ve-ermeni-mevkidaslariyla-karabagi-gorustu/ 
 
20) HDP aleyhine çalıştığı için PKK talimatıyla öldürüldü
Şanlıurfa'da, 2014'te öldürülen eski Suruç Belediye Başkanı Salih Tekinalp ile oğlunun, yerel seçimlerde HDP aleyhine çalıştığı için terör örgütü PKK'nın infaz listesine alındığı, başkan ile oğlunu İnterpol'ün kırmızı bültenle aradığı Sabri Dal ile iki terör örgütü PKK mensubunun öldürdüğü ortaya çıktı. 
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/11/20/hdp-aleyhine-calistigi-icin-pkk-talimatiyla-olduruldu
 

21) Afganistan’daki katliamı itiraf ettiler!
Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişi'nin (IGADF) dört yıllık bir soruşturmanın sonucunda hazırladığı ve Afgan sivillerin yasa dışı olarak öldürüldüğünü belgeleyen "güvenilir kanıtların" yer aldığı rapor, Avustralya Genelkurmay Başkanı General Angus Campbell tarafından açıklandı. Avustralya askerlerinin Afganistan’da 39 sivili öldürdüğü ortaya çıktı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3035867-islam-ulkesindeki-katliami-itiraf-ettiler-general-campbell-kayitsiz-sartsiz-ozur-dilerim 
 
22) Dışişleri'nden Mike Pompeo'ya tepki!
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun giderayak İsrail işgali altındaki Filistin topraklarına yaptığı skandal niteliğindeki ziyarete Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Bakanlık, "Pompeo'nun Batı Şeria ziyaretinin arkasında İsrail'in işgal atındaki Filistin topraklarındaki hukuk dışı eylemlerine meşruiyet kazandırmak yatmaktadır" ifadesi yer aldı.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/disislerinden-pompeoya-israil-tepkisi/532409 
 
23) Libya'nın BM Temsilcisi: “Sirte ve Cufra'da paralı asker sevkiyatı devam ediyor”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyanin-bm-temsilcisi-sirte-ve-cufrada-parali-asker-sevkiyati-devam-ediyor/2049803 
 
24) Bakan Akar'dan Libya mesajı: “Bu sorunun askeri bir çözümü yok”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı son dakika açıklamasında 'Libya'da barış ve istikrarın sağlanması için Hafter'e yapılan tüm dış yardımların bir an önce kesilmesi şarttır. Hafter güçleri ve yabancı paralı askerler güvenlik, istikrar ve diplomatik çabalar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Hepimizin kabul ettiği gibi, bu sorunun askeri bir çözümü yok' dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-bakan-akarda-libya-mesaji-bu-sorunun-askeri-bir-cozumu-yok-41666807 
 
25) CHP’li Adıgüzel: “Şehir hastanelerinin malzemeleri kamudan temin ediliyor”
Yap-işlet-devret modeliyle anahtar teslim yapılması gereken şehir hastanelerine Devlet Malzeme Ofisi’nden malzeme verildiği ileri sürüldü. CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, bakanlık emriyle motorlu hasta karyolası, pansuman arabası, EKG, solunum cihazı gibi malzemelerin şehir hastanelerine aktarıldığını belirtti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chpli-adiguzel-sehir-hastanelerinin-malzemeleri-kamudan-temin-ediliyor-1792361 
 
26)  “Büyük deprem Tekirdağ’da olacak”
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçe Belediyesi’nin düzenlediği, ‘Deprem her an kapımızda’ konulu panelde beklenen büyük Marmara depremiyle ilgili konuştu. 
https://www.yenisafak.com/gundem/buyuk-deprem-tekirdagda-olacak-buyuk-istanbul-depremi-ne-zaman-olacak-3575880
 

27) AB liderleri bütçe ve kurtarma programında uzlaşamadı
Macaristan ve Polonya'nın oy birliği gereken gelecekteki bütçe ve kurtarma paketini AB fonlarını hukukun üstünlüğü şartına bağlayan mekanizma nedeniyle veto etmesinin ardından Michel, üye ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini, paketin Avrupa'nın ekonomik toparlanması için şart olduğunu söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-liderleri-butce-ve-kurtarma-programinda-uzlasamadi/2049842 
 
28) Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, tek taraflı eylemler politikasına, uluslararası ilişkilerde korumacılık ve zorbalığa karşı Rusya ile omuz omuza mücadele etmeye hazır olduklarını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/asya/202011191043256187-cin-disisleri-bakani-Wang-rusyanin-cikarlarini-savunmaya-haziriz/ 
 
29) Alman Federal Meclisi’nden Kuzey Akım 2’yi savunma çağrısı
Alman Federal Meclisi (Bundestag) Ekonomi ve Enerji Komitesi Başkanı Klaus Ernst, Almanya’nın projeye yönelik olası yaptırımlara benzer önlemlerle karşılık vermesi gerektiğine vurgu yaparak şunları ifade etti: “Amerikalıların yaptığının aynısını yapmalıyız: Bireysel yaptırımlar uygulamak, girişleri yasaklamak ve muhtemelen mal varlıklarını dondurmak. Bizi, tehdit ettikleri şeylerin aynısı. Ancak bu şekilde tepki verebilirler. Projeden çekilmemizi isteyen yalnızca sizsiniz ve bu çekilmenin Amerikan LNG ithalatını tetikleyeceğini çok iyi biliyorsunuz. Rus gazı yerine Amerikan LNG’si pek de ‘yeşil’ bir tutum değil, biraz solmuşa benziyor” 
 
30) Trump'ın seçimlerle ilgili açtığı üç dava reddedildi
ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilen başkanlık seçiminin ardından hile yapıldığı iddialarıyla çeşitli eyaletlerde başvuruda bulunan Başkan Donald Trump'ın dava talepleri reddedildi. Küçük bir oy farkıyla Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı Georgia eyaletindeki yeniden sayım da sonuçlandı. Buna göre eyalette oy sayımında bir hata olmadığı ve kazananın Biden olduğu kesinleşti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/trumpin-secimlerle-ilgili-actigi-uc-dava-reddedildi-1792383 
 
31) İspanya ikiye bölündü: İspanyolcayı ana dil olmaktan çıkaran eğitim reformu ülkeyi karıştırdı.
https://www.yenisafak.com/dunya/ispanya-ikiye-bolundu-ispanyolcayi-ana-dil-olmaktan-cikaran-reform-olay-oldu-3575868