Türkiye gündemi haber özetleri - 19 Eylül 2020 Cumartesi

19 EYLÜL 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) ABD, savaş jetlerini Bulgaristan’a konuşlandırdı
ABD’ye ait 6 adet F-16 tipi savaş uçağının İtalya’dan Bulgaristan’a getirildiği duyuruldu. Uçakların ABD’nin Avrupa'da Hava Kuvvetleri 31. Taarruz Kanadından olduğu ifade edildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/18/abd-savas-jetlerini-bulgaristana-konuslandirdi

2) Macron’dan Türkçe mesaj: “Görünüşe göre çağrı işitilmiş”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'dan Türkçe bir mesaj paylaştı. Türkiye'ye seslenen Macron, "İyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim" ifadelerini kullandı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-macrondan-turkce-mesaj-gorunuse-gore-cagri-iletilmis-6045107/

3) TBMM Başkanı Şentop’dan Yunanistan’a tepki
TBMM Başkanı Şentop, Yunanistan'daki bir gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik alçakça ifadelerin yer aldığını belirterek, "Türkiye olarak, istisnasız her alanda gereken dersi verme kudretine sahibiz." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tbmm-baskani-sentop-turkiye-olarak-istisnasiz-her-alanda-gereken-dersi-verme-kudretine-sahibiz/1978424

4) Atina Büyükelçisinden Türkiye’ye tehdit
Yunanistan Parlamentosu'nda konuşan Almanya'nın Atina Büyükelçisi Ernst Reichel, “Karşımızda zor bir komşu var. Bu bir sorun çünkü sadece Türkiye değil başka bir zorlu komşu olan Rusya da var. Türkiye’yi ikna etmek zorundayız. Mesele nasıl ikna edeceğimiz. Bence doğru cevap havuç ve sopa yaklaşımı. AB Konseyi çok yakında Türkiye’ye sopasını gösterecek” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/alman-buyukelciden-tepki-ceken-aciklama-ab-turkiyeye-sopasini-gosterecek-6044993/

5) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Yunan Büyükelçiyi bakanlığa çağırdık”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'da Demokratia Gazetesi'nin bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ağır hakaret ve küfür içeren bir manşet kullanmasıyla ilgili, "Yunan gazetesi çok alçakça bir manşet attı. Yunan Büyükelçiyi (Michael-Christos Diamessis) bakanlığa çağırdık ve en sert şekilde tepkimizi gösterdik." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-yunan-buyukelciyi-bakanliga-cagirdik/1978189

6) Barbaros Hayreddin Paşa gemisi Doğu Akdeniz'de 18 Ekim'e kadar çalışacak
Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışma yürüteceği alan için 18 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan edildi. İlana göre, geminin görevi 18 Eylül'den 18 Ekim'e kadar sürecek. Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, "Tanux-1" ve "Apollo Moon" isimli gemilerle Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/barbaros-hayreddin-pasa-gemisi-dogu-akdenizde-18-ekime-kadar-calisacak/1978264

7) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Salgında tekrar bir şiddetlenme yaşıyoruz”
https://halktv.com.tr/saglik-bakani-fahrettin-koca-konusuyor-434649h

8) Türkiye'den Rus mahkemesinin Kırım Tatarlarına yönelik mahkumiyet kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı, bir Rus mahkemesinin Kırım Tatarlarına yönelik mahkumiyet kararına ilişkin, "Kırım Yarımadası'nın asli unsuru olan Tatar Türk Toplumunun bu tür yöntemlerle baskı altına alınması esef vericidir." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiyeden-rus-mahkemesinin-kirim-tatarlarina-yonelik-mahkumiyet-kararina-tepki/1978496

9) İtalyan La Stampa gazetesi: “İtalya'ya şantaj, Mazara del Vallo’lu balıkçılar Hafter'in rehineleri”
İtalyan La Stampa gazetesi, ay başında Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in kontrolündeki Bingazi açıklarında alıkonan İtalyan balıkçıların serbest kalması için Hafter'in İtalya’da tutuklu 4 Libyalının serbest kalmasını istemiş olabileceğini yazdı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/italyan-la-stampa-gazetesi-italyaya-santaj-mazara-del-vallo-lu-balikcilar-hafterin-rehineleri/1978312

10) Bahçeli'den yeni açıklama: “Sözlerimin arkasındayım, TTB derhal kapatılmalıdır. Aynı zamanda dediğim şudur; Bu birliğin yöneticilerinden hesap sorulmalıdır.”
https://halktv.com.tr/bahceliden-ttb-aciklamasi-434675h

11) Feyzioğlu’ndan “Atatürk” diyemeyenlere tepki: UnIter yapıyla problemleri var
Feyzioğlu, Atatürk'ten sadece “Mustafa Kemal” ya da “Gazi” diye bahsedenlerin Kurtuluş Savaşı’ndaki önderliği kabul ettiğini ancak Cumhuriyetin kuruluş temellerini benimsemediğini söyledi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/feyzioglu-ndan-ataturk-diyemeyenlere-tepki-uniter-yapiyla-problemleri-var-218631

12) Merkez Bankası anketinde yıl sonu dolar beklentisi yükseldi
Reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 59 katılımcı tarafından yanıtlanan Eylül ayı anketine göre 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 9,7'den yüzde 10,15'e çıktı.
https://halktv.com.tr/merkez-bankasi-anketinde-yil-sonu-dolar-beklentisi-yukseldi-434669h

13) Çay üreticisine ithal çay darbesi
Yerli çay hasadının yapıldığı dönemde yurtdışından ithal çayın girişine izin verilmesi üreticiyi üzdü. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çay ithalatına hiçbir sınırlama olmadığını söyledi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/cay-ureticisine-ithal-cay-darbesi-6044776/

14) Türkiye'de esnaf sayısı 2 milyona yaklaştı
Türkiye'de esnaf sayısı ağustos sonu itibarıyla 1 milyon 953 bin 120'ye ulaşırken, bunlara ait iş yeri sayısı 2 milyon 103 bin 745 olarak kayıtlara geçti. Nüfusa göre esnaf yoğunluğunun en fazla olduğu il yüzde 4,3 il Burdur, en az olduğu il ise yüzde 0,97 ile Şırnak olarak belirlendi. Türkiye'de esnaf sayısı 240 bin 411 ile en fazla İstanbul'da bulunuyor.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/18/turkiyede-esnaf-sayisi-2-milyona-yaklasti

15) Borsada manipülasyonun cezası artırıldı
Borsa İstanbul'da işlem yapma yetkililerinin, gazete TV ve sosyal medyada yanlış ve yanıltıcı tavsiyelerde bulunması, disiplin cezası gerektiren haller arasına eklendi. Yeni düzenlemeyle, disiplin para cezasının alt sınırı 5,000 TL'den 10,000 TL'ye, üst sınırı ise 50,000 TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı.
https://www.dunya.com/finans/haberler/borsada-manipulasyonun-cezasi-artirildi-haberi-482116

16) Abdi İbrahim İsviçreli OM Pharma'yı ortağıyla satın aldı
Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, "Türkiye adına bir ilki gerçekleştirdiğimiz için gururluyum" dedi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/18/abdi-ibrahim-isvicreli-om-pharmayi-ortagiyla-satin-aldi

17) Çin, 4 KOVİD-19 aşı adayının 3. aşama klinik testlerinin yapıldığını açıkladı
Çin, 4'ü 3. aşamada olmak üzere 11 aday aşının klinik deneylerden geçirildiğini duyurdu. Bu haberi ise Çin Bilim ve Teknoloji Bakanı Vang Çigang, devlete ait CGTN televizyonunda yaptığı açıklamayla kamuoyunu bilgilendirdi. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde biyogüvenlik uzmanı Vu Guiçen de 3. aşama klinik testlerde şu ana kadar pürüz yaşanmadığından halkın kasım ya da aralık ayında Kovid-19 aşılarını vurdurmaya başlayabileceğini vurguladı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/18/cin-4-kovid-19-asi-adayinin-3-asama-klinik-testlerinin-yapildigini-acikladi

18) ABD Başkanı Trump'tan aşı açıklaması
ABD Başkanı Trump, "Bu yıl bitmeden en az 100 milyon doz aşıya sahip olacağız, belki daha fazla olacak. Her ay 100 milyonlarca doz aşı üretilecek ve nisana kadar her Amerikalıya yetecek kadar aşıya sahip olmayı bekliyoruz." dedi
https://www.dunya.com/dunya/abd-baskani-trumptan-asi-aciklamasi-haberi-482255

19) İngiltere Başbakanı Johnson: “Ülkede salgının ikinci dalgasının geldiğini görüyoruz”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingiltere-basbakani-johnson-ulkede-salginin-ikinci-dalgasinin-geldigini-goruyoruz/1978315

20) Hamas'tan İsrail ile normalleşmek isteyen ülkelere “kendinize gelin” çağrısı
Hamas, İsrail ile normalleşme arayışı içinde olan ülkelere "İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçlara bakarak kendine gelmesi" uyarısında bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamastan-israil-ile-normallesmek-isteyen-ulkelere-kendinize-gelin-cagrisi/1978338

21) Filistinli gruplar: Normalleşme İsrail'in işlediği suçları görmezden gelmektir
İslami Cihat Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Davud Şihab, "Araplardan bazı taraflar İsrail işgalinin kanlı tarihini silmeye ve işgalcileri bir barış, demokrasi ve ilerleme vahası olarak göstermeye çalışıyorlar." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistinli-gruplar-normallesme-israilin-isledigi-suclari-gormezden-gelmektir/1978248


22) WSJ: “Suudi Kral ve Veliaht Prens Selman, İsrail’le normalleşme konusunda ayrışıyor
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, BAE ve Bahreyn'den sonra ülkesinin de İsrail ile "normalleşme" anlaşması imzalamasını istediği ancak babası Kral Selman bin Abdulaziz'in buna karşı çıktığı iddia edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/wsj-suudi-kral-ve-veliaht-prens-selman-israil-le-normallesme-konusunda-ayrisiyor/1978344