Türkiye gündemi haber özetleri - 2 Eylül 2020 Çarşamba

2 EYLÜL 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Türkiye'den ABD'nin GKRY’ye silah ambargosunu kaldırma kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı: "Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır. ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz. Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır."
https://www.aa.com.tr/tr/politika/turkiyeden-abdnin-guney-kibris-rum-yonetimine-silah-ambargosunu-kaldirma-kararina-tepki/1960197

2) Erdoğan’dan Doğu Akdeniz tepkisi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz artık bu gölge oyunundan bıktık. Kendine bile hayrı olmayan bir devleti, Türkiye gibi bölgesel ve küresel bir gücün önüne atıp yem etmeye çalışmak, artık komik kaçmaya başladı” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/dogu-akdenizde-golge-oyununa-tepki-artik-komik-kaciyor-41600960

3) Dışişleri Sözcüsü Aksoy’dan Avusturya’nın ajan iddiasına yanıt
Sözcü Aksoy, Avusturya'da Türkiye adına casusluk yapan bir kişinin yakalandığına dair iddialar hakkında yanıt verdi. "Avusturya makamlarınca ülkemiz hakkında ortaya atılan mesnetsiz iddiaları reddediyoruz. Bu iddiaların arkasında Türkiye karşıtı çevrelerin olduğu aşikardır." ifadelerini kullanan Aksoy, Avusturya hükümetinin, bu iddialardan tamamen gayri-ciddi reflekslerle Türkiye'yi itham eden sonuçlar çıkarmasını hayretle karşıladıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın da sosyal medya hesabından Avusturya’nın “Türkiye bizi bölmek istiyor” açıklamasına ironi yaparak yanıt verdi: “Sadece Avusturya’yı mı ne ayıp!”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-sozcusu-aksoy-avusturya-makamlarinca-ulkemiz-hakkinda-ortaya-atilan-mesnetsiz-iddialari-reddediyoruz/1960296

 

4) Fransa'dan Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandıracak hamle: Türkiye'ye karşı en büyük silahını gönderiyor
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, birçok savaş jeti ve denizaltıyla birlikte Charles de Gaulle isimli uçak gemisini de bölgeye göndermeye karar verdi.
https://www.yenisafak.com/gundem/fransadan-dogu-akdenizde-gerilimi-tirmandiracak-hamle-turkiyeye-karsi-en-buyuk-silahini-gonderiyor-3555469

5) Çelik'ten Macron'a sert tepki! “O kırmızı çizgiyi aynen iade ederiz”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye’ye karşı sert bir tavır takınarak "kırmızı çizgi politikası” uyguladığı sözlerine sert tepki gösterdi. Çelik, "Macron, kendi sahamızda, Mavi Vatan'ımızda kırmızı çizgi ilan ediyorsa, biz o kırmızı çizgiyi Macron'a aynen iade ederiz" ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-omer-celikten-onemli-aciklamalar-41600897

6) Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a “limit uyarısı”
Atina’nın Meis Adası’na asker göndermesiyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Yunanistan, ‘nöbet değişimi’ olduğunu söyledi. Bunun da limiti var. Limiti aşan silahlandırmalar olursa kaybeden Yunanistan olur” diye konuştu.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/cavusoglu-uyardi-yunanistan-limiti-asarsa-kaybeder-41601012

7) Milli Savunma Akar, Libya Savunma Bakanı Namroush ile bir araya geldi
Akar görüşmede Namroush'a, Türkiye'nin Libya'ya askeri ve güvenlik alanlarındaki eğitim ve danışma faaliyetlerine devam edeceğini iletti. Ayrıca Akar, barış ve kalıcı istikrarı sağlamak maksadıyla BM tarafından tanınan Libya'daki meşru hükümetin yanında olduklarını aktardı.
https://www.yenisafak.com/gundem/milli-savunma-akar-libya-savunma-bakani-namroush-ile-bir-araya-geldi--son-dakika-3555499

 

8) ABD'li uzmandan PKK ile ittifak değerlendirmesi
Hudson Enstitüsü Kıdemli Orta Doğu Uzmanı Doran, ABD'nin, Türkiye'nin tehdit algılarına saygı duyduğunu belirterek "Ancak Obama, Suriye'de bu teamülü bozdu ve YPG'yi DEAŞ ile mücadelede ana ortağı olarak seçerek ABD'yi PKK ile ittifaka soktu." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdli-uzmandan-obama-abdyi-suriyede-pkk-ile-ittifaka-soktu-degerlendirmesi/1960289

9) Diyarbakır annelerinin sembol ismi Hacire Ana oğlunu terörden kurtardı, şimdi torununu seviyor
https://www.yenisafak.com/gundem/diyarbakir-annelerinin-sembol-ismi-hacire-ana-oglunu-terorden-kurtardi-simdi-torununu-seviyor-3555501

10) İŞİD’in Ayasofya’ya saldırı hazırlığı
İçişleri Bakanı Soylu, “İstanbul’da Ayasofya Camii’ne ve birtakım ekonomik yerlere, aynı zamanda birtakım derneklere yönelik, yani Türkiye’nin içini karıştırabilecek yerlerle ilgili DEAŞ terör örgütü uzun zamandır, neredeyse bir-bir buçuk aydır sürekli olarak kendi içinde bir hazırlık yapıyordu." dedi.

https://halktv.com.tr/soylu-acikladi-isid-ayasofyaya-eylem-planliyordu-433313h

11) DHKP-C’li Aytaç Ünsal’ın başvurusu AİHM’den döndü
DHKP-C’nin avukat yapılanması Çağdaş Hukukçular Derneği mensubu, cezaevinde ölüm orucunda olan Avukat Aytaç Ünsal için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan tedbir talepli başvuru reddedildi. AİHM, Aytaç Ünsal için yapılan başvuruyu “yakın bir tehlike olmadığı gerekçesiyle” reddetti.
https://halktv.com.tr/aihm-aytac-unsal-icin-yapilan-basvuruyu-yakin-bir-tehlike-olmadigi-gerekcesiyle-reddetti-433298h

12) Mansur Yavaş, Erdoğan ile görüştü
Erdoğan ile daha önceden randevulaşan Yavaş, belediyenin 11 projesini Erdoğan'a aktaracağını söyledi. Görüşmede belediyeye otobüs alımı için imzalanması gereken belgelerin de masada olduğu da belirtildi.
https://halktv.com.tr/mansur-yavas-erdogan-ile-gorustu-433273h

13) Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım’dan “Gözlemevi” duyurusu
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye Uzay Ajansı'nın ilk çalışmasının Doğu Anadolu Gözlemevi olacağını belirterek, "2021'de açılacak Doğu Anadolu Gözlemevi için heyecanlıyız. Bu gözlemevi 4 metre çapında aynaya sahip olacak." dedi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/01/turkiye-uzay-ajansi-baskani-yildirim-dogu-anadolu-gozlemevi-2021de-acilacak

14) IATA: Uluslararası havayolu yolcu talebi temmuzda yıllık yüzde 91,9 azaldı
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/iata-uluslararasi-havayolu-yolcu-talebi-temmuzda-yillik-yuzde-91-9-azaldi-41600861

15) Türkşeker’in çiftçiye desteği 1.2 milyar TL’ye ulaştı
Bakan Albayrak, Twitter hesabından, Türkşeker’in bu yıl üreticilere yaptığı ödemelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Çiftçileri faiz yükünden kurtararak desteklediklerini belirten Albayrak, “Türkşeker’in bu yıl çiftçiye yaptığı ödemeler geçen yıla göre yaklaşık iki kat artışla 1 milyar 200 milyon liraya ulaştı. Ülkemizin ve sofralarımızın bereketi çiftçilerimizin ve üretimin daima yanındayız.” ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turksekerin-ciftciye-destegi-1-2-milyar-tlye-ulasti-ciftcimizin-yanindayiz-41600925

16) Ekonomi küçülürken tarım nasıl büyüdü?
Öncelikle 2019 yılına göre değerlendirildiğinde tarım sektöründe de bir daralmadan söz edebiliriz. Geçen yıl ilk çeyrekte tarım sektörü yüzde 3.9 ikinci çeyrekte yüzde 4.6 büyümüştü. Bu yıl ise ilk çeyrekteki büyüme yüzde 2.6, ikinci çeyrek büyüme oranı yüzde 4 olarak gerçekleşti. Sanayi ve hizmetler sektörlerindeki daralmaya bakılırsa tarımdaki büyüme elbette dikkat çekici.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/ekonomi-kuculurken-tarim-nasil-buyudu/479955

17) Bankalardan 7 ayda 39 milyar lira net kâr
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, temmuz ayına ilişkin "Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri" raporuna göre, temmuzda bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 5 trilyon 618 milyar 836 milyon liraya ulaştı. Sektörün aktif toplamı 2019 sonuna göre 1 trilyon 128 milyar 19 milyon lira arttı.
https://www.dunya.com/finans/haberler/bankalardan-7-ayda-39-milyar-lira-net-kar-haberi-480045

18) Nükleer anlaşmanın tarafları, ABD'nin İran'a yönelik BM yaptırımlarını geri getirme talebini reddetti
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/nukleer-anlasmanin-taraflari-abdnin-irana-yonelik-bm-yaptirimlarini-geri-getirme-talebini-reddetti/1960322

19) Hamas'tan İsrail'e ateşkes anlaşmasını uygulaması için 2 ay süre
Hamas ile İsrail arasında Katar ara buluculuğu ile varılan ateşkesin ardından El-Aksa televizyonuna konuşan Hamas Siyasi Büro üyesi Halil Hayye, daha önce varılan ateşkes anlaşmasını uygulaması ve Gazze'ye dönük projeleri hayata geçirmesi için İsrail'e 2 aylık süre tanıdıklarını söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamastan-israile-ateskes-anlasmasini-uygulamasi-icin-2-ay-sure/1960343

20) Macron, Beyrut ziyaretini vaat ve tehditlerle sonlandırdı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan'ın 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle geldiği Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, yeni hükümetin 15 gün içinde kurularak mali ve ekonomik reformlara başlayabileceğini söyledi. Lübnanlı siyasilerin yeni hükümetin kısa sürede kurulmasından yana olduklarına işaret eden Macron, tehditkar bir ses tonuyla şunları kaydetti: "Yetkililer ekim ayının sonuna kadar bir ilerleme kaydetmezse sonuçları ve cezaları üstleniriz. Lübnan makamları bir şey yapmazsa uluslararası toplumun mali yardımlarının önü açılmayacaktır."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/macron-beyrut-ziyaretini-vaat-ve-tehditlerle-sonlandirdi/1960318

21) Lübnan’da Macron protesto edildi
Beyrut‘taki patlamanın ardından ikinci kez Lübnan’a giden Macron, ülkede yeni hükümet kurulmasını isteyip Lübnanlı siyasetçileri yaptırımla tehdit etti. Macron ziyaret ettiği ünlü sanatçı Feyruz’un evinin önünde ise “Defol” diye protesto edildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/-defol-lubnanda-siyasetcileri-tehdit-eden-macron-protesto-edildi--3555530

22) İsrail ile BAE bankaları arasında iş birliği görüşmeleri başlıyor
İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden dün yapılan açıklamada, BAE Merkez Bankası ve İsrail Maliye Bakanlığı tarafından imzalanan anlaşma doğrultusunda, iki ülke arasında bankacılık ve finansal alanda iş birliğine gidilmesinin kararlaştırıldığı belirtilmişti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-ile-bae-bankalari-arasinda-is-birligi-gorusmeleri-basliyor/1960306

23) Trump: "ABD'dekiler barışçıl gösteri değil, iç terör eylemleri"
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/01/trump-abddekiler-bariscil-gosteri-degil-ic-teror-eylemleri