Türkiye gündemi haber özetleri - 20 Eylül 2020 Pazar

20 EYLÜL 2020, PAZAR
VATAN PARTİSİ BASIN BÜROSU HABER ÖZETLERİ

 

 

1) ABD ve Yunanistan, Türkiye sınırında tatbikat yaptı
Yunanistan ve ABD birlikleri Türkiye sınırına 100 kilometre mesafedeki İskeçe'de tatbikat yaptı. 4 gün süren tatbikata ilişkin fotoğraflar, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5489556/abd-ve-yunanistan-turkiye-sinirinda-tatbikat-yapti

 

2) Erdoğan’dan Doğu Akdeniz’de diyalog mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2 bin yıllık geçmişi olan köklü ve kadim bir devlettir. Hiçbir komplekse kapılmadan, içinden geçtiğimiz tüm süreçleri vakur ve olgun şekilde yürütmekte, ısrarlı provokasyonlara asla aldırış etmemekteyiz. Biz, samimi her çağrıya kulak vererek diplomasiye olabildiğince alan kazandırmak, sorunları diyalog yoluyla herkesin kazanabileceği bir çözüme kavuşturmak niyetindeyiz. Ülkemizin bir damla suyunu da bir karış toprağını da bu vizyonla savunmayı sonuna kadar sürdüreceğiz."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/erdogan-sorunlari-diyalog-yoluyla-bir-cozume-kavusturmak-niyetindeyiz/1979048

 

3) Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Türkiye ile ortak tatbikatlar Erivan'ı korkutuyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak askeri tatbikatlarının Ermenistan yönetimini korkuttuğunu söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-turkiye-ile-ortak-tatbikatlar-erivani-korkutuyor/1979094

 

4) Bakan Albayrak: “OECD tahminlerine göre Kovid-19'dan en az etkilenecek üçüncü ülke Türkiye”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tahminlerine göre Çin ve Güney Kore'den sonra Kovid-19 salgınından "en az etkilenecek" üçüncü ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-albayrak-oecd-tahminlerine-gore-kovid-19dan-en-az-etkilenecek-3-ulke-turkiye/1977965

 

5) Rusya'da Koronavirüs ilacının satışına onay çıktı!
Rusya’da Koronavirüs tedavisi için geliştirilen 3 ilaç için eczanede satışı için onay çıktı. Koronavirüs ilaçlarının gelecek hafta eczanelerde olması bekleniyor. Etken maddesi Favipiravir olarak açıklanan ilaçlar, daha önce yalnızca hastanelerde ve doktor kontrolünde hastalara verilebiliyor. İlaçlardan Areplivir'in, eczane satış fiyatının 12 bin 320 ruble (yaklaşık 1200 TL) olarak açıklandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5489162/rusyada-koronavirus-ilacinin-satisina-onay-cikti-iste-fiyati

 

6) CHP Kurultay Onur Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman’dan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na tepki
Yarman; CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun “Ben ‘Atatürk değil, Gazi Mustafa Kemal derim” şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi. Prof. Dr. Yarman; “CHP içinde yuvalanmış belli bir grup, Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine dönük “takiyye” yapmaktadır. CHP İstanbul İl Başkanı’nın tavrı, bu olgunun ifşa olması dolayısıyla, çarpıcı bir ipucudur” dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/19/chp-kurultay-onur-uyesi-prof-dr-tolga-yarmandan-chp-istanbul-il-baskani-canan-kaftanciogluna-tepki

 

7) Türk Tabipleri Birliği’nden Bahçeli’ye yanıt
Türk Tabipleri Birliği (TTB) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı tartışmaların gündemi değiştirmeye yönelik olduğunu belirterek, kamuoyundan ve medya kuruluşlarından bu girişimlere itibar etmemeleri ricasında bulunurken, "İşimiz çok, derdimiz büyük" açıklaması yaptı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5489601/turk-tabipleri-birligi-gundem-degistirme-girisimlerine-itibar-etmeyin

 

8) Bakan Koca’dan Mansur Yavaş’a cevap: Devlet teamülü görünürlüğe feda edilmemeli
Bakan Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş'a yanıt olarak "Sn. Yavaş, Teşekkür ederim. Covid pozitif ve şüpheliler HES uygulamasına kayıtlıdır, bilgiler, talep eden kurumların entegrasyonuna açık. Sistem, istenirse şehir içi toplu taşımada da riski önlemeye elverişli. Devlet teamülü görünürlüğe feda edilmemeli. Mücadele birlikte mümkün." ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bakan-kocadan-mansur-yavasa-cevap-devlet-teamulu-gorunurluge-feda-edilmemeli-41616038

 

9) Hazine arazileri için pilot iller belirlendi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, topraksız ve yeterli toprağı olmayıp ekip biçmek isteyen çiftçilere yönelik 60 dönüme kadar hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama projesi, ilk etapta 6 pilot ilde uygulanacak. 6 ilde toplam 41,5 milyon metrekare yüz ölçümlü tarım arazisi, çiftçilere kiralanmak üzere gelecek hafta ilana çıkılacak.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/19/bakan-mujdeyi-vermisti-6-pilot-il-belirlendi

 

10) Erdoğan: “Türkiye’yi Afrika’nın ücra ülkeleriyle aynı kategoriye sokuyorlar”
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-İzmit Kavşağı arası kesimini video konferans ile katıldığı törende açtı. Burada konuşan Erdoğan, Moody's'e tepki gösterdi.
https://halktv.com.tr/erdogan-turkiyeyi-afrikanin-ucra-ulkeleriyle-ayni-kategoriye-sokuyorlar-434753h

 

11) Putin: “Rusya'yı hipersonik silah geliştirmeye ABD zorladı”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin 2002'de anti-balistik füze anlaşmasından çekilmesinin, kendilerini hipersonik silah geliştirmeye zorladığını söyledi.
https://www.dunya.com/dunya/putin-rusyayi-hipersonik-silah-gelistirmeye-abd-zorladi-haberi-482289

 

12) ABD TikTok ve WeChat’i yasaklamıştı, Çin'den misilleme gecikmedi
Çin, ABD'nin Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok (Douyin) ve WeChat'e (Veyşin) karşı yeni yaptırımlar açıklamasının ardından "güvenilmez şirket ve kişiler" listesiyle ilgili düzenlemeler yayınladı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/19/abd-tiktok-ve-wechati-yasaklamisti-cinden-misilleme-gecikmedi

 

13) ABD, İran'a yönelik BM yaptırımlarını yeniden yürürlüğe soktu
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, BMGK tarafından iptal edilen yaptırımları bugünden itibaren tekrar aktif hale getirdiklerini belirten Pompeo, BMGK'nın 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 ve 1929 sayılı kararlarında geçen tüm yaptırımları uygulayacaklarını kaydetti.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/19/abd-irana-yonelik-bm-yaptirimlarini-yeniden-yururluge-soktu

 

14) İran Dışişleri Bakanı Zarif: “ABD'nin zorbalığına tepki gösterilmeli

Zarif, "ABD, zorbalık yaparak İran'a silah satan herkese yaptırım uygulayacağını söylüyor. Çünkü bunun dayandıkları karar BMGK'nin değil. O yüzden diğer devletler de onunla iş birliği yapmayacak. ABD, adet edindiği üzere yeniden zorbalığa başvurabilir ve biz diğer devletleri bizimle hareket etmeye mecbur edemeyiz. Fakat uluslararası camia bu zorbalığa karşı nasıl bir tepki göstereceğine karar vermelidir." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/iran-disisleri-bakani-zarif-abdliler-hedeflerine-ulasmak-icin-propaganda-yapiyor/1979133

 

15) Mahmud Abbas'a ABD ile diyalog baskısı!
Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, "Başkan Abbas, ABD yönetimi ile görüşmesi ve İsrail'in kestiği gümrük gelirlerini alması için Arap kardeşlerden ve uluslararası çevrelerden benzeri görülmemiş baskılara maruz kalıyor, ancak bunu kabul etmiyor. Bu merhalede, Filistin'in tercihi meydan okumaya karşı durmaktır. Herkes onların Filistin davasını tasfiye etmek istediklerini çok iyi biliyor. Filistin yönetimi, İsrail ile koordineyi durdurmasından önceki duruma hiçbir zaman dönmeyecek."
https://www.milligazete.com.tr/haber/5489962/mahmud-abbasa-abd-ile-diyalog-baskisi

 

16) BAE ve Bahreyn'in İsrail ile normalleşmesi protesto edildi
Yemen'in Ebyen ilinde yüzlerce kişi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşmalarına tepki gösterdi. BAE destekli Güney Geçiş Konseyi (GKK) güçlerinin kontrolündeki kentte Filistin'e destek veren göstericiler, ellerinde Abu Dabi ve Manama yönetimlerine tepki içerikli pankartlar taşıdı. Yemen'in çeşitli kentlerinde birkaç haftadır İsrail'le normalleşme karşıtı gösteriler yapılıyor.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5489819/bae-ve-bahreynin-israil-ile-normallesmesi-protesto-edildi