Türkiye gündemi haber özetleri - 2 Temmuz 2020 Perşembe

2 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Suriye’de öncelik siyasi çözüm: ABD ve İsrail’e karşı net tavır
Suriye sorununun çözümü için Türkiye, Rusya ve İran nezdinde başlatılan Astana formatındaki toplantıların altıncısı, Koronavirüs salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açış konuşmasında “Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün muhafazası sahada sükûnetin tesis edilmesi ve ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunması temel önceliklerimizdir” dedi.
Üç ülkenin ortak imzasını taşıyan 14 maddelik mutabakat metninde öncelikle Suriye’nin toprak bütünlüğü vurgusu yapıldı: “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini vurgulamışlardır.” Aynı açıklamada PKK’nın sözde öz yönetim girişimlerine karşı tavır alındı, komşu ülkelerin milli güvenliği konusunda kararlılık vurgusu yapıldı. ABD’nin Suriye’ni kuzeydoğusunda PKK ile birlikte el koyduğu petrol gelirlerinin Suriye ait olduğu bir kez daha belirtildi. İdlib’de M4 karayolunda şu ana kadar 17 kez icra edilen Türk-Rus ortak devrisinin devamı ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılmasının yanı sıra Fırat’ın doğusundaki ortak devriyelerin yeniden başlatılmasının önemi vurgulandı. ABD’nin Golan tepeleri konusundaki kararı ve İsrail’in Suriye’deki istikrarı bozucu saldırıları kınandı. Korona nedeniyle Suriye’ye yardım için BM’ye çağrıda bulunuldu. Suriyelilerin evlerine geri dönüş için bayındırlık hizmetlerinin sağlanması için uluslararası topluma Suriye’ye yaptıkları yardımı artırma çağrısı yapıldı. Suriye ihtilafına askeri değil siyasi bir çözümün çözüm getireceği belirtilen açıklamada Astana sürecinin devam etmesi gerektiği kaydedildi.

https://halktv.com.tr/gundem/uclu-zirve-sona-erdi-14-maddelik-aciklama-428470h

2) Barolarda delege sayısı böyle olacak
“Çoklu baro” sistemiyle İstanbul, Ankara ve İzmir barolarının TBB’deki delegelerine tırpan vurulacak. Buna göre, 45 ilin delegesinden daha fazla delegeye sahip İstanbul Barosu'nun delege sayısı 138’den 13’e düşecek. Yine Ankara Barosu'nun delege sayısı 57’den 7’ye, İzmir Barosunun da 30’dan 5’e düşecek. 45 ilin delege sayısı ise artacak.

https://www.yenisafak.com/gundem/delege-sayisi-boyle-olacak-istanbul-barosunun-delege-sayisi-138den-13e-dusecek-3547568

2) Merkel’den Türkiye-Fransa ilişkileri yorumu: Gerilim çok ciddi!
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtladığı oturumda Türkiye ile ilgili açıklamalarda da bulundu: “Bunu biz de çok ciddiye alıyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı ile de bu olayla ilgili görüştüm. Orada tam olarak ne olduğu NATO’da inceleniyor. Rapor henüz hazır değil ama NATO’ya üye devletler arasında bu tür olayların tekrarlanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu çok ciddi” dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/merkelden-turkiye-fransa-iliskileri-yorumu-gerilim-cok-ciddi-5905916/

3) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede iş birliği konuları ve ikili ilişkiler ele alındı. Ayrıca görüşmede, Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel meselelere ilişkin gelişmeler değerlendirildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-almanya-basbakani-merkel-ile-telefonda-gorustu/1896652

 

4) AB dışişleri bakanları Fransa'nın talebi üzerine Türkiye'yi konuşmak için toplanıyor
Fransız meclisinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Talebimiz doğrultusunda AB'nin dışişleri bakanları arasında 13 Temmuz'da sadece Türkiye konusunun görüşüleceği bir toplantı düzenlenecek. Türkiye'nin Kıbrıs karasuları sahasındaki sondaj çalışmalarından dolayı AB Türkiye'ye zaten bazı yaptırımlar uyguluyor. Başka yaptırımlar da düşünülebilir" dedi.
https://tr.euronews.com/2020/07/01/ab-d-sisleri-bakanlar-fransa-n-n-talebi-uzerine-turkiye-yi-konusmak-uzere-toplan-yor

5) Sosyal medya düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu
Düzenlemeyle, Twitter başta olmak üzere önemli sosyal ağlara hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi için Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Düzenleme için Almanya ve Fransa’daki uygulamalar örnek olacak. AK Parti kurmayları, sahte hesaplar açılmasını engelleyen bir düzenlemenin olacağını ve ağır cezai yaptırımlarının geleceğini ifade etti. Parti kurmayları, önümüzdeki günlerde tamamlayacakları çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Bu konuda MHP ile de görüştüklerini kaydeden parti kurmayları, sosyal medyada getirilecek düzenlemeyle ilgili gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını söylediler.

https://www.aydinlik.com.tr/haber/sosyal-medya-duzenlemesinin-ayrintilari-belli-oldu-211874

6) MHP Lideri Bahçeli ve parti yönetimi sosyal medya hesaplarını dondurdu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak'la ilgili sosyal medyada yapılan çirkin saldırılara tepki veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Sosyal medyada yaşanan dehşet verici ve şiddet dolu kirlenme nihayete ermeden bir daha ne Twitter hesabımı kullanacağım ne de Facebook paylaşımı yapacağım. Bu konuda TBMM’de gündeme gelecek her muhterem ve müstesna kanun teklifine de sonuna kadar destek vereceğim" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bahçeli'nin sosyal medya kararının ardından, tüm parti yönetiminin bu geceden itibaren hesaplarını "dondurma kararı" aldığı bildirildi.
https://www.haberturk.com/mhp-lideri-bahceli-bugun-sizlerle-son-twitter-mesajlarimi-paylasacagim-2730768

7) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan'ın "Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz" sözlerinin çarptıldığını ve Erdoğan'ın 'yasakçı ve baskıcı' bir kalıba sokma çabası olduğunu öne sürdü.

https://halktv.com.tr/gundem/fahrettin-altundan-bir-erdogan-oyle-demek-istemedi-aciklamasi-daha-428481h

8) AK Partili Metiner, Gül ve Davutoğlu’nun bürokratlarına karşı yeni kadrolaşma istedi
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç’ın katıldığı bir programda söylediği “Masum değiliz hiçbirimiz” sözlerine AKP’li eski vekil Mehmet Metiner’den tepki geldi. Metiner, sosyal medya hesabından şunları yazdı: “Bülent Arınç Ak Parti’nin vicdanıdır!’ diye konuşan kripto bürokratlarımız var. Gül ve Davutoğlu döneminde içimize yerleştirilmiş bürokratlarımız var. Bizden görünüp fırsatını bulduğunda Reis eleştirisi yapan bürokratlarımız var. Dibimiz oyuluyor. Yeni bir kadrolaşma şart.”

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/metinere-gore-akpnin-icinde-kripto-burokratlar-var-dibimiz-oyuluyor-yeni-bir-kadrola-287253h.htm

9) Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı tartışmaları sürerken, konuya ilişkin dosya bugün Danıştay'da ele alınacak.

https://halktv.com.tr/gundem/ayasofya-dosyasi-bugun-danistayda-428524h

10) KKTC Başbakanı Tatar'dan Rum tarafına Doğu Akdeniz'de barış ve iş birliği çağrısı
Türk Ajansı Kıbrısın (TAK) haberine göre, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, yaptığı yazılı açıklamda, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis bir Yunan televizyonuna söylediklerini değerlendirdi. Anastasiadis'in bölgede yaşanan gelişmeleri doğru değerlendiremediğini vurgulayan Başbakan Tatar, "Rum lider ne yazık ki bir türlü Avrupa Birliği'ni kullanarak Türkiye ile Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz'deki haklarını gasbedebileceği rüyasından uyanıp, akıl mantık yolu olan Kıbrıs Türk tarafı ile iş birliğine yanaşmıyor." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kktc-basbakani-tatardan-rum-tarafina-dogu-akdenizde-baris-ve-is-birligi-cagrisi/1896480

11) İngiltere Başbakanı Johnson'dan İsrail'e “İlhak planından vazgeç” çağrısı
"İlhakın" İsrail'in Arap ülkeleri ve İslam dünyasıyla ilişkilerinde kaydettiği ilerlemeyi tehlikeye atacağı uyarısında da bulunan Johson, "Umarım ilhak planı uygulanmaz. Uygulanması halinde, İngiltere, her iki tarafın (Filistin-İsrail) üzerinde mutabık kaldıkları dışında, 1967 sınırlarındaki hiçbir değişikliği tanımayacaktır." ifadelerini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingiltere-basbakani-johnsondan-israile-ilhak-planindan-vazgec-cagrisi/1895830

12) Cezayir'deki Barış Toplumu Hareketi'nden Fransa'ya “Libya” suçlaması
Cezayir'de, Barış Toplumu Hareketinden yapılan açıklamada, Fransa ve Libyalıların iradesine karşı olan "fitneci" Arap devletlerinin başından bugüne kadar Libya halkının krizlerinin sorumluğunu taşıdığı belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cezayirdeki-baris-toplumu-hareketinden-fransaya-libya-suclamasi-/1896718

13) Putin, 2036 yılına kadar devlet başkanlığı yapabilecek
Rusya'da Putin'in yeniden seçilmesinin önüne açacak olan anayasa değişikliği referandumunda sonuç ortaya çıktı. Yüzde 65 katılımın olduğu referandumda oyların yüzde 78'i Putin'in lehine çıktı.

14) ABD'den Çin'e Hong Kong tepkisi
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin yönetiminin Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde uygulamaya koyduğu Ulusal Güvenlik Kanunu'nun bölgedeki hukukun egemenliğini "katlettiğini" ve bunun tüm ülkelere bir hakaret olduğunu vurguladı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-cine-hong-kong-tepkisi/1896453

15) Lübnan'da ekonomik kriz protestoları devam ediyor
Lübnanlılar, başkent Beyrut ve ülkenin diğer birçok bölgesinde yolları kapatarak, yürüyüşler düzenledi. Bu kapsamda, krizden sorumlu tutulan siyasi gruplar ile Merkez Bankası yetkilileri protesto edildi. Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1515 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar bugün itibarıyla 8 bin 500 Lübnan lirasının üzerinde işlem gördü.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnanda-ekonomik-kriz-protestolari-devam-ediyor/1896727

16) Gabon'dan 27 AB ülkesine vize misillemesi
Gabon Dışişleri Bakanı Alain-Claude Bilie-Bye-Nze Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, mütekabiliyet ilkesi gereği, Gabon'u güvenli ülke listesine almayan 27 AB ülkesinin vatandaşlarına turist vizesinin verilmeyeceğini duyurdu. Dışişleri Bakanı "Mütekabiliyet ilkesi gereği, bütün büyükelçilere ve konsoloslara bir sonraki talimata kadar, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına turist vizesi vermemeleri talimatı verdim." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/gabondan-27-ab-ulkesine-vize-misillemesi/1896764

17) Fed tutanakları: Mali destek yetersiz kalabilir
ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, ekonominin bir süre için oldukça uyumlu para politikasının desteğine ihtiyaç duyabileceğini ve gelecek aylarda federal fon oranı ile varlık alımları hakkında daha fazla netlik sağlamanın önemli olacağını ortaya koydu.

https://www.dunya.com/finans/haberler/fed-tutanaklari-mali-destek-yetersiz-kalabilir-haberi-474113

18) Atatürk’ün projesi hayata geçiriliyor
Mustafa Kemal Atatürk'ün, 83 yıl önce tasarladığı proje Ankara'da hayat buluyor. Gölbaşı Belediye Başkanı MHP'li Ramazan Şimşek, Atatürk'ün 1937 yılında tasarladığı ‘İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi'ni gerçekleştirmek için çalışma başlattı. Projeyle 2 bin dönümlük alan üzerine hobi bahçeleri kurulacak. Hobi Köy'de vatandaşlar imarlı ve yasal hobi bahçelerine kavuşacak.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ataturkun-projesi-hayata-geciriliyor-5906040/

19) Dünya Bankası'ndan demir yolu için finansman desteği
Dünya Bankası, Türkiye Demiryolu Lojistiği İyileştirme Projesi için 314,5 milyon avro (350 milyon dolar eşdeğeri) tutarındaki krediyi onayladı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/dunya-bankasindan-turkiyenin-demir-yolu-baglantilari-ve-lojistigi-icin-finansman-destegi/1896069

 

20) TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Hedefimiz, 2022 sonunda ilk aracı banttan indirmek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2022 sonunda yüzde 51 yerlilik oranına sahip ilk yerli otomobili banttan indirmeyi, 2 yıl sonra da yerlilik oranını yüzde 75'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Gemlik ilçesinde inşa edilecek fabrikanın temelini en kısa zamanda atmayı hedeflediklerini vurguladı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tobb-baskani-hisarciklioglu-hedefimiz-2022-sonunda-ilk-araci-banttan-indirmek/1895930