Türkiye gündemi haber özetleri - 19 Kasım 2020 Perşembe

19 KASIM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 


1) Bakan’dan önemli aşı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci çiftinin başlarında olduğu biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Amerikan Pfizer şirketiyle ortak geliştirdiği aşıya ruhsatın aralık ayında verilmesinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Bakan Koca, aşının uygulanmaya başlaması halinde Türkiye'ye verilebilecek ilk partinin 1 milyon doz, gelecek yıl içerisinde ise 25 milyon doz olabileceğini duyurdu.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-saglik-bakani-fahrettin-kocadan-flas-asi-aciklamasi-41666043

 

2) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ateş Kara: “Gerçekten çok büyük bir dalga geliyor. 3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız."
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011181043250722-bilim-kurulu-uyesi-prof-ates-kara-gercekten-cok-buyuk-bir-dalga-geliyor/

3) Erdoğan: “Yatırımcıyı yüksek faize ezdiremeyiz”
"Bu arada özellikle yüksek faiz sebebiyle üretimin, ticaretin, ihracatın, istihdamın temsilcileri olan sizler sahada yaşananların tercümanı olarak karar vericilere yol gösteriyor, ışık tutuyorsunuz. Zira yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle bizler gerçek anlamda yatırım yapabilir miyiz? Sizler bu işin içindesiniz. İstihdam üretebilir miyiz? Mümkün değil. Peki üretim yapabilir miyiz? O da mümkün değil. Peki ihracata yönelik ciddi adımlar atabilir miyiz? O da mümkün değil. Öyleyse bizim bu noktada çok daha dikkatli olmamız lazım ve yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor. Bunun için ekonomiyle ilgili her konuda iş dünyamızla ve onların temsilcileri olan sizlerle istişare etmeye özel önem veriyoruz.
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-ulkemiz-hazirlik-devrini-geride-birakip-artik-sahlanis-donemine-giriyor123

4) Pençe-Kaplan bölgesinde iki askerimiz şehit oldu

5) Rus Dışişleri: “Azerbaycan'a asker gönderilmesi, Türkiye'nin egemen kararı”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011181043248547-rus-disisleri-azerbaycana-asker-gonderilmesi-turkiyenin-egemen-karari/

6) Rusya Savunma Bakanlığı: “Dağlık Karabağ'da ateşkes 23 gözlem noktasından izleniyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011181043249079-konasenkov-daglik-karabagda-ateskes-23-gozlem-noktasindan-izleniyor/

7) ABD'li kuruluştan dikkat çeken Türkiye analizi: Ezdi geçti!
ABD'li düşünce kuruluşu Atlantic Council'de, Türkiye'nin askeri gücünü değerlendiren bir analiz yayınlandı. Analiz'de "NATO üyesi Türkiye'nin üstün askeri eğitim ve donanımı, Rus eğitim ve donanımına sahip Ermeni kuvvetlerini tamamen alt etti" ifadelerine yer verildi. Düşünce kuruluşunda yayınlanan makalede TÜK SİHA'larına ayrı yer verildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3035383-abdli-kurulustan-dikkat-ceken-turkiye-analizi-ezdi-gecti

8) Kılıçdaroğlu'na HDP ve İYİ Parti ile ortak anayasa yaptıklarına dair sözleri hatırlatıldı: “Herkesin görüşünü almak zorundasınız” diyen Kılıçdaroğlu ilkeleri belirlediklerini ama anayasa için bir metin olmadığını ileri sürdü.
https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/kilicdarogluna-hdp-ve-iyi-parti-ile-ortak-anayasa-yaptiklarina-dair-sozleri-hatirlatildi-herkesin-gorusunu-almak-zorundasiniz-2212488

9) 18 saatlik kayıt var
İYİ Parti’den istifa eden Adem Taşkaya, elinde, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener’in inkar ettiği “federasyon anayasası” çalışmalarının 18 saatlik video kaydının bulunduğunu söyledi.
https://www.yenisafak.com/gundem/18-saatlik-kayit-var-federasyon-anayasasi-nedir-3575732

10) Ümit Özdağ'ın tanık beyanı Enver Altaylı'nın yargılandığı dava dosyasına girdi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/umit-ozdagin-tanik-beyani-enver-altaylinin-yargilandigi-dava-dosyasina-girdi/2047901

11) Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, CHP'den istifa etti
CHP'nin kesin ihraç talebiyle “tedbirli” olarak disipline sevk ettiği Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, partisinden istifa ettiğini açıkladı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/menemen-belediye-baskani-serdar-aksoy-chpden-istifa-etti-1791994

12) İYİ Parti’den istifa eden Yavuz Temizer: “Partiye operasyon çeken Koray Aydın”
Temizer, "Genel Başkan çıkıp işte demokrasi bu dediği sırada Koray Aydın partiye operasyon çekti. Biz İYİ Parti'yi kurarken bir söz verdik 40 yıllık partimizi terk edip buraya geldik, bazı arkadaşlar ağlaya ağlaya istifa etti. Biz İYİ Parti'yi tertemiz bir parti olarak kurduk. Biriyle ilgili bir şaibe varsa (İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu) gidecek aklanıp öyle gelecek." diyerek tepki gösterdi. O sırada tartışma programında bulunan İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, konuşmaları sessizce dinledi.
https://www.yeniakit.com.tr/haber/istifa-eden-iyi-partili-yavuz-temizer-canli-yayinda-bombaladi-ip-genel-sekreteri-poyrazin-giki-cikmadi-1450831.html

13) CHP’nin davet yalanı çöktü
Grup Başkanvekili Engin Altay, KKTC’nin 37. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine CHP’nin davet edilmediğini iddia etti. Ancak CHP’nin bu yalanı da kısa sürede çürüdü. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 6 Kasım 2020 tarihinde CHP’ye davet gönderdiği ortaya çıktı.
https://www.yenisafak.com/gundem/chpnin-davet-yalani-coktu-3575738

14) Yasa tasarısı hazırlandı: Almanya’da “ülkücülük” yasaklanıyor
Almanya, Fransa’dan sonra ülkücü hareketi yasaklamak ve her türlü faaliyetini takip için yasa tasarısı getiriyor. Tasarı, Merkel’in partisi CDU ile Yeşiller ve Liberal Parti tarafından hazırlanıyor. Bu üç partinin oyu yasağa yetiyor. Tasarı kanunlaşırsa, ülkücü dernek ve faaliyetler yasaklanacak.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/yasa-tasarisi-hazirlandi-almanyada-ulkuculuk-yasaklaniyor-6130895/

15) Çin, Türkiye'de üretilen 50 bin ton tavuk ayağının hepsine talip
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3035387-cin-turkiyede-uretilen-50-bin-ton-tavuk-ayaginin-hepsine-talip

16) Rusya: “ABD'nin mantıksız girişimleri, İran'ın nükleer yükümlülüklerini azaltmasına yol açtı”
https://parstoday.com/tr/news/iran-i156412-rusya_abd'nin_mantıksız_girişimleri_İran'ın_nükleer_yükümlülüklerini_azaltmasına_yol_açtı

17) Zarif: “ABD, yaptırımları kaldırırsa taahhütlerimize dönmeye hazırız”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/zarif-abd-yaptirimlari-kaldirirsa-taahhutlerimize-donmeye-haziriz

18) ABD, İran İstihbarat Bakanını yaptırım listesine aldı.
https://www.rudaw.net/turkish/world/181120203

19) İran İslami Şura Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf Amerika’da başkanlık seçimlerine işaretle, Washington’un Tahran’a karşı tutumu başkanın değişmesi ile değişmeyeceğini belirtti.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i156382-galibaf_abd’nin_İran’a_karşı_tutumu_başkanın_değişmesi_ile_değişmez

20) İsrail'den Suriye'ye hava saldırısı
İsrail ordusu, Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'ne ait askeri hedeflere hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-den-suriye-ye-hava-saldirisi-1

21) Washington Post: “G-20 liderleri Suud rejiminin katliam ve işkencelerini görmezden geliyor”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/washington-post-g-20-liderleri-suud-rejiminin-katliam-ve-iskencelerini-gormezden-geliyor/2048560

22) Avusturya’da ırkçılık karşıtı çalışmalar yürüten Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA) derneği, Müslümanlar'a yönelik ırkçı saldırıların arttığını duyurdu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/avusturyada-muslumanlara-yonelik-irkci-saldirilar-artti/2048464

23) Çin Devlet Başkanı Şi: “Çin küresel ekonomiyle bütünleşmiş haldedir”
Çin Devlet Başkanı Şi, "Çin, küresel ekonomi ve uluslararası sistemle bütünleşmiş haldedir. Bu sistemden ayrışıp kendimizi küçük bir halkanın içine hapsederek yön değiştirmeyeceğiz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cin-devlet-baskani-si-cin-kuresel-ekonomiyle-butunlesmis-haldedir/2048643